Overslaan en naar de inhoud gaan

Pijn bij vrijen: een veelvoorkomende klacht bij vrouwen

Pijn bij vrijen en seks bij vrouwen is een veel voorkomende klacht.
Sommigen vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. De ene vrouw ervaart een zeurderige pijn, een ander heeft last van een branderige gevoel of jeukende pijn. Ook de plek waar de pijn gevoeld wordt is bij iedereen anders.
Maar u hoeft er niet mee rond te blijven lopen, de meeste pijnklachten zijn goed te verhelpen. In dit artikel leest u over de oorzaken van pijn bij vrijen en geven wij praktische adviezen en deskundige oplossingen.
 

 

"Als u vaak pijn bij het vrijen ervaart, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is ook moeilijk om seksueel opgewonden te raken en klaar te komen.
Het is niet ongebruikelijk dat de zin in seks na verloop van tijd zelfs helemaal verdwijnt.
En dat is zonde, want meestal is er wat aan deze pijnklachten te doen."
Woet Gianotten (medisch seksuoloog)
 

Welke pijn bij vrijen ervaart u?


Diepe pijn tijdens het vrijen ?
 

Sommige vrouwen ervaren pijn bij diep doorstoten van de penis. Dus niet als de penis naar binnen gaat, maar als er stootbewegingen worden gemaakt. Vaak treedt deze pijn alleen op bij een bepaalde houding. Deze diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot.
 
Oplossing
 • De gemakkelijkste oplossing is om een houding te zoeken die voor beide partners aangenaam is. Meestal zijn dit houdingen waarbij de penis minder diep in de vagina komt of een standje waarbij de vrouw controle heeft over de diepte van penetratie.
  Kijk voor voorbeelden naar goede standjes voor mannen met een grote penis.
 • Ook kunt u gebruik maken van de OhNut of de Cruiser Cockring om diepe penetratie te voorkomen.
 • Blijft u ook in andere standjes last van de pijn houden, aarzel dan niet om de huisarts te bezoeken.
   

 

Buikpijn tijdens en/of na seks ?
 

Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn tijdens en/of na de gemeenschap. Een pijn in de onderbuik na seks. Vaak gaat het om een soort spierpijn, doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de coïtus. Dit is een vervelende klacht, maar u hoeft zich hier niet ongerust over te maken.
 
Oplossing
 

Branderige of schrijnende pijn bij vagina : oppervlakkige pijn ?
 

Als het aanraken van de vagina-ingang, van de huid direct daar omheen, of van de binnenste schaamlippen pijn doet. En/of als u last heeft van een pijnlijke clitoris, dan heeft u last van wat de artsen noemen, 'oppervlakkige pijn ' of "oppervlakkige dyspareunie ". Denk hierbij aan een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. Deze pijnklacht komen het meeste voor. 
 

Symptomen oppervlakkige pijn / dyspareunie :

 • Brandend gevoel bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na gemeenschap
 • Schrijnende pijn bij de ingang van de vagina
 • Aanraken van de vagina, schaamlippen of clitoris doet pijn
 • Plassen na gemeenschap kan een branderig gevoel geven
 
Als er geen lichamelijke oorzaak is voor het branderige gevoel, is er sprake van PVD  (Provoked Vulvo Dynia). PVD komt met name voor bij jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar en bij vrouwen rond de 50 jaar.
Bij vrouwen die doorgaan met seks terwijl het pijn doet, kan op den duur de penetratie van de man, of zelfs het proberen al erg pijnlijk zijn. En dat zelfde geldt voor het inbrengen van een tampon. Maar zelfs fietsen of gewoon zitten kan pijn doen. De huid is chronisch geïrriteerd en het vervelende is dat de huid in dit gebied relatief vochtig is en daardoor moeilijker geneest. 
 
Oplossing

Meer over de oorzaken en oplossingen kunt u hieronder in dit artikel lezen.

 

Jeuk na seks ?
 

Als u jeuk ervaart in en rond de vagina, gecombineerd met een branderig gevoel en veel afscheiding, dan heeft u waarschijnlijk last van een vaginale infectie zoals Candida.
Huidirritaties en pijn bij de vagina-ingang kunnen ook ontstaan door vaginale infecties. Gelukkig zijn de meeste vaginale infecties niet gevaarlijk of besmettelijk. En niet ernstig, zo lang ze maar niet al te vaak voorkomen. Ze zijn alleen erg vervelend. 
 

Symptomen vaginale infectie:

 • Jeuk rond en in de vagina,
 • Branderig en schrijnend gevoel
 • Pijn bij plassen
 • Veel afscheiding
Oplossing
 • Meer over vaginale infecties, de oorzaken en de oplossingen kunt u hier lezen.
 • Andere mogelijke oorzaken van jeuk na seks kunt u hier lezen
 

 

Aanhoudende jeuk en branderig gevoel en verdikking van huid ?
 

Als u last heeft van jeuk in en rond de vagina en een schrijnend of branderig gevoel en dit niet overgaat, ook niet na behandeling met vaginale crème, dan is verstandig naar de huisarts te gaan.

Aanhoudende jeuk gecombineerd met een veranderende huid (wit, glanzende, dunner of dikker wordende huid) of een veranderende vulva (groter worden, kleiner worden of zelfs verdwijnen) kunnen symptomen zijn van Lichen Scelorus.


Symptomen van Lichen Sclerosus zijn:

 • Wondjes, zweertjes, kloofjes of barstjes
 • Verdikking van de huid, of juist verdunning van de huid
 • Jeuk rond de vagina en anus
 • Pijn tijdens of na de geslachtgemeenschap
 • Onderhuidse bloedingen
 • Witte of glanzende plekjes op en rond de vulva
   
Oplossing
Het is niet altijd duidelijk direct of er sprake is van Lichen Sclerosus of een vaginale infectie. U kunt zelf wel met een spiegel uw vulva controleren op veranderingen. Een huisarts kan bij twijfel doorverwijzen naar een dermatoloog of gyneacoloog.
 
Lichen Sclerosus is een chronische huidaandoening die met name voorkomt bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Maar LS komt ook voor bij mannen en kinderen.
Het is belangrijk LS in zo'n vroeg mogelijk stadium te herkennen. Uit recent onderzoek in Australie is gebleken dat met een strak regime van sterke cortisone crèmes LS veelal stabiel kan worden gehouden. De oorzaak van Lichen Scelorus is nog steeds onbekend, maar zeker is wel dat het niet overdraagbaar en besmettelijk is.
Meer informatie over LS vindt op de website van de Stichting Lichen Sclerosus. https://www.lsnederland.nl)
 

Wat zijn de oorzaken? En wat kunt u doen tegen deze pijn?

In dit artikel gaan we verder in op de meest voorkomende pijn: de oppervlakkige pijn.
We behandelen hieronder stuk voor stuk de mogelijke oorzaken en geven u tips en adviezen om de pijn te voorkomen of te verminderen.
 

De oorzaken van oppervlakkige pijn (oppervlakkige dyspareunie)

 1.  Onvoldoende vochtig
 2.  Onbewust aanspannen van bekkenbodemspieren
 3.  Pijn tijdens of na de overgang
 4.  Vaginale Infecties
 5.  Lichamelijke aandoeningen

Oorzaak 1: Onvoldoende Vochtig


Oppervlakkige' pijn kan ontstaan als de vrouw onvoldoende seksueel opgewonden is en dan de liefde bedrijft met haar partner. Haar lichaam is dan nog niet klaar voor seks. De vaginawand is nog niet voldoende doorbloedt, de vagina is onvoldoende vochtig voor penetratie en de schaamlippen zijn nog niet vergroot.
De huid bij de opening van de vagina raakt dan gemakkelijk geïrriteerd door het 'schuren' van de penis.

Angst voor pijnlijke seks
 

Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn, kunnen de irritaties en de pijn verergeren, wat ook weer angst voor een nieuwe vrijpartij kan oproepen.
Deze angst kan er toe leiden dat de dame bij de volgende vrijpartij minder opgewonden is en daardoor minder vochtig wordt. En uit angst voor de pijn die komen gaat ook haar bekkenbodem aanspant. 
Het minder vochtig en het aanspannen van de bekkenbodemspieren bemoeilijken de penetratie. Hierdoor kunnen (weer) vaginale irritaties en wondjes ontstaan. Dit veroorzaakt weer pijn bij het vrijen, en de angst voor de pijn die komen gaat bij een nieuwe vrijpartij. 

Zo ontstaat gemakkelijk een vicieuze cirkel, ook wel pijncirkel genoemd.  


Voor pijnloze seks is het dus belangrijk om te ontspannen, opgewonden te raken, en het lichaam de tijd te geven zich klaar te maken voor penetratie. 
 
 

Acht Tips en adviezen voor meer vocht en opwinding

Vocht en opwinding zijn zoals u hierboven heeft kunnen lezen belangrijke oorzaken van pijnlijke seks.
Hieronder vindt u adviezen en tips om meer opwinding te ervaren en ervoor te zorgen dat de vagina vochtig genoeg is tijdens penetratie.
 

1. Lichaam voorbereiden op seks met tantra oefening

 
Er is een goede Tantra oefening die helpt om het vrouwelijk lichaam, de vagina en de bekkenbodem voor te bereiden op seks. De oefening zorgt ervoor dat het bekkenbodemgebied en de vagina goed wordt doorbloed en de vagina vochtig wordt. En daarmee voorkomt u aanrakingen die pijn kunnen (gaan) veroorzaken.
De oefening gaat als volgt: U start met het 20 keer aanspannen en loslaten van uw bekkenbodemspieren. Vervolgens legt u uw hand op uw vagina, ademt diep in en stuurt de uitademing naar uw hand toe. Daarna herhaalt u de eerste 20 oefeningen.

2. Volgorde bij vrijen omdraaien

 
Als een dame opgewonden raakt, wordt haar vagina extra doorbloed en vochtig. Na een orgasme keert de vagina na haar oorspronkelijke staat terug. Als de dame een orgasme krijgt door stimulatie van de man, en daarna seks heeft met haar partner kan het zijn dat tijdens de penetratie de vagina alweer minder doorbloed en vochtig is. De volgorde omdraaien kan helpen bij het bestrijden van pijn bij het vrijen. 
 

3. Probeer iets nieuws
 

Neem met uw partner uw vrij-repertoire door en bekijk samen of het anders, gevarieerder en opwindender kan. Deze website kan daarbij helpen. Ook accessoires, zoals een mooie vibrator kunnen helpen om meer opwinding te ervaren en te genieten. 

Als je een tijd lang op dezelfde manier vrijt, gaat de opwinding er op een gegeven moment af. Dat ligt niet aan de manier van vrijen, maar meer aan het gebrek aan variatie.
Denk bijvoorbeeld aan uw lievelingsgerecht. Bij het vooruitzicht van een lievelingseten krijg je er al zin in. Het water kan je echt al in de mond gaan lopen. Maar na een jaar elke avond je lievelingsgerecht krijg je bij het vooruitzicht ervan echt geen zin meer. Het water loopt je niet meer in de mond. Hetzelfde geldt voor het vooruitzicht van voorspelbare seks. Daar word je niet opgewonden van, ook lichamelijk niet. Dus varieer en probeer nieuwe dingen. Leestips: Seksleven veranderen: waar en hoe begin je?, wekelijkse sekstips, inspiratie voor gepassioneerder en leuker seksleven.

4. Ga op zoek naar erotische prikkels
 

Seksuele opwinding is geen behoefte, zoals honger en dorst, die automatisch ontstaat. Seksuele opwinding ontstaat door erotische prikkels.  Als er geen seksuele prikkel is, bijvoorbeeld een erotische gedachte of een seksuele fantasie, dan gebeurt er niks. Zo'n erotische prikkel activeert het seksuele systeem en zorgt dat je opgewonden wordt. En zonder voldoende seksuele opwinding maakt het lichaam zich niet klaar voor seks. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Kijk dus wat u opwindt. Zijn dat erotische verhalen, erotische films, foto's of heeft u andere fantasieën? Zet schaamte overboord, en zet uw fantasie aan het werk..

5. Gebruik een goed glijmiddel
 

Een goed glijmiddel voorkomt onprettige wrijving en schuring bij de aanraking van de vagina en het directe gebied eromheen. U voorkomt hiermee ook pijnlijke penetratie, vaginale irritaties en infecties en het ontstaan (of doorbreken) van een vicieuze cirkel waarbij de dame op gaat zien tegen de (pijnlijke) seks. 

Een paar druppeltjes van een goed glijmiddel is al voldoende voor een langdurig vochtig en zacht gevoel. Een goed glijmiddel heeft geen verstorende werking op de eigen vochtaanmaak. Het ondersteunt deze juist. Een fijn en effectief medisch glijmiddel is Pjur Med Premium Glide. Meer informatie kunt u lezen in het artikel Hoe kies je het juiste en beste glijmiddel.

6. Neem meer tijd
 

Een langer voorspel zal ervoor zorgen dat de vagina vochtiger wordt, en het lichaam de tijd heeft om zich klaar te maken voor penetratie. Hierdoor wordt de kans op wondjes, irritaties en dus pijn bij het vrijen een stuk kleiner. Zeker bij het ouder worden is het belangrijk om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden.

7. Goede seks begint bij jezelf
 

Een goed seksleven met bijbehorende orgasmes begint bij jezelf. Weet u van u lekker en opwindend vindt? Weet u op welke manieren u een orgasme kunt krijgen? Welke standjes u opwindend vindt?
Ga op onderzoek. Neem de tijd en leer uw lichaam kennen. Dat zal helpen om de seks samen opwindender te maken. Leestip: Hoe krijg je (beter) orgasme.

8. Raadpleeg een seksuoloog
 

Negatieve ervaringen, remmende gedachten, spanning, stress en angst kunnen het ontstaan van seksuele opwinding flink in de weg zitten. Vaak zijn deze moeilijk zelf op te lossen. Komt u er niet uit? Zoek dan hulp. Een seksuoloog kan u hierbij helpen. 

Wel opgewonden, maar toch niet vochtig genoeg

Een vrouw kan wél seksueel opgewonden zijn, maar toch niet vochtig genoeg. Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, antihistaminica, diuretica (plaspillen), medicijnen tegen allergische reacties, chemo- en hormoontherapie kunnen de natuurlijke vochtaanmaak beïnvloeden.
 
Ook ziekten en handicaps, zoals suikerziekte, multiple sclerose, een beroerte of een dwarslaesie kunnen leiden tot verminderde vochtafscheiding bij opwinding en daarmee op een grotere kans op pijn bij vrijen.
De oorzaak is anders, het gevolg is hetzelfde. Er ontstaat pijn tijdens de penetratie en vervolgens ook gemakkelijk een vicieuze cirkel als er niet wat aan wordt gedaan.

Tips en adviezen voor meer vocht als er wel genoeg opwinding is.


Goed glijmiddel
 

Met een goed glijmiddel voorkomt u onprettige wrijving en schuring bij de aanraking van de vagina en het direct gebied eromheen. U voorkomt hiermee ook pijnlijke penetratie, vaginale irritaties en infecties en het ontstaan (of doorbreken) van een vicieuze cirkel waarbij de dame op gaat zien tegen de (pijnlijke) seks. Een goed en effectief medisch glijmiddel voor gevoelige slijmvliezen is Pjur Med Premium Glide. Deze vormt een beschermend laagje over de huid en heeft ook meteen een verzorgende werking. 


Geneesmiddelen
 

Er zijn ook geneesmiddelen verkrijgbaar (met en zonder hormonen) die de vochthuishouding van de vagina kunnen verbeteren. Hiervoor kunt u het best uw huisarts raadplegen. Op internet worden diverse middelen verkocht, maar deze zijn niet altijd veilig en betrouwbaar. Zo is het middel Replens nog steeds verkrijgbaar maar inmiddels wel verboden.
 

Vaginale moisturizer
 

Er zijn ook speciale vocht-inbrengende cremes die ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid tijdens de overgang. Die kunnen dagelijks gebruikt als een moisturizer worden om vaginale droogheid te verlichten. 

Oorzaak 2: Onbewust aanspannen van bekkenbodemspieren

Een andere veel voorkomende oorzaak van pijn bij de vagina-opening is het onbewust aanspannen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor vernauwt de vagina en wordt seks pijnlijk.

Dit onvrijwillig aanspannen van de bekkenbodemspieren heeft meestal een 
psychologische oorzaak. Er kan bijvoorbeeld een gedachte zijn ontstaan dat het onderlichaam vies is of er heeft in de jeugd een vervelende seksuele of pijnlijke ervaring plaats gevonden.
Maar ook een negatieve ervaring, zoals een keer pijn ervaren tijdens het vrijen, kan een trigger zijn. Doordat gemeenschap pijn heeft gedaan is het logisch dat de dame een volgende keer bang is dat het opnieuw pijn gaat doen. Bij een volgende vrijpartij kan ze daardoor onbewust haar bekkenbodemspieren aanspannen. Door de aangespannen bekkenbodemspieren maakt het lichaam zich niet klaar voor seks en wordt penetratie extra moeilijk. Het aanspannen maakt de seks pijnlijk, en zo ontstaat ook hier gemakkelijk een vicieuze cirkel.  
 
Dit onbewust spannen van de spieren in en rond de vagina wordt wel vaginistisch reageren genoemd. Vrijen is dan erg pijnlijk, soms zelfs onmogelijk. Meer hierover kunt u lezen in het artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen en het artikel over Vaginisme: Oorzaken en Oplossingen.
 

Oorzaak 3: Overgang

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen. Dit kan de balans in de vagina verstoren waardoor infecties gemakkelijker de kop op kunnen steken.
Door de hormonale veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden wordt de vaginawand dunner en gevoeliger. De huid verliest de cellagen die de zenuwen en bloedvaten beschermen. Hierdoor kunnen bij penetratie sneller irritaties en wondjes ontstaan.
Ook wordt de clitoris gevoeliger waardoor onhandige aanrakingen sneller pijn kunnen veroorzaken.

Tips en adviezen bij pijn bij vrijen door overgang


Meer tijd nemen
 

Een vrouwenlichaam heeft tijdens en na de overgang meer tijd nodig om zich klaar te maken voor seks. Het kost meer tijd om voldoende bloed naar de vagina te stuwen en vochtig te worden. Maar ondanks dat het wat langer duurt, maakt het lichaam uiteindelijk wel voldoende vocht aan. Daarom is het belangrijk om extra tijd voor het voorspel te nemen.
 

Glijmiddel of Oestrogeen
 

Een goed glijmiddel helpt in de meeste gevallen bij het voorkomen van wrijving en schuring, en dus pijn bij het vrijen. Helpt een goed glijmiddel (zoals Pjur Med Premium) niet, dan kan een zalf of zetpil met een lage dosering van het hormoon oestrogeen ook een oplossing zijn. Dit zorgt voor herstel van de slijmvliezen. De toedieningsvorm is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Hiervoor moet u wel bij uw huisarts een recept halen. Die kan u ook meteen vertellen wat de eventuele bijwerkingen zijn.
 

Verken andere manieren van seks
 

Seks is meer dan penetratie. Seks is ook masseren, zoenen, strelen et cetera. Als u pijn ervaart tijdens de penetratie, verken dan met elkaar andere mogelijkheden van seks en intimiteit. Heb plezier, geniet van elkaars lichaam, ontspan, haal de prestatiedruk eraf. Waarschijnlijk gaat u na verloop van tijd, door de ontspannen en andere manier van vrijen, meer genieten en zo meer opwinding ervaren, ook lichamelijk. Dit helpt weer bij het voorkomen van pijn bij de penetratie.
 

Rekening houden met veranderingen in overgang
 

Een vrouw kan na de menopauze nog minder dan vroeger een harde of onhandige benadering van de man verdragen. De clitoris wordt gevoeliger doordat de huid er omheen dunner wordt. Vandaar dat een al te directe stimulatie in plaats van prettige gevoelens eerder irritaties opwekt. Het werkt vaak beter om niet de clitoris zelf, maar vooral de streek er omheen te strelen.
 

Oorzaak 4 : Vaginale infecties

Een vaginale infectie kan ontstaan na een verstoring van de balans in de vaginaflora. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van zeep of een hormoonverandering. Maar ook kleine wondjes die kunnen ontstaan door penetratie als de vagina onvoldoende vochtig is, kunnen een vaginale infectie veroorzaken.

Meer over vaginale infecties kunt u hier lezen.

Oorzaak 5: Lichamelijke aandoeningen

Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van een pijnlijke en/of branderige vagina. 

 • Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) 
 • Te strakke hechting of littekenweefsel na de bevalling
 • Kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina
 • Allergie

Meer lichamelijk aandoeningen die voor een pijnlijke vagina kunnen zorgen vindt u hier.
 

Nog meer belangrijke tips & adviezen voor bestrijden en voorkomen van pijn bij vrijen

 • Vibrator of Dilatorset
   

U heeft hierboven kunnen lezen dat angst voor pijn die komen gaat ook pijn kan veroorzaken. Als reactie op de pijn die wordt verwacht, worden de bekkenbodemspieren aangegespannen en deze aangespannen bekkenbodemspieren zorgen er voor dat penetratie pijnlijk wordt. Om deze vervelende vicieuze cirkel te doorbreken, en om weer te kunnen ontspannen tijdens het vrijen en voorafgaand aan penetratie, kan een dilatorset of een vibrator heel goed helpen.
Door het rustig experimenteren met de juiste vibrator kan de dame weer leren te genieten van het gevoel van opwinding en seks zonder spanning. En kan de angst rond penetratie weggehaald worden. Het experimenteren kan beginnen met stimulatie van de clitoris en rustig opbouwen naar het helemaal inbrengen van de vibrator.
Belangrijk is wel dat de dame voorafgaand de seksuele opwinding zoekt. Door het lezen van opwindende verhalen of het kijken naar een sexy film bijvoorbeeld. Zonder opwinding maakt het lichaam zich niet klaar voor penetratie en wordt de vagina niet vochtig genoeg.
 
Een goede vibrator om mee te experimenteren is de Salfijn. Een zachte vibrator met een toegankelijk formaat, goede trillingen en een vriendelijke prijs.  En kijk ook eens naar de Weer Genieten van Vrijen Box.
Het gebruik van een dilatorset (een goede dilatorset die we getest hebben in samenwerking met bekkentherapeuten) vindt u in onze winkel. Gebruik van dilators ook wel pelottes genoemd wordt meestal onder begeleiding van een bekkentherapeut uitgevoerd. 
 
 
 • Andere positie, andere standjes
   

Een andere oplossing om pijn bij vrijen te voorkomen, is het aannemen van een andere positie tijdens de gemeenschap. Het kan voor de vrouw prettiger zijn om bovenop te zitten, of via een zijligging of van achteren. Deze posities geven in elk geval meer bewegingsvrijheid voor de vrouw zodat ze kan zoeken naar de gemakkelijkste houding. 
 
Ook kan het goed zijn te kiezen voor standjes waarbij de penis niet te diep in de vagina komt en de vrouw controle houdt over de penetratie. Kijk hiervoor naar beste standjes voor een grote penis. Hierin ziet u een aantal duidelijke tekeningen.
Als je wat ouder wordt kan het ook prettig zijn als de vrouw op het bed ligt terwijl de man met zijn knieën op de grond zit, zodat beide partners niet fysiek belast worden met het lichaamsgewicht van de ander.

Heeft u last van rugpijn en zit dat u in de weg om fijne seks te hebben, kijk dan ook eens naar de beste seks standjes en adviezen voor vrouwen met rugpijn.
 
 
 • Vrijen zonder gemeenschap
   

Misschien is het goed om de aandacht eens te verleggen naar aaien, strelen zonder gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een erotische massage. Of kijk eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus. Als er een tijdje niet wordt gevreeën zonder penetratie kunnen de pijnlijke plekjes helen en ontstaat er ruimte om elkaars lichaam op een andere manier te (her) ontdekken.
 
 
 • Ontspanningsoefeningen
   

Als u pijn ervaart tijdens het vrijen kunt u, ongeacht wat de oorzaak is, de bekkenbodem onbewust aangespannen bij het vrijen. Dit als reactie op de angst voor de pijn die komen gaat. Door deze aangespannen bekkenbodemspieren wordt de vagina smaller en penetratie nog pijnlijker. (meer info: Goede bekkenbodem helpt bij pijn bij vrijen).
Naast het bestrijden van de pijn, kunnen Ontspanningsoefeningen helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. En kijk ook eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus waarmee u samen aan herstel kunt werken. 
 
 
 • 'Use it or lose it'
   

Door seksueel actief te blijven zorgt u voor een goede doorbloeding en werking van de seksuele organen. Zorg dus dat u het plezier in seks niet verliest. Masturbatie is ook effectief om de vagina in goede conditie te houden. Een stimulator/vibrator kan hier hierbij prima helpen. 

 
 • Tot slot: praat en zoek hulp
   

Praat over uw pijnklachten en zoek hulp! Vrijen doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Pijn hoort niet bij vrijen!  Als u pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Pijnklachten bij seks zijn een serieus probleem en komen vaker voor dan u denkt. Hoe moeilijk het ook kan zijn, praten over uw problemen met uw partner of huisarts is een eerste noodzakelijke stap voor het vinden van een oplossing. Hij/zij kan u, indien nodig, verwijzen naar een bekkenfysiotherapeut, een seksuoloog of andere hulpverlener.
 
Met dank aan medisch seksuoloog W. van Gianotten.

Gesprek met seksuologe over pijn bij het vrijen

Nuttige adressen en websites

Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie (NVVS)
Secretariaat: Postbus 40551
2504 LN Den Haag
Telefoon (070) 359 21 30
 
Stichting Voorlichting Zelfhulp Gynaecologie (VZG)
Nieuwe Gracht 24A
3521 LR Utrecht
Telefoon (030) 231 05 58 (ma. t/m vr. van 9.30-12.30)
 
Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek
Secretariaat NVFB
p/a bureau KNGF Postbus 248
3800 AE Amersfoort
www.nvfb.fysionet.nl
 
De website van Rutghers WPF, seksualiteit.nl
 
Lukt het u niet om van de pijn af te komen, aarzel dan niet om een seksuoloog te raadplegen.
Hieronder kunt u zien hoe zo'n eerste gesprek er uit ziet, en wat de werkwijze is van een seksuoloog.

Producten die kunnen helpen bij Pijn bij Vrijen

Wellicht ook interessant

Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen pijnklachten hebben die hun seksleven geen goed doen. Vaak zijn de oorzaken puur lichamelijk, maar ook emotionele problemen kunnen
Een vaginale infectie kan ontstaan na een verstoring van de balans in de vaginaflora. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van zeep. Zeep verstoort namelijk de normale zuurgraad van de vagina, waardoor het evenwicht tussen nuttige en

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 08/17/2015 - 13:26

Op dit moment ben ik 26 jaar en ervaar sinds mijn 14e al pijn tijdens het vrijen. Helaas is de oorzaak pas ontdekt en heet het endometriose en adenomyose. Helaas zijn te weinig mensen bekend met deze chronische ziekte en toch hebben 1/10 vrouwen hiermee te maken. Wellicht interessant om dit ook te vermelden zodat meer vrouwen hulp kunnen krijgen op dit gebied. Redactie: Meer info over endometriose is te vinden op: http://endometriose.nl/endometriose. Daar kunt u ook een zelf-test doen. Veel voorkomende symptomen zijn: Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie); (chronische) buikpijn, darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, gevoelige branderig gevoel tijdens het plassen), vermoeidheid; pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap). Ook worden lage rugpijn, prikkelbaarheid, gezwollen buik en pijn in de bovenbenen met endometriose geassocieerd.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 03/27/2017 - 16:54

Idd ik mis dat het ook allemaal andere dingen kunnen zijn. Ik hier ook ehlers danloss bindweefsel ziekte en endometriose er bij en dan heb je niets er aan met wat hier genoemd word.... erg jammer. Er zijn ook chronische ziekte die pijn en een uiterst pijnlijke vagina geven. Ik scheur overal stuk, ook bij de anus, door de ehlers danlos en dan in combi met endometriose maakt vrijen een hel.
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op vr, 03/31/2017 - 13:08

Beste, u heeft helemaal gelijk. Er kunnen ook andere, gelukkig veel minder voorkomende ziekten en aandoeningen de oorzaak zijn van pijn bij het vrijen. Echt heel erg vervelend voor u! Fijn dat u dit benoemt. Een andere aandoening die ik hierbij wil noemen is linchen sclerosus. Dit is een chronische huidaandoening die veel jeuk veroorzaakt. Dat kan goed bij de vulva zijn. Jeuk is de voornaamste klacht, maar deze wordt ook wel met branderigheid genoemd. De vulva kan rood en gezwollen zijn en later kan de huid wat harder aanvoelen. De kleine schaamlippen kunnen langzaam kleiner worden, de ingang van de schede vernauwen. De aangedane huid kan gedeeltelijk rood en porcelein-wit zijn. Er ontstaan gemakkelijk wondjes / kloofjes. Lichen sclerosus is vrij zeldzaam, komt voornamelijk voor bij vrouwen en het vaakst bij vrouwen die tussen de 50 en 60 jaar zijn. Meer informatie kunt u lezen op: https://www.lsnederland.nl
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 16:47

Ik ben 17 en heb door zeer oneven binnenste schaamlippen na het vrijen dik een week last van jeuk en irritatie. De enige oplossing lijkt een schaamlipcorrectie, maar dat is niet echt een optie voor een 17-jarige...
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 13:30

Na 2 keizersnedes ervaar ik soms hevige buikpijn achteraf. Ik voel het dan in m'n hele buik! Littekenweefsel kan over een groot gebied zitten. Ik zou graag meer willen strelen en genieten met m'n partner. Zo is het vaak van een koude kermis thuiskomen.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 03/27/2016 - 22:51

Google eens op Acnes, een relatief onbekende maar pijnlijke aandoening na buikoperaties. Ik heb er 8 jaar mee rondgelopen alvorens ik hier achter kwam. Het internet spreekt voor zich en als je jezelf erin herkent, gelijk een arts raadplegen.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 06/28/2016 - 19:29

Ook ik heb heel lang veel pijn gehad... later bleek diagnose: vaginisme. Het werd soms letterlijk proppen, wat uiteraard helemaal niet bevorderlijk was. Op aanraden mij gestort op meerdere soorten yoni massage. En echt, het werkt. Sindsdien kan ik mijn vriend 'hebben'.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 11/02/2016 - 19:55

nou ik ben 17 jaar oud en heb sinds een paar maanden last van brandige gevoel na het vrijen en heb witte afscheiding en vaak jeuk alleen heb al twee keer een keur voor schimmel infectie gehad alleen dat hielp wel als ik het gebruikte was de keur klaar dan kwamen de klachten gewoon weer terug wat moet ik doen ?????
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op di, 11/08/2016 - 10:30

Beste, wat vervelend voor je dat je last hebt van een terugkerende schimmelinfectie. Het komt vaker voor helaas. Ik zou je toch allereerst aanraden om weer naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan samen met je onderzoeken wat de oorzaken kunnen zijn. Hij/zij kan je ook vaginale tabletten/medicijnen voorschrijven die kunnen voorkomen dat de infectie terugkomt. Een artikel die je ook wat kan helpen: https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-vaak-vaginale-schi…
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 11/08/2016 - 10:21

Ik was 19 toen ik er last van kreeg, ik ben nu 23. Ik heb er dus al heel lang last van. Ongeveer 1 keer in de 1,5/2 maanden. Ik ben er zo klaar mee! Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niets werkte bij mij helaas. Ik heb heel internet afgezocht en ik heb geen oplossingen gevonden die bij mij helpen. Maar misschien helpen ze wel bij jou. Ik heb gevonden: centrizine pil slikken (gewone hooikoortspil), suiker- en gistvrij eten (zijn veel enthousiast over), geen zeep, yoghurt inbrengen, cranberry sap drinken, candida dieet, Vaginor Plus, Bifido Lacto Complex, geen champions eten.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 12/30/2016 - 17:44

Ik ben ook 23 jaar en ik had al sinds mijn 14 jaar last van schimmelinfecties. Zoals hierboven beschreven eet je het best volledig suiker en gistvrij, dat is het enige dat bij mij helpt, na het proberen van alles dat de dokter heeft voorgeschreven... als ik nu teveel eet van wat ik niet zou mogen eten krijg ik direct een infectie... Daardoor vind ik vrijen jammer genoeg niet meer leuk, het doet eigenlijk altijd pijn, voor, tijdens, na... Dus probeer vanaf het begin direct je dieet aan te passen. Ik heb er zolang mee rond gelopen dat ik nu zelf niet meer graag seks heb, ik voel me zelf niet meer comfortabel wanneer mijn vriend mij probeert op te winden.. Wacht niet te lang!!!! En wees niet bang om erover te praten... We kunnen elkaar helpen om erover te komen!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 06/19/2017 - 01:24

Super !!! Dank jullie wel, mijn vrouw heeft waarschijnlijk PTSS op dat gebied en ik heb altijd maar één doel in mijn leven gehad ,,, haar daarvan te bevrijden ...
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op vr, 12/01/2017 - 15:38

Ik heb sinds kort een nieuwe relatie en hij heeft mij op het spoor gezet van De Paarse Keizerin. Allereerst mijn complimenten met uw mooie website!! Ik heb er al veel goede informatie gevonden en verheug op een mooi liefdesleven met mijn nieuwe vriend! Er is echter iets wat ik mis bij de info & adviezen op uw website en wat ik wel héél belangrijk vind om te vermelden. Ik heb zelf een hele tijd lopen tobben met een vermeende schimmelinfectie, tot uiteindelijk door een gynaecoloog de juiste diagnose werd gesteld: Lichen Sclerosus. Ik zou graag willen dat deze aandoening meer bekendheid krijgt en uit de taboesfeer komt. Daardoor kunnen m.i. veel seks- en relatieproblemen worden voorkomen. Ik citeer de nvsh: "Verkeerde diagnose van de belangrijkste problemen is de niet-tijdig herkenning van Lichen Sclerosus door de huisarts. Een verkeerde diagnose zoals 'schimmelinfectie ' is helaas nogal algemeen, evenals het toeschrijven aan 'psychische' oorzaken, die dan behandeld worden met anitidepressiva en tranquillizers. Bij sommige mensen wordt de diagnose pas na jaren gesteld. Hen vroege diagnose zou het leed voor mensen die niet goed reageren op behandeling tegen infecties, zeer verminderen. Er zijn mensen die door de soms pijnlijke seks aan eigenwaarde en zelfvertrouwen inboeten. Sommigen zijn totaal wanhopig en voelen zich verlaten. Ook als de diagnose LS gesteld is, hebben patiënten soms grote moeite met - en verdriet om - het invaliderende effect dat Lichen Sclerosus kan hebben op het dagelijks leven. Acceptatie van LS is vaak moeilijk. Relaties kunnen onder druk komen te staan, omdat ook de partner ermee in het reine moet komen. Lichen Sclerosus kan goed herkend worden door een dermatoloog, gynaecoloog of uroloog." De stichting Lichen Sclerosus is een non-profit organisatie die zich op alle fronten inzet voor Lichen Sclerosus-patiënten, zowel lichamelijk, psychisch als sociaal. Op hun website kunt u alle info vinden, evenals links naar andere informatiebronnen: https://www.lsnederland.nl/ ​Ik hoop hier in de toekomst ook iets over te kunnen vinden op uw mooie website!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10/13/2019 - 22:52

Ik heb nooit veel plezier gehad aan sex. Het hoorde erbij maar nu ik in de overgang ben heb ik er een regelrechte afkeer van en alles doet pijn. Mijn man wil heel graag en maakt er steeds opmerkingen over en denkt me te plezieren door te zeggen dat hij geil en hitsig is waardoor ik nog meer afstand creëer.
Reactie toevoegen

Platte tekst

 • Geen HTML toegestaan.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Aanbevolen artikelen

Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of
Vaste rollen en gewoonten zijn beruchte passiekillers. Maar wie heeft ze niet? In het begin van een relatie ontwikkel je samen vaak een bepaalde manier om de liefde met elkaar te bedrijven en elkaar te bevredigen. Ongemerkt en onbedoeld
Overdonderd door alle opties? ▻ Voorkom giftige, lawaaierige of ineffectieve vibrators ✓ Deze gids legt u welke soort vibrators er zijn, en hoe u een kwalitatief goede vibrator koopt. Eentje die bij u past.

naar de erotiek winkel

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief