Overslaan en naar de inhoud gaan

Tantra voor beginners, meer samen genieten

Tantra.
Voor wie meer wil genieten van het vrijen en beminnen, voor wie het gevoel heeft dat het mooier, leuker en liefdevoller kan, is Tantra wellicht de weg naar meer geluk in de slaapkamer.
En naar een meer intieme relatie. 
 

Geen gehaaste vrijpartijen maar liefdevolle seks en geweldige orgasmen

 • Geen gehaaste en prestatiegerichte vrijpartijen meer, maar ontspannende en liefdevolle seks die zomaar een paar uur kan duren.
 • Geen frustraties meer over verschil in zin, maar een gevoel van verbondenheid en intimiteit.
 • Én fantastische orgasmen. Dat kan volgens de Tantra leer.

De weg naar meer geluk en plezier

Als u tenminste bereid bent om de tijd te nemen, uw vooroordelen los te laten en samen te experimenteren. En laat u niet op het verkeerde been zetten: Tantra klinkt wellicht zweverig maar Tantrisch vrijen vraagt ook om geduld, zelfbeheersing en gedisciplineerde training. Tantra is gebaseerd op duizend jaar ervaring, dus het kan ook voor u zomaar de weg zijn naar meer geluk en plezier in de slaapkamer. En je bent nooit te oud om te leren, dat geldt ook zeker voor seksualiteit.
 

In dit artikel vindt u informatie, praktische adviezen, tips en tantra oefeningen.

Tantra: genieten van verlangen zonder het moeten

Natuurlijk draait bij Tantra niet alles om seksualiteit. Het omvat veel meer dan dat.Tantra gaat eigenlijk over alles waar we verlangen of passie bij kunnen voelen. Tantra leert je om te kunnen genieten van het verlangen en daarbij het resultaat te kunnen loslaten.  
Maar wat betekent dit dan concreet voor mijn liefdes- en seksleven, zult u zich afvragen. Hieronder een begrijpelijke uitleg van Jan den Boer, filosoof, tantratrainer en schrijver.

Jan-Willem de Boer: 'Tantrisch vrijen helpt om een monogame relatie op een mooie manier in stand te houden. Want daar gaat het uiteindelijk om: het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid, ook in je relatie. Maar het mag natuurlijk wel lekker zijn.'

Geen race meer om klaar te komen


Er zijn veel mensen die routinematig de liefde bedrijven. Die het ook als een soort race zien met als doel om klaar te komen.
Naarmate de opwinding tijdens een vrijpartij stijgt, ben je meer op jezelf betrokken en raakt de verbinding met je partner op de achtergrond. Alsof je tijdens een Grand Prix met hoge snelheid op de finish af dendert. En in een Formule 1-wagen zit nu eenmaal maar één coureur.

De partners gaan elkaar ‘gebruiken’ voor het vervullen van hun behoefte in plaats van dat ze echt contact maken met elkaar.

Een van de twee voelt zich vervolgens gebruikt, mist dat intieme contact en krijgt steeds minder zin om te vrijen." 

Belangrijkste oorzaak van verschil in verlangen

Dit is volgens De Boer de belangrijkste oorzaak van het verschil in verlangen dat vaak tussen partners ontstaat als ze wat langer bij elkaar zijn.
Volgens De Boer ligt de sleutel van de oplossing in het leren genieten van verlangen. Zonder het moeten. Zonder de druk van het krijgen van een orgasme kan je leren genieten van het verlangen, de seksuele energie en van elkaar. En wordt het vrijen een heel andere ervaring.

Tantra: Levensenergie is seksuele energie

Tantra gaat er van uit dat onze levensenergie onze seksuele energie is. Seksualiteit neemt dus binnen Tantra een belangrijke plaats in omdat het basisenergie van de mens is. Het is de oorsprong van creativiteit, van levenslust, van verlangen en passie. De mate waarin deze energie vrijelijk door ons lichaam stroomt, kan sterk verschillen; van persoon tot persoon maar ook van moment tot moment. 
 
Maar als je de seksuele energie vrij kan laten stromen door je lichaam, sta je in je kracht en kan je deze gaan gebruiken als voeding voor lichaam en geest. Voor verbinding, genieten en gelukkig zijn. En als de mannelijke en vrouwelijke energie samensmelten, ontstaat een éénheids gevoel en ontstaat een “zijn” in totale gelukzaligheid.

 

Seksuele energie vasthouden tijdens vrijen
 

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Tantristisch vrijen is het behoud van deze seksuele energie tijdens het bedrijven van de liefde. Jan-Willem de Boer stelde daarom al voor: Probeer eens een tijdje te vrijen zonder orgasme. Als een man een orgasme met ejaculatie heeft, verliest hij namelijk zijn energie.

 

Een nieuw soort orgasme
 

Als een man dit voor het eerst leest, dan klinkt dat niet erg aantrekkelijk. Maar wees gerust, door af te zien van ejaculatie is het, volgens de Tantraleer, mogelijk een ander en mooier orgasme te ervaren dat veel vervullender en diepgaander is. Volgens Tantra zijn het orgasme en de ejaculatie namelijk twee verschillende dingen die in verschillende delen van de hersenen gebeuren. 
 
Wat de man gaat ervaren na oefening met het niet ejaculeren is een nieuw soort orgasme: het Whole Body orgasme. Dit orgasme voelt langer en wordt door het hele lijf gevoeld. Het is niet een piekervaring waarbij spanning wordt uitgestoten door het lijf zoals bij de ejaculatie. Het is eerder een langdurig gevoel van kracht waarbij de seks langer kan worden doorgezet omdat het steeds langer gevoeld wordt en dat houdt de verbinding met de partner in stand.
 
Maar let op: maak er geen dogma van om NIET te ejaculeren, het is slechts één van de middelen die u tot uw beschikking hebt om te experimenteren met langer te kunnen vrijen.  
Tantra gaat over genieten van verlangen en genieten van elkaar.
Jezelf accepteren zoals je bent en ook de ander. Over liefde en bewustzijn.
Over een liefdevolle vorm van seksualiteit waarbij het bewustzijn tijdens het vrijen op het contact met de partner is gericht en niet op doelgerichte bewegingen. Op die manier verander je seksuele energie in liefde en harmonie. 
Hoe? Door meditatie bijvoorbeeld. En door yoga, oefeningen en trainingen. En mantra’s.
Maar ook door gebruik te maken van techniek. 

Nieuwsgierig? En wilt u hiermee aan de slag?

Hier vindt u een aantal Tantra oefeningen, adviezen en technieken.
 

Tantra oefening van De Boer
 

Volgens De Boer kunt u Tantra al meteen in de praktijk brengen. Probeer eens een tijdje zonder orgasme te vrijen. Ga gewoon gewoon in elkaar liggen. Ongeacht of u wel of niet opgewonden bent. Voel wat er met uzelf en uw partner gebeurt. Wees nieuwsgierig…. Wat is er in uzelf en in de ander? Pijn, boosheid, verdriet, verwarring, liefde, zachtheid, compassie, opwinding? Alles mag er zijn. Neem er de tijd voor. Tantra draait om het intieme contact.

Yin-Yang spel

Een leuk spel om samen mee te beginnen is het yin-yang spel. Bij dit spel is de ene partner gedurende een bepaalde tijd in de actieve rol (yang) en de andere partner in de passieve rol (yin) en andersom.

Belangrijk is om de tijd van te voren goed vast te stellen en te kijken wanneer het tijd is om te wisselen.
Die tijdsduur kan variëren van een uur tot een dag.

Het kan goed zijn om voor de eerste keer te kiezen voor een oefening van in totaal 2 uur (dus ieder 1 uur).

Uitleg Yin-Yang spel

Het spel gaat als volgt: Degene die in de yang rol zit mag al zijn/haar wensen uiten aan degene die in de yin rol zit. De partner in de yin rol voert deze wensen uit. Na de afgesproken tijd worden de rollen omgedraaid.

De wensen van de Yang partner mogen van alles zijn. Wees daarin creatief, avontuurlijk en open. Voorbeelden: Ik wil op een kleed voor de openhaard liggen en daar minstens een half uur worden gemasseerd. Daarna wil dat je je sexy kleedt en voor me danst. Of : Ik wil graag dat je een ontbijtje voor samen op bed maakt, het bad aanzet en mijn haren wast. Of: Ik wil in je arme liggen en daar minimaal een uur alleen maar worden geknuffeld. Of: Verleid me in de keuken. Of: boek een hotelovernachting, ontmoet me in de lobby en speel dat we elkaar niet kennen. Of: masseer mijn voeten met heerlijke olie terwijl we lekker muziek luisteren en een wijntje drinken. Of: verzin een verrassing voor me. Kortom: zoveel mensen, zoveel wensen.

Belangrijk is dat degene met de yang rol zijn wensen uit zonder rekening te houden met wat de partner die in de yin rol zit prettig zou vinden. Natuurlijk moet dit niet te ver doorgevoerd worden. Een Yang-meester moet ook zachtaardig zijn. Als er veel dingen door de yang-partner worden bedacht die de Yin partner niet leuk vindt, verdwijnt het plezier van het spel.
Natuurlijk geldt ook: als de yin partner iets onacceptabel vindt dan kan deze het zeggen en heeft hij/zij het recht om dat te weigeren. De partner die in de yin rol zit heeft dus altijd een "vetorecht". 
 

Wat dit spel u oplevert: veel
 

Wat dit spel u oplevert is dat duidelijk wordt wat u prettig vindt en waar uw partner van houdt, zonder dat er gestreefd wordt naar compromissen die onduidelijkheid in de hand werken. 
Rekening houden met de ander is goed, maar daardoor kunnen eigen wensen vervagen. We kunnen ze vergeten of kwijtraken in compromissen.
Ook hebben we vaak denkbeelden en veronderstellingen over wat de ander wel en niet fijn vindt. Uit onderzoek blijkt dat we er met deze denkbeelden vaak behoorlijk naast zitten. Door bij voorbaat rekening te houden met wat we denken dat onze partner niet fijn vindt, worden bepaalde wensen niet geuit uit angt voor een negatieve reactie. Daarmee wordt gekozen voor veiligheid en dat werkt sleur in de hand. Resultaat: een saai seksleven en frustatie.
 
Een ander effect van deze oefening is dat de fantasie geprikkeld wordt. Door na te denken over wat u leuk vindt komt u wellicht op nieuwe, opwindende en verrassende ideeën. Die fantasie hoeft zeker niet altijd zacht, lief of 'spiritueel' te zijn. Onze geest omvat alles: het lagere en het hogere, het lichte en het donkere. Alles wat u en uw partner lekker vinden is gewoon goed.

'Jammer genoeg gaat de hele wereld er vanuit dat iedereen weet hoe hij moet liefhebben. Nergens is dus een opleiding of universiteit die de kunst van de liefde leert. Vreemd dat het allerbelangrijkste zo verwaarloosd wordt.' Osho, Liefde en seks.

Lepeltje Lepeltje

Lepeltje lepeltje liggen is een goede manier om verbinding met uw partner te krijgen. Wie voor of achter ligt, maakt niet uit. Wel moet u alletwee op uw linkerzijde liggen, zodat de chakra's overeenkomen.
Probeer gelijktijdig te ademen: degene die achter ligt, bepaalt het ritme en stelt zich voor dat zijn of haar energie in het hart van de ander stroomt. 

Erotische aanrakingen

Voel de sensualiteit van de aanraking. Probeer alleen daar mee bezig te zijn. Streel eerst zachtjes het naakte lichaam van uw geliefde met een sensueel aanvoelend sjaaltje of een plaagveer. Ga langzaam van boven naar beneden: van de nek naar de voeten.
Doe vervolgens hetzelfde met uw vingertoppen en uw adem.
Wissel elkaar af en onthoud dat de climax hier niet het doel is.

Prikkel alle zintuigen

Geniet van het plezier dat de verschillende zintuigen te bieden hebben. Prikkel de smaakpapillen door elkaar lekkere hapjes, zoals kaas en wijn of afrodiciacums als oesters en chocolade, te voeren.
Een extra bijzonder ervaring wordt het als een van beide partners geblinddoekt wordt.

Creëer een fijne omgeving

Zorg ervoor dat het lekker warm en behagelijk is. Leg lekkere zachte kussens en dekens neer.
Gebruik wierook of geurkaarsen. Sensuele geuren die u kunt gebruiken zijn onder andere roos, lavendel, Ylang Ylang en yasmijn. 
Zet passende muziek op, bijvoorbeeld de muziek van Enigma.
Masseer elkaar met een fijne olie of gebruik een sensuele en warme massagekaars.

7 Tips van Jan den Boer

 1. Geniet van je verlangen. De emotie van de begeerte veroorzaakt lijden, aanwezig zijn in het gevoel van verlangen is een duurzaam geluk. 
 2. Haal het moeten uit de seksuele begeerte: door tantrische meditatie kunnen seksuele lust en liefde samenvloeien in een langdurige en diepgaande verbinding die zowel extatisch als rustig en aanwezig voelt.
 3. Leef vanuit je hart: transformeer de lading van emotie met behulp van helder denken in een gevoel dat recht vanuit je hart komt.
 4. Voorbij het gebruiken van de ander: handel contactgericht in plaats van doelgericht, zowel fysiek (intimiteit en seksualiteit) als verbaal. 
 5. Voorbij de oordelen: het gaat er niet om wát je doet maar hóe je het doet. Kies voor leven vanuit positieve waarden en een positieve intentie.
 6. Voorbij zin of geen zin: kies voor seksueel contact met jezelf of met een partner als een vorm van meditatie, als een discipline. 
 7. Voorbij de vrijblijvendheid: kies om te leven vanuit een diep doorvoelde liefde.

Boeken tips voor Tantra

€ 29,95
Tantra, een weg naar intimiteit en extase
Een van de belangrijkste standaardwerken op het gebied van Tantra. Praktisch en toegankelijk.
€ 22,95
Tantra, het Geheim van de Liefde
Het nieuwste Tantra boek. Helder en inspirerend. Met voorbeelden en oefeningen. Aanrader.
€ 15,95
Erotische massage: stap voor stap leren
Hiermee leert u stap voor stap zich een tantrische massage eigen te maken. Duidelijk, liefdevol.

Tantra scholen, tantra cursussen en workhops

Bent u na het lezen over Tantra geïnspireerd geraakt? En wilt u zich er verder in verdiepen? Dan zijn er in Nederland verschillende scholen waar u terecht kunt voor een basis cursus Tantra. Vaak kunt u kiezen voor een cursus van een week, of voor een tantra cursus van een aantal weekenden achter elkaar.
 

Centrum voor Tantra
 

De bekendste school in Nederland is het Centrum voor Tantra in Amsterdam. Het biedt een veilige en relaxte omgeving voor het verkennen van Tantra. De begeleiding is in gerenomeerde handen, de kwaliteit is gegarandeerd goed. Leeftijd van de bezoekers ligt boven de 40.
 

Wild Tantra
 

Wild Tantra in Venwoude wordt geleid door Gitama. Een bijzondere dame die toegankelijke cursussen verzorgt. De leeftijd van de meeste cursisten ligt tussen de 30-40. De voertaal is Engels en ook wel Frans. De naam suggereert iets heel wilds, maar dat is zeker niet het geval.
 

The New Tantra
 

Een beweging die we ook willen noemen: The New Tantra. Dit is een progressieve groep, de cursisten zijn jong, de cursussen zijn intens en erg seksueel gericht. De groep is gevestigd in Amsterdam, de voertaal is Engels.
 

Tantra Essence
 

Ma Ananda Sarita is een wereldberoemde Tantra Master. Ze is trouw aan de spirituele essentie van Tantra vanuit Osho. Ze geeft cursussen, trainingen en workshop over de hele wereld. Zo kan je bijvoorbeeld een 7-daagse beginnerscursus voor stellen volgen in Corfoe, India of Thailand. De voertaal is engels. Meer info: http://www.tantra-essence.com

 

Ervaringen, meningen en overpeinzingen over Tantra

 • Suzane: "Je relatie verandert: je stelt duidelijke(re) grenzen, maar er komt ook meer diepgang, compassie en echt “samen”.
   
 • Gerard: "Ik was sceptisch en deed mee voor mijn vrouw maar ik zou nu nooit meer terug willen naar de seks die we voorheen hadden."
   
 • Osho: "Sex is just the beginning, not the end. But if you miss the beginning, you will miss the end also."
   
 • Ellen: "Mijn leven is veranderd sinds we samen aan New Tantra doen. Zoveel meer verbinding en liefde tussen ons nu, en veel meer en betere sex. Meer ruimte voor fantasieën ook. Informatie over New Tantra kunt u lezen op hun website."

Fijne Tantra producten

€ 29,95
Tantra plaagveer (van Lelo)
Gemaakt van de lichtste en zachtste veren, heerlijk bij het verleidingsspel van verleiden, plagen en prikkelen.
€ 19,95
Tantra DVD: Het Geheim van de Seksuele Extase
Op toegankelijke en stijlvolle wijze kunt u met deze DVD kennismaken met Tantra, de rituelen en praktische adviezen voor massage.
€ 21,00
Pure and Natural Coconut Massage Oil
100% natuurlijke en biologische kokos olie, verkregen uit biologische landbouw. 150 ml

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan in onze winkel de mooiste tantra producten.

Leuk: Elke week kunt u op onze website een nieuwe "Tantra tip van de week" lezen. 

Osho aan het woord over Tantra

Reacties

Ingediend door Roosje (niet gecontroleerd) op wo, 10/20/2021 - 12:28

Ik ben helemaal into tantra seks of slow sex!
Maar hoe krijg je je man mee in dit verhaal?

Mijn man staat wel open om meer te verkennen. Hij weet dat ik moeite heb met klaarkomen omdat ik net moeite heb met ontspannen in deze hectische wereld.
Maar zijn manier van open staan voor leer vertaalt zich in mannelijke ‘behoeftes en verlangens’ : lees kinky en ‘heftiger’ nu net wat ik niet wil.
Die kinky en hartige sex ontspant me helemaal niet! Het voelt aan als ‘moeten presteren’

Tantra is het helemaal voor mij! Voor hem klinkt dit SAAI en veel te traag!
Hij wordt heel snel opgewonden door mij, 1 aanraking en hij staat paraat en krijgt dan de drang om zijn menu’s erin te steken! Dat is seks voor hem.

Al die massages, kaarsjes en aanrakingen zijn maar ‘zever’ dan masseert hij mij: duurt de massage exact 6 minuten en zit jij in No time met zijn vingers in mijn vagina.
Leuk en fijn maar ik ben daar dan nog niet aan toe.
Wel is hij dan weer teleurgesteld als ik niet ben klaargekomen.
En dan komt het: al mijn andere seksartikelen kwamen WEL snel klaar.
Gevolg: ik voel me nog minder ontspannen.

Hoe overtuig ik mijn partner dat slow seks is wat ik nodig heb en dat hij er de voordelen gaat van inzien.

En ja ik sta nog steeds open voor een quickly op het keuken aanrecht, vind ik ook wel HOT! Ik kom alleen niet klaar bij ‘traditionele’ seks

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 02/06/2022 - 01:45

Beste roosje ,
Het klinkt alsof jullie niet op één lijn liggen met elkaar.
Hij zegt dat zijn vorige seks artikelen wel snel klaar kwamen.
Als dit werkelijk de manier van uiten is, getuigd het in mijn ogen niet helemaal van respect naar jou toe. als hij dit op deze manier tegen je zegt. je bent geen gebruiksartikel. Tantra is meer dan Slow seks het heeft wel alles te maken met je kunnen verbinden met je partner . Ik mag niet oordelen en zeker geen advies geven..... Maar wil toch voorzichtig zeggen dat je je zelf moet afvragen of je misschien beter verdiend. Je wilt toch in balans kunnen zijn met je ziel in je leven. Hoop dat je dit leest.

Liefs een bezorgde lezeres

Aanbevolen artikelen

Yoni-massage is een bijzondere en intieme vorm van tantra. Het is een intense beleving die puur is gericht op de vrouw en haar helpt om problemen en blokkades op te heffen en geconditioneerde emoties los te laten.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief