Overslaan en naar de inhoud gaan

Pijn bij vrijen: een veelvoorkomende klacht bij vrouwen

Pijn bij vrijen en seks is een veel voorkomende klacht bij vrouwen. Sommige vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. De ene vrouw ervaart een zeurderige pijn, een ander heeft last van een branderig gevoel of jeukende pijn. Ook de plek waar de pijn gevoeld wordt is bij iedereen anders. 
Maar u hoeft er niet mee rond te blijven lopen, de meeste pijnklachten zijn goed te verhelpen. In dit artikel leest u over de oorzaken van pijn bij vrijen en geven wij praktische adviezen, hulpmiddelen en deskundige oplossingen.
 

 

 
"Als u vaak pijn bij het vrijen ervaart, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is ook moeilijk om seksueel opgewonden te raken en klaar te komen.
 
Het is niet ongebruikelijk dat de zin in seks na verloop van tijd zelfs helemaal verdwijnt.
En dat is zonde, want meestal is er wat aan deze pijnklachten te doen."

 
Woet Gianotten (medisch seksuoloog)
 

Welke pijn bij vrijen ervaart u?


Diepe pijn tijdens het vrijen ?

 

Sommige vrouwen ervaren pijn bij diep doorstoten van de penis. Dus niet als de penis naar binnen gaat, maar als er stootbewegingen worden gemaakt. Vaak treedt deze pijn alleen op bij een bepaalde houding. Deze diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot.
 

Oplossing
 

 • De gemakkelijkste oplossing is om een houding te zoeken die voor beide partners aangenaam is. Meestal zijn dit houdingen waarbij de penis minder diep in de vagina komt of een standje waarbij de vrouw controle heeft over de diepte van penetratie.
  Kijk voor voorbeelden naar goede standjes voor mannen met een grote penis.
 • U kunt gebruik maken van de OhNut of de Cruiser Cockring om diepe penetratie te voorkomen.
 • Blijft u ook in andere standjes last van de pijn houden, aarzel dan niet om de huisarts te bezoeken.
   


Branderige of schrijnende pijn bij vagina ?

 

Als het aanraken van de vaginale ingang, de huid eromheen, of de binnenste schaamlippen pijn doet, en/of als je een pijnlijke clitoris hebt, dan heeft u mogelijk last van wat artsen 'oppervlakkige pijn' of 'oppervlakkige dyspareunie' noemen. 
Dit gaat vaak gepaard met een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina, voor, tijdens, of na de gemeenschap. Deze pijnklachten komen het meest voor.

 

Symptomen oppervlakkige pijn / dyspareunie 
 

 • Brandend gevoel bij de ingang van de vagina, voor, tijdens of na gemeenschap
 • Schrijnende of stekende pijn bij de ingang van de vagina
 • Aanraken van de vagina, schaamlippen of clitoris doet pijn
 • Plassen na gemeenschap kan een branderig gevoel geven
 

Als er geen lichamelijke oorzaak is voor het branderige gevoel, is er sprake van PVD (Provoked Vulvo Dynia). PVD komt met name voor bij jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar en bij vrouwen rond de 50 jaar en ouder.

Bij vrouwen die doorgaan met seks terwijl het pijn doet, kan op den duur de penetratie van de man, en ook al het proberen al erg pijnlijk zijn. Hetzelfde geldt voor het inbrengen van een tampon. Zelfs fietsen of gewoon zitten kan pijn doen. De huid is chronisch geïrriteerd. Het vervelende is dat de huid in dit gebied relatief vochtig is en daardoor moeilijker geneest. 
 

 

Oplossing
 

Meer over de oorzaken en oplossingen kunt u hieronder in dit artikel lezen.
 


Buikpijn tijdens en/of na seks ?

 

Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn tijdens en/of na de gemeenschap. Een pijn in de onderbuik na seks. Dit is een vervelende klacht, maar u hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Vaak gaat het om een soort spierpijn, doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de coïtus.
 

Oplossing
 


Jeuk na seks ?

 

Als u jeuk ervaart in en rond de vagina, gecombineerd met een branderig gevoel en veel afscheiding, dan heeft u waarschijnlijk last van een vaginale infectie zoals Candida.

Huidirritaties en pijn bij de ingang van de vagina kunnen ook ontstaan door vaginale infecties. Gelukkig zijn de meeste vaginale infecties niet gevaarlijk of besmettelijk. En niet ernstig, zo lang ze maar niet al te vaak voorkomen. Ze zijn alleen erg vervelend. 

 

Symptomen vaginale infectie
 

 • Jeuk rond en in de vagina
 • Branderig en schrijnend gevoel
 • Pijn bij plassen
 • Veel afscheiding
   

Oplossing
 

 • Meer over vaginale infecties, de oorzaken en de oplossingen kunt u hier lezen.
 • Andere mogelijke oorzaken van jeuk na seks kunt u hier lezen
   


Aanhoudende jeuk en branderig gevoel en verdikking van huid ?

 

Als u last heeft van jeuk in en rond de vagina en een schrijnend of branderig gevoel en dit niet overgaat, ook niet na behandeling met vaginale crème, dan is verstandig om naar de huisarts te gaan.

Aanhoudende jeuk gecombineerd met een veranderende huid (wit, glanzende, dunner of dikker wordende huid) of een veranderende vulva (groter worden, kleiner worden of zelfs verdwijnen) kunnen symptomen zijn van Lichen Scelorus.
 

Symptomen van Lichen Sclerosus
 

 • Wondjes, zweertjes, kloofjes of barstjes
 • Verdikking van de huid, of juist verdunning van de huid
 • Jeuk rond de vagina en anus
 • Pijn tijdens of na de geslachtgemeenschap
 • Onderhuidse bloedingen
 • Witte of glanzende plekjes op en rond de vulva
   

Oplossing
 

Het is niet altijd duidelijk direct of er sprake is van Lichen Sclerosus of een vaginale infectie. U kunt zelf wel met een spiegel uw vulva controleren op veranderingen. Een huisarts kan u bij twijfel doorverwijzen naar een dermatoloog of gynaecoloog.

 

Lichen Sclerosus is een chronische huidaandoening die met name voorkomt bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Maar LS komt ook voor bij mannen en kinderen. Het is belangrijk LS in zo'n vroeg mogelijk stadium te herkennen. Uit recent onderzoek in Australië is gebleken dat met een strak regime van sterke cortisone crèmes LS veelal stabiel kan worden gehouden. De oorzaak van Lichen Scelorus is nog steeds onbekend, maar zeker is wel dat het niet overdraagbaar en besmettelijk is.

Meer informatie over LS vindt u op de website van de Stichting Lichen Sclerosus (https://www.lsnederland.nl)
 

Meer Tips en Adviezen voor bestrijden en voorkomen van pijn bij vrijen

Ongeacht wat de oorzaak van de pijn bij seks is kunnen onderstaande tips en adviezen die u helpen.

 

 • Vibrator of Dilatorset
   

Angst voor pijn die komen gaat kan ook pijn veroorzaken. Ongeacht wat de oorzaak van de pijn is. Als reactie op de pijn die wordt verwacht, worden de bekkenbodemspieren aangespannen en deze aangespannen bekkenbodemspieren bemoeilijken de penetratie en zorgen er zo voor dat dit pijnlijk wordt.
Om deze vervelende vicieuze cirkel te doorbreken en weer te kunnen ontspannen tijdens het vrijen en penetratie, kan een dilatorset of een vibrator heel goed helpen. 

Door het rustig experimenteren met de juiste vibrator kan de dame weer leren te genieten van het gevoel van opwinding en seks zonder spanning. En kan de angst rond penetratie weggehaald worden. Het experimenteren kan beginnen met stimulatie van de clitoris en rustig worden opgebouwd naar het helemaal inbrengen van de vibrator.

Een goede vibrator om mee te experimenteren is de Salfijn. Een vibrator met ultra zachte buitenkant, een toegankelijk formaat en goed model, goede trillingen en een vriendelijke prijs. Ook de kleinere Slinky kan een goede keuze zijn.

Om de pijncirkel te doorbreken en (weer) te kunnen genieten van penetratie zijn er speciale dilator sets ontwikkeld. Deze hebben als doel om het lichaam te leren ontspannen tijdens penetratie.  Een dilatorset bestaat uit pelottes/dilators met verschillende formaten. U begint met de kleinste, en bouwt van hier uit rustig op. Een goede en effectieve dilatorset die wij hebben getest in samenwerking met bekkentherapeuten is deze siliconen dilator set. Bij dit product in de winkel kunt u ook meer lezen over het gebruik van een dilator set.
Het gebruik van dilators (ook wel pelottes genoemd) wordt meestal onder begeleiding van een bekkentherapeut uitgevoerd.
 
 
 • Andere positie, andere standjes
   

Een andere oplossing om pijn bij vrijen te voorkomen, is het aannemen van een andere positie tijdens de gemeenschap. Het kan voor de vrouw prettiger zijn om bovenop te zitten, of via een zijligging of van achteren. Deze posities geven in elk geval meer bewegingsvrijheid voor de vrouw zodat ze kan zoeken naar de gemakkelijkste houding. 
 
Ook kan het goed zijn te kiezen voor standjes waarbij de penis niet te diep in de vagina komt en de vrouw controle houdt over de penetratie. Kijk hiervoor naar beste standjes voor een grote penis. Hierin ziet u een aantal duidelijke tekeningen.
Als je wat ouder wordt kan het ook prettig zijn als de vrouw op het bed ligt terwijl de man met zijn knieën op de grond zit, zodat beide partners niet fysiek belast worden met het lichaamsgewicht van de ander.

Heeft u last van rugpijn en zit dat u in de weg om fijne seks te hebben, kijk dan ook eens naar de beste seks standjes en adviezen voor vrouwen met rugpijn.
 
 
 • Vrijen zonder gemeenschap / penetratie
   

Misschien is het goed om de aandacht eens te verleggen naar aaien, strelen zonder gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een erotische massage. Of kijk eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus. Als er een tijdje wordt gevreeën zonder penetratie kunnen de pijnlijke plekjes helen en ontstaat er ruimte om elkaars lichaam op een andere manier te (her) ontdekken. Goed om te lezen: 10 tips voor opwindende seks zonder penetratie.
 
 
 • Ontspanningsoefeningen
   

Als u pijn ervaart tijdens het vrijen kunt u, ongeacht wat de oorzaak is, de bekkenbodem onbewust aangespannen bij het vrijen. Dit als reactie op de angst voor de pijn die komen gaat. Door deze aangespannen bekkenbodemspieren wordt de vagina smaller en penetratie nog pijnlijker. (meer info: Goede bekkenbodem helpt bij pijn bij vrijen).
Daarbij belemmeren aangespannen bekkenbodemspieren de vochtaanmaak.
Naast het bestrijden van de pijn, en hulpmiddelen als een dilatorset, kunnen Goede Ontspanningsoefeningen en Ontspanningsoefeningen voor de Bekkenbodemspieren en helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Kijk ook eens naar de streeloefeningen van Sensate Focus waarmee u samen aan herstel kunt werken. 
 
 
 • 'Use it or lose it'
   

Door seksueel actief te blijven zorgt u voor een goede doorbloeding en werking van de seksuele organen. Zorg dus dat u het plezier in seks niet verliest. Masturbatie is ook effectief om de vagina in goede conditie te houden. Een stimulator/vibrator kan hier hierbij prima helpen. 

 
 • Tot slot: praat en zoek hulp
   

Praat over uw pijnklachten en zoek hulp! Vrijen doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Pijn hoort niet bij vrijen!  Als u pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Pijnklachten bij seks zijn een serieus probleem en komen vaker voor dan u denkt. Hoe moeilijk het ook kan zijn, praten over uw problemen met uw partner of huisarts is een eerste noodzakelijke stap voor het vinden van een oplossing. Hij/zij kan u, indien nodig, verwijzen naar een bekkenfysiotherapeut, een seksuoloog of andere hulpverlener.
 
Met dank aan medisch seksuoloog W. van Gianotten.
 

Gesprek met seksuologe over pijn bij het vrijen

Producten die kunnen helpen bij pijn bij vrijen

Video file

Goede bijpassende producten

€ 52,95
Siliconen Dilator Set
Effectieve en meest verkochte dilator set, aanbevolen voor specialisten, bekkenfysiotherapeuten en seksuologen.
€ 59,95
Salfijn: Ultra Soft
Heeft een dikke buitenlaag van zachte siliconen waardoor deze vibrator super zacht aanvoelt.
€ 43,95
Mila, veelzijdige, discrete en elegante vibrator
Mooi en elegant, fijne vibraties, lekker stil. Aanrader!
€ 119,00
Mikazuki vibrator: zacht, comfortabel en effectief
Ultra zachte buitenkant en fijne intense vibraties. Perfect voor weer te leren genieten van penetratie.
€ 14,95
Premium Glijmiddel (siliconen) met handig pompje (100 ml)
Veilig, zacht en effectief, werkt langdurig. Geschikt voor de meest gevoelige huid. Met handig pompje.
€ 34,95
Joni Massager: Klein en ergonomisch, zacht en effectief
Stimulator met super zachte buitenkant, voelt extra zacht aan.
€ 17,95
Pjur Med Premium Glide: bij overgevoeligheid
Fluweelzacht, medisch gecertificeerd glijmiddel op siliconen basis. Slechts enkele druppels zijn nodig.
€ 32,95
Slinky: Zacht en slank
Discrete, slanke vibrator van zachte siliconen. Ideaal voor dames met vaginistische klachten.

Nuttige adressen en websites

Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie (NVVS)
Secretariaat: Postbus 40551
2504 LN Den Haag
Telefoon (070) 359 21 30
 
Stichting Voorlichting Zelfhulp Gynaecologie (VZG)
Nieuwe Gracht 24A
3521 LR Utrecht
Telefoon (030) 231 05 58 (ma. t/m vr. van 9.30-12.30)
 
Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek
Secretariaat NVFB
p/a bureau KNGF Postbus 248
3800 AE Amersfoort
www.nvfb.fysionet.nl
 
De website van Rutghers WPF, seksualiteit.nl
 
Lukt het u niet om van de pijn af te komen, aarzel dan niet om een seksuoloog te raadplegen.
Hieronder kunt u zien hoe zo'n eerste gesprek er uit ziet, en wat de werkwijze is van een seksuoloog.

Wellicht ook interessant

Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen pijnklachten hebben die hun seksleven geen goed doen. Vaak zijn de oorzaken puur lichamelijk, maar ook emotionele problemen kunnen
Een vaginale infectie kan ontstaan na een verstoring van de balans in de vaginaflora. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van zeep. Zeep verstoort namelijk de normale zuurgraad van de vagina, waardoor het evenwicht tussen nuttige en

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 08/17/2015 - 13:26

Op dit moment ben ik 26 jaar en ervaar sinds mijn 14e al pijn tijdens het vrijen. Helaas is de oorzaak pas ontdekt en heet het endometriose en adenomyose. Helaas zijn te weinig mensen bekend met deze chronische ziekte en toch hebben 1/10 vrouwen hiermee te maken. Wellicht interessant om dit ook te vermelden zodat meer vrouwen hulp kunnen krijgen op dit gebied. Redactie: Meer info over endometriose is te vinden op: https://www.endometriose.nl. Daar kunt u ook een zelf-test doen. Veel voorkomende symptomen zijn: Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie); (chronische) buikpijn, darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, gevoelige branderig gevoel tijdens het plassen), vermoeidheid; pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap). Ook worden lage rugpijn, prikkelbaarheid, gezwollen buik en pijn in de bovenbenen met endometriose geassocieerd.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 03/27/2017 - 16:54

Idd ik mis dat het ook allemaal andere dingen kunnen zijn. Ik hier ook ehlers danloss bindweefsel ziekte en endometriose er bij en dan heb je niets er aan met wat hier genoemd word.... erg jammer. Er zijn ook chronische ziekte die pijn en een uiterst pijnlijke vagina geven. Ik scheur overal stuk, ook bij de anus, door de ehlers danlos en dan in combi met endometriose maakt vrijen een hel.
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op vr, 03/31/2017 - 13:08

Beste, u heeft helemaal gelijk. Er kunnen ook andere, gelukkig veel minder voorkomende ziekten en aandoeningen de oorzaak zijn van pijn bij het vrijen. Echt heel erg vervelend voor u! Fijn dat u dit benoemt. Een andere aandoening die ik hierbij wil noemen is linchen sclerosus. Dit is een chronische huidaandoening die veel jeuk veroorzaakt. Dat kan goed bij de vulva zijn. Jeuk is de voornaamste klacht, maar deze wordt ook wel met branderigheid genoemd. De vulva kan rood en gezwollen zijn en later kan de huid wat harder aanvoelen. De kleine schaamlippen kunnen langzaam kleiner worden, de ingang van de schede vernauwen. De aangedane huid kan gedeeltelijk rood en porcelein-wit zijn. Er ontstaan gemakkelijk wondjes / kloofjes. Lichen sclerosus is vrij zeldzaam, komt voornamelijk voor bij vrouwen en het vaakst bij vrouwen die tussen de 50 en 60 jaar zijn. Meer informatie kunt u lezen op: https://www.lsnederland.nl
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 16:47

Ik ben 17 en heb door zeer oneven binnenste schaamlippen na het vrijen dik een week last van jeuk en irritatie. De enige oplossing lijkt een schaamlipcorrectie, maar dat is niet echt een optie voor een 17-jarige...
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 13:30

Na 2 keizersnedes ervaar ik soms hevige buikpijn achteraf. Ik voel het dan in m'n hele buik! Littekenweefsel kan over een groot gebied zitten. Ik zou graag meer willen strelen en genieten met m'n partner. Zo is het vaak van een koude kermis thuiskomen.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 03/27/2016 - 22:51

Google eens op Acnes, een relatief onbekende maar pijnlijke aandoening na buikoperaties. Ik heb er 8 jaar mee rondgelopen alvorens ik hier achter kwam. Het internet spreekt voor zich en als je jezelf erin herkent, gelijk een arts raadplegen.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 06/28/2016 - 19:29

Ook ik heb heel lang veel pijn gehad... later bleek diagnose: vaginisme. Het werd soms letterlijk proppen, wat uiteraard helemaal niet bevorderlijk was. Op aanraden mij gestort op meerdere soorten yoni massage. En echt, het werkt. Sindsdien kan ik mijn vriend 'hebben'.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 11/02/2016 - 19:55

nou ik ben 17 jaar oud en heb sinds een paar maanden last van brandige gevoel na het vrijen en heb witte afscheiding en vaak jeuk alleen heb al twee keer een keur voor schimmel infectie gehad alleen dat hielp wel als ik het gebruikte was de keur klaar dan kwamen de klachten gewoon weer terug wat moet ik doen ?????
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op di, 11/08/2016 - 10:30

Beste, wat vervelend voor je dat je last hebt van een terugkerende schimmelinfectie. Het komt vaker voor helaas. Ik zou je toch allereerst aanraden om weer naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan samen met je onderzoeken wat de oorzaken kunnen zijn. Hij/zij kan je ook vaginale tabletten/medicijnen voorschrijven die kunnen voorkomen dat de infectie terugkomt. Een artikel die je ook wat kan helpen: https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-vaak-vaginale-schi…
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 11/08/2016 - 10:21

Ik was 19 toen ik er last van kreeg, ik ben nu 23. Ik heb er dus al heel lang last van. Ongeveer 1 keer in de 1,5/2 maanden. Ik ben er zo klaar mee! Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niets werkte bij mij helaas. Ik heb heel internet afgezocht en ik heb geen oplossingen gevonden die bij mij helpen. Maar misschien helpen ze wel bij jou. Ik heb gevonden: centrizine pil slikken (gewone hooikoortspil), suiker- en gistvrij eten (zijn veel enthousiast over), geen zeep, yoghurt inbrengen, cranberry sap drinken, candida dieet, Vaginor Plus, Bifido Lacto Complex, geen champions eten.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 12/30/2016 - 17:44

Ik ben ook 23 jaar en ik had al sinds mijn 14 jaar last van schimmelinfecties. Zoals hierboven beschreven eet je het best volledig suiker en gistvrij, dat is het enige dat bij mij helpt, na het proberen van alles dat de dokter heeft voorgeschreven... als ik nu teveel eet van wat ik niet zou mogen eten krijg ik direct een infectie... Daardoor vind ik vrijen jammer genoeg niet meer leuk, het doet eigenlijk altijd pijn, voor, tijdens, na... Dus probeer vanaf het begin direct je dieet aan te passen. Ik heb er zolang mee rond gelopen dat ik nu zelf niet meer graag seks heb, ik voel me zelf niet meer comfortabel wanneer mijn vriend mij probeert op te winden.. Wacht niet te lang!!!! En wees niet bang om erover te praten... We kunnen elkaar helpen om erover te komen!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 06/19/2017 - 01:24

Super !!! Dank jullie wel, mijn vrouw heeft waarschijnlijk PTSS op dat gebied en ik heb altijd maar één doel in mijn leven gehad ,,, haar daarvan te bevrijden ...
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op vr, 12/01/2017 - 15:38

Ik heb sinds kort een nieuwe relatie en hij heeft mij op het spoor gezet van De Paarse Keizerin. Allereerst mijn complimenten met uw mooie website!! Ik heb er al veel goede informatie gevonden en verheug op een mooi liefdesleven met mijn nieuwe vriend! Er is echter iets wat ik mis bij de info & adviezen op uw website en wat ik wel héél belangrijk vind om te vermelden. Ik heb zelf een hele tijd lopen tobben met een vermeende schimmelinfectie, tot uiteindelijk door een gynaecoloog de juiste diagnose werd gesteld: Lichen Sclerosus. Ik zou graag willen dat deze aandoening meer bekendheid krijgt en uit de taboesfeer komt. Daardoor kunnen m.i. veel seks- en relatieproblemen worden voorkomen. Ik citeer de nvsh: "Verkeerde diagnose van de belangrijkste problemen is de niet-tijdig herkenning van Lichen Sclerosus door de huisarts. Een verkeerde diagnose zoals 'schimmelinfectie ' is helaas nogal algemeen, evenals het toeschrijven aan 'psychische' oorzaken, die dan behandeld worden met anitidepressiva en tranquillizers. Bij sommige mensen wordt de diagnose pas na jaren gesteld. Hen vroege diagnose zou het leed voor mensen die niet goed reageren op behandeling tegen infecties, zeer verminderen. Er zijn mensen die door de soms pijnlijke seks aan eigenwaarde en zelfvertrouwen inboeten. Sommigen zijn totaal wanhopig en voelen zich verlaten. Ook als de diagnose LS gesteld is, hebben patiënten soms grote moeite met - en verdriet om - het invaliderende effect dat Lichen Sclerosus kan hebben op het dagelijks leven. Acceptatie van LS is vaak moeilijk. Relaties kunnen onder druk komen te staan, omdat ook de partner ermee in het reine moet komen. Lichen Sclerosus kan goed herkend worden door een dermatoloog, gynaecoloog of uroloog." De stichting Lichen Sclerosus is een non-profit organisatie die zich op alle fronten inzet voor Lichen Sclerosus-patiënten, zowel lichamelijk, psychisch als sociaal. Op hun website kunt u alle info vinden, evenals links naar andere informatiebronnen: https://www.lsnederland.nl/ ​Ik hoop hier in de toekomst ook iets over te kunnen vinden op uw mooie website!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10/13/2019 - 22:52

Ik heb nooit veel plezier gehad aan sex. Het hoorde erbij maar nu ik in de overgang ben heb ik er een regelrechte afkeer van en alles doet pijn. Mijn man wil heel graag en maakt er steeds opmerkingen over en denkt me te plezieren door te zeggen dat hij geil en hitsig is waardoor ik nog meer afstand creëer.
Ingediend door Sanke (niet gecontroleerd) op ma, 06/05/2023 - 08:43

Ik ben tijdens mijn eerste bevalling ingescheurd. Sindsdien heb ik daar, heel lokaal, een scherpe pijn bij penetratie, het littekenweefsel lijkt minder minder rekbaar. Oestrogeenzalf heeft iets geholpen. Verdere tips welkom.

Aanbevolen artikelen

Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of
Vaste rollen en gewoonten zijn beruchte passiekillers. Maar wie heeft ze niet? In het begin van een relatie ontwikkel je samen vaak een bepaalde manier om de liefde met elkaar te bedrijven en elkaar te bevredigen. Ongemerkt en onbedoeld

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief