Overslaan en naar de inhoud gaan

Endometriose en seksualiteit

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat zich normaal gesproken aan binnenkant van de baarmoeder bevindt, genaamd het endometrium, buiten de baarmoeder groeit.
Dit weefsel kan zich hechten aan organen in de buurt van de baarmoeder, zoals de eierstokken, eileiders, het buikvlies en de bekkenwand.  
 
Endometriose is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, het komt bij ongeveer 1 op de 8 vrouwen voor. Soms gaat endometriose samen met andenomyose wat voor verklevingen en klachten in de baarmoeder zorgt. Voor meer informatie over endometriose en andenomyose zie https://www.endometriose.nl.

Afhankelijk van de plek waar de endometriose zit kan dit pijn bij en/of na het vrijen veroorzaken (bijvoorbeeld als het in of op de vagina of baarmoeder zit). Ook kan endometriose, net als andere chronische ziekten en aandoeningen, voor seksuele klachten zorgen.
 
 • 60 tot 80% van de vrouwen met endometriose ervaart diepe pijn bij penetratie.
 • 69% van de vrouwen met endometriose ervaart pijn na het vrijen.
 • 20% van de vrouwen met endometriose is zelfs niet meer seksueel actief.


Hieronder bespreken we de meest voorkomende klachten en oplossingen op het gebied van seksualiteit. Het is belangrijk hierbij te bedenken dat endometriose en de impact ervan op het seksleven voor iedereen anders is.  De symptomen, klachten en problemen, en de mate waarin deze voorkomen, kunnen sterk variëren. 
 

 

Mogelijke klachten en oplossingen bij endometriose


Pijn aan baarmoeder bij diepe penetratie


Bij diepe penetratie stoot de penis vaak tegen de baarmoeder. Normaal gesproken geeft dit geen klachten.
Bij endometriose kan de baarmoeder echter gevoelig zijn en pijn doen op het moment dat de penis hier tegenaan stoot. Dit is eenvoudig op te lossen door een Ohnut te gebruiken. Dit is een hulpmiddel waardoor penetratie minder diep wordt.
Daarnaast kunt u kiezen voor standjes waarbij de penis minder diep komt. Wees creatief, als het niet op de ene manier wil probeer dan een andere manier. Zolang jullie het allebei fijn vinden kan alles.

Lees ook 7 standjes om te proberen als seks pijnlijk is.


Moeite om een goede houding te vinden


Sommige vrouwen met endometriose hebben door de verklevingen, pijn en of spierspanning last van stijfheid in de onderrug of buik.
 

Enkele Tips
 
 1. Probeer uit welke houdingen nog wel mogelijk zijn.
 2. Gebruik (stevige) kussens voor een comfortabele positie.
 3. Neem van te voren een warm bad of doe iets anders om uw spieren te ontspannen en stijfheid te verminderen.
 4. Gebruik een Liberator Kussen, bijvoorbeeld de Flip Ramp. Zo'n kussen is een hulpmiddel dat verschillende standjes gemakkelijk en comfortabeler maakt. > naar alle kussens
 5. Gebruik een Cupids Couch, dit is een ergonomische elektrisch opblaasbare bank om standjes gemakkelijker uit te voeren.
 6. Lees ook ons artikel Seks met rugpijn, tips en adviezen 


Afname van libido


Vermoeidheid komt veel voor bij vrouwen met endometriose. Door vermoeidheidsklachten ontbreekt vaak de tijd en energie om te vrijen. Langdurige vermoeidheid zorgt vaak voor een afname van het libido.
Uiteraard hoeft u niet altijd zin in seks te hebben. Veel vrouwen hebben een periode in hun leven waarin ze minder zin in seks hebben.

Veel vrouwen met endometriose slikken een anticonceptiepil om de endometriose te remmen. Een bijwerking die soms voorkomt bij de anticonceptiepil is afname van het libido. Sommige vrouwen met endometriose slikken nog sterkere hormonen om een tijdelijke overgang te creëren, ook hierbij wordt afname van het libido vaak gemeld. Ook sommige andere medicijnen zorgen voor een verminder verlangen. U kunt dit controleren op de lijst met seksuele bijwerkingen geneesmiddelen.


Bij sommige vrouwen met endometriose zijn de eierstokken verwijderd. Dit zorgt voor een sterke daling van testosteron en oestrogenen wat weer zorgt voor minder zin in seks. Ook kan het zijn dat u door de pijn het vrijen regelmatig moet onderbreken waar u teleurgesteld of gefrustreerd door raakt en waardoor u na een aantal keer steeds minder zin krijgt om te vrijen.
Door vermoeidheid en chronische gezondheidsklachten verschuift uw opwindingsdrempel. Hierdoor heeft u meer stimuli nodig voordat u opwinding voelt. Als uw libido langere tijd laag is is het soms nodig om weer bij het begin te beginnen, elkaar eerst weer opnieuw te leren ontdekken. Soms is het ook nodig om eerst aan de basis van de relatie te werken zodat de relatie weer goed is, daarna kunt u weer aan de seksualiteit werken.


Enkele Tips
 
 • Overleg met uw arts of nog iets aan uw klachten gedaan kan worden waardoor de vermoeidheid afneemt.
 • Probeer uw energie goed te verdelen over de dag, een ergotherapeut kan u daar bij helpen.
 • Vrij op momenten waarop u het minste last heeft van vermoeidheid. Houd eventueel een dagboek bij om dit moment te achterhalen.
 • Ga voor het vrijen even slapen of doe een ontspanningsoefening.
 • Laat uw partner het zware werk doen tijdens het vrijen.
 • Gebruik eventueel een vibrator om uw partner mee te bevredigen.
 •  Gebruik eventueel een Liberator kussen. Dit is een hulpmiddel dat verschillende standjes gemakkelijk maakt.
  U kunt ook kiezen voor een Cupids Couch, dit is een ergonomische elektrisch opblaasbare bank om standjes gemakkelijker uit te voeren.
 • Lees het boek Kom als jezelf. Dit is een toegankelijk en humoristisch geschreven boek waarin seksuologe Emily Nagoski uitlegt welke misvattingen (en dit zijn er nogal wat) er over seks zijn waardoor veel vrouwen problemen rondom seksualiteit ervaren. Op basis van wetenschappelijk onderzoek weerlegt ze fabels en legt ze uit dat factoren als stress, vertrouwen, gemoedstoestand en lichaamsbeeld cruciaal zijn voor uw seksualiteit. Omdat seksualiteit voor iedere vrouw anders werkt leert u wat uw persoonlijke seksuele remmen en uw seksuele gaspedaal zijn zodat u een voor u optimale, plezierige en comfortabele seksualiteit ontdekt.
 • Lees ook ons artikel 10 tips om het plezier in seksualiteit terug te vinden bij pijn bij het vrijen 
 • Lees ook onze hulpgids bij een laag libido.
 • Bij een langdurig laag libido kan het fijn zijn om ondersteuning van een seksuoloog te hebben.


Veranderd lichaamsbeeld


Sommige vrouwen met endometriose beschouwen hun lichaam als kapot. Bijvoorbeeld na meerdere operaties of als het steeds niet lukt om zwanger te worden. Door de ziekte kunt u onzeker worden over uw lichaam. Door de endobelly (bollebuik door lucht in de darmen) kunt u de neiging krijgen om uw buik te verstoppen (ook voor uw partner).
Daarnaast kunt u uw lichaam anders ervaren na een operatie (het voelt anders). Ook kan het door de vele onderzoeken voelen alsof uw lichaam niet meer van uzelf is. Hierdoor is het heel moeilijk om je nog sexy te voelen. Sommige vrouwen schakelen ook hun gevoelens uit om hier niet meer mee geconfronteerd te worden. Onbedoeld schakelt u hiermee ook uw seksuele gevoelens uit.


Enkele Tips
 
 1. Praat erover met uw partner. Tips hiervoor vindt u hier.  
 2. Neem de tijd om na een operatie te herstellen en te wennen aan uw veranderde lichaam.
 3. Neem de tijd om te wennen aan veranderingen die door medicijnen optreden.
 4. Probeer samen met een diëtist of u baat heeft bij het endometriosedieet of fodmapdieet om een endobelly te verminderen.
 5. Vertroetel uw lichaam om weer vertrouwd te worden met uw lichaam, denk aan een zelfmassage of ontspannend bad.
 6. Probeer voor uzelf onderscheid te maken tussen noodzakelijke aanraking (zoals onderzoeken en operaties), liefdevolle aanraking en seksuele aanraking.
 7. Praat met een seksuoloog of klinisch psycholoog.

Door pijn minder snel een orgasme


Buikpijn komt veel voor bij vrouwen met endometriose. Angst voor de pijn kan er voor zorgen dat u uw lichaam gaat aanspannen vanwege de pijn die u verwacht. Deze spanning kan zorgen voor extra pijn.
Hierdoor kunt u in een negatieve pijnspiraal terecht komen.

Bij de meeste mensen werken pijn en ziekte als een rempedaal voor seksuele opwinding. Hierdoor is het lastiger om opwinding vast te houden en een orgasme te krijgen. Pijn zet uw hele systeem op scherp en zorgt voor spanning. Pijn zorgt ervoor dat u extra alert bent op prikkels, zowel lichamelijke prikkels als prikkels van buitenaf. Door de extra alertheid op lichamelijke prikkels valt iedere negatieve sensatie, zoals nieuwe pijn, extra snel op. Hierdoor veranderd uw pijndrempel en bent u zich eerder bewust van pijn.
Daarnaast kan de alertheid voor prikkels van buitenaf ook als een rempedaal werken (bijvoorbeeld eerder afgeleid zijn door geluiden in huis).

Ook kan buikpijn ervoor zorgen dat u uw spieren in het bekkengebied onbewust anders gaat gebruiken.
Hierdoor kunt u de bekkenbodemspieren onnodig vaak aanspannen of zelfs continu aanspannen. Dit kan weer voor allerlei klachten in de bekken, buik en onderrug zorgen. Lees meer over het belang van de bekkenbodem in ons artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen.

Enkele Tips
 
 • Focus niet op het orgasme maar op het genot. Moeten klaarkomen kan voor averechtse spanning zorgen. Fijne seks kan ook zonder orgasme. Samen intiem zijn is zoveel meer dan penetratie.
 • Focus niet op de pijn maar op positieve sensaties. Door de focus op positieve sensaties zult u deze eerder voelen en de pijn minder snel opmerken.
 • Voeg meer stimuli toe die u opwinden. Hierdoor kunt u het eerder beschreven rempedaal door pijn en ziekte omzeilen.
 • Ontdek wat u echt lekker vindt en vertel dit ook aan uw partner. Doe bijvoorbeeld streeloefeningen en https://seksualiteit.nl/tips-tools/streeloefeningen/. Deze helpen om elkaar te leren prikkelen en om te genieten van elkaars aanraking en van seksualiteit. Daarnaast helpen deze oefeningen om te communiceren over seks. Wat vind u plezierig en wat juist niet? En uw partner?
 •  Probeer te zoeken naar een vorm van seksualiteit waarbij u geen pijn of minder pijn ervaart.
 • Zorg voor een zo fit en gezond mogelijk lichaam ook al is dat lastig bij een chronische ziekte. Zoek hier eventueel hulp bij.
 • Zorg voor een voldoende ontspannen lichaam (inclusief de bekkenbodem) voordat u aan seks begint. Spanning en seks gaan namelijk slecht samen. Ontspanning is de basis voor samen genieten. Als u ontspant daalt uw hartslag en komt de seksuele opwinding op gang. Neem van te voren bijvoorbeeld een warme douche of bad, doe een ontspanningsoefening of begin met een massage. Lees ook Oefeningen & Tips bij een Gespannen Bekkenbodem. 
 • Probeer te vrijen op momenten dat de pijn over het algemeen het minst erg is. Houd eventueel een dagboek bij om dit moment te achterhalen.
 • Neem eventueel van te voren een pijnstiller.


Pijn bij orgasme (door samentrekken baarmoederspieren en of bekkenbodemspieren)


Bij een orgasme trekken de bekkenbodem- en baarmoederspieren ritmisch samen. Als er veel spanning in deze spieren aanwezig was kan het samentrekken voor kramp of pijn zorgen. Hoewel deze pijn meestal vanzelf verdwijnt kan de pijn erg vervelend zijn en voor een fikse domper zorgen.

Pijn aan de baarmoeder bij een orgasme komt ook voor bij andenomyose. Bij sommige vrouwen verdwijnt deze pijn na verwijdering van de baarmoeder. Bij sommige vrouwen met endometriose is de darm verkleefd aan de baarmoeder. Hierdoor kunnen de darmen pijn doen zodra de baarmoederspieren samentrekken. Als dit het geval is overleg dan met uw gynaecoloog wat u het beste kunt doen.


Enkele Tips
 
 1. Zoek warmte zodra u pijn hebt, denk aan een warme kruik, warm bad of warme douche. Dit ontspant de spieren.
 2. Adem bewust naar de buik zodra u pijn heeft. Dit werkt als een soort inwendige massage.
 3. Probeer de de pijn weg te puffen.
 4. Ga naar een bekkenbodemfysiotherapeut om het bekkengebied te leren ontspannen (zie ook verderop in dit artikel).
 5. Neem eventueel van te voren een pijnstiller.


Pijn aan of bij de vaginawand door endometriosehaarden, verklevingen en meer spanning in het bekkengebied


Endometriose zit bij sommige vrouwen in de ruimte tussen de vagina en de endeldarm. Hierdoor kan de endometriose voor pijn zorgen, zeker als een endometiosehaard tegen de vaginawand zit of in de vaginawand gegroeid is. Mocht dit bij u het geval zijn overleg dan met uw gynaecoloog wat de beste oplossing is.

Ook kan buikpijn ervoor zorgen dat u uw spieren in het bekkengebied onbewust anders gaat gebruiken.
Hierdoor kunt u de bekkenbodemspieren onnodig vaak aanspannen of zelfs continu aanspannen. Dit kan weer voor allerlei klachten in de bekken, buik en onderrug zorgen. Lees meer over het belang van de bekkenbodem in ons artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen.


Enkele Tips
 
 1. Ga naar een bekkenbodemfysiotherapeut om het bekkengebied te leren ontspannen (zie ook verderop in dit artikel).
 2. Probeer Lidocaïne gel, zalf, crème of pleisters. Lidocaïne maakt de huid gevoelloos en helpt soms ook bij zenuwpijn. Lidocaïne kunt u aanbrengen op de huid zodra u last heeft van een branderig gevoel of pijn. Breng het alleen aan op een intacte huid, dus niet op wondjes. De crème en zalf zijn zonder recept verkrijgbaar voor de pleisters en gel heeft u een recept nodig.
 3. Voor sommige vrouwen helpt het om Lidocaïne gel in te brengen. Ongeveer een half uur voordat u seks heeft. De penis van uw partner wordt daar trouwens niet slap van.
 4. Luister goed naar uw lichaam. Als iets pijnlijk of niet goed voelt, stop er dan mee.


Vrijen met een stoma


Na een endometiose-operatie is soms een stoma nodig. Mensen schamen zich vaak voor hun stoma waardoor het de zin in seks kan verminderen. Ook kan het zijn dat uw partner even moet wennen of bezorgd is of alles wel goed gaat tijdens het vrijen. Een goed aangebracht opvangzakje geeft gelukkig geen problemen tijdens het vrijen, ongeacht de gekozen houding.


Enkele Tips
 
 • Praat er over met uw partner. Lees ook ons artikel praten over seks
 • Koop lingerie voor mensen met een stoma.
 • Vervang het opvangzakje voor het vrijen. Er is ook mini-opvangmateriaal.
 • Gebruik eventueel een speciaal beschermhoesje met een zachte stof of bedek de stoma op een andere manier.

Wat kunt u nog meer zelf doen?

 

 • Lotgenotencontact: Door lotgenotencontact merkt u dat u niet de enige vrouw bent met seksuele klachten door endometriose. Het kan fijn zijn om ervaringen en tips uit te wisselen. De endometriosestichting (https://www.endometriose.nl) organiseert regelmatig (online) ontmoetingen, vaak rondom een thema. Ook is er een Facebookgroep van de endometriose stichting daarin kunt u vragen stellen en ervaringen delen https://www.facebook.com/groups/endometrioselotgenoten/
   
 • Lees Seks! – een leven lang plezier. Gebrek aan kennis over het eigen lijf, hoe seks werkt, mythes en ideeën over wat normaal is staan seksueel plezier vaak in de weg. Om van seks te kunnen genieten moet duidelijk zijn wat u en uw partner nodig hebben om opgewonden te worden en zin te krijgen. U moet kunnen en durven aangeven wat u wel en niet wilt.
  Seks is een makkelijk leesbaar basisboek met uitleg over alle aspecten die met seksualiteit te maken
  hebben. Dit boek geeft heldere uitleg over seksualiteit en seksuele ontwikkeling. Dit maakt dat u uw eigen seksualiteit beter begrijpt. Er wordt uitgebreid ingegaan op de anatomie van de geslachtsorganen, maar ook op andere lichamelijke aspecten van seksualiteit zoals de huid en hormonen. Ook is er uitleg over seksuele opwinding en alle fases waaruit de seksuele responscyclus bestaat. Daarnaast is er informatie over zowel lust
  als liefde en geven de schrijvers tips om te praten over seks.
   
 • Volg een zelfmassagecursus: Zelfmassage leert u om uw bekkengebied soepel en ontspannen te maken. U leert de spanning in uw vulva en vagina weg te masseren. Ook helpt zelfmassage om u meer bewust te worden van uw bekkengebied. Soms is dit deel van ons lijf in slaap gevallen. Door zelfmassage maakt u het bekkengebied wakker en komt u er weer mee in contact. Tevens helpt zelfmassage om te ontdekken welke aanrakingen en plekjes u fijn vindt en maakt het u ontvankelijker voor seksueel genot.
  De meeste zelfmassagecursussen hebben een uitwendig en inwendig deel, maar u kunt natuurlijk ook alleen uitwendig masseren.
   
 • Gebruik glijmiddel en lanettecrème: Door spanning in het bekkenbodemgebied kan het zijn dat de vochtkliertjes belemmerd worden waardoor u tijdens opwinding onvoldoende vochtig wordt. Glijmiddel kan de huid beschermen en zorgen voor voldoende vochtigheid. Voor meer informatie over verschillende glijmiddelen zie https://www.depaarsekeizerin.nl/ideeen-inspiratie/beste-glijmiddel . Glijmiddel beschermt de huid door ervoor te zorgen dat er niet teveel wrijving ontstaat.
  Lanettecrème zorgt er voor dat de huid heelt (als dit nodig is), hiervoor moet het wel dagelijks gebruikt worden.
   
 • Lees de folder seksualiteit en chronische ziekte
   
 • Lees ons artikel 10 tips om het plezier in seksualiteit terug te vinden bij pijn bij het vrijen.
   

Externe hulp

Als bovenstaande onvoldoende helpt of als u graag een steuntje in de rug heeft zoek dan hulp.

Gynaecoloog


Bij endometriose is een gynaecoloog met als specialisatie endometriose vaak het eerste aanspreekpunt.
Hoewel niet iedere gynaecoloog even gemakkelijk over seksualiteit praat zijn er zeker endometriose specialisten die u goed kunnen helpen bij seksuele klachten door endometriose. Indien u nu nog behandeld wordt via de huisarts raden we u aan om een verwijzing naar een gynaecoloog met specialisatie endometriose te vragen omdat zij meer specialistische kennis hebben over endometrioseklachten en seksuele klachten.


Seksuoloog


Negatieve ervaringen, remmende gedachten, spanning, stress, angst, vermoeidheid en pijnklachten kunnen het ontstaan van seksuele opwinding flink in de weg zitten. Vaak zijn deze moeilijk zelf op te lossen. Komt u er niet uit? Zoek dan hulp bij een seksuoloog.

Seksuoloog is een vrijgevestigd beroep, dit betekend dat iedereen (ook mensen zonder scholing) zich seksuoloog kan noemen. Gelukkig kunnen behandelaars die de tweejarige opleiding seksuologie gevolgd hebben zich registreren bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).
Door deze registratie weet u dat deze behandelaars voldoende scholing hebben en zich moeten houden aan de beroepscode NVVS voor een zorgvuldige behandeling en bejegening van patiënten. Dit wil niet zeggen dat seksuologen die er voor kiezen zich niet bij de NVVS aan te sluiten geen kundige seksuologen zijn, maar daar is geen toezicht op.


Verschil arts-seksuoloog en psycholoog-seksuoloog


Artsen, psychologen, psychotherapeuten en psychiaters kunnen de opleiding seksuologie volgen. Door gemengde groepen tijdens de opleiding is de kennis van alle seksuologen aan het einde van de opleiding redelijk gelijk, maar de aanpak kan onderling verschillen. Arts-seksuologen mogen lichamelijk behandelen en lichamelijk onderzoek doen, andere seksuologen niet.Polikliniek seksuologie


Academische ziekenhuizen hebben een polikliniek seksuologie. Hier werken artsen en seksuologen samen. Ook is er meer ervaring met de combinatie seksualiteit en gezondheidsklachten dan bij een seksuoloog.
Indien het voor u mogelijk is om naar een polikliniek seksuologie te gaan dan raden we dat ten zeerste aan omdat dan alle aspecten tegelijk bekeken/ behandeld kunnen worden.


Intake


Bij de eerste afspraak zal de seksuoloog verschillende vragen stellen om inzicht te krijgen in uw klachten.
Denk aan vragen over:

 • De klacht.
 • Persoonlijke situatie (gezin en werk).
 • Huidige relatie en eerdere relaties.
 • Uw seksuele ontwikkeling.
 • Eerdere positieve en negatieve seksuele ervaringen.
 • Welke “opvoedingsboodschappen over seksualiteit” u meekreeg van ouders, school of omgeving.
 • Lichamelijke gezondheid en psychisch welbevinden.
 • Vermogen tot ontspannen
 • Eerdere behandelingen.


Na de intake volgt een behandelplan. Er wordt meestal in overleg besloten welke vorm van therapie het beste resultaat zal opleveren.


Verschillende behandelingen


Veel seksuologen gebruiken een zogenaamde vierhoeksbenadering waarbij ze kijken naar:

 • De fysieke kant.
 • De psychische kant.
 • De relationele kant.
 • De seks zelf.


Denk hierbij aan de volgende onderdelen.

 • Bespreken van negatieve en remmende gedachten over seksualiteit en deze ombuigen naar iets positiefs.
 • Gesprekken over huidig seksleven. Bent u tevreden met uw huidige seksleven, hebt u plezier?
 • Gesprekken over seks in het algemeen.
 • Gesprekken over uw kijk op uw lichaam.
 • Praten over uw gehele gevoelsleven.
 • Bespreken van uw huidige relatie en eventuele relatieproblemen.
 • De dynamiek tussen u en uw partner, wat zijn voor jullie individueel belangrijke aspecten binnen de relatie.
 • Op relationeel vlak, bij intimiteit en seksualiteit kijken of er iets prettiger kan en kijken hoe de relatie ondersteunend kan werken om problemen op te lossen.
 • Uitleg over seksuele opwinding.
 • Tips voor seksuele beleving individueel en met partner.
 • Tips om libido te verhogen.
 • Uitleg over anatomie en werking van geslachtsorganen.
 • Leren genuanceerder te voelen (minder alert zijn op pijn).
 • Zorgen voor voldoende ontspanning.


Hier kan uw partner ook bij betrokken worden.


Kosten en behandelduur


U kunt zonder verwijzing terecht bij de meeste seksuologen. Seksuologen die bij de polikliniek seksuologie werken en seksuologen die onder de afdeling gynaecologie vallen worden uit de basisverzekering vergoed, hiervoor hebt u wel een verwijzing nodig.
Voor een overzicht zie https://www.nvvs.info/clienten/vergoedingen.
Daarnaast zijn er veel seksuologen die ook andere registraties en specialismen hebben waardoor u aanspraak kan maken op vergoeding. Bespreek dit van te voren met de behandelaar.
 

Bekkenfysiotherapeut


Een bekkenfysiotherapeut kijkt hoe de verschillende functies in het buik en bekkengebied weer geoptimaliseerd kunnen worden, denk aan goede plas en poep houding, ontspannen bekkenbodem wanneer nodig, goede ademhaling zodat de organen gemasseerd worden, soepel maken bekkengebied en op de juiste manier leren bewegen.

De bekkenfysiotherapeut maakt u door middel van oefeningen en uitleg bewust van uw onderlichaam en de spierspanning van uw bekkenbodem zodat de bekkenbodemfunctie zich kan herstellen. U leert de spieren van de bekkenbodem te ontspannen en controleren. Ook krijgt u uitleg over de werking van bekkenbodemspieren en lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding.
Bekkenfysiotherapeuten hebben geen scholing gehad in seksuele klachten, tenzij ze hier later aanvullende scholing voor volgen. Wij adviseren daarom een bekkenfysiotherapeut met extra scholing te zoeken op het gebied van seksualiteit en of pijn.


Intake


Bij de eerste afspraak zal de bekkenfysiotherapeut vragen stellen om inzicht te krijgen in de klachten en uit te sluiten dat er geen andere aandoeningen zijn. Verwacht vragen zoals:

 • Welke klachten zijn er precies?
 • Wanneer zijn deze klachten ontstaan?
 • Wanneer hebt u er last van?
 • Hoe is de stoelgang?


Sommige bekkenfysiotherapeuten doen tijdens de intake ook een lichamelijk onderzoek, anderen op een later moment. Als u in het verleden te maken hebt gehad met seksueel misbruik zal hier tijdens het onderzoek en de behandeling rekening mee gehouden worden.
Na de intake bepaalt u samen met de therapeut een hulpvraag en behandeldoel.


Lichamelijk onderzoek


Alleen geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en artsen mogen lichamelijk onderzoek doen. Gewone fysiotherapeuten en bekkenoefentherapeuten mogen dit niet. Elke bekkenfysiotherapeut staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van het KNGF of Keurmerk fysiotherapie.

Het lichamelijke onderzoek kan zowel inwendig als uitwendig en is anders dan het onderzoek van een huisarts of gynaecoloog. De bekkenfysiotherapeut kijkt vooral naar het functioneren van bekken, bekkenbanden en bekkenbodem. Hierbij controleert ze spierspanning (eventueel met behulp van een speciale ballon), spierfunctie en kijkt ze naar lichamelijke problemen (bijvoorbeeld pijnlijke plekjes).

Omdat bekkenklachten kunnen ontstaan door een te hoge of lage buikdruk (de druk die heerst in de buikholte) wordt deze vaak ook onderzocht. De buikdruk wordt geregeld door buikspieren, middenrif en bekkenbodem samen.


De behandeling


Afhankelijk van klachten, hulpvraag en behandeldoel bestaat de behandeling uit een aantal van
onderstaande opties:

 1.  Ontspanningsoefeningen.
 2.  Ademhalingsoefeningen, eventueel in combinatie met het aan en ontspannen van bekkenbodem.
 3. Bewustwordingsoefeningen, deze maken u bewust van spanning in de bekkenbodemspieren.
 4. Het aanspannen en ontspannen van bekkenbodemspieren. Hierdoor kunt u de bekkenbodem bewust aan- en ontspannen en krijgt u controle over deze spieren.
 5. Massage door de bekkenfysiotherapeut om spieren wat op te rekken en daardoor te ontspannen.
 6. Zelfmassage, eventueel met behulp van een fitnessbal om spieren losser te maken.
 7. Myofeedback/biofeedback om spanning te meten. U ziet de spanning op een beeldscherm en ziet daardoor wat er gebeurd als u denkt dat u ontspant (soms is er dan nog heel veel spanning).
 8. Oefeningen om spieren in buik, rug of bekken te trainen.


Daarnaast krijgt u uitleg over:

 • Anatomie en fysiologie van seks (wat er lichamelijk verandert tijdens seksuele opwinding).
 • Wat er lichamelijk nodig is voor plezierige seks.
 • De werking van bekkenbodemspieren.
 • Goede toilethouding en geschikte houdingen tijdens gemeenschap.


Tussen de behandelingen door is er thuis tijd nodig om zelf te oefenen.


Bekkenfysiotherapeuten met extra seksuele scholing


Het is voor bekkenfysiotherapeuten mogelijk extra scholing op seksueel vlak te volgen met de post-hbo opleiding seksuologie.
Hierna kunnen therapeuten de aantekening seksuologie bij de NVVS aanvragen. Therapeuten met deze opleiding hebben basiskennis over seksuologische problemen en kunnen daardoor beter adviseren, verhelderen en doorverwijzen. Bekkenfysiotherapeuten met deze opleiding hebben een uitgebreidere aanpak dan andere bekkenfysiotherapeuten al kan dit onderling nog verschillen.

Daarnaast kunnen bekkenfysiotherapeuten de opleiding consulent seksuele gezondheid volgen. Deze opleiding is uitgebreider dan de opleiding seksuologie. Consulenten kunnen in gaan op de lichamelijke en psychosociale aspecten van seksualiteit. Een consulent seksuele gezondheid kan helpen wanneer de stap naar een seksuoloog te groot of niet nodig is. Als er psychische of relationele problemen meespelen die nog onvoldoende in kaart zijn gebracht, kan een consulent deze niet diagnosticeren of behandelen.
Kijk op https://www.nvvs.info/clienten/zoek-een-seksuoloog voor bekkenfysiotherapeuten met aantekening seksuologie of de opleiding consulent seksuele gezondheid. Helaas staan veel bekkenfysiotherapeuten met extra seksuologische scholing niet in dit overzicht doordat voor registratie betaald moet worden.


Verwijzingen en kosten


U kunt zonder verwijzing terecht bij een bekkenfysiotherapeut. Bij een aanvullende verzekering met fysiotherapie krijgt u bekkenfysiotherapie vergoed. Als uw verzekering geen contract heeft met de bekkenfysiotherapeut kan het zijn dat u moet bijbetalen.

 

Overgang en daarna

 Tijdens de overgang stopt de groei en de afstoting van het weefsel, zowel binnen als buiten de baarmoeder.
Het zit er nog wel, maar geeft meestal geen klachten meer. De endometriose is dan tot rust gekomen.

Fijne producten die kunnen helpen

€ 62,95
Sexy wedge kussen - ondersteuning en lift (zwart en roze)
Een positie kussen voor ondersteuning en opwindende nieuwe sensaties. Een kleine lift maakt een groot verschil. NU MET GRATIS WOMANIZER.
€ 219,00
Liberator Flip Ramp: Ondersteuning voor rug en knieën bij seks
Seks is leuk en opwindend. Helaas niet altijd en voor iedereen. Rugpijn en last van de knie ë n of polsen kunnen een seksleven flink in de weg zitten
€ 14,95
Premium Glijmiddel (siliconen) met handig pompje (100 ml)
Veilig, zacht en effectief, werkt langdurig. Geschikt voor de meest gevoelige huid. Met handig pompje.
€ 78,00
OHNUT, helpt en voorkomt pijn bij vrijen
Fijn hulpmiddel voor controleerbare penetratie. Wat zorgt voor relaxed genieten.
€ 22,99
Kom als jezelf - Bestseller herziene editie
Dit boek van Emily Nagoski belooft "Opzienbarende nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen', en deze belofte maakt ze meer dan waar.

"De endometriose heeft mijn vertrouwen in mijn lijf flink aangetast. De vermoeidheid en de pijn zorgde er voor dat ik me niet sexy voelde en totaal geen zin had in seks. Ik was daar zo boos en gefrustreerd over.
Ik ben blij dat mijn partner hier begrip voor had en moeite heeft gedaan om er met me over te praten. Ik denk dat hierover praten zo belangrijk is. Dat gaf me zoveel ruimte. Van "ik kan en wil niks" werd het langzaam "wat kan ik en wat wil ik". 
Heel rustig zijn we samen naar mogelijkheden gaan zoeken, naar wat er wel kan en wat we allebei lekker vinden. Dat was best lastig. We waren seksueel niet heel uitbundig en vrijden "gewoon" met wat strelen, zoenen en een paar vaste standjes. Dingen doen en uitproberen lag soms best ver buiten mijn comfortzone. Ook het gebruik van speeltjes bijvoorbeeld.  
Ik kan nu zeggen dat endometriose mij heeft geleerd om geduldig en creatief te zijn als het gaat om seks. Hoewel het soms nog steeds moeilijk is, hebben mijn partner en ik manieren gevonden om intiem te zijn zonder pijn te veroorzaken. Om van seks te genieten zonder de druk van gemeenschap bijvoorbeeld. Penetratie is nu niet meer een standaard onderdeel van onze seks. Dat geeft rust en ruimte voor andere dingen.
Het mooie is dat het onze band sterker heeft gemaakt."


Maaike (klant van ons die wij over haar endometriose spraken.)

Aanbevolen artikelen

x

Veelgestelde vragen

Wat zijn veel voorkomende seks klachten bij endometriose?

60 tot 80% van de vrouwen met endometriose ervaart diepe pijn bij penetratie. 69% van de vrouwen met endometriose ervaart pijn na het vrijen. 20% van de vrouwen met endometriose is zelfs niet meer seksueel actief

Hoe vaak komt endometriose voor?

Endometriose is een relatief veelvoorkomende aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Endometriose komt naar schatting voor bij ongeveer 1 op de 8 vrouwen.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief