Behandingen voor mannen én vrouwen
Extra bekkenonderzoek?
Voor een goede behandeling van de klachten is het soms nodig om aanvullend onderzoek te verrichten. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een urodynamisch onderzoek om te kijken hoe de blaas werkt of een ontlastings- en bekkenbodemfoto om de functie van de bekkenbodem in kaart te brengen.
Bekkentherapeut
Een gespecialiseerde bekkentherapeut is in veel gevallen de aangewezen persoon om samen met u oplossingen te vinden. De behandeling van een bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisars of de specialist. Bij de bekkenfysiotherapeut leert u weer te voelen in en met uw bekkenbodem.
U wordt zich bewust van wat u doet met de spieren van uw bekkenbodem. Wanneer u zich hiervan bewust bent, kunt u proberen verandering aan te brengen in het spiergebruik van de bekkenbodem. Zo kunt u leren de bekkenbodemspier te ontspannen, wanneer seks pijn dreigt te doen en kunt u hem juist aanspannen om de intensiteit te verhogen of zwakke bekkenbodemspier te verstevigen.
De fysiotherapeut heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen,bewustwordingsoefeningen, oefeningen met controle van hulpmiddelen als de myofeedback en elektrostimulatie.
Voor deze vorm van fysiotherapie hoeft u niet ‘uit de kleren’. Wel wordt u gevraagd de dingen die in de therapie behandeld zijn, thuis te oefenen.
De eerste keer naar de bekkentherapeut
De bekkenherapeut vraagt u eerst om precies te vertellen welke klachten u heeft.
Daarna doet zij een lichamelijk onderzoek, waarbij zij let op uw houding, ademhaling, spierkracht, en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken. U gaat daarna zo ontspannen mogelijk op de onderzoeksbank liggen met uw voeten plat op de bank en uw knieën licht gebogen. De fysiotherapeut bekijkt het gebied rond het bekken eerst vanaf de buitenkant en kan daarna, als u dat goed vindt, een vaginaal of anaal onderzoek doen om te beoordelen hoe goed de bekkenbodemspieren werken.
Bij dit onderzoek vraagt de fysiotherapeut u om de bekkenbodemspieren aan te spannen en weer los te laten, om een paar keer te hoesten en om te persen. Na het onderzoek maakt de bekkenfysiotherapeut een behandelplan, dat zij/hij met u bespreekt.
Electrostimulatie
Electrostimulatie kan een oplossing zijn voor een gebrek of juist een te veel aan spierspanning in de bekkenbodem. Via een punt in de enkel of bij het stuitje kan een electrische puls gegeven worden die de bekkenbodem aanzet tot ont- of aanspannen. Met electrostimulatie kan ook een overactieve blaas wat rustiger worden gemaakt.
Medicijnen
Naarmate de laatste menstruatie langer geleden is, maken de eierstokken steeds minder oestrogene hormonen aan. Deze hormonen zorgen voor een soepele schede en blaaswand. Door een lage hoeveelheid oestrogene hormonen in het bloed wordt de wand van de schede en de blaas over het algemeen droger en schraler. Seksuele gemeenschap kan dan pijnlijk zijn. Ook kunnen er steeds opnieuw blaasontstekingen optreden. Daarom is het na de laatste menstruatie (menopauze) altijd zinvol te beoordelen of de klachten verbeteren na het inbrengen van oestrogenen in de schede. Er zijn tabletten, een soort zetpillen (ovules) en crèmes verkrijgbaar. De crèmes worden via een inbrenghuls (applicator) in de schede gespoten.
Medicijnen kunnen ook zinvol zijn bij klachten van aandrang-incontinentie en bij verstopping. Bij andere bekkenbodemklachten hebben zij meestal minder zin.
Ballonnetje
Soms wordt een ballonnetje ingezet bij de behandeling van ontlastingincontinentie. Het ballonnetje wordt in de anus gebracht en een beetje opgeblazen. Daarmee wordt een gevoel van aandrang gesimuleerd en kan de sluitspier realistischer worden getrained.
Neurostimulatie
Hierbij wordt een soort pacemakertje geïmplanteerd die electrische stootjes doorgeeft. Daarmee kan de bekkenbodemspier worden gestimuleerd op de juiste momenten aan te spannen en te ontspannen. Het helpt vooral tegen urine- en ontlastingincontinentie en kan volledig uitplassen stimuleren.
Reacties
Bij seksuele stimulatie en
Beste A,
Voor informatie over
Hallo ik zit met een
Hoi I, ik ben ook 25 jaar en