Overslaan en naar de inhoud gaan

Seks met rugpijn, tips en adviezen voor vrouwen

80 procent van de vrouwen krijgt minimaal één keer in haar leven te maken met rugklachten. Rugklachten kunnen een enorme invloed hebben op het seksleven. Seks kan daardoor zelfs helemaal verdwijnen. En dat zou zonde zijn want seks zorgt voor intimiteit, een unieke band, voor vitale seksuele organen en energie. 

Kant-en-klare oplossingen zijn er niet, maar stoppen met seks door pijn in de rug is meestal niet de beste weg. Wat dat wel is, is persoonlijk. Maar een boeiend seksleven behoort meestal tot de mogelijkheden. Graag helpen wij u op weg met tips en adviezen van (pijn) deskundigen. 

Rugklachten en invloed op seksleven

De rugpijn zelf kan te erg zijn om seks te hebben, maar ook de gedachte aan seks kan angst aanjagen. Als seks de pijn verergert wordt seks aan pijn gekoppeld en krijgt seks een negatieve betekenis. De gedachte aan seks krijgt daarmee ook een negatieve lading.
Daarbij kost het leven met rugpijn een hoop extra energie. Er gaat vaak veel energie zitten in de dagelijkse activiteiten. Dan is het niet gemakkelijk om 's avonds energie over te hebben voor vrijen. Ook doet het leven met pijn de zelfwaardering vaak geen goed en je goed voelen over jezelf is de basis voor fijne seks.
Het is danook niet vreemd als de seks op een lager pitje komt te staan, of als de zin in seks langzaam verdwijnt. 


Verschillende soorten rugpijn
 

Er zijn twee soorten rugpijn:

 1. Rugpijn die je ervaart bij het strekken van de rug en
 2. Rugpijn die je vooral ervaart bij het voorover buigen.


Deze verschillen zijn van belang als je zoekt naar oplossingen.


Waarom wel seksueel actief blijven ondanks de pijn
 

Als je lichaam pijn doet en je denkt dat seks die pijn gaat verergeren krijg je geen zin om te vrijen.
Maar er is een geruststellende gedachte die u vast kunt houden als u zin maakt: Tijdens het vrijen en ook tijdens een orgasme maakt het lichaam oxytocine aan. Dit heeft een bewezen pijnstillende werking. Het lichaam maakt tijdens het vrijen een stofje aan waardoor de pijn vermindert. Met dit vooruitzicht wordt de drempel wellicht wat lager om te gaan vrijen. Als er vaak en veel oxytocine wordt aangemaakt heeft dat een gunstig effect op de pijn die ervaren wordt.
Vandaar ook het gezegde: "An orgasm a day keeps the pain away".
 

Beste seksstandjes voor vrouwen met rugpijn

Er zijn twee soorten rugpijn. Pijn bij het vooroverbuigen en pijn bij het strekken van de rug.

Voor vrouwen met rugstrek-pijn is de beste positie: Missionaris met steun voor onderrug. Het kussentje in de onderrug houdt de bekken stabiel.
Doet het kantelen van de bekken pijn, dan kunt u beter uw benen gestrekt houden. (Bron; onderzoek Waterloo's Faculty of Applied Health Sciences) 

Voor vrouwen met vooroverbuig-pijn is de hondjes positie is de beste positie, waarbij de vrouw steunt op haar handen.

Een andere goede positie voor een vrouw met pijn in haar rug bij het vooroverbuigen is liggend op haar buik.  Een kussentje kan helpen om stabiel te blijven liggen.

11 Tips en adviezen voor seks met rugpijn

 1. Praat met uw partner.

  Dit is eigenlijk het belangrijkst: praat met uw partner en ga samen op zoek naar mogelijkheden. Uw partner moet begrijpen dat u uw interesse in hem of haar nog niet verloren heeft, maar dat u bent bang dat seks de pijn verergert. Of dat u er te weinig energie voor hebt. Openheid is de sleutel. Praten over wat voor u werkt en wat niet — voor jullie beiden. Laat uw partner weten welke houdingen pijnlijk zijn en welke niet. Welke plekken fijn zijn om aangeraakt te worden, en welke niet. Welke plekken opwindend zijn, en welke een onaangenaam gevoel bezorgen. Laat uw partner meedenken over (andere) oplossingen. De beste plek voor zo'n gesprek is niet het bed trouwens.
   
 2. Emotionele intimiteit

  Zorg dat de emotionele intimiteit in orde blijft. Doe kleine dingen voor de ander waarvan je weet dat de ander dit waardeert. Blijf elkaar aanraken, kussen, De stap naar lichamelijke intimiteit zal hierdoor makkelijker zijn.
   
 3. Omgaan met energie

  Als u 's avonds te moe bent om te vrijen, is het wellicht een idee om 's ochtends tijd te maken om te vrijen. Het kan ook zijn dat de hele vrijpartij teveel energie vergt en dat het plezieriger is om alleen te zoenen en te strelen. Of om het meest vermoeiende deel, het afmaken tot een orgasme, aan degene over te laten die geen last van rugpijn heeft. Als partner kunt u ook de energie slurpende activiteiten uit handen nemen.
   
 4. Wees creatief

  Vrijen is intimiteit, aanraken, voelen, samen, opwinding en plezier.  Er zijn tal van manieren voor een leuk en opwindend seksleven, ook zonder penetratie.  Ga voor een sterkere emotionele verbondenheid en ondeugend genot in plaats van gerichte orgasmes.
  Kortom: verander uw doelstellingen en ga samen op zoek naar erotisch genieten. Als u hebt nooit geëxperimenteerd met orale seks, seksspeeltjes, verschillende posities, nu is de tijd!  Word creatief en verken. Vraag aan uw partner wat hij/zij leuk en opwindend vindt. Bedenk daarbij dat niets gek is en alles gezegd mag worden. Dan kan het seksleven plotseling veel leuker en interessanter worden.
  En leg uzelf geen druk op. Is het een keer niet zo fijn, dan niet... waarschijnlijk de volgende keer wel.

  Tips: de artikelen Erotische Massage Leren: Liefdevol Geschenk, Tantra voor beginners, Alles over seksspeeltjes
   
 5. Voorbereiding.

  Voor veel mensen is seks is iets dat spontaan gebeurt, en dus ze geloven dat elke vorm van planning seks minder waardevol maakt. U begrijpt al: dat klopt niet. Zorg dat u de tijd hebt om u zelf in een ontspannen en tegelijkertijd opgewonden staat te brengen. Neem een warme douche of probeer een verkoelende gel. Zorg voor kussen, glijmiddel, massage-olie en de juiste temperatuur in de slaapkamer.
   
 6. Zet uw fantasie aan het werk

  Opwinding in je lichaam begint in het hoofd. Zet je fantasie aan het werk om te proberen je lichamelijk in de juiste stemming komt. Lees bijvoorbeeld de erotische verhalen op onze website. Of kijk trailers van de erotische dvd's in onze winkel.
   
 7. Gebruik een goed glijmiddel.

  Een lichaam dat pijn ervaart vindt het lastig om vocht aan te maken. Met een goed glijmiddel bij de hand heeft u geen last van dit ongemak. Een goed, veilig en fijn glijmiddel is Pjur Woman.
   
 8. Zorg voor een goede ruggensteun.

  Maak gebruik van kussentjes of opgerolde handdoeken. En plaats ze zodanig dat de rug minder hol wordt en minder belast. Bepaalde standjes kunnen onmogelijk zijn zonder een goede ondersteuning, maar wel mogelijk worden wanneer u uw jezelf een ‘duwtje in de rug’ geeft. Zorg ervoor dat uw rug en bekken optimaal ondersteund worden tijdens het ‘lichamelijke werk’. Wanneer de onderrug extra steun krijgt, is de rugpijn meestal een stuk minder. Uw rug kunt u ook ondersteunen met een speciaal sekskussen.
   
 9. Reageer tijdens het seksverkeer.

  Lage rugpijn kan ook tijdens een vrijpartij optreden. Vooral tijdens een orgasme kan de pijn ernstig zijn. Verlaag deze pijn door uw benen te liften. De pijnscheuten nemen dan meestal meteen af. Wordt de pijn tijdens het vrijen erger, stop er dan direct mee. 
   
 10. Zet uw partner aan het werk.

  Als u zelf te veel rugpijn heeft, kan u uw partner vragen om het iets actievere gedeelte voor zijn of haar rekening te nemen. Wanneer u dit voorzichtig en met de juiste kwinkslag brengt, zal uw partner hier vermoedelijk geen probleem van maken.
   
 11. Neem de tijd

  Lekker tegen elkaar aan liggen, elkaar strelen, lieve woordjes tegen elkaar zeggen, de tijd nemen om naar elkaar te luisteren. Dat kan al veel intimiteit en verbondenheid opleveren. Gaat dat over in meer dan strelen, dan kan dat fijn zijn, maar laat dat niet het doel zijn. Het kan ook genoeg zijn om op deze manier intimiteit te ervaren. Focus op de reis, op het moment, niet op het doel.

Met dank aan:
Caroline Hoogerwerf, auteur van het boek 'The pain dance' over het omgaan met chronische pijnklachten. Meer weten? Kijk eens op http://www.paindancebook.com/FREE/

Aanbevolen artikelen

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief