• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
 • Ook naar post punt
 • Meestal volgende dag in huis
 • Deskundig advies 

Wat is het juiste en beste glijmiddel?

welk glijmiddel het beste?

Een goed glijmiddel kan het bedrijven van de liefde opwindender maken. Een erotische massage? Veel glijmiddelen zijn hiervoor prima te gebruiken. En met een glijmiddel kan een "quickie" daadwerkelijk een snelle vrijpartij zijn, maar kan het bedrijven van de liefde ook eindeloos lang duren. En een goed glijmiddel zorgt voor een stuk extra comfort en kan pijn bij het vrijen voorkomen. 
 
Er zijn heel veel verschillende glijmiddelen. Op waterbasis, op basis van siliconen, glijmiddelen voor een geïrriteerde huid, voor massages, voor speeltjes en nog veel meer. En ze zijn niet allemaal even goed. Dat is best moeilijk kiezen. Wij helpen u graag bij het kiezen van het beste glijmiddel. En eenmaal goed gekozen is het daarna alleen nog maar extra genieten.

Voorkomen van pijn bij vrijen

Zeker, glijmiddelen kunnen ook nodig zijn om de seks comfortabeler en lekkerder te laten verlopen. Bijvoorbeeld als de vagina wat droger is. En dat gebeurt nou eenmaal als je ouder wordt. Ook na een zwangerschap, door medicijngebruik, de overgang of chemotherapie kan de vochtaanmaak afnemen. Ook zijn er vrouwen die afhankelijk van het moment in hun cyclus minder vocht aanmaken. Of door het gebruik van de pil.
Wanneer het vocht in de vagina afneemt bestaat de kans om de binnenkant van de vagina te beschadigen bij penetratie. Vrijen kan dan op den duur pijn gaan doen. Het is belangrijk het niet zover te laten komen. Gelukkig is voorkomen eenvoudig.
Een paar druppeltjes van een goed glijmiddel zorgt ervoor dat het natuurlijke vocht wordt aangevuld, de huid beschermd en verzorgd wordt, en de vagina vochtig aanvoelt. En zo kan pijn bij het vrijen worden voorkomen of worden verholpen. Hieronder kunt u lezen wat wij als beste glijmiddel adviseren wanneer u pijn bij vrijen ervaart.

Uitkomst bij vaginisme

Als een vrouw pijn heeft bij het vrijen, bestaat het gevaar dat ze een negatieve reflex gaat ontwikkelen tegenover seks en uiteindelijk (onbewust) gaat blokkeren.  Zo ontstaat vaginisme. Vaginisme is een onvrijwillige samentrekking van de spieren rond de vagina die de penetratie onmogelijk of heel pijnlijk maakt. Een glijmiddel kan de penetratie vergemakkelijken en de negatieve spiraal helpen doorbreken. 

Prettig bij condoomgebruik

Voor heren die een condoom gebruiken kan het heel prettig zijn om een druppeltje glijmiddel te gebruiken. Een condoom vereist namelijk een perfecte vaginale vochtigheid om het liefdesspel voor beide partners prettig te maken. Een beetje gel kan hierbij goed helpen. De gel kan in de vagina of op het condoom zelf worden aangebracht. Het moet wel om een glijmiddel zijn op basis van water. Of een goed siliconen glijmiddel waar nadrukkelijk op staat dat het te gebruiken is met condooms.
Een klein druppeltje aan de binnenkant van het condoom kan seks voor hem ook opwindender maken. Het dragen van een condoom is niet altijd aangenaam en kan zelfs een soort verstikkend gevoel geven omdat het zo strak zit. Een glijmiddel neemt dat ongemak weg. Met een beetje glijmiddel zit het condoom fijner en wordt het vrijen lekkerder.

Een goed glijmiddel zorgt voor extra genieten en comfort. Fijn om te gebruiken bij onder andere;

 • Erotische massages
 • Een snelle vrijpartij
 • Een eindeloos lange vrijpartij
 • Voorkomen van pijn
 • Aanvulling vocht als dat wenselijk is
 • Overgang, ziekte, medicijngebruik
 • Anale seks
 • Extra genieten van speeltjes
 • Masturbatie

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen. Welke is het best voor u?

Glijmiddelen op waterbasis 

Beschadigen condooms en speeltjes niet, maakt de huid zacht en soepel
De meeste glijmiddelen op waterbasis bestaan uit water, glycerine en eventuele hulpmiddelen. De voordelen van een glijmiddel op waterbasis zijn; het glijdt goed, het maakt de huid zacht en soepel, het beschadigt condooms en speeltjes niet, het kan worden gebruikt bij alle materialen, en het is gemakkelijk af te wassen. En er zijn dames en heren die de textuur van een glijmiddel op waterbasis fijner vinden.
Glijmiddelen op waterbasis zijn meestal wat dunner van textuur.

Drogen sneller op

Het grootste nadeel van een glijmiddel op waterbasis is dat het opdroogt en opgenomen wordt door de huid. U moet daardoor een ruimere hoeveelheid gebruiken en vaak na een tijdje opnieuw aanbrengen. En u begrijpt; het zoeken naar de fles tijdens het bedrijven van de liefde kan de sfeer behoorlijk bederven. Let wel: hier merk je vaak het verschil tussen een goedkoop en een duurder glijmiddel. De goedkopere varianten drogen echt een stuk sneller op dan de duurdere glijmiddelen op waterbasis.

Niet geschikt voor massages

Door de samenstelling kan een glijmiddel op waterbasis een beetje plakkerig en kleverig aanvoelen. Met name bij de wat goedkopere glijmiddelen, vaak aangemaakt met kleur- en smaakstoffen, is dat een nadeel. En omdat ze ook wat dunner aanvoelen en sneller opdrogen zijn ze minder geschikt voor massages.

Door glycerine kans op infecties?

Als ander nadeel van een glijmiddel op waterbasis wordt vaak de kans op vaginale infecties genoemd. In glijmiddelen op basis van water zit vaak glycerine en glycerol. Daarvan wordt vaak verondersteld dat deze stoffen (suikers) vaginale infecties kunnen veroorzaken. Onderzoeksresultaten laten een verschillend beeld zien. Het lijkt erop dat suikers zeker kunnen bijdragen aan het ontstaan van infecties en schimmels, maar dat het gebruik van glycerine in een glijmiddel veilig is. Glycerine lijkt alleen infecties te kunnen veroorzaken als het is besmet met bacteriën. Het is dus van belang dat de kwaliteit van het productieproces en het product streng bewaakt wordt. Bij het gebruik van glycerine in combinatie met glycerol is dat extra belangrijk. Kortom, kies dus altijd voor een goed merk waarbij de kwaliteit gegarandeerd is. 
Bent u gevoelig voor vaginale schimmelinfecties, neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor een glijmiddel zonder glycerine. Wij nemen ook graag het zekere voor het onzekere. Bij ons in de winkel bevatten de meeste glijmiddelen op waterbasis geen glycerine. Dat staat ook altijd duidelijk bij de glijmiddelen aangegeven.

Gevaarlijke parabenen in glijmiddelen op waterbasis

Parabenen worden veel gebruikt als conserveringsmiddel in cosmetica producten. Ze doden schimmels en zwammen voordat ze de kans krijgen schade aan te richten. U vindt ze in driekwart van producten als shampoo, make-up, tandpasta, deodorant etc. Ook glijmiddelen op waterbasis kunnen parabenen bevatten. (Dit geldt NIET voor glijmiddelen op siliconenbasis. Die hebben geen parabenen als conserveringsmiddel nodig).
 
Er is wereldwijd bezorgdheid over een verstorende werking van parabenen op de hormonen. Ze kunnen het effect van natuurlijke oestrogenen min of meer nabootsen. Parabenen worden daarbij in verband gebracht met (borst)kanker. Dit op basis van een onderzoek in Maar sluitend zijn de wetenschappelijke onderderzoeken niet. In Europa ( volgens Cosmetics Directive (76/768/EEC)) zijn parabenen dan ook wettelijk toegestaan voor gebruik als conserveermiddel in cosmetica. En ook KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stellen dat parabenen in cosmetica, en ook in glijmiddelen, veilig zijn. 
 
Hoewel het overtuigende bewijs voor de risico's van parabenen dus niet is geleverd en de meningen erover verschillen, kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van producten die geen parabenen bevatten.
Als een glijmiddel (op waterbasis) geen parabenen bevat staat dat er, bij ons in de winkel, altijd duidelijk bij.
U kunt parabenen herkennen aan de ingrediënten: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen. 
Parabenen zitten NIET in glijmiddelen op basis van siliconen. Bij siliconen glijmiddelen is dit conserveringsmiddel niet nodig.

Voor- en nadelen glijmiddel op waterbasis

+  Veilig te gebruiken met alle speeltjes
+  Veilig met condooms
+  Makkelijk te reinigen
+  Maakt de huid zacht en soepel
+  Zijn ook verkrijgbaar met uitsluitend natuurlijke ingrediënten
 
-  Let op met parabenen en glycerine 
-  Droogt sneller op dan siliconen, je moet er dus meer van gebruiken en vaker aanbrengen.
-  Niet te gebruiken voor massages
-  Koop een goedglijmiddel op waterbasis, want slechte kwaliteit kleeft en plakt.

Goede en veilige lubricantes / glijmiddelen op waterbasis zijn onder andere; 

Pink Water, Pjur Woman Nude en Lelo Moisturizer. Deze bevatten geen glycerine en parabenen en zijn afkomstig van gerennomeerde merken die werken met goede ingrediënten, veilige productieprocessen en kwaliteits controles. Verschillende merken, maar allemaal goed.

Glijmiddelen op siliconen basis

Paar druppeltjes is voloende

Het grootste voordeel van een glijmiddel op siliconenbasis is dat het niet uitdroogt. Een paar druppeltjes is al voldoende voor eindeloos genieten. Een goed glijmiddel op basis van siliconen vormt als het ware een beschermend laagje over de huid heen, zonder de poriën te verstoppen. De moleculen zijn te groot om door het slijmvlies en huid heen te dringen. De huid en de slijmvliezen blijven ademen.  Een glijmiddel op basis van siliconen voelt vaak iets dikker en zachter aan dan een op waterbasis. 

Veilig en hypoallergeen

Siliconen klinken heel chemisch, maar het zijn veilige ingrediënten: het zijn hele schone, hypoallergene stoffen die vrijwel nooit tot huidirritatie leiden. Hierdoor worden siliconen veelvuldig gebruikt in de geneeskunde. Een siliconen glijmiddel bevat ook nooit parabenen, glycerine, conservermiddelen, smaak- en kleurstoffen. Een siliconen glijmiddel is dan ook geschikt voor de meest gevoelige huid. De baarmoeder kan een siliocnen glijmiddel makkelijk uit het lichaam verwijderen, het blijft dus niet hangen in de baarmoeder, zoals dat bij een olie het geval is.  

Fijn voor massages

Vrijwel alle glijmiddelen op siliconenbasis zijn ook prima te gebruiken voor een langdurige ontspannende en erotische massage. Een glijmiddel op siliconenbasis voelt vaak wat dikker aan, en zorgt ervoor dat de huid zacht en zijde-achtig aanvoelt. Er is niet veel nodig voor een lange, sensuele masage. Na gebruik kleeft en plakt een siliconen glijmidddel niet en je hoeft dus niet daarna meteen onder de douche.

In water te gebruiken

De ironie van seks in water is dat water de natuurlijke vochtigheid van het vaginale gebied weg wast. Dit kan leiden tot verhoogde wrijving en een gevoel van droogte en daardoor een ongemakkelijke seksuele ervaring. Terwijl seks in het water zo leuk en opwindend kan zijn. Een glijmiddel op basis van siliconen biedt uitkomst. 
Siliconen glijmiddelen zijn namelijk ook in water te gebruiken. Dit komt omdat siliconen niet oplossen in water.

Verwijderen van siliconen glijmiddel: nodig? En hoe?

Dit is tegelijkertijd ook het nadeel van siliconen glijmiddelen. Knoei een beetje op de vloer van uw badkamer en u zult er nog weken, zo niet maanden, rondglijden. En, omdat het niet zomaar oplost in water, moet het er met zeep of zout worden afgewassen. Ook een speciale toy reiniger kan uitkomst bieden bij het schoonmaken van de badkamervloer.
Glijmiddelen op siliconenbasis vlekken niet, behalve op zijden lakens. Hier is extra oppassen zeker gewenst. Vlekken? Vaak is wassen met een normaal wasprogramma al voldoende om vlekken te verwijderen.
 
En voor uzelf? Na het vrijen zal het siliconen glijmiddel een zijdezachte laagje op uw huid achterlaten, net alsof u fijne bodylotion heeft gebruikt. Dat voelt prettig, en zeker niet vet en klef. U hoeft het ook niet af te wassen. Het is veilig voor de huid om het glijmiddel te laten zitten. Het verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.
Dat geldt voor een sensuele massage. Na de massage zal het vocht van het siliconen glijmiddel vanzelf wegtrekken en de huid veilig en zijdezacht achterlaten.
 
Nadelen van glijmiddelen op basis van siliconen zijn er ook. Ze zijn gemiddeld wat duurder,  gaan niet altijd samen met het gebruik van speeltjes en zijn lastiger met schoonmaken. 

Voor- en en nadelen van een siliconen glijmiddel

+  Droogt niet op, een paar druppeltjes is voldoende
+  Voelt  (lang) zijdezacht aan
+  Vormt een bechermend laagje op de huid, zonder porieën te blokkeren
+  Kan gebruikt worden voor massages
+  Kan worden gebruikt in water
+  Bevat geen parabenen en glyercine
+  Siliconen zijn hypoallergenen stoffen, veroorzaken vrijwel nooit irritaties
 
-  Niet te gebruiken met alle speeltjes
-  Na gebruik met speeltje is reiniging met speciale toy cleaner noodzakelijk
-  Vaak wat duurder
-  Geen biologische en natuurlijke variant 

Goede glijmiddelen /lubricantes op basis van siliconen zijn onder andere:

Glijmiddel voor gebruik met speeltjes

Op waterbasis altijd goed

Alle (goede) glijmiddelen op waterbasis kunnen samen met speeltjes worden gebruikt. Ongeacht van welk materiaal het speeltje is gemaakt. Dit geldt ook voor de glijmiddelen op waterbasis met een lekker smaakje of met een verwarmend of verkoelend effect. Een glijmiddel op waterbasis is dus een veilige keuze. 

Kan een glijmiddel op siliconen basis met een vibrator of een speeltje worden gebruikt?

Vrijwel alle fabrikanten van vibrators en speeltjes raden het gebruik van een siliconen glijmiddel af in combinatie met een speeltje van siliconen. Een glijmiddel op basis van siliconen kan de buitenlaag van een speeltje aantasten en dus adviseren fabrikanten altijd een glijmiddel op waterbasis. Om er zo zeker van te zijn dat hun producten niet kapot gaan. Maar het ligt wel wat genuanceerder. Speeltjes van een goede kwaliteit siliconen, die niet poreus zijn aan de buitenkant, kunnen prima samen worden gebruikt met een kwalitatief goed glijmiddel op basis van siliconen. Mits na gebruik goed gereinigd.
 
De Pjur Original (best verkochte glijmiddel ter wereld), de Pjur Med Premium (voor gevoelige huid) en Pjur Light (extra fijn voor massages) zijn bijvoorbeeld glijmiddelen op siliconen basis die met speeltjes kunnen worden gebruikt. Let wel: de speeltjes moeten dus wel van de beste kwaliteit siliconen zijn gemaakt en de speeltjes moeten, na gebruik met een siliconen glijmiddel, extra grondig worden gereinigd. De meeste problemen (loslaten van de buitenlaag, beschadingen ed) ontstaan niet door het gebruik van het glijmiddel maar door het niet goed reinigen na gebruik. Een glijmiddel op waterbasis kan met wat water en anti-bacteriële zeep eenvoudig worden schoongemaakt, bij een siliconen glijmiddel is dat een stuk moeilijker. Daarvoor zijn er speciale reinigers zoals de Toy reiniger van Jo. Hiermee worden een hoop problemen  voorkomen en wordt de levensduur van de speeltjes verlengt. 

Een siliconen glijmiddel kan NIET worden gebruikt met een speeltje van jelly of cyberskin. 
 

Speciale glijmiddelen voor gebruik met speeltjes

Er zijn ook speciale glijmiddelen voor gebruik met speeltjes. Deze zijn altijd op waterbasis en hebben een wat dikkere structuur.  Aan deze waterbasis kan ook een vleugje (vaak 5 procent) siliconen toegevoegd zijn toegevoeg waardoorhet minder snel uitdroogd en je er langer mee kunt vrijen. Deze glijmiddelen hebben de eigenschap dat ze zich aan de speeltjes hechten en dus blijven zitten waar ze nodig zijn. Voorbeelden zijn de Pjur Toy Lube (waterbasis met vleugje siliconen), Frolic (waterbasis) en Pink Indulgence Creme (waterbasis met vleugje siliconen in tube) van het merk Pink. Alle drie heel goed.

Glijmiddel voor gevoelig of geïrriteerd slijmvlies

Last van gevoelig en/of geïrriteerd slijmvlies? Bijvoorbeeld door de overgang? Dan is het kiezen van een goed glijmiddel extra belangrijk. Er is echt een verschil in kwaliteit.
De medische glijmiddelen Pjur Med Repair Glide (op water basis, herstelt geïrriteerde huid) en Pjur Med Premium Glide (op siliconen basis, voor gevoelige en snel geïrriteerde huid en slijmvliezen, veel verkocht) kunnen voor u dan de juiste keuze zijn. Deze producten geven rust en verlichting en zorgen dat het vrijen weer pijnloos wordt. Ook tijdens de overgang.
Ze zijn beiden medisch getest en worden aanbevolen door artsen en apotheken. 

Glijmiddel na bevalling

Tijdens de zwangerschap en bevalling gebeurt er veel met het lichaam. Zoveel dat seks angst kan oproepen. Die angst kan gespannenheid veroorzaken en daardoor pijn bij het vrijen. Vrouwen die borstvoeding geven worden daarnaast wat minder vochtig, ook tijdens opwinding. Een passend glijmiddel is dan fijn om te gebruiken. Ons advies: Pjur Med Repair.

Stimulerende glijmiddelen: Voor een extra zinnenprikkelende ervaring

Ook zijn er bijzondere glijmiddelen, zoals bijvoorbeeld Pjur My Glide, Hot Pink en Melt die voor een warme, tintelende en verrassend opwindende sensatie zorgen. Nog niet geprobeerd? Dan gewoon een keertje doen, het is het proberen meer dan waard. Deze glijmiddelen zijn ook een aanrader als extra stimulans voor dames die niet gemakkelijk een orgasme krijgen.

Beste glijmiddelen voor anale seks

Om plezierig, veilig en comfortabel te kunnen genieten van anale seks is een goede moisturizer noodzakelijk. Deze intieme plek maakt immers van nature geen vocht aan, zodat het op een andere wijze moet worden verzorgd. Speciale glijmiddelen voor anale seks bevatten vaak ook een ingrediënt dat de sluitspier op een prettige manier ontspant en hebben een wat dikkere structuur. Voor anaal gebruik raden wij een glijmiddel op basis van siliconen aan. Silconen glijmiddelen hebben een langer glijvermogen en dat is bij anale speks wel zo plezierig. Tenzij u een speeltje gebruikt dat niet samen kan worden gebruikt met siliconen. Dan is een glijmiddel op waterbasis met een wat dikkere structuur het beste.
Goede glijmiddelen op waterbasis voor anaal gebruik zijn: Soothe van Intimate Earth, Pjur Comfort Waterglide en Pink Frolic. Deze zijn veilig te gebruiken met alle speeltjes. Goede glijmiddelen voor anaal gebruik op siliconen basis zijn de Pjur Analyse Me en de Jo Anaal Premium (zonder toevoeging van verdovende middelen of desensibilisatoren).  

Glijmiddelen voor orale seks

Kan het kwaad als ik een beetje siliconen glijmiddel binnen krijg? Dit is een vraag die wij nu een aantal keren hebben gekregen. Een belangrijke zorg dus. Maar we kunnen u gerust stellen. Het binnen krijgen van een klein beetje siliconen glijmiddel kan geen kwaad. Ze bevatten geen giftige stoffen.
Maar speciaal voor orale seks zijn er glijmiddelen op waterbasis met een smaakje die wat dat betreft volkomen veilig zijn. Leuk en lekker! Waren deze in het verleden vaak van slechte kwaliteit, tegenwoordig zijn er goede, veilige glijmiddelen met een smaakje op de markt. Bijvoorbeeld  met de heerlijke smaak van chocola en mint of met de smaak van wilde aardbeien.
 

Glijmiddelen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u gewoon een glijmiddel gebruiken. Glijmiddelen van goede kwaliteit, of het nu op water- of siliconenbasis is, zullen geen invloed hebben op de zwangerschap. De glijmiddelen van bijvoorbeeld Pjur kunt u veilig gebruiken. Voor alle zekerheid wordt vaak geadviseerd om niet voor een glijmiddel te kiezen met een smaakje of een stimulerend effect. Pjur raadt aan een glijmiddel te kiezen uit de Pjur Med serie of de Pjur Nude. 

Glijmiddelen bij allergische reacties

Er zijn dames (en heren) die snel last hebben van allergische reacties. Waarbij het gebruik van glijmiddelen, zowel op basis van water als op siliconen, lijdt tot jeuk, irritaties of een brandering gevoel. 
Een goed glijmiddel is dan Navy Water.  Een glijmiddel dat ons is aangeraden door een klant, die talloze glijmiddelen had geprobeerd voordat zij deze Navy ontdekte. Een aanrader bij het voorkomen van allergische reacties.

Schoonmaken na gebruik glijmiddel

reiniger voor sekspeeltjes, na gebruik glijmiddelWilt u een glijmiddel op waterbasis afwassen? Dan kunt u daarvoor eenvoudig wat water en zeep voor gebruiken. Helaas heeft het gebruik van gewone zeep bij het schoonmaken van de vagina nogal wat nadelen. Gewone zeep kan namelijk zorgen voor een onbalans in de vagina en dit kan weer leiden tot vaginale infecties. Wij adviseren dan ook een speciale milde zeep of was-emulsie te gebruiken die de zuurgraad van de vagina niet aantast. Deze zijn te koop bij drogisterij en supermarkt. In de Pjur -serie zit hiervoor ook een fijn en handig product, namelijk de Pjur Med Clean Doekjes.
 
Wilt u een siliconen glijmiddel afwassen? Dat is met water en zeep lastig. Dan kunt u kiezen voor een speciale reiniger of cleaning doekjes.
Na gebruik van speeltjes in combinatie met een glijmiddel is het belangrijk deze goed schoon te maken. Zeker als u een siliconen glijmiddel gebruikt. In onze winkel vindt u een goede reiniger die speeltjes veilig en grondig reinigt.

Glijmiddel aanbrengen

U kunt een glijmddel op vrijwel het gehele intieme gebied aanbrengen. Het gemakkelijkst werkt het om een eerst een beetje glijmiddel op uw vingers aan te brengen. Vervolgens brengt u het glijmiddel aan op de clitoris en het gebied direct rondom de clitoris. U kunt het glijmiddel ook aan binnenkant van de schaamlippen aanbrengen. Dat zorgt meteen voor een zacht en sexy gevoel. En u kunt het glijmiddel aanbrengen in de vagina en op de penis. Een paar druppeltjes van een siliconen glijmiddel is al genoeg. Van een glijmiddel op waterbasis kiest u voor u beetje meer, omdat deze in de huid trekt. Zo wordt het allemaal zachter, fijner en sensueler. Teveel aangebracht van een siliconen glijmiddel? Geen probleem, met milde zeep en water kunt u een siliconen glijmiddel afwassen.
Bij gebruik van een condoom kan een druppeltje glijmiddel aan de binnenkant voor de heer plezierig zijn. Maar ook aan de buitenkant van een condoom kan een glijmiddel worden aangebracht. 
Ook als u geen extra bevochtiging nodig heeft, is het experimenteren en samen spelen met een glijmiddel de moeite waard.
Wellicht ook interessant voor u: het artikel Hoe gebruik je een glijmiddel? Tips en adviezen.

Glijmiddel zelf maken

Zelf een glijmiddel maken is geen goed idee. Ga alstublieft niet aan de slag met zeep, uier crème, olie of vaseline. Er is geen enkel middel dat als glijmiddel kan dienen, anders dan een gewoon een goed glijmiddel.  U wilt immers geen risico lopen op vaginale infecties of gescheurde condoom. Het is misschien goedkoper, maar dat weegt niet op tegen de nadelen en de risico's.

Speeksel als glijmiddel

Eigen speeksel kan als glijmiddel worden gebruikt maar het heeft een kort werking omdat het snel indroogt. Speeksel kan erwel voor zorgen dat een glijmiddel op waterbasis langer blijft werken. Speeksel en een glijmiddel op waterbasis is een goede combinatie.

Kokosnootolie, baby olie en olijf olie als glijmiddel

Olie is in het algemeen géén goed glijmiddel. Olie kan de poriën blokkeren en het kan bacteriën bevatten die vaginale infecties kunnen veroorzaken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat olie als glijmiddel de kans op vaginale infecties aanzienlijk vergroot. In de vagina heerst een heel gevoelig evenwicht tussen nuttige en schadelijke bacteriën, gisten en schimmels. Als deze verstoord wordt krijgen schimmels de kans zich te ontwikkelen en kunnen infecties ontstaan. Daarom is het extra opletten met materialen die je in je vagina stopt en die dit zorgvuldige evenwicht kunnen verstoren. Baby olie, olijf olie en sla olie; het zijn oliën die u daarom beter niet kunt gebruiken als glijmiddel. Dat zelfde geldt voor vaseline.
 
Een uitzondering hierop lijkt kokosolie. In de afgelopen jaren is kokosolie uitgegroeid tot een populaire keuze voor een breed scala van toepassingen, ook als glijmiddel. Kokos olie heeft anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen die andere oliën niet hebben. Ook heeft het een lang glijvermogen. Of het echt veilig te gebruiken is als glijmiddel, is moeilijk te zeggen. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs omdat er geen studies naar zijn gedaan. Je zou kunnen veronderstellen dat, omdat het een natuurlijk product is, het ook veilig is. Maar dat is te snel door de bocht. Groen is niet bij voorbaat veiliger. Kokosolie zou ook de natuurlijke pH van de vagina kunnen wijzigen, waardoor infecties kunnen ontstaan. Maar daar is momenteel weinig zinnigs over te zeggen. Nog wel twee dingen. Olie als glijmiddel gaat niet veilig samen met het gebruik van latex condooms en wordt door fabrikanten afgeraden met gebruik van siliconen speeltjes. Op zoek naar een goede kwaliteit en 100 % natuurlijke coconut oil? Kijk dan hier in onze winkel.

Glijmiddel houdbaarheid

De houdbaarheidsdatum (mhd = jaar/maand) staat altijd onder op het flesje met glijmiddel. Dit geeft de datum aan waarop het glijmiddel, zonder dat het flesje geopend is, in ieder geval veilig is te gebruiken. Goede glijmiddelen kunnen ongeopend rustig 5 jaar veilig in de kast blijven liggen. Na opening is een goed glijmiddel (ongeacht of het op basis van siliconen of water is), tenminste nog 12 maanden veilig te gebruiken. Zorg er wel voor dat flesje na gebruik goed afgesloten wordt.
 

Glijmiddel kopen, glijmiddel uitproberen

Een selectie van goede glijmiddelen vindt u in onze webwinkel. Heeft u moeite met kiezen? Dan kunt u kiezen voor het Pjur Sample Pakket. 
 
Hieronder een video (in het engels) waarin de verschillen tussen de glijmiddelen (van Pjur) worden uitgelegd met tips voor gebruik.

Literatuur en onderzoek naar gveiligheid en gebruik glijmiddelen.

 • Studie onder 2453 vrouwen die aantoont dat vrouwen meer plezier ervaren als ze een glijmiddel gebruiken.
  Association of Lubricant Use with Women's Sexual Pleasure, Sexual Satisfaction, and Genital Symptoms: A Prospective Daily Diary Study
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1743-6109.2010.02067.x/abst...
 • Studie naar risico's van olie als glijmiddel: The study by University of California, Los Angeles (UCLA), gepubliceerd in the journal Obstetrics & Gynecology. Lead author Joelle Brown
 • Barr, L. et al. (2011). Measurement of paraben concentrations in human hreast tissue at serial locations across the breast from axilla to sternum. Journal of Applied Toxicology, 32(3), 219-232.
 • Darbre, P.D. et al. (2004). Concentrations of parabens in human breast tumours. Journal of Applied Toxicology, 24, 5-13.

 

Verschillen tussen glijmiddelen uitgelegd