Overslaan en naar de inhoud gaan

Branderig gevoel tijdens of na de seks: oorzaken, tips en adviezen

Een veel voorkomende klacht bij vrouwen is Pijn bij Vrijen en Seks.
Meestal gaat het om pijn die gepaard gaat met een branderig, schrijnend gevoel aan het begin van de vagina, tijdens of na de seks. Dat wordt "oppervlakkige pijn" genoemd.

Nu klinkt het woord ‘oppervlakkig’ als een milde klacht, maar het kan erg vervelend zijn en een prettig seksleven in de weg staan. Gelukkig zijn de meeste klachten rond pijn bij vrijen goed te verhelpen.
In dit artikel leest u over de oorzaken van oppervlakkige pijn bij vrijen en geven wij praktische tips en adviezen en deskundige oplossingen.
 

"Als u vaak pijn bij het vrijen ervaart, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen.
Het is ook moeilijk om seksueel opgewonden te raken en klaar te komen. Het is niet ongebruikelijk dat de zin in seks na verloop van tijd zelfs helemaal verdwijnt.
En dat is zonde, want meestal is er wat aan deze pijnklachten te doen."
Woet Gianotten (medisch seksuoloog)
 

Wat is oppervlakkige pijn bij vrijen?

In dit artikel gaan we verder in op de meest voorkomende pijn bij vrijen: de oppervlakkige pijn. Wat zijn de oorzaken, wat kunt u eraan doen en hoe weet u wanneer het oppervlakkige pijn bij vrijen en seks betreft of iets anders?
Als het aanraken van de vagina-ingang, van de huid direct daar omheen of van de binnenste schaamlippen pijn doet. En/of als u last heeft van een pijnlijke clitoris, dan heeft u last van wat de artsen noemen '
oppervlakkige pijn' of ‘oppervlakkige dyspareunie. Denk hierbij aan een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. Deze pijnklacht komen het meeste voor. 

 

Symptomen oppervlakkige pijn / dyspareunie

  • Brandend gevoel bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na gemeenschap
  • Schrijnende pijn bij de ingang van de vagina
  • Aanraken van de vagina, schaamlippen of clitoris doet pijn
  • Plassen na gemeenschap kan een branderig gevoel geven

 

Als er geen lichamelijke oorzaak is voor het branderige gevoel, is er sprake van PVD (Provoked Vulvo Dynia). PVD komt met name voor bij jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar en bij vrouwen rond de 50 jaar en ouder.

Bij vrouwen die doorgaan met seks terwijl het pijn doet, kan op den duur de penetratie van de man, of zelfs het proberen al erg pijnlijk zijn. En datzelfde geldt voor het inbrengen van een tampon. Maar zelfs fietsen of gewoon zitten kan pijn doen. De huid is chronisch geïrriteerd en het vervelende is dat de huid in dit gebied relatief vochtig is en daardoor moeilijker geneest. 

De oorzaken van oppervlakkige pijn (oppervlakkige dyspareunie)

Hieronder hebben wij de belangrijkste oorzaken van oppervlakkige pijn op een rijtje gezet. 
Dit zijn:
 

  1.  Onvoldoende vochtig
  2.  Onbewust aanspannen van bekkenbodemspieren
  3.  Pijn tijdens en/of na de overgang 
  4.  Vaginale Infecties
  5. Lichamelijke aandoeningen

 

Hieronder gaan we uitgebreid in op elke oorzaak van oppervlakkige pijn bij vrijen en seks.
 

Oorzaak 1: onvoldoende vochtig

Oppervlakkige pijn kan ontstaan als de vrouw onvoldoende seksueel opgewonden is en dan de liefde bedrijft met haar partner. Haar lichaam is dan nog niet klaar voor seks.
De vaginawand is nog niet voldoende doorbloed, de vagina is onvoldoende vochtig voor penetratie en de schaamlippen zijn nog niet vergroot. De huid bij de opening van de vagina raakt dan gemakkelijk geïrriteerd door het 'schuren' van de penis.

Vagina in "rust" - Vagina bij seksuele opwinding

Angst voor pijnlijke seks
 

Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn, kunnen de irritaties en de pijn verergeren, wat ook weer angst voor een nieuwe vrijpartij kan oproepen. Deze angst kan ertoe leiden dat de dame steeds minder opgewonden raakt en daardoor minder vochtig wordt. En uit angst voor de pijn die komen gaat ook haar bekkenbodem aanspant. 

Het minder vochtig worden en het aanspannen van de bekkenbodemspieren bemoeilijken de penetratie. Hierdoor kunnen (weer) vaginale irritaties en wondjes ontstaan.
Dit veroorzaakt weer pijn bij het vrijen, en vergroot de angst voor de pijn die komen gaat bij een nieuwe vrijpartij. Zo ontstaat al snel een vicieuze cirkel, ook wel pijncirkel genoemd.  

Voor pijnloze seks is het dus belangrijk om te ontspannen, opgewonden te raken en het lichaam de tijd te geven zich klaar te maken voor penetratie.

8 Tips & adviezen voor meer vocht en opwinding
 

Vocht en opwinding zijn zoals u hierboven heeft kunnen lezen belangrijke oorzaken van pijnlijke seks. Hieronder vindt u adviezen en tips om meer opwinding te ervaren en ervoor te zorgen dat de vagina vochtig genoeg is tijdens penetratie.

1. Lichaam voorbereiden op seks met tantra oefening
 

Er is een goede tantra oefening die helpt om het vrouwelijk lichaam, de vagina en de bekkenbodem voor te bereiden op seks. De oefening zorgt ervoor dat het bekkenbodemgebied ontspant en de vagina goed wordt doorbloed en vochtig wordt. Daarmee voorkomt u aanrakingen die pijn kunnen (gaan) veroorzaken. De oefening gaat als volgt: u start met het 20 keer aanspannen en loslaten van uw bekkenbodemspieren. Vervolgens legt u uw hand op uw vagina, ademt diep in en stuurt de uitademing naar uw hand toe. Vervolgens herhaalt u de oefening met uw hand op de vagina.

2. Volgorde omdraaien bij vrijen
 

Als een dame opgewonden raakt, wordt haar vagina extra doorbloed en vochtig. Na een orgasme keert de vagina weer naar haar oorspronkelijke staat terug. Als de dame een orgasme krijgt door stimulatie van de man en daarna seks heeft met haar partner kan het zijn dat tijdens de vagina tijdens de penetratie alweer minder doorbloed en vochtig is. De volgorde omdraaien kan helpen bij het bestrijden van pijn bij het vrijen. 

3. Probeer iets nieuws
 

Neem met uw partner uw vrij-repertoire door en bekijk samen of het anders, gevarieerder en opwindender kan. Deze website kan daarbij helpen. Ook accessoires, zoals een mooie vibrator, kunnen helpen om meer opwinding te ervaren en te genieten. Als je een tijd lang op dezelfde manier vrijt, gaat de opwinding er op een gegeven moment af. Dat ligt niet aan de manier van vrijen, maar meer aan het gebrek aan variatie. Denk bijvoorbeeld aan uw lievelingsgerecht. Bij het vooruitzicht van dat heerlijke eten krijg je er al zin in. Het water kan je echt in de mond lopen. Maar na een jaar elke avond hetzelfde lekkere eten krijg je er toch minder zin in. Het water loopt je niet meer in de mond. Hetzelfde geldt voor het vooruitzicht van voorspelbare seks. Daar word je niet opgewonden van, ook lichamelijk niet. Dus varieer en probeer nieuwe dingen. Leestips: Seksleven veranderen: waar en hoe begin je?, wekelijkse sekstips, inspiratie voor gepassioneerder en leuker seksleven.

4. Ga op zoek naar erotische prikkels
 

Seksuele opwinding is geen behoefte zoals honger en dorst, die automatisch ontstaat. Seksuele opwinding ontstaat door erotische prikkels.  Als er geen seksuele prikkel is, bijvoorbeeld een erotische gedachte of een seksuele fantasie, dan gebeurt er niks. Zo'n erotische prikkel activeert het seksuele systeem en zorgt dat je opgewonden wordt. En zonder voldoende seksuele opwinding maakt het lichaam zich niet klaar voor seks. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Kijk dus wat u opwindt. Zijn dat erotische verhalen, erotische films, foto's of heeft u andere fantasieën? Zet schaamte overboord en zet uw fantasie aan het werk.

5. Gebruik een goed glijmiddel
 

Een goed glijmiddel voorkomt onprettige wrijving en schuring bij de aanraking van de vagina en het directe gebied eromheen. U voorkomt hiermee ook pijnlijke penetratie, vaginale irritaties en infecties en het ontstaan van een vicieuze cirkel waarbij de dame opziet tegen de (pijnlijke) seks. 

Een paar druppeltjes van een goed glijmiddel zijn al voldoende voor een langdurig vochtig en zacht gevoel. Een goed glijmiddel heeft geen verstorende werking op de eigen vochtaanmaak. Het ondersteunt deze juist. 
Een fijn en effectief medisch glijmiddel is
Pjur Med Premium Glide of Premium glijmiddel Metis Oba (met handig pompje). Meer informatie kunt u lezen in het artikel Hoe kies je het juiste en beste glijmiddel.

6. Neem meer tijd 
 

Een langer voorspel zal ervoor zorgen dat de vagina vochtiger wordt en het lichaam de tijd heeft om zich klaar te maken voor penetratie. Hierdoor wordt de kans op wondjes, irritaties en dus pijn bij het vrijen een stuk kleiner. Zeker bij het ouder worden is het belangrijk om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden.

7. Goede seks begint bij jezelf
 

Een goed seksleven met bijbehorende orgasmes begint bij jezelf. Weet u wat u lekker en opwindend vindt? Weet u op welke manieren u een orgasme kunt krijgen? Welke standjes u opwindend vindt? Ga op onderzoek. Neem de tijd en leer uw lichaam kennen. Dat zal helpen om de seks samen opwindender te maken. Leestip: Hoe krijg je (beter) orgasme.

8. Raadpleeg een seksuoloog 
 

Negatieve ervaringen, remmende gedachten, spanning, stress en angst kunnen het ontstaan van seksuele opwinding flink in de weg zitten. Vaak is dat moeilijk zelf op te lossen. Komt u er niet uit? Zoek dan hulp. Een seksuoloog kan u hierbij helpen. 

Wel opgewonden, maar toch niet vochtig genoeg

 

Een vrouw kan wél seksueel opgewonden zijn, maar toch niet vochtig genoeg. Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, antihistaminica, diuretica (plaspillen), medicijnen tegen allergische reacties, chemo- en hormoontherapie kunnen de natuurlijke vochtaanmaak beïnvloeden.
 

Ook ziekten en handicaps, zoals suikerziekte, multiple sclerose, een beroerte of een dwarslaesie kunnen leiden tot verminderde vochtafscheiding bij opwinding en daarmee een grotere kans op pijn bij vrijen. De oorzaak is anders, het gevolg is hetzelfde. Er ontstaat pijn tijdens de penetratie en vervolgens belandt u gemakkelijk in een vervelende vicieuze cirkel als er niet wat aan wordt gedaan


En er zijn ook een hoop dames bij wie opwinding en vochtigheid niet automatisch synchroon lopen.
Bij wie opwinding niet altijd leidt tot een vochtige vagina.

Tips & adviezen voor meer vocht als er wel genoeg opwinding is
 

 

Goed glijmiddel 
 

Met een goed glijmiddel voorkomt u onprettige wrijving en schuring bij de aanraking van de vagina en het direct gebied eromheen. U voorkomt hiermee ook pijnlijke penetratie, vaginale irritaties en infecties en het ontstaan (of doorbreken) van een vicieuze cirkel waarbij de dame op gaat zien tegen de (pijnlijke) seks. Een goed glijmiddel op siliconen basis vormt een beschermend laagje over de huid en heeft ook meteen een verzorgende werking. Een paar druppeltjes is al vaak voldoende.


Geneesmiddelen
 

Er zijn ook geneesmiddelen verkrijgbaar (met en zonder hormonen) die de vochthuishouding van de vagina kunnen verbeteren. Hiervoor kunt u het best uw huisarts raadplegen. Op internet worden diverse middelen verkocht, maar deze zijn niet altijd veilig en betrouwbaar. Zo is het middel Replens nog steeds verkrijgbaar maar inmiddels wel verboden.

 

Vaginale moisturizer
 

Er zijn ook speciale vocht-inbrengende crèmes die ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid tijdens de overgang. Die kunnen dagelijks worden gebruikt als een moisturizer om vaginale droogheid te verlichten. 

 

Oorzaak 2: Onbewust aanspannen van bekkenbodemspieren

Een andere veel voorkomende oorzaak van pijn bij de vagina-opening is het onbewust aanspannen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor vernauwt de vagina en wordt seks pijnlijk.

Dit onvrijwillig aanspannen van de bekkenbodemspieren heeft meestal een psychologische oorzaak. Er kan bijvoorbeeld een gedachte zijn ontstaan dat het onderlichaam vies is of er heeft in de jeugd een vervelende seksuele of pijnlijke ervaring plaats gevonden.
Maar ook een negatieve ervaring, zoals een keer pijn ervaren tijdens het vrijen, kan een trigger zijn. Doordat gemeenschap pijn heeft gedaan is het logisch dat de dame een volgende keer bang is dat het opnieuw pijn gaat doen. Bij een volgende vrijpartij kan ze daardoor onbewust haar bekkenbodemspieren aanspannen. Door de aangespannen bekkenbodemspieren maakt het lichaam zich niet klaar voor seks en wordt penetratie extra moeilijk. Het aanspannen maakt de seks pijnlijk, en zo ontstaat ook hier gemakkelijk een vicieuze cirkel.  
 

Dit onbewust spannen van de spieren in en rond de vagina wordt wel vaginistisch reageren genoemd. Vrijen is dan erg pijnlijk, soms zelfs onmogelijk. Meer hierover kunt u lezen in het artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen en het artikel over Vaginisme: Oorzaken en Oplossingen.
 

Oorzaak 3: Overgang en daarna

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen. Dit kan de balans in de vagina verstoren waardoor infecties gemakkelijker de kop op kunnen steken.

Door de hormonale veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden wordt de vaginawand dunner en gevoeliger. De huid verliest de cellagen die de zenuwen en bloedvaten beschermen. Hierdoor kunnen bij penetratie sneller irritaties en wondjes ontstaan. Ook wordt de clitoris gevoeliger waardoor onhandige aanrakingen sneller pijn kunnen veroorzaken.

De bekkenbodemspieren, die zorgen voor een goede vochtaanmaak, orgasmes en gevoel bij penetratie, kunnen bij het ouder worden, net als andere spieren, aan kracht verliezen. Zwakkere bekkenbodemspieren zijn minder effectief.

De natuurlijke vochtaanmaak verloopt bij het ouder worden langzamer. Het vermogen om vochtig te worden bij opwinding blijft onveranderd, en een vrouw kan na haar 50ste net zo vochtig worden als voorheen, alleen duurt het proces wat langer.

In een niet-opgewonden situatie is de vagina van een vrouw na de overgang over het algemeen wat droger. De vagina van een jonge vrouw is altijd wel een beetje vochtig. Een (te) snelle penetratie levert daardoor vaak geen klachten op als je jong bent. Na de overgang kan een te snelle penetratie wel onprettig en pijnlijk zijn. Als de vagina niet voldoende vochtig is kan de huid bij de opening van de vagina geïrriteerd raken door het ‘schuren’ van de penis. 

Tips en adviezen bij pijn bij vrijen door overgang en daarna
 


Meer tijd nemen
 

Een vrouwenlichaam heeft tijdens en na de overgang meer tijd nodig om zich klaar te maken voor seks. Het kost meer tijd om vochtig te worden. Maar hoewel het wat langer duurt, maakt het lichaam uiteindelijk wel voldoende vocht aan. 
Daarom is het belangrijk om extra tijd voor het voorspel te nemen. Als er penetratie plaatsvindt wanneer de dame nog onvoldoende vochtig kan dat (pijnlijke) wrijving geven.

En als u er samen toch meer tijd voor uittrekt, kunt u meteen samen kijken hoe het anders, gevarieerder en opwindender kan. Het lichaam vraagt als het ouder wordt om een langer voorspel én goede seks. 

 

Glijmiddel of oestrogeen
 

Een goed glijmiddel helpt in de meeste gevallen bij het voorkomen van wrijving en schuring, en dus pijn bij het vrijen. Onze tip: Premium glijmiddel. Een goed glijmiddel zorgt voor een verzorgend en beschermend laagje over de huid heen en voorkomt zo wrijving en schuring. Het is een toegankelijke en eenvoudige oplossing.

Als een glijmiddel geen uitkomst (meer) biedt, dan kan een zalf of zetpil met een lage dosering van het hormoon oestrogeen ook een oplossing zijn. Dit zorgt voor verbetering van de slijmvliezen. Het voordeel van deze, op de vagina gerichte aanpak, tov van een orale hormoonbehandeling, is dat de bijeffecten minimaal zijn. Hiervoor moet u wel bij uw huisarts een recept halen. Die kan u ook meteen vertellen wat de verschillende toedieningsvormen zijn waaruit u kunt kiezen en hij/zij kan u informeren over eventuele bijwerkingen.

 

Blijf seksueel actief
 

Door regelmatig de liefde te bedrijven (solo of samen) kunt u vaginale droogheid en veroudering van de vagina en de bekkenbodemspieren verminderen. Regelmatige seks zorgt er immers voor dat de vagina en de spieren goed doorbloedt en soepel blijven. 
 

Verken andere manieren van seks
 

Seks is meer dan penetratie. Seks is ook masseren, zoenen, strelen en veel meer. Als u pijn ervaart tijdens de penetratie, verken dan met elkaar andere mogelijkheden van seks en intimiteit. Heb plezier, geniet van elkaars lichaam, ontspan, haal de prestatiedruk eraf. Waarschijnlijk gaat u na verloop van tijd, door de ontspannen en andere manier van vrijen, meer genieten en zo meer opwinding ervaren, ook lichamelijk. Dit helpt weer bij het voorkomen van pijn bij de penetratie. Inspiratie: 10 tips voor seks zonder penetratie

 

Rekening houden met veranderingen in overgang 
 

Een vrouw kan na de menopauze nog minder dan vroeger een harde of onhandige benadering van de man verdragen. De clitoris wordt gevoeliger doordat de huid er omheen dunner wordt. Vandaar dat een al te directe stimulatie eerder irritaties opwekt, in plaats van prettige gevoelens. Het werkt vaak beter om niet de clitoris zelf, maar vooral de streek eromheen te strelen.

 

Bekkenbodemspieren trainen
 

Goede krachtige bekkenbodemspieren zijn belangrijk voor een goede vochtaanmaak, het krijgen van een orgasme en het kunnen genieten van seks en penetratie. Deze belangrijke groep spieren verliest aan kracht tijdens de overgang wanneer het oestrogeengehalte in het lichaam daalt. Het is nu een goede tijd om uw bekkenbodemspieren sterker te maken en in goede conditie te houden. U kunt deze spieren eenvoudig trainen met kegelballetjes. Hoe dat werkt kunt u hier lezen.
 

Leestip: Veranderingen in seksualiteit na je 45ste
 

Oorzaak 4: Vaginale infecties

Een vaginale infectie kan ontstaan na een verstoring van de balans in de vaginaflora. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van zeep of een hormoonverandering. Maar ook kleine wondjes die ontstaan door penetratie als de vagina onvoldoende vochtig is, kunnen een vaginale infectie veroorzaken.
Meer over vaginale infecties kunt u
hier lezen.

Oorzaak 5: Lichamelijke aandoeningen

Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van een pijnlijke en/of branderige vagina:

  • Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) 
  • Een te strakke hechting of littekenweefsel na de bevalling
  • Kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina
  • Allergie

Meer lichamelijk aandoeningen die voor een pijnlijke vagina kunnen zorgen vindt u hier.

Meer adviezen & tips voor bestrijden en voorkomen van pijn bij vrijen


Vibrator of Dilatorset

 

In dit artikel heeft u kunnen lezen dat angst voor pijn die komen gaat ook pijn kan veroorzaken. Dat werkt als volgt. Als reactie op de pijn die wordt verwacht, worden de bekkenbodemspieren aangespannen. Dat zorgt ervoor dat penetratie moeilijk en pijnlijk wordt.
Om deze vervelende vicieuze cirkel te doorbreken en de bekkenbodemspieren weer te laten ontspannen tijdens het vrijen en voorafgaand aan penetratie, kan een vibrator of dilatorset gebruikt worden. Het helpt als de dame voorafgaand hieraan seksuele opwinding zoekt. Bijvoorbeeld door het lezen van opwindende verhalen of het kijken naar een sexy film. Zonder opwinding maakt het lichaam zich namelijk niet klaar voor penetratie en wordt de vagina niet vochtig genoeg. 


Door rustig te experimenteren met een passende vibrator kan de dame weer leren om van het gevoel van opwinding en seks zonder spanning te genieten. Zo kan de angst rond penetratie worden weggehaald. Het experimenteren kan beginnen met stimulatie van de clitoris en daarna rustig worden opgebouwd naar het inbrengen van de vibrator.

Een goede vibrators om te beginnen met experimenteren is de Salfijn. Dit is een ultra zachte vibrator met een toegankelijk formaat en goede trillingen. Ook de elegante Mila is een fijne, slanke vibrator. Kijk ook eens naar de Weer Genieten van Vrijen Box.

Een dilatorset bestaat vrijwel altijd uit meerdere dilators/pelottes variërend in grootte zodat u stap voor stap, op eigen tempo, (weer) kunt leren genieten van penetratie. Een goede dilatorset die we getest hebben in samenwerking met bekkentherapeuten vindt u in onze webwinkel. Het gebruik van dilators (zgn. pelottes) wordt meestal uitgevoerd onder begeleiding van een bekkentherapeut. 

Een andere positie en andere standjes 
 

Een andere oplossing om pijn bij vrijen en seks te voorkomen, is het aannemen van een andere positie tijdens de gemeenschap. Het kan prettiger zijn voor de vrouw om bovenop te zitten, of via een zijligging of van achteren. Deze posities geven meer bewegingsvrijheid voor de vrouw, zodat ze kan zoeken naar de gemakkelijkste houding. 
 

Ook kan het goed zijn om voor standjes te kiezen waarbij de penis niet te diep in de vagina komt en de vrouw controle houdt over de penetratie. Kijk bijvoorbeeld naar de beste standjes wanneer seks pijnlijk is. Daar ziet u een aantal duidelijke tekeningen van verschillende standjes. Als je wat ouder wordt kan het ook prettig zijn als de vrouw op het bed ligt terwijl de man met zijn knieën op de grond zit. Zo worden beide partners niet fysiek belast met het lichaamsgewicht van de ander.

Heeft u last van rugpijn en zit dat u in de weg om fijne seks te hebben, lees dan dit artikel: de beste seks standjes en adviezen voor vrouwen met rugpijn.

 

Vrijen zonder gemeenschap
 

Misschien is het goed om de aandacht eens te verleggen naar andere manieren van intimiteit zoals aaien en strelen, zonder gemeenschap te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een erotische massage. Of kijk naar deze streeloefeningen van Sensate Focus. Als er een tijdje wordt gevreeën zonder penetratie, geeft dat tijd om pijnlijke plekjes te laten helen. En er ontstaat ruimte om elkaars lichaam op een andere manier te ontdekken.
 

Ontspanningsoefeningen bekkenbodem
 

Als u tijdens het vrijen pijn ervaart kunt u, ongeacht de oorzaak, de bekkenbodem onbewust aangespannen houden. Dit is een reactie op de angst voor de pijn die wordt verwacht. Door de aanspanning van de bekkenbodemspieren wordt de vagina smaller en wordt penetratie nog pijnlijker (zie ook: Goede bekkenbodem helpt bij pijn bij vrijen).
Naast het bestrijden van pijn kunnen Ontspanningsoefeningen helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Kijk ook eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus. Daarmee kunt u samen aan herstel werken. 
 

'Use it or lose it'
 

Door seksueel actief te blijven zorgt u voor een goede doorbloeding en werking van de seksuele organen. Het is dan ook belangrijk dat u het plezier in seks niet verliest. Masturbatie is ook effectief om de vagina in goede conditie te houden. Een stimulator of vibrator is daarbij een handig hulpmiddel. 
 

Tot slot: praat erover en zoek hulp

 

Ten slotte: praat over uw pijnklachten en zoek hulp! Vrijen doe je voor je plezier, niet omdat het moet. Pijn hoort dus zeker niet bij vrijen! Bovendien, als u pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Pijnklachten bij seks zijn een serieus probleem en komen vaker voor dan u denkt. Hoe moeilijk het ook kan zijn, praten over uw problemen met uw partner en/of huisarts is een eerste noodzakelijke stap bij het vinden van een oplossing. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of andere hulpverlener.

 

Met dank aan medisch seksuoloog W. van Gianotten.

Gesprek met seksuoloog over pijn bij het vrijen

Lukt het u niet om van de pijn bij vrijen of seks af te komen, aarzel dan niet om een seksuoloog te raadplegen. Hieronder kunt u zien wat de werkwijze van een seksuoloog is en hoe een eerste gesprek er uitziet.

Nuttige adressen en websites

Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie (NVVS)
Secretariaat: Postbus 40551
2504 LN Den Haag
Telefoon (070) 359 21 30

 

Stichting Voorlichting Zelfhulp Gynaecologie (VZG)
Nieuwe Gracht 24A
3521 LR Utrecht
Telefoon (030) 231 05 58 (ma. t/m vr. van 9.30-12.30)

 

Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek
Secretariaat NVFB
p/a bureau KNGF Postbus 248
3800 AE Amersfoort
www.nvfb.fysionet.nl

 

De website van Rutgers WPF, www.seksualiteit.nl

Producten die kunnen helpen bij pijn bij vrijen

€ 14,95
Premium Glijmiddel (siliconen) met handig pompje (100 ml)
Veilig, zacht en effectief, werkt langdurig. Geschikt voor de meest gevoelige huid. Met handig pompje.
€ 43,95
Mila, veelzijdige, discrete en elegante vibrator
Mooi om te zien, fijne vibraties, lekker stil en mooi afgewerkt. Aanrader!
€ 59,95
Salfijn: Ultra Soft
Heeft een dikke buitenlaag van zachte siliconen waardoor deze vibrator super zacht aanvoelt.
€ 52,95
Siliconen Dilator Set
Effectieve en meest verkochte dilator set, aanbevolen voor specialisten, bekkenfysiotherapeuten en seksuologen.
€ 23,95
Jo Renew, Vaginale moisturizer
Vocht verzorgende crème speciaal ontwikkeld voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid tijdens de overgang.
€ 17,95
Pjur Med Premium Glide: bij overgevoeligheid
Fluweelzacht, medisch gecertificeerd glijmiddel op siliconen basis. Slechts enkele druppels zijn nodig.
€ 32,95
Slinky: Zacht en slank
Discrete, slanke vibrator van zachte siliconen. Ideaal voor dames met vaginistische klachten.
€ 16,95
Pjur- Med repair glide: bij geïrriteerd vaginaal slijmvlies
Herstellend medische glijmiddel op waterbasis. Ook te gebruiken als dagelijkse moisturizer.
€ 17,95
De Lustkronieken: 26 opwindende verhalen
26 erotische verhalen die de lezer meeneemt naar een wereld van onbekend erotisch genot, verrassing en fantasie.

Aanbevolen artikelen

Een vaginale infectie kan ontstaan na een verstoring van de balans in de vaginaflora. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van zeep. Zeep verstoort namelijk de normale zuurgraad van de vagina, waardoor het evenwicht tussen nuttige en
Vaste rollen en gewoonten zijn beruchte passiekillers. Maar wie heeft ze niet? In het begin van een relatie ontwikkel je samen vaak een bepaalde manier om de liefde met elkaar te bedrijven en elkaar te bevredigen. Ongemerkt en onbedoeld

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief