• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
 • Ook naar post punt
 • Meestal volgende dag in huis
 • Deskundig advies 

Pijn bij vrijen: een veelvoorkomende klacht

pijn bij vrijen

Pijn bij vrijen en seks is een veel voorkomende klacht.
Sommigen vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. De ene vrouw ervaart een zeurderige pijn, een ander heeft last van een branderige gevoel of jeukende pijn. Ook de plek waar de pijn gevoeld wordt is bij iedereen anders.

Maar u hoeft er niet mee rond te blijven lopen, de meeste pijnklachten zijn goed te verhelpen. In dit artikel leest u over de oorzaken van pijn bij vrijen en geven wij praktische adviezen en deskundige oplossingen.

pijn bij vrijen woet van gianotten

"Als u vaak pijn bij het vrijen ervaart, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is ook moeilijk om seksueel opgewonden te raken en klaar te komen.
Het is niet ongebruikelijk dat de zin in seks na verloop van tijd zelfs helemaal verdwijnt.
En dat is zonde, want meestal is er wat aan deze pijnklachten te doen.
"

Woet Gianotten (medisch seksuoloog)

 

Welke pijn bij vrijen ervaart u?
 

Diepe pijn tijdens het vrijen

Sommige vrouwen ervaren pijn bij diep doorstoten van de penis. Vaak treedt deze pijn alleen op bij een bepaalde houding. De diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Soms geeft dit een onaangenaam of pijnlijk gevoel in de buik.

Ook darmafwijkingen zoals een spastische dikke darm of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. De gemakkelijkste oplossing is dan om een houding te zoeken die voor beide partners aangenaam is. Meestal zijn dit houdingen waarbij de penis minder diep in de vagina komt.

Buikpijn na seks

Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap. Een pijn in de onderbuik na seks. Het kan dan gaan om een soort spierpijn, doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de coïtus. Het is een vervelende klacht, maar u hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Ontspanningsoefeningen van de bekkenbodemspieren kunnen goed helpen om deze pijn te verminderen. Meer hierover kunt u lezen in het artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen.

Branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina

Als het aanraken van de vagina-ingang, of van de huid direct daar omheen, of van de binnenste schaamlippen pijn doet. En/of als u last heeft van een pijnijke clitoris, dan heeft u last van wat de artsen noemen, 'oppervlakkige pijn'.  Deze pijnklacht komen het meeste voor. Er ontstaat dan een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. Ook plassen na afloop geeft dan nogal eens een branderig gevoel.

Bij vrouwen die doorgaan met seks terwijl het pijn doet, kan op den duur de penetratie van de man, of zelfs het proberen al erg pijnlijk zijn. En dat zelfde geldt voor het inbrengen van een tampon. Maar zelfs fietsen of gewoon zitten kan pijn doen. De huid is chronisch geïrriteerd en het vervelende is dat de huid in dit gebied relatief vochtig is en daardoor moeilijker geneest. 

Jeuk na seks

Als u jeuk ervaart in en rond de vagina, gecombineerd met een branderig gevoel en veel afscheiding, dan heeft u waarschijnlijk last van een vaginale infectie. Hierover kunt u verderop in dit artikel meer lezen.
 

Wat zijn de oorzaken van pijn bij vrijen?
 

1. Onvoldoende vochtig

Onvoldoende vochtigheid is de meest voorkomende oorzaak van pijn bij vrijen (de oppervlakkige pijn die vaak gepaard gaat met branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de pagina). 

Niet opgewonden, niet vochtig

Deze pijn kan ontstaan als de vrouw onvoldoende seksueel opgewonden is en dan de liefde bedrijft met haar partner. Haar lichaam is dan nog niet klaar voor seks. De vaginawand is nog niet voldoende doorbloed en de vagina is onvoldoende vochtig voor penetratie. De huid bij de opening van de vagina raakt dan gemakkelijk geïrriteerd door het 'schuren' van de penis.
Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn, gaat het op den duur pijn doen, wat ook weer angst voor een nieuwe vrijpartij kan oproepen. Deze angst kan er toe leiden dat de dame bij de volgende vrijpartij minder opgewonden is en daardoor minder vochtig wordt. Zo ontstaat gemakkelijk een vicieuze cirkel. 

Wel opgewonden, niet vochtig

Een vrouw kan wél seksueel opgewonden zijn, maar toch niet vochtig genoeg. Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, antihistaminica, diuretica (plaspillen), medicijnen tegen allergische reacties, chemo- en hormoontherapie kunnen de natuurlijke vochtaanmaak beïnvloeden. Ook ziekten en handicaps, zoals suikerziekte, multiple sclerose, een beroerte of een dwarslaesie kunnen leiden tot verminderde vochtafscheiding bij opwinding en daarmee op een grotere kans op pijn bij vrijen. De oorzaak is anders, het gevolg is hetzelfde. Er ontstaat pijn tijdens de penetratie en vervolgens ook gemakkelijk een vicieuze cirkel als er niet wat aan wordt gedaan.

2. Onbewust aanspannen van bekkenbodemspieren

Een andere veel voorkomende oorzaak van pijn bij de vagina-opening is het onbewust aanspannen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor vernauwt de vagina en wordt seks pijnlijk.
Een volgende keer is de kans groot dat de dame de bekkenbodemspieren onbewust weer spant. Dit keer als reactie op ‘de pijn die komen gaat’.
Zo ontstaat ook hier gemakkelijk een vicieuze cirkel. Doordat gemeenschap pijn doet is het logisch dat de dame een volgende keer bang is dat het opnieuw pijn gaat doen. Bij de volgende vrijpartij gaat ze onbewust haar bekkenbodemspieren weer aanspannen, wat weer leidt tot meer pijn.
Dit onbewust spannen van de spieren in en rond de vagina wordt wel vaginistisch reageren genoemd. Vrijen is dan erg pijnlijk, soms zelfs onmogelijk. Meer hierover kunt u lezen in het artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen.

vicieuze cirkel bij pijn bij vrijen


3. Vaginale infecties 

Huidirritaties en pijn bij de vagina-ingang kunnen ook ontstaan door vaginale infecties. Gelukkig zijn de meeste vaginale infecties niet gevaarlijk of besmettelijk. En niet ernstig, zo lang ze maar niet al te vaak voorkomen. Ze zijn alleen erg vervelend. Meestal verdwijnen de symptomen (jeuk in en rond de vagina, branderig en schrijnend gevoel, pijn bij plassen, veel afscheiding) na één tot 2 weken vanzelf.

Oorzaken van vaginale infecties

Een vaginale infectie kan ontstaan na een verstoring van de balans in de vaginaflora.

 • Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van zeep. Zeep verstoort namelijk de normale zuurgraad van de vagina, waardoor het evenwicht tussen nuttige en schadelijke bacteriën, gisten en schimmels verstoord wordt. Door deze onbalans krijgen schimmels de kans zich te ontwikkelen en kunnen infecties makkelijker ontstaan. 
 • Ook hormoonveranderingen kunnen een onbalans in de vagina, en dus infecties veroorzaken. Oorzaken van hormoonveranderingen kunnen zijn: de overgang, stress, het gebruik van de pil, menstruatie en zwangerschap.
 • Andere oorzaken kunnen zijn: het gebruik van sommige antibiotica, spanningen en stress.
 • Ook kleine beschadigingen, die kunnen ontstaan als er gevreeën wordt terwijl de vagina (nog) niet vochtig genoeg is, kunnen de oorzaak zijn van een vaginale schimmelinfectie.
 • En heeft u een lage weerstand door bijvoorbeeld slaapgebrek of heeft u diabetes en uw suiker niet goed onder controle? Dan is de kans groter op een vaginale schimmelinfectie.
   

Bestrijden van vaginale infecties en schimmelinfectie

Meestal zorgt het lichaam er zelf voor dat de balans weer herstelt. Verdwijnen de symptomen niet vanzelf? Of heeft u veel klachten? Stap dan naar uw huisarts. Het is een veelvoorkomende klacht en hij/zij kan gegarandeerd helpen. Hij/zij kan zien om wat voor soort infectie het gaat en medicatie geven om de infectie te bestrijden. Gaat het om een bactieriële infectie, dan helpt anti-biotica.
Gaat het om een schimmelinfectie (dat is de meest voorkomende), dan zal de huisarts een vaginale crème of tabletten voorschrijven om de schimmel te doden. Of u kunt zelf een crème kopen bij drogist of apotheek. Een schimmelinfectie is te herkennen aan de afscheiding; dat is dan vaak wit, niet ruikend en korrelig. 

Voorkomen van vaginale infecties

Vaginale infecties kunt u in veel gevallen ook voorkomen. Door bijvoorbeeld geen (gewone) zeep te gebruiken maar te wassen met lauw water of een speciale was-emulsie te gebruiken. Was ook niet te vaak. Teveel wassen doodt ook de goede vaginale bacteriën. Blijf verder niet te lang doorlopen met natte badkleding en verwissel regelmatig tampons en inlegkruisjes. Het gebruik van inlegkruisjes heeft, in tegenstelling wat vaak wordt beweerd, geen negatieve invloed op de vagina flora. Zo blijkt uit recent internationaal onderzoek. Ook het type en het materiaal van het ondergoed maakt geen verschil.

Wat wel helpt is om niet te vrijen met een droge vagina. Als de vaginawand niet vochtig genoeg is bij het vrijen, kunnen kleine beschadigingen en irritaties ontstaan. Hierdoor raakt de vaginale flora uit evenwicht en krijgen schimmels de kans om te groeien en kunnen er vaginale infecties ontstaan. 

5. Overgang oorzaak van pijn bij vrijen

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen. Dit kan de balans in de vagina verstoren waardoor infecties gemakkelijker de kop op kunnen steken.
Door de hormonale veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden wordt de vaginawand dunner en gevoeliger. Hierdoor kunnen sneller irritaties ontstaan. Ook wordt de clitoris gevoeliger waardoor onhandige aanrakingen sneller pijn kunnen veroorzaken. 

Vaginale droogheid komt voor bij ongeveer 55% van de vrouwen die in de overgang zitten. Doordat de vagina wat droger is en wat minder snel vochtig wordt, ontstaat wat sneller wrijving en dus sneller beschadigingen tijdens de penetratie. Men moet er rekening mee houden dat bij het ouder worden het lichaam gewoon meer tijd nodig heeft om opgewonden te raken, en te zorgen dat de vaginawand doorbloed is en de vagina voldoende vochtig.

Meer over de overgang, de menopauze en seksualiteit kunt u lezen in het artikel Veranderingen in seksualiteit na je 45ste.

6. Andere mogelijke lichamelijke oorzaken van pijn bij seks

 • een seksueel overdraagbare aandoening (soa)
 • te strakke hechting of littekenweefsel na de bevalling
 • kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina
 • een naar achteren gebogen en gekantelde vagina (doorstootpijn)
 • een verzakking van de baarmoeder
 • heupklachten
   

Wat zijn de oplossingen? Hoe komt u van de pijn af?

De eerste stap naar een oplossing: praten over uw pijnklachten

Vrijen doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Als u pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Hoe moeilijk het ook kan zijn, praten over uw problemen met uw partner of huisarts is een eerste noodzakelijke stap voor het vinden van een oplossing. Aarzel niet, voor de meeste pijnklachten bestaan goede oplossingen.

Tips en adviezen voor bestrijden en voorkomen van pijn bij vrijen

 • Langer voorspel
  Een langer voorspel zal ervoor zorgen dat de vagina vochtiger wordt. Hierdoor wordt de kans op wondjes, irritaties en dus pijn bij het vrijen een stuk kleiner. Zeker bij het ouder worden is belangrijk om hier voldoende tijd en aandacht aan de te besteden.
 • Lichaam voorbereiden op seks
  Er is een goede
  Tantra oefening die helpt om het vrouwelijk lichaam, de vagina en de bekkenbodem voor te bereiden op seks. De oefening zorgt ervoor dat het bekkenbodemgebied en de vagina goed wordt doorbloed en de vagina vochtig wordt. En daarmee voorkomt u aanrakingen die pijn kunnen (gaan) veroorzaken.
  De oefening gaat als volgt: U start met het 20 keer aanspannen en loslaten van
  uw bekkenbodemspieren. Vervolgens legt u uw hand op uw vagina, ademt diep in en stuurt de uitademing naar uw hand toe. Daarna herhaalt u de eerste 20 oefeningen.
 • Volgorde omdraaien
  Als een dame opgewonden raakt, wordt haar vagina extra doorbloed en vochtig. Na een orgasme keert de vagina na haar oorspronkelijke staat terug. Als de dame een orgasme krijgt door stimulatie van de man, en daarna seks heeft met haar partner kan het zijn dat tijdens de penetratie de vagina alweer minder doorbloed en vochtig is. De volgorde omdraaien kan helpen bij het bestrijden van pijn. 
 • Ontspanningsoefeningen
  Als u pijn ervaart tijdens het vrijen kunt u, ongeacht wat de oorzaak is, de bekkenbodem onbewust aangespannen bij het vrijen. Dit als reactie op de angst voor de pijn die komen gaat. Door deze aangespannen bekkenbodemspieren wordt de vagina smaller en penetratie nog pijnlijker. (meer info:
  Goede bekkenbodem helpt bij pijn bij vrijen). Naast het bestrijden van de pijn, kunnen 
  Ontspanningsoefeningen helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. En kijk ook eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus waarmee u samen aan herstel kunt werken. 
 • Goed glijmiddel
  Met een goed glijmiddel zorgt u voor een fijn voorspel waarvan u samen eindeloos kunt genieten. U voorkomt onprettige wrijving en schuring bij de aanraking van de vagina en het direct gebied eromheen. U voorkomt hiermee ook pijnlijke penetratie, vaginale irritaties en infecties en het ontstaan (of doorbreken) van een vicieuze cirkel waarbij de dame op gaat zien tegen de (pijnlijke) seks. 

  Een goed glijmiddel zorgt ervoor dat het vrijen plezierig, ontspannen en relaxed is en dat gemeenschap geen pijn doet. Veelal is er een verkeerd beeld van het gebruik van een glijmiddel en heerst er het idee dat het een rotzooi geeft en ongemakkelijk is in gebruik. Maar dat is tegenwoordig absoluut niet het geval. Een paar druppeltjes van een goed siliconen glijmiddel/lubricante is al voldoende voor een langdurig vochtig en zacht gevoel. Een goed glijmiddel heeft geen verstorende werking op de eigen vochtaanmaak. Het ondersteunt deze juist. 

  Een fijn en effectief medisch glijmiddel voor gevoelige slijmvliezen is Pjur Med Premium Glide. Deze vormt een beschermend laagje over de huid en heeft ook meteen een verzorgende werking. Meer informatie over glijmiddelen kunt u lezen in het artikel Hoe kies je het juiste glijmiddel.
 • Oestrogeen
  Is de vaginale droogheid een gevolg van de overgang? En helpt een goed glijmiddel (zoals Pjur Med Premium) niet, dan kan een zalf of zetpil met een lage dosering van het hormoon oestrogeen ook een oplossing zijn. Dit zorgt voor herstel van de slijmvliezen. De toedieningsvorm is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Hiervoor moet u wel bij uw huisarts een recept halen. Die kan u ook meteen vertellen wat de eventuele bijwerkingen zijn. 
 • Geneesmiddelen
  Er zijn ook geneesmiddelen verkrijgbaar zonder hormonen. Hiervoor kunt u het best uw huisarts raadplegen. Op internet worden diverse middelen verkocht, maar deze zijn niet altijd veilig en betrouwbaar. Zo is het middel Replens nog steeds verkrijgbaar maar inmiddels wel verboden.
 • Ga op zoek naar erotische prikkels
  Voor seksuele opwinding moet u samen moeite blijven doen. Dat komt niet uit de lucht vallen. Zonder voldoende seksuele opwinding maakt het lichaam zich niet klaar voor seks. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Kijk dus wat u opwindt. Zijn dat erotische verhalen, erotische films, foto's of heeft u andere fantasieën? Zet schaamte overboord, en zet uw fantasie aan het werk.
 • Variatie en opwindende seks
  Neem met uw partner uw vrijrepertoire door en bekijk samen of het anders, gevarieerder en opwindender kan. Deze website kan daarbij helpen. 
  Ook accessoires, zoals een mooie vibrator kunnen helpen om meer opwinding te ervaren en te genieten. 

  Als je een tijd lang op dezelfde manier vrijt, gaat de opwinding er op een gegeven moment af. Dat ligt niet aan de manier van vrijen, maar meer aan het gebrek aan variatie.
  Denk bijvoorbeeld aan uw lievelingsgerecht. Bij het vooruitzicht van een lievelingseten krijg je er al zin in. Het water kan je echt al in de mond gaan lopen. Maar na een jaar elke avond kreeft krijg je bij het vooruitzicht van kreeft echt geen zin meer. Het water loopt je niet meer in de mond. Hetzelfde geldt voor het vooruitzicht van voorspelbare seks. Daar wordt je niet opgewonden van, ook lichamelijk niet. Adviezen en tips hoe u uw seksleven kunt veranderen kunt u
  hier lezen.
 • Vrijen zonder gemeenschap
  Misschien is het goed om de aandacht eens te verleggen naar aaien, strelen zonder gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een 
  erotische massage. Of kijk eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus. Als er een tijdje niet wordt gevreeën zonder penetratie kunnen de pijnlijke plekjes helen en ontstaat er ruimte om elkaars lichaam op een andere manier te (her) ontdekken.
 • Rekening houden met veranderingen in overgang
  Een vrouw kan na de menopauze nog minder dan vroeger een harde of onhandige benadering van de man verdragen. De clitoris wordt gevoeliger doordat de huid er omheen dunner wordt. Vandaar dat een al te directe stimulatie in plaats van prettige gevoelens eerder irritaties opwekt. Het werkt vaak beter om niet de clitoris zelf, maar vooral de streek er omheen te strelen. 
 • Andere positie
  Een andere oplossing om pijn bij vrijen te voorkomen, is het aannemen van een andere positie tijdens de gemeenschap. Het kan voor de vrouw prettiger zijn om bovenop te zitten, of via een zijligging of van achteren. Deze posities geven in elk geval meer bewegingsvrijheid voor de vrouw zodat ze kan zoeken naar de gemakkelijkste houding. Deze posities kunnen ook helpen om eerder tot een orgasme te komen. Als je wat ouder wordt kan het prettig zijn als de vrouw op het bed ligt terwijl de man met zijn knieën op de grond zit, zodat beide partners niet fysiek belast worden met het lichaamsgewicht van de ander.
 • Vibrator of Dilatorset
  U heeft hierboven kunnen lezen dat angst voor pijn die komen gaat ook pijn kan veroorzaken. Als reactie op de pijn die wordt verwacht, worden de bekkenbodemspieren aangegespannen en deze aangespannen bekkenbodemspieren zorgen er voor dat penetratie pijnlijk wordt. Om deze vervelende vicieuze cirkel te doorbreken, en om weer te kunnen ontspannen tijdens het vrijen en voorafgaand aan penetratie, kan een dilatorset of een vibrator heel goed helpen. Door het rustig experimenteren met de juiste vibrator kan de dame weer leren te genieten van het gevoel van opwinding en seks zonder spanning. En kan de angst rond penetratie weggehaald worden. Het experimenteren kan beginnen met stimulatie van de clitoris en rustig opbouwen naar het helemaal inbrengen van de vibrator. Belangrijk is wel dat de dame voorafgaand de seksuele opwinding zoekt. Door het lezen van opwindende verhalen of het kijken naar een sexy film bijvoorbeeld. Zonder opwinding maakt het lichaam zich niet klaar voor penetratie en wordt de vagina niet vochtig genoeg.
  Een goede vibrator om mee te experimenteren is de BGood. Een zachte vibrator met een toegankelijk formaat, goede trillingen en een vriendelijke prijs. En ook de Mikazuki (super zachte buitenkant) en de Pinky (formaat) zijn aanraders.
  Het gebruik van een dilatorset wordt meestal onder begeleiding van een bekkentherapeut uitgevoerd. 
 • 'Use it or lose it'
  Door seksueel actief te blijven zorgt u voor een goede doorbloeding en werking van de seksuele organen. Zorg dus dat u het plezier in seks niet verliest. Masturbatie is ook effectief om de vagina in goede conditie te houden. Een stimulator/vibrator kan hier hierbij prima helpen. De 
  Je Joue Mimi is bijvoorbeeld een effectieve stimulator 
  die ook nog eens erg mooi is.
 • Tot slot: zoek hulp! Pijnklachten bij seks zijn een serieus probleem en komen vaker voor dan u denkt. Aarzel daarom niet uw seksuele problemen te bespreken met uw huisarts of de gynaecoloog. Hij/zij kan u, indien nodig, verwijzen naar een bekkenfysiotherapeut, een seksuoloog of andere hulpverlener.
  Met dank aan medisch seksuoloog W. van Gianotten.
  Nuttige adressen
  Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie (NVVS)
  Secretariaat: Postbus 40551
  2504 LN Den Haag
  Telefoon (070) 359 21 30
  Stichting Voorlichting Zelfhulp Gynaecologie (VZG)
  Nieuwe Gracht 24A
  3521 LR Utrecht
  Telefoon (030) 231 05 58 (ma. t/m vr. van 9.30-12.30)
  Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek
  Secretariaat NVFB
  p/a bureau KNGF Postbus 248
  3800 AE Amersfoort
  www.nvfb.fysionet.nl
  De website van Rutghers WPF, seksualiteit.nl

  Lukt het u niet om van de pijn af te komen, aarzel dan niet om een seksuoloog te raadplegen. Hieronder kunt u zien hoe zo'n eerste gesprek er uit ziet, en wat de werkwijze is van een seksuoloog.
   

  Laatste update november 2017

  Reacties

  Op dit moment ben ik 26 jaar en ervaar sinds mijn 14e al pijn tijdens het vrijen. Helaas is de oorzaak pas ontdekt en heet het endometriose en adenomyose. Helaas zijn te weinig mensen bekend met deze chronische ziekte en toch hebben 1/10 vrouwen hiermee te maken. Wellicht interessant om dit ook te vermelden zodat meer vrouwen hulp kunnen krijgen op dit gebied. Redactie: Meer info over endometriose is te vinden op: http://endometriose.nl/endometriose. Daar kunt u ook een zelf-test doen. Veel voorkomende symptomen zijn: Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie); (chronische) buikpijn, darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, gevoelige branderig gevoel tijdens het plassen), vermoeidheid; pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap). Ook worden lage rugpijn, prikkelbaarheid, gezwollen buik en pijn in de bovenbenen met endometriose geassocieerd.

  Ik ben 17 en heb door zeer oneven binnenste schaamlippen na het vrijen dik een week last van jeuk en irritatie. De enige oplossing lijkt een schaamlipcorrectie, maar dat is niet echt een optie voor een 17-jarige...

  Na 2 keizersnedes ervaar ik soms hevige buikpijn achteraf. Ik voel het dan in m'n hele buik! Littekenweefsel kan over een groot gebied zitten. Ik zou graag meer willen strelen en genieten met m'n partner. Zo is het vaak van een koude kermis thuiskomen.

  Google eens op Acnes, een relatief onbekende maar pijnlijke aandoening na buikoperaties. Ik heb er 8 jaar mee rondgelopen alvorens ik hier achter kwam. Het internet spreekt voor zich en als je jezelf erin herkent, gelijk een arts raadplegen.

  Ook ik heb heel lang veel pijn gehad... later bleek diagnose: vaginisme. Het werd soms letterlijk proppen, wat uiteraard helemaal niet bevorderlijk was. Op aanraden mij gestort op meerdere soorten yoni massage. En echt, het werkt. Sindsdien kan ik mijn vriend 'hebben'.

  nou ik ben 17 jaar oud en heb sinds een paar maanden last van brandige gevoel na het vrijen en heb witte afscheiding en vaak jeuk alleen heb al twee keer een keur voor schimmel infectie gehad alleen dat hielp wel als ik het gebruikte was de keur klaar dan kwamen de klachten gewoon weer terug wat moet ik doen ?????

  Ik was 19 toen ik er last van kreeg, ik ben nu 23. Ik heb er dus al heel lang last van. Ongeveer 1 keer in de 1,5/2 maanden. Ik ben er zo klaar mee! Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niets werkte bij mij helaas. Ik heb heel internet afgezocht en ik heb geen oplossingen gevonden die bij mij helpen. Maar misschien helpen ze wel bij jou. Ik heb gevonden: centrizine pil slikken (gewone hooikoortspil), suiker- en gistvrij eten (zijn veel enthousiast over), geen zeep, yoghurt inbrengen, cranberry sap drinken, candida dieet, Vaginor Plus, Bifido Lacto Complex, geen champions eten.

  Beste, wat vervelend voor je dat je last hebt van een terugkerende schimmelinfectie. Het komt vaker voor helaas. Ik zou je toch allereerst aanraden om weer naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan samen met je onderzoeken wat de oorzaken kunnen zijn. Hij/zij kan je ook vaginale tabletten/medicijnen voorschrijven die kunnen voorkomen dat de infectie terugkomt. Een artikel die je ook wat kan helpen: https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-vaak-vaginale-schimmelinfectie

  Ik ben ook 23 jaar en ik had al sinds mijn 14 jaar last van schimmelinfecties. Zoals hierboven beschreven eet je het best volledig suiker en gistvrij, dat is het enige dat bij mij helpt, na het proberen van alles dat de dokter heeft voorgeschreven... als ik nu teveel eet van wat ik niet zou mogen eten krijg ik direct een infectie... Daardoor vind ik vrijen jammer genoeg niet meer leuk, het doet eigenlijk altijd pijn, voor, tijdens, na... Dus probeer vanaf het begin direct je dieet aan te passen. Ik heb er zolang mee rond gelopen dat ik nu zelf niet meer graag seks heb, ik voel me zelf niet meer comfortabel wanneer mijn vriend mij probeert op te winden.. Wacht niet te lang!!!! En wees niet bang om erover te praten... We kunnen elkaar helpen om erover te komen!

  misschien is het een soa

  Idd ik mis dat het ook allemaal andere dingen kunnen zijn. Ik hier ook ehlers danloss bindweefsel ziekte en endometriose er bij en dan heb je niets er aan met wat hier genoemd word.... erg jammer. Er zijn ook chronische ziekte die pijn en een uiterst pijnlijke vagina geven. Ik scheur overal stuk, ook bij de anus, door de ehlers danlos en dan in combi met endometriose maakt vrijen een hel.

  Beste, u heeft helemaal gelijk. Er kunnen ook andere, gelukkig veel minder voorkomende ziekten en aandoeningen de oorzaak zijn van pijn bij het vrijen. Echt heel erg vervelend voor u! Fijn dat u dit benoemt. Een andere aandoening die ik hierbij wil noemen is linchen sclerosus. Dit is een chronische huidaandoening die veel jeuk veroorzaakt. Dat kan goed bij de vulva zijn. Jeuk is de voornaamste klacht, maar deze wordt ook wel met branderigheid genoemd. De vulva kan rood en gezwollen zijn en later kan de huid wat harder aanvoelen. De kleine schaamlippen kunnen langzaam kleiner worden, de ingang van de schede vernauwen. De aangedane huid kan gedeeltelijk rood en porcelein-wit zijn. Er ontstaan gemakkelijk wondjes / kloofjes. Lichen sclerosus is vrij zeldzaam, komt voornamelijk voor bij vrouwen en het vaakst bij vrouwen die tussen de 50 en 60 jaar zijn. Meer informatie kunt u lezen op: https://www.lsnederland.nl

  Super !!! Dank jullie wel, mijn vrouw heeft waarschijnlijk PTSS op dat gebied en ik heb altijd maar één doel in mijn leven gehad ,,, haar daarvan te bevrijden ...

  Ik heb sinds kort een nieuwe relatie en hij heeft mij op het spoor gezet van De Paarse Keizerin. Allereerst mijn complimenten met uw mooie website!! Ik heb er al veel goede informatie gevonden en verheug op een mooi liefdesleven met mijn nieuwe vriend! Er is echter iets wat ik mis bij de info & adviezen op uw website en wat ik wel héél belangrijk vind om te vermelden. Ik heb zelf een hele tijd lopen tobben met een vermeende schimmelinfectie, tot uiteindelijk door een gynaecoloog de juiste diagnose werd gesteld: Lichen Sclerosus. Ik zou graag willen dat deze aandoening meer bekendheid krijgt en uit de taboesfeer komt. Daardoor kunnen m.i. veel seks- en relatieproblemen worden voorkomen. Ik citeer de nvsh: "Verkeerde diagnose van de belangrijkste problemen is de niet-tijdig herkenning van Lichen Sclerosus door de huisarts. Een verkeerde diagnose zoals 'schimmelinfectie ' is helaas nogal algemeen, evenals het toeschrijven aan 'psychische' oorzaken, die dan behandeld worden met anitidepressiva en tranquillizers. Bij sommige mensen wordt de diagnose pas na jaren gesteld. Hen vroege diagnose zou het leed voor mensen die niet goed reageren op behandeling tegen infecties, zeer verminderen. Er zijn mensen die door de soms pijnlijke seks aan eigenwaarde en zelfvertrouwen inboeten. Sommigen zijn totaal wanhopig en voelen zich verlaten. Ook als de diagnose LS gesteld is, hebben patiënten soms grote moeite met - en verdriet om - het invaliderende effect dat Lichen Sclerosus kan hebben op het dagelijks leven. Acceptatie van LS is vaak moeilijk. Relaties kunnen onder druk komen te staan, omdat ook de partner ermee in het reine moet komen. Lichen Sclerosus kan goed herkend worden door een dermatoloog, gynaecoloog of uroloog." De stichting Lichen Sclerosus is een non-profit organisatie die zich op alle fronten inzet voor Lichen Sclerosus-patiënten, zowel lichamelijk, psychisch als sociaal. Op hun website kunt u alle info vinden, evenals links naar andere informatiebronnen: https://www.lsnederland.nl/ ​Ik hoop hier in de toekomst ook iets over te kunnen vinden op uw mooie website!

  Wellicht ook interessant:

  Goede bekkenbodemspieren helpt bij pijn bij vrijen, bekkenbodemspieren trainen goed voor fijne seks
  Vrijwel alle deskundigen zijn het er over eens: een goedwerkende bekkenbodem is van essentieel belang voor fijne seks. Voor zowel vrouwen als mannen.
  Verandering in seksualiteit na je 45ste
  Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of aandoening...
  seksleven veranderen
  Vaste rollen en gewoonten zijn beruchte passie-killers. En wie heeft ze niet? In het begin van een relatie ontwikkelt zich meestal een manier om de liefde met elkaar te bedrijven en elkaar te bevredigen.
  seks tips voor leuker en beter seksleven
  Wilt u een leuker, gepassioneerder seksleven? √ De beste tips en deskundige adviezen die gegarandeerd helpen om de passie terug te brengen. Tip 6 is een hele goede.
  Hoe kies je de juiste vibrator?
  De vibrator is populair. Bij jong en oud. En dat is niet zo vreemd. Een goede vibrator zorgt voor hemelse ervaringen. Alleen en samen. Overdonderd door alle opties? ▻ Voorkom giftige, lawaaierige of ineffectieve vibrators ✓ Deze gids legt u eerlijk u...