Overslaan en naar de inhoud gaan

Alternatieve behandelingen vaginisme

Helaas heeft lang niet iedere vrouw met vaginisme voldoende baat bij reguliere behandelingen. Veel van deze vrouwen zoeken verder en stuiten dan op legio behandelingen die zouden kunnen werken.
Omdat er een groot en divers aanbod is hebben we hieronder enkele alternatieve behandelopties op een rij gezet. Alle inwendige behandelingen hebben we bij elkaar gezet in het artikel: Inwendige Alternatieven Behandelopties bij Vaginisme.

 
 “Soms heeft u meerdere behandelaars nodig omdat u van meerdere mensen een stukje nodig heeft.” Jacqueline van der Bilt

Jacqueline van de Bilt – Sunniva

Jacqueline behandelt al jaren vrouwen met seksuele klachten zoals vaginisme en pijn bij seks. Doordat ze ervaringsdeskundige is, is het voor sommige vrouwen gemakkelijker om hun verhaal bij haar te vertellen. Verbetering is altijd mogelijk, denk aan zelfinzicht, stapjes proberen of een andere visie op iets toelaten.

Tijdens de intake bespreekt Jacqueline uw klachten. Ze maakt hierbij onderscheid tussen verschillende klachten. Soms is het bijvoorbeeld eerst nodig om de huid te helen voordat u kunt oefenen met penetratie.
Tijdens de behandeling krijgt u een programma op maat met de onderstaande 4 punten:

 • Ontspannen lichaam en geest. Wat kan ontspanning voor u betekenen en hoe kunt u uw lichaam meer ontspannen. Ontspanning, zachtheid en plezier zorgen voor een grootte kans van slagen en helpen u verder in het leven.
 • Kennis maken met lichaam en geslacht. Hoe werken de vrouwelijke en mannelijke geslachtsdelen.
 • Ontspannen bekkenbodem. Hoe kunt u de bekkenbodemspieren ontspannen? Jacqueline let erop dat u kleine stapjes zet zodat de oefeningen passend zijn en de drempel om te oefenen niet te hoog wordt. Het is ook belangrijk dat u eerst nieuwsgierig bent naar de oefeningen en deze wilt uitproberen. U oefent zonder partner tot u iets met het formaat van een penis kunt inbrengen en daarna met partner. U kunt ook samen met uw partner naar de behandeling komen.
 • Seksualiteit. Samen met Jacqueline werkt u aan liefdevoller contact en prettige en lekkere seksualiteit. Het is belangrijk om eerst nieuwsgierig te zijn naar penetratie en dan pas stappen te zetten.
   

Tijdens al deze punten werkt Jacqueline met overtuigingen die bij u naar boven komen. Ze geeft uitleg en zal niet kloppende overtuigingen weerleggen.
Jacqueline gebruikt tijdens de behandeling dezelfde oefeningen als in haar boek Overwin je vaginisme.

Omdat passende oefeningen essentieel zijn zal ze tijdens de behandeling steeds kijken welke stap voor u op dit moment de beste is. Meestal werkt ze vanaf de 2de afspraak lichaamsgericht omdat dit een sneller resultaat geeft. Als Jacqueline vermoed dat er lichamelijk toch iets aan de hand is zal ze u naar de huisarts verwijzen om hier naar te kijken. Ze geeft hierbij altijd een instructie mee voor de huisarts en zal u voorbereiden op het onderzoek.

Praktisch

 • Jacqueline wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het aantal behandelingen dat nodig is varieert. Soms is een gesprek voldoende, soms is een lang traject nodig. Als u wilt kunt u samen met uw partner komen. Eventueel verwijst ze naar andere zorgverleners zoals een bekkenfysiotherapeut (om naar inwendige spanning te kijken) of gynaecoloog (bij vermoeden dat er toch iets lichamelijks is).
   
 • Boek – Overwin je vaginisme
  Om zoveel mogelijk vrouwen te kunnen helpen schreef Jacqueline het boek Overwin je vaginisme.
  Het is een praktisch en toegankelijk zelfhulpboek dat door meerdere behandelaars wordt aanbevolen.
  Het boek geeft naast gedetailleerde oefeningen uitleg over vaginisme, geslachtsorganen en de bekkenbodem. Daarnaast is er veel aandacht voor uw gedachten, communicatie en belemmerende overtuigingen. Ook is er aandacht voor ontspanning en plezier in seks.
 
“Zodra penetratie een optie is, is het niet meer zo belangrijk, het wordt een onderdeel van het geheel.” Jacqueline van der Bilt

Regressietherapie

Regressietherapie gaat ervan uit dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Lichamelijke, emotionele en geestelijke problemen kunnen ontstaan door onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden.
De verkramping bij vaginisme kan daardoor diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld uit uw jeugd, uit de prenatale tijd of uit een vorig leven.

Tijdens regressietherapie gaat u terug naar de oorzaak van uw vaginisme. Hierdoor ontdekt u hoe deze vroegere ervaring tot nu toe heeft doorgewerkt. Zodra u de oorzaak weet, verwerkt en eventueel herbeleeft heeft kunt u deze los laten.

Na een intake wordt u in een diepe concentratie (ook wel trance genoemd) gebracht, dit is iets anders dan hypnose. Trance is een natuurlijk verschijnsel dat vanzelf ontstaat als we ons ergens op concentreren, vergelijkbaar met het lezen van een spannend boek of bekijken van een spannende film. U blijft bewust aanwezig en kunt reageren op vragen van de therapeut. Tijdens deze trance ervaart u beelden, gevoelens of andere indrukken uit het verleden die kunnen zorgen voor uw vaginisme. Dat kan iets traumatisch zijn maar dat hoeft niet. Als er bijvoorbeeld veel spanning was in uw gezin van afkomst kan dat zorgen voor een continue alertheid, waardoor het lichaam aanspant inclusief de bekkenbodem.


Henny Boersma-Smits (https://totdekerngekomen.nl/ ) is regressietherapeut en heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen met vaginisme en is hier ook op afgestudeerd.
Naast regressietherapie kan ze u coachen, bijvoorbeeld als gemeenschap spannend blijft ondanks dat u alle oorzaken verwerkt en losgelaten heeft. Henny wil collega's ook informeren over haar ervaringen bij het behandelen van vaginisme zodat u een goede behandeling krijgt.

Praktisch

 • Vaak zijn 8 tot 10 sessies voldoende, afhankelijk van de achterliggende oorzaken.
 • Regressietherapie wordt vaak vanuit het aanvullend pakket vergoed als alternatieve zorg. Bij de Nederlandse Vereniging van Reïncarnatietherapeuten kunt u een therapeut in de buurt zoeken.

 

Hypnotherapie

Hypnotherapie en regressietherapie liggen dicht bij elkaar. Ook bij hypnotherapie gaat u terug naar eerdere ervaringen. Uw lichaam en geest worden in een diepe ontspanning gebracht maar u blijft wel aanwezig. Hierdoor staat het onderbewustzijn open voor positieve formuleringen en suggesties. U kunt ervoor kiezen om gegeven suggesties niet toe te laten.

Eenmaal aangeleerde gewoontes en gedrag zijn moeilijk te wijzigen. Als we bewust willen stoppen met iets, bijvoorbeeld koffie drinken, reageert het onderbewustzijn soms anders door u bijvoorbeeld te laten verlangen naar koffie. Vaginisme is meestal ook zo'n onbewust patroon.
Door hypnose en suggesties krijgt uw onderbewustzijn nieuwe inzichten waardoor u nieuwe gewoontes en gedrag aan kunt leren. Tijdens hypnose kunt u zich bijvoorbeeld voorstellen dat het mogelijk is om iets in uw vagina in te brengen. Hierdoor kunt u loskomen van hardnekkige overtuigingen en leert u uw onderbewustzijn dat er geen gevaar is tijdens penetratie.

Praktisch

Hypnotherapie wordt vaak vergoed uit het aanvullend pakket als alternatieve zorg. Bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten kunt u een therapeut bij u in de buurt vinden.

The Wheel of Consent

The Wheel of Consent is voor iedereen die moeite heeft met het voelen van grenzen of het aangeven van grenzen. Door aanraking leert u over uw lichaam, grenzen en intimiteit. Intimiteit gaat over alle manieren waarop u zich verbindt, zoals de verbinding met uw levensenergie, emoties, eigen wijsheid en de verbinding met anderen. Ook kunt u door aanraking verbinding voelen en lichaamswijsheid ervaren.
U leert door The Wheel of Consent onder andere:

 • Regie over uw lichaam en wensen nemen. Beter in staat zijn behoeftes te voelen en keuzes te maken. U heeft altijd een keuze en mag zich altijd bedenken.
 • Uw lichaam beter kennen.
 • Communiceren: grenzen aangeven en vragen om dat wat u verlangt.
 • Ontvangen en geven.
 • Wat u kunt doen als een situatie spannend is, als u in een vecht-, vlucht- of bevries-reactie schiet. Maar ook hoe u dit opmerkt en kunt voorkomen.
 • Patronen herkennen waarin u vast zat en waar u aan uzelf voorbij ging.

Praktisch

 • The Wheel of Consent is ontwikkeld door Betty Martin. Betty heeft diverse gratis video´s waarin ze meer uitlegt over The Wheel of Consent:  https://bettymartin.org/videos/ of https://schoolofconsent.org/videos/.
 • Officiële Wheel of Consent behandelaars vind u hier:  https://schoolofconsent.org/facilitators/
 • Officiele workshops en trainingen vind u hier:  https://schoolofconsent.org/calendar/
 • Behandelingen en trainingen worden niet vergoed.

Haptotherapie

Haptotherapie is psychotherapie gericht op de verbinding met uw lichaam. Hierin staat aanraking centraal bij het herstellen van contact met uw lijf. Door middel van haptotherapie kunt u de verbinding met het bekken verbeteren, meer voelen, meer ervaren en uw bekkengebied weer bewoond en levendig maken. U komt in contact met uw gevoelens en met uzelf. Uw vermogen om te voelen wat goed voelt en wat vervelend voelt wordt ontwikkeld.

Bij haptotherapie werkt u naast fysieke spanning aan emotionele verwerking en het contact met anderen. Zoals het ontdekken van (traumatische) reactiepatronen en wat dit voor u betekend. U krijgt vrije keuze in het openen voor contact en leert grenzen stellen. Haptotherapie geeft inzicht in de wijze waarop u in het leven staat en waarop u omgaat met problemen en klachten.

Bij vaginisme reageert het lichaam op intieme aanrakingen met reflexmatige spanning. Ooit was deze reactie zinvol. Het is belangrijk dat u deze spanning accepteert als bescherming van uw eigen integriteit. Daarnaast gaat u kijken naar uw lichamelijke en seksuele ontwikkeling. Hoe bent u tijdens het opgroeien vertrouwd geraakt met uw lijf? Vervolgens gaat u uw lichaam (opnieuw) ontdekken.

Praktisch

Haptotherapie wordt deels vergoed als u een aanvullend pakket heeft. Vind een therapeut in de buurt via https://www.hapto.nl/.

Haptonomie

Een haptonoom maakt u bewust van spierspanning in uw lichaam en hoe u deze kunt verminderen. Het werk van een haptonoom lijkt enigszins op dat van een haptotherapeut doordat
het dezelfde basis heeft, maar een haptonoom past geen psychologie toe.
Het verschil wordt vooral veroorzaakt door een verschil in scholing. Een haptonoom is vaak een fysiotherapeut met daarnaast scholing in haptonomie. Een haptotherapeut heeft een 4 of 5 jarige HBO-opleiding tot
therapeut op haptonomische basis gevolgd.

Praktisch

Bij sommige verzekeringen wordt haptonomie vergoed uit het aanvullende pakket voor fysiotherapie/beweegzorg, bij andere verzekeringen uit het aanvullende pakket voor alternatieve zorg.
 

 

Traumaverwerking

Als u weet, of vermoedt dat uw vaginisme veroorzaakt wordt door een trauma dan is het aan te raden dit trauma eerst te verwerken. Op het gebied van traumaverwerking is er veel mogelijk en het gaat te ver om alle opties in dit artikel te bespreken. We beperken ons hier tot TRE omdat dit een eenvoudige methode is die u gemakkelijk zelf kunt leren.


TRE – Trauma- en spanningsreducerende oefeningen
 

TRE is een zelfhulpmethode voor iedereen die een trauma heeft meegemaakt of veel stress heeft. Tijdens trauma is het enige doel van uw lichaam het overleven van de situatie. Pas zodra u veilig bent zoekt het lichaam ontspanning en herstel. Ons ego probeert echter traumatische ervaringen te verdringen en weigert pijn los te laten.
De herinnering aan het trauma confronteert ons met onze kwetsbaarheid en dat wil ons ego niet.

TRE leert u om met behulp van 7 eenvoudige oefeningen uw lichaam te laten trillen zodat u de opgeslagen spanning alsnog kwijt kan raken.

Bij gevaar trekken de skeletspieren zich samen, vooral de psoasspier (deze zit onder andere voor het heiligbeen). Andere spieren compenseren deze spanning en zorgen voor klachten zoals een
pijnlijke nek of schouderklachten. Trillen zorgt voor ontlading van deze extreme spanning. Vaak zie je zoogdieren kort na een traumatische ervaring trillen om de opgebouwde spanning kwijt te raken. Mensen hebben geleerd deze natuurlijke reactie te onderdrukken maar gelukkig kunt u dit opnieuw aanleren.

Praktisch

 • U kunt TRE zelf thuis doen aan de hand van het boek (https://www.bol.com/nl/p/tre-trauma-en-spanningsreducerende-oefeningen/9200000008350928/) of leren tijdens een workshop.
 • Echter er kan door het lichamelijk losmaken van de spanning oud trauma naar boven komen waarbij extra verwerking nodig is. Het kan daarom fijn zijn om dit bij een therapeut te doen. Voor gecertificeerde trainers zie https://traumaprevention.com/tre-provider-list/.

Ontspanning

Alles dat bijdraagt aan uw algehele ontspanning kan een puzzelstukje zijn bij het oplossen van vaginisme. Denk hierbij aan:

 •  Yoga. Er zijn vele soorten yoga, zoek een vorm die bij u past.
 •  Meditatie. Onderzoek welke vorm van meditatie bij u past.
 •  Mindfulness.
 •  Mindful walking.
 • Ademhalingsoefeningen.
 • Massage.
 • Pilates.
 • Tai Chi.

Ook kunt u deze vormen van ontspanning combineren met een andere behandeling voor vaginisme.

Voor dit artikel is gesproken met

Reacties

Ingediend door Erwin The Men'… (niet gecontroleerd) op do, 03/24/2022 - 16:32

Ter aanvulling op dit artikel zou niet onvermeld mogen blijven dat sextherapeuten en psychologen in een verder stadium van de behandeling ook wel eens doorverwijzen naar ons bedrijf The Men's Company www.gigolo-services.com voor het boeken van een professionele gigolo. Met uitstekende resultaten, de reviews van die vrouwen zijn op onze site te vinden en spreken voor zich.

Uiteraard is een dergelijke praktijkgerichte aanpak van vaginisme voornamelijk geschikt als de laatste stap van het proces. Een professionele gigolo is immers gegarandeerd betrouwbaar, zeer ervaren, respectvol en geduldig, en is uitstekend in staat om de vrouw zichzelf veilig en daardoor meer relaxed te laten voelen.

Aanbevolen artikelen

x

Veelgestelde vragen

Zijn er alternatieve behandelingen voor Vaginisme?

Ja, er zijn diverse alternatieve behandelingen. Zo zijn er regressietherapie, hypnotherapie, haptonomie, The Wheel of Consent en traumaverwerking.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief