• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
  • Ook naar post punt
  • Meestal volgende dag in huis
  • Deskundig advies 

Wat is vaginisme

wat is vaginisme?

Vaginisme is een aandoening waarbij de spieren rondom de vagina zo stevig samentrekken dat het hebben van seks voor de vrouw vrijwel onmogelijk is, terwijl ze dit wel graag zou willen.
Ook penetratie met een vinger, tampon of zelfs zoiets kleins als een wattenstaafje is bij deze aandoening erg pijnlijk voor de vrouw.

Vaginisme houdt in dat vrouwen geen seks kunnen hebben omdat door de spiersamentrekking penetratie heel erg zeer doet. Vaginisme bestaat in verschillende vormen: primair vaginisme, wat
betekent dat het probleem altijd al heeft bestaan, en secundair vaginisme, waarbij het vaginisme op latere leeftijd is ontstaan. Vaginisme heeft in de meeste gevallen een psychische oorzaak. Hoeveel vrouwen last hebben van vaginisme is niet duidelijk omdat veel mensen zich ervoor schamen.

Lukt het u niet om seks te hebben? Is het elke keer een pijnlijke ervaring als u vrijt en is zelfs het naar binnen brengen van een tampon of vinger al te pijnlijk? Dan is de kans groot dat u last hebt van vaginisme.
 

Wat zijn de symptomen van vaginisme ?

Vaginisme is onder andere te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Het gevoel hebben dat de vagina ‘op slot’ zit
  • Seks hebben met uw partner is pijnlijk
  • Brandend gevoel bij penetratie
  • Rugklachten
  • Buikklachten
  • Gespannen schouders

Hoe ontstaat vaginisme? 

Vaginisme heeft vaak een psychische oorzaak. Heel vaak is het een gevoel van angst dat ten grondslag ligt aan deze aandoening. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u eerder een pijnlijke ervaring heeft gehad tijdens de seks en u hier onbewust weer aan terug denkt bij een nieuwe vrijpartij.

Andere vormen van angst die u kunt hebben zijn onder andere:

● Angst voor een SOA
● Angst voor zwangerschap
● Angst voor verliezen van controle
● Angst vanuit de opvoeding
● Angst om uw partner pijn te doen

Een eerdere moeilijke bevalling of een seksueel trauma kan er ook voor zorgen dat u vaginisme ontwikkelt. Als er geen psychische oorzaak is voor uw vaginisme dan kan er ook een fysieke oorzaak
zijn. Dit komt echter niet veel voor. U kunt erachter komen of u een fysieke aandoening heeft door naar de huisarts te gaan.

Behandeling bij vaginisme

Er zijn verschillende behandelmethodes voor vaginisme. U kunt ermee naar de huisarts gaan, dit is misschien een drempel die u even over moet maar de huisarts kan kijken of u echt last heeft van
vaginisme of dat er iets anders aan de hand is. Daarbij kan hij of zij samen met u kijken wat de beste manier is om uw vaginisme te behandelen. Over het algemeen is het niet nodig dat de huisarts een inwendig onderzoek uitvoert.

Alternatieve behandelmethodes

Helaas heeft niet iedere vrouw baat bij reguliere behandelmethodes voor vaginisme. Zij kunnen eens kijken naar alternatieve behandelmethodes. Er zijn zowel inwendige als uitwendige alternatieve behandelingen voor mensen die last hebben van vaginisme.
 

Zelfhulp

U kunt zelf ook veel doen om uw klachten te verminderen. Zo kunt u met bepaalde oefeningen ervoor zorgen dat u meer ontspannen raakt. Door bijvoorbeeld uw bekkenbodemspieren te trainen, uw ademhaling te oefenen of bepaalde massagetechnieken toe te passen. U kunt daarbij ook bepaalde hulpmiddelen aanschaffen om mee te oefenen, zoals bijvoorbeeld pelottes.