Overslaan en naar de inhoud gaan

Pijn bij vrijen komt ook voor bij mannen

 Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt niet alleen bij vrouwen voor. Ook mannen kunnen pijnklachten hebben die hun seksleven geen goed doen. Vaak zijn de oorzaken puur lichamelijk, maar ook emotionele problemen kunnen een rol spelen bij pijnklachten.  

Hieronder vindt u een overzicht van
mogelijke oorzaken en behandelingen voor mannen die pijn ervaren tijdens het vrijen.
 
 
Let wel: Als u pijn voelt tijdens het vrijen, is het altijd raadzaam naar uw huisarts te gaan. Hij/zij kan kijken wat de mogelijke oorzaken zijn, met u de mogelijke oplossingen bespreken en u, indien nodig, doorverwijzen. Als een arts uw problemen niet serieus neemt, kunt u ook terecht bij een van de GGD-centra voor seksuele gezondheid of bij speciale mannenklinieken zoals Mannenkliniek Maarssenbroek of Mannenkliniek De Boer in Bilthoven.
 

Balanitis
 

In Nederland is balanitis is een veel voorkomende aandoening. Balanitis is een schimmelinfectie van de eikel.
 
Oorzaak van Balanitis
 
De klachten ontstaan meestal door teveel of juist te weinig hygiëne. Gisten en schimmels vormen een precair evenwicht. Als dat verstoord wordt kan er een infectie ontstaan. Deze balans kan worden verstoord door teveel of te weinig wassen, maar er zijn ook andere oorzaken waardoor die dit evenwicht kunnen verstoren. Bijvoorbeeld:
  • Het gebruik van antibiotica kan de natuurlijke bacteriële vestoren.
  • Middelen zoals Prednison en chemotherapie
  • Het gebruik van corticosteroïd zalf op de penis.
  • Het hebben van een ontsteking aan de plasbuis, de eikelhuid of urine incontinentie.
  • Maar ook andere aandoeningen die het afweersysteem verstoren, zoals suikerziekte, leukemie, HIV infectie kunnen de oorzaak zijn van balanitis.
     
Hoe is Balanitis herkennen?
 
Balanitis is te herkennen aan een ontstoken eikel en soms is ook de voorhuid van de penis ontstoken. Andere klachten zijn: jeuk, irritatie, een branderig gevoel, rode vlekjes, bultjes en witte schilfering op de eikelhuid. Vaak is het niet alleen de eikelhuid, maar is ook de binnenzijde van de voorhuid en de penishuid aangetast. Ook kan er last zijn van kleine wondjes en kloofjes. Als zowel de eikel als de voorhuid ontstoken zijn, wordt dit ook wel balanoposthitis genoemd.
 
Behandeling
 
Een gemiddeld advies is om 1 a 2x per dag de voorhuid (voorzichtig) geheel terug te trekken en de penis te wassen met lauw water. Bij droogheid en/of jeuk kan eventueel een neutrale vette creme gesmeerd worden. Soms kan het nodig zijn een antimycoticum te smeren bijvoorbeeld ketoconazol of miconazol (raadpleeg hiervoor altijd een arts). Als de partner last heeft van een vaginale schimmelinfecties kan het beste een condoom worden gebruikt. Als de balanitis vaker optreedt kan overwogen worden een besnijdenis uit te laten voeren.
 
 

Prostaatontsteking
 

Een prostaatontsteking komt voornamelijk voor bij mannen boven de 50 jaar. Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een niet goed behandelde blaasontsteking.
Prostaatontsteking is te herkennen aan: plotselinge hoge koorts en koude rillingen. sterke aandrang om te plassen, pijn in het gebied tussen de balzak en de anus, pijn in het onderlichaam (kruis, onderbuik, onderrug en liezen), tijdens de zaadlozingen, branderig en jeukend gevoel tijdens en na het plassen.
 
Er zijn twee varianten: acute prostaatontsteking en chronische
 

Bij de acute vorm steekt de ontsteking plotseling de kop op en duurt niet lang. Deze acute vorm is vrij zeldzaam en uit zich vaak met plotselinge, ernstige symptomen. Acute prostatitis kan op een doeltreffende manier gedurende 4 tot 8 weken worden behandeld met antibiotica. Daarnaast wordt geadviseerd veel te drinken.

De chronische variant is veel milder van aard en geeft over een langere periode dezelfde, maar meer gematigde, symptomen. Chronische prostatitis is echter moeilijker te genezen. Prostaatmassage, hete baden en zaadlozingen, kunnen de klachten verminderen. De klachten kunnen jarenlang aanhouden, maar meestal verminderen ze 'vanzelf'.
 
 

Prostatodynie
 

Prostatodynie betekent prostaatpijn, maar bij prostatodynie is er geen sprake van een ontsteking. De prostaat is wel geïrriteerd en vaak wat gezwollen. Er kan een brandende of zeurende pijn tussen de balzak en de endeldarm optreden. De pijn kan daarbij uitstralen naar de liezen, de balzak en de penis. Het kan als een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn aanvoelen. Meestal gaat het gepaard met lage rugpijn. Ook kan het plasklachten en erectieproblemen geven.
 
De klachten zijn vaak niet altijd voelbaar. De pijn komt meestal met golven. De ene keer komt de pijn voor een zaadlozing, een andere keer erna. Er zijn allerlei factoren die de pijn kunnen uitlokken. Denk aan spanningen, alcohol, kou en scherpe kruiden. Prostatodynie is niet gevaarlijk en heeft niets met kanker te maken. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij mannen tussen de 35 en 50 jaar. De oorzaak is helaas niet duidelijk. Feit is wel dat bij prostaatpijn de prostaat wat opzwelt, bekneld raakt en zo pijn veroorzaakt.
Behandelen van prostatodynie is lastig omdat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is. Vaak behandelt de arts de symptomen. Ook kan bekkenbodemtherapie verlichting geven.
Wat verder kan helpen zijn warme baden, ontspanning en het vermijden van alcohol, kou en scherpe kruiden. 
 
 

Een gespannen bekkenbodem 
 

Ook mannen kunnen last krijgen van hun bekkenbodem. Vaak gaat het hierbij om een te strak aangespannen bekkenbodemspier. Een te strak gespannen bekkenbodemspier kan leiden tot pijnlijke zaadlozingen en pijn aan de eikel of balzak. Ook kunnen plasklachten en erectieproblemen ontstaan. De erectie kan bijvoorbeeld niet meer stijf genoeg worden, of niet lang genoeg aanhouden. Zitten op een fietszadel of harde stoel kan pijn veroorzaken. Er kan een gevoel van blaasontsteking zijn als die niet is. Ook kan er last zijn van (licht) urineverlies en van een minder harde straal urine. Meer informatie hierover kunt u lezen in het artikel Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen.
 
Heeft u last van een te strak aangespannen bekkenbodemspier? Gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u oefeningen geven waarmee u kunt leren hoe u de bekkenbodem kunt ontspannen. Ook op de website vindt u oefeningen waar u meteen zelf mee aan de slag kunt. 

Een bekkenbodem kan ook te zwak zijn. Dat kan tot gevolg hebben dat de plasbuis of de darm niet effectief worden afgesloten. De mogelijke gevolgen daarvan zijn: urineverlies en ontlastingsverlies. En het kan ook leiden tot erectiestoornissen doordat de erectie niet zo goed kan worden vastgehouden.
 
 

Een te gevoelige eikel
 

Bij sommige mannen is de eikel overgevoelig en dat kan aanraking pijnlijk maken. Een overgevoelige eikel kan in stappen minder gevoelig worden gemaakt, bijvoorbeeld door de penis enkele momenten per dag ontbloot te dragen. Of door de eikel te 'looien' met thee, dit betekent dat de eikel met thee moet worden gedept of in een kopje moet worden gehangen. Ook regelmatig masturberen met glijmiddel maakt de eikel na verloop van tijd minder gevoelig.

 

Een vernauwde voorhuid 
 

Met een vernauwde voorhuid wordt een stugge vernauwing van de voorhuid van de penis bedoeld.  Als de penis de vagina in gaat, wordt voorhuid naar achteren geschoven, over de eikel heen. Als de voorhuid van de penis te nauw is wordt deze tijdens de seks opgerekt en kunnen er scheurtjes in komen. Dit kan pijn veroorzaken en dit kan het ook moeilijk maken om de penis stijf te houden.
Een vernauwde voorhuid wordt ook wel Phimosis genoemd. Phimosis kan eveneens veroorzaakt worden door een lokale schimmelinfectie. In sommige gevallen treedt het alleen tijdens de erectie op.
 
Als de voorhuid vernauwd is, kunt u deze zelf oprekken, door bijvoorbeeld regelmatig te masturberen. Een huisarts kan speciale crème en oefeningen voorschrijven om de voorhuid ruimer te maken. In meer ernstige gevallen wordt er een snede gemaakt in de voorhuid waardoor deze ruimer om de eikel zit en dus minder pijn veroorzaakt.

 

Allergische reactie
 

Soms komt de pijn bij de penetratie door huidirritatie, veroorzaakt door een allergische reactie op een bepaald merk condoom of zaaddodend middel. Als u denkt dat de pijn te wijten is aan allergie voor condooms of een zaaddodend middel, probeer dan een ander merk. Als de pijn aanhoudt, is het raadzaam naar uw huisarts te gaan. Deze zal u onderzoeken en een kweek maken van de top van de penis om te kijken of er sprake is van een infectie.

 

Irritatie van de eikel
 

De eikel kan een beetje geschaafd en geïrriteerd raken als u seks heeft en de vrouw niet vochtig genoeg was. Als u het even wat rustiger aan doet met de seks dan zou dat vanzelf over moeten gaan. 

 

Te kort toompje 
 

Het toompje is het verbindingsstukje van de voorhuid naar de eikel. Als dit te kort is kan de eikel ook niet helemaal uit de voorhuid schuiven. Met een eenvoudige ingreep kan het toompje verlengd worden.

 

Ziekte van Peyronie 
 

Dit is een kromstand van de penis. Deze aandoening komt vrij frequent voor, geschat wordt dat 3,6% van alle mannen boven de 40 jaar hier in meer of mindere mate last van heeft. Bij de ziekte van Peyronie ontstaan er kleine bloedinkjes en littekens in het zwellichaam door licht letsel. Dit veroorzaakt een verminderde elasticiteit waardoor het zwellichaam tijdens een erectie niet meer gelijkmatig uit kan rekken waardoor er een kromstand ontstaat. 
 
De eerste symptomen van deze ziekte worden op middelbare leeftijd vastgesteld. Een man die lijdt aan deze aandoening, kan bijvoorbeeld last hebben van pijnlijke erecties. Bij de meeste mannen treedt er na verloop van tijd vanzelf verbetering op, maar  in het ergste geval kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de pijn te verlichten.

 

SOA's
 

Er zijn verschillende soorten SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoening) die allemaal andere klachten geven. Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende SOA, Gonorroe volgt daarna. Bij Chlamydia en Gonorroe dringt een bacterie het lichaam in en zal het geleidelijk aan schade aanrichten. Daar hoef je in eerste instantie niets van te merken.
 
Clamydia is het te herkennen aan afscheiding uit de penis, met name 's ochtends. Plassen kan pijn doen of een branderig gevoel gevoel geven. Na verloop van tijd kan de bacteriële infectie zich verder gaan verspreiden en kan het in de teelbal terecht komen. Dit kan leiden tot bijbalontsteking en veroorzaakt een pijnlijke, gezwollen balzak. Wanneer de anus is geïnfecteerd, kan het jeuk, of een slijmerige afscheiding geven.
 
Chlamydia kan bij mannen prostaatontsteking veroorzaken. En een onbehandelde ontsteking kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.
De klachten bij Gonorroe zijn: een geelgroene of waterige afscheiding uit de plasbuis, vandaar dat gonorroe ook wel 'druiper' wordt genoemd. Andere mogelijke klachten zijn: pijn bij het plassen. pijn aan de balzak met uitstraling naar de lies, keelontsteking of andere ontstekingen in het lichaam. Gonorroe en Chlamydia zijn goed te behandelen met antibioticum.

Blauwe ballen
 

Wanneer bij hevige seksuele opwinding een orgasme wordt uitgesteld  kan dit pijn veroorzaken in de bekkenbodemstreek of de penis zelf. De penis is dan te lang stijf, wat pijnlijk kan zijn. Dit zijn de blauwe ballen waar mannen het wel eens over hebben. Probeer dan sneller klaar te komen. Dit kan eveneens optreden na drugsgebruik.

 

Penispijn als symptoom
 

Een pijnlijke penis kan voorkomen als symptoom bij nierstenen of blaasstenen. Maar kan ook optreden na een beroerte of bestraling. Daarom is het altijd verstandig naar een huisarts te gaan. 

 

Pijn in andere lichaamsdelen
 

Behalve in de geslachtsdelen of in het gebied daar omheen (genitale pijn) kan seks ook pijn in andere lichaamsdelen oproepen. Hoofdpijn, pijn in de rug of in de gewrichten bij bepaalde houdingen tijdens seks, kramp in handen of op andere plaatsen en buikpijn worden ook bij artsen gemeld.
Deze vormen van pijn bij seks komen natuurlijk niet alleen voor bij mannen. Dezelfde niet-genitale pijnklachten bij seks kunnen ook spelen bij vrouwen. Dergelijke pijnklachten hoeven niet persé specifiek aan seksuele activiteit gekoppeld te zijn, maar kunnen ook optreden bij andere lichamelijke handelingen of inspanningen. Dat soort pijn vraagt meestal om een iets andere, meer algemene, benadering. 
Nog een tip: Beste seks standjes voor mannen met rugpijn.

 

Hulp zoeken bij pijn bij het vrijen bij mannen
 

Pijn bij het vrijen is een serieuze klacht en hulp zoeken is dan ook wenselijk. Vaak is een bezoek aan de huisarts een eerste logische stap. Indien nodig zal hij/zij u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een seksuoloog of bekkentherapeut.

 

Wat kunt u zelf tegen pijn bij het vrijen doen?
 

Pijn tijdens seks kan veel verschillende oorzaken hebben. Hierdoor is het moeilijk om aan te geven wat u er aan kunt doen. Uw huisarts kan u hierover adviseren. Belangrijk is om niet door te gaan met de seksuele handelingen die pijn doen, dat zou de seksuele moeilijkheden kunnen verergeren. U kunt zich wel richten op manieren van seksuele stimulatie die geen pijn geven.

 

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen bij pijn bij het vrijen
 

Probeer met uw partner te praten over de pijn die u ervaart tijdens het hebben van seks. Door er samen over te praten, ontstaan er geen misverstanden en verkeerde verwachtingen. Geef aan wat u wel prettig vindt en probeer eventueel andere manieren te vinden waarop u met elkaar intiem kunt zijn.
 
 

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 12/21/2016 - 01:35

Als ik met mijn vaste partner vrij, krijg ik na het vrijen pijn bij mijn eikel en mijn voorhuid wil niet naar beneden. Ze gaat niet vreemd en we zijn al 22 jaar samen. Wat kan het zijn?
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 11/04/2020 - 09:34

Mijn man krijgt vaak last van kramp in zijn benen tijdens de sex waardoor normale standjes ineens ondraagbaar zijn voor hem kan iemand mijn vertellen hoezo en waarom en wat de reden kan zijn hiervan buiten dat hij meer zijn been spieren zou kunnen trainen
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 12/30/2020 - 14:03

Heb ook chronische prostatis. Had bloed bij sperma. Bij onderzoek huisarts bleek ik diabetes type 2 te hebben waardoor ik een blaasontsteking had die weer een ontsteking van de prostaat gaf

Aanbevolen artikelen

Bekkenbodemspieren die te hoog gespannen zijn komen veel vaker voor dan men vroeger dacht. Zowel bij vrouwen als bij mannen. Hieronder vindt u effectieve oefeningen voor het ontspannen van uw bekkenbodemspieren.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief