• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
 • Ook naar post punt
 • Meestal volgende dag in huis
 • Deskundig advies 

Vacuüm Erectiepomp, alles wat u erover wilt weten

erectiepomp, gids met uitleg en gebruik

Er zijn heel veel verschillende soorten erectie pompen, ook wel penispompen of vaccuüm pompen genoemd. Wat doen ze? Werken ze echt? Wat zijn de verschillen? En waar moet je op letten bij de aanschaf?

Wij helpen u graag op weg. 

Wat is een penispomp?

Een penispomp, ook wel erectiepomp of libidopomp genoemd, bestaat uit een kunstof buis die over de penis wordt geschoven. Deze buis wordt vervolgens vacuüm gezogen (met een electrische of handmatige pomp). Hierdoor stroomt extra bloed naar de penis en ontstaat er een erectie. Of wordt de bestaande erectie krachtiger. Voor het behoud van de verkregen erectie moet een elastische ring om de basis van de penis worden aangebracht nadat de buis is verwijderd. Zo stroomt het bloed niet meteen terug en blijft de erectir in stand. De ring mag maximaal 30 minuten blijven zitten. 

Werkt een pomp bij penis vergroting?

Nee, laten we beginnen om dat misverstand allereerst uit de wereld te helpen. Een erectiepomp helpt niet om op langere termijn de penis te vergroten. Daar zijn alle wetenschappelijke studies het wel over eens. Wel is de penis direct na het gebruik van de pomp steviger en wat groter. 

Er is daarnaast een groep mannen die een penispomp niet gebruikt om hun penis te vergroten, maar om de lengte van hun penis te behouden. Bij het ouder worden, wordt de penis namelijk wat kleiner.  Dat kan ongeveer 2 centimeter op een penis van 15 centimeter zijn. Of een vaccuüm pomp hiervoor echt werkt, is niet te zeggen. Daar hebben wij geen wetenschappelijk bewijs van gevonden. 

Werkt wel bij behoud van lengte na een prostaat operatie

Uit studies blijkt wel dat het gebruik van een penispomp na een prostaat operatie kan helpen bij het behoud van de lengte van de penis.
Bij een studie onder 28 mannen werd willekeurig een penispomp werden toegewezen na een zenuwsparende radicale prostatectomie. Mannen in groep 1 gebruikten de penispomp 10 minuten per dag gedurende 5 maanden zonder een erectiering. Mannen in groep 2 deden dat niet. Na drie maanden was de penislengte met ongeveer 2 centimeter verminderd bij mannen in groep 2, maar bleef de lengte van de penis bij alle mannen in groep 1 bewaard. Na 12 maanden hadden slechts 2 van de 17 mannen in groep 1 een vermindering van de penislengte van 2 centimeter of meer in vergelijking met 5 van de 11 mannen in groep 2. Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat een penispomp binnen een maand na gebruik Radicale prostatectomie helpt penislengte te behouden. (Kohler 2007)
Een andere studie onder 42 mannen die goede seksleven hadden voordat ze zenuwsparende radicale prostatectomie ondergaan, liet een zelfde beeld zien. De dag nadat de mannen hun katheters hadden verwijderd, begonnen ze dagelijks een penispomp gedurende 90 dagen. Zevenendertig mannen gebruikten de penispomp meer dan 50 procent van de 90 dagen, en slechts één van die mannen had een daling van de penislengte van 1,0 centimeter of meer. Wanneer u deze resultaten vergelijkt met eerder onderzoek, waarin 48 procent van de mannen een significante vermindering van de penislengte na prostatectomie heeft gehad, blijkt dat het gebruik van een penispomp kort na de operatie een effectieve manier is om de penislengte te behouden. (Dalkin 2007)

Goede training voor verbeteren van erectie?

Penispompen worden ook gebruikt als training, om voor een goede doorbloeding van de penis te zorgen. Bijvoorbeeld door wielrennners. Maar ook door mannen op leeftijd om, als de nachtelijke erecties afnemen, de pomp gebruiken voor behoud van goede erecties. Over de effectiviteit daarvan is geen betrouwbare informatie te vinden helaas.

Werkt een penis pomp bij erectiestoornissen?

Een erectie pomp kan veel mannen helpen die te maken hebben met erectie problemen. Het is een officieel door artsen en urologen aanbevolen product. Met een vacuümpomp kan 90 tot 95% van de mannen weer een aanvaardbare erectie kunnen krijgen ongeacht de oorzaak van de erectiestoornis. Het wordt in sommige gevallen zelfs door de zorgverzekering vergoed.

Er is ook overtuigend bewijs dat vacuüm pompen succesvol zijn in de behandeling van ED na radicale prostatectomie, vooral wanneer ze worden gebruikt in combinatie met fosfodiesterase-5 remmers. **
Studies die dit laten zien, kunt u onder aan dit artikel vinden.

Voor wie is een erectie pomp het meest geschikt?

Voor mannen die geen pillen verdragen, en die daar teveel bijwerking van ondervinden kan een erectie pomp een uitkomst zijn. Er zijn ook mannen voor wie de andere behandelingen bij hun erectie probleem (ED) niet werken, of hen niet voldoende aanspreken. Dan kan een vacuüm penispomp enorm helpen. De penispomp is ook een goed hulpmiddel bij penisrevalidatie na een prostaat operatie.


Wat is het verschil tussen een pomp voor penis vergroting en erectie problemen?

De pompen werken volgens hetzelfde principe en proces. Maar er zijn wel een antal verschillen. Een belangrijkverschil is dat er bij de pompen die worden gebruikt bij erectieproblemen de mogelijkheid zit om direct na het gebruik van de pomp een erectiering om de penis aan te brengen. Deze erectiering zorgt ervoor dat de erectie behouden blijft. Daarvoor heeft een erectiepomp die daarvoor bedoeld is een “kegel” of "conus". Deze kegel zorgt ervoor dat de penisring gemakkelijk om de cilinder kan worden geschoven. Na gebruik van de pomp, als de penis voldoende stevig is, schuif je de penisring van de cilinder om de basis van de penis.
De erectie ringen (penisringen) en de kegel ontbreken bij de penis vergrotende pompen. 

Hoe werken erectie pompen bij erectie problemen?

Het krijgen van een erectie is een proces waarbij er complexe veranderingen in de spieren, zenuwen en bloedvaten van de penis plaatsvinden. Normaal krijgt een man een erectie als hij aan seks denkt en/of als hij seksueel gestimuleerd wordt. De prikkelingen en de stimulatie zorgt ervoor dat het zenuwstelsel die van de ruggenmerg naar de genitaliën leidt, signalen afgeven naar de zwellichamen van de penis.

De bloedvaten die de penis van bloed voorzien, worden dan groter zodat het bloed in de penis stroomt en de erectie ontstaat. Het bloed wat naar de penis wordt gepompt zorgt ervoor dat deze groot, lang en stevig wordt. Helaas zijn er veel mannen die last hebben van erectiestoornissen en waarbij het erectieproces niet op een natuurlijke manier valt te bewerkstelligen. Dan kan een erectie pomp uitkomst bieden.

Met de pomp worden de zwellichamen in de  penis op een kunstmatige manier opgewekt, zodat ze alsnog bloed opnemen en er een erectie tot stand kan komen. 

Wat doet een penispomp?

De meeste pompen  maken gebruik van het natuurkundige proces van 'overdruk' en 'onderdruk'. Door de lucht uit de afgesloten cilinder met de vacuümpomp te zuigen vermindert de druk in de cilinder. De 'onderdruk' die in de cilinder ontstaat is lager dan de druk van buiten de cilinder (de 'bovendruk'). Nadert de druk tot nihil, dan is er sprake van een maximaal vacuüm of vrijwel luchtledige cilinder. De onderdruk in de vacuümcilinder zorgt dat het bloed weer in uw penis stroomt. Het bloed wordt naar de zwellichamen van de penis gestuwd. Hierdoor vullen de zwellichamen zich met bloed, zoals dat ook gebeurt tijdens de natuurlijke manier van het krijgen van een erectie.
Door de verhoging van de bloedsomloop in de bloedvaten, de zenuwen, de zwellichamen en het spierweefsel van de penis ontstaat er een erectie. De drukring zorgt dat het bloed niet meteen weer terug stroomt als u de vacuümcilinder verwijdert.

Is een erectie ring noodzakelijk?

Ja, een ring is noodzakelijk. Als de ring niet wordt aangebracht na het "pompen"", dan verdwijnt de erectie vrijwel direct. Het aanbrengen van de ring is dus belangrijk. En nog belangrijker om te weten is dat de ring niet langer dan 30 minuten om de penis mag blijven zitten. Dan moet de ring verwijderd worden.

Hoe tevreden is men met een erectie pomp?

De studies suggereren dat ongeveer 50% -80% van de mannen tevreden zijn met de resultaten van erectie pompen. Zoals bij elke andere werkwijze voor behandeling van erectiele dysfunctie (ED), neemt de tevredenheid af in de loop van de tijd.

Is een erectie en de ejaculatie anders bij gebruik van een penispomp?

Een erectie die wordt verkregen door vacuüm pomp is in principe hetzelfde als een erectie op natuurlijk manier is verkregen. Maar er zijn wel een paar verschillen te noemen. Zo kan de penis in erecte staat wat paars van kleur zijn. Ook kan de penis wat koud en gevoelloos aanvoelen. Andere bijwerkingen van de pomp op de penis en de erectie kunnen zijn:

 • Een beetje zwart/ blauwe markering of klein gebied met blauwe plekken op de schacht van de penis. Meestal is dit pijnloos en verdwijnt dit na een paar dagen.
 • De ejaculatie kan in kracht wat minder zijn door het gebruik van de penispomp. Meestal heeft dit geen effect op het  gevoel en de sensatie van een orgasme.


Is een penispomp gevaarlijk? Zitten er risico's aan? 

Erectiepompen zijn in principe veilig in gebruik en niet gevaarlijk. Maar er zijn wel een aantal risico's aan verbonden. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt heeft u een verhoogd risico op bloedingen. En een penispomp kan wellicht niet veilig zijn als u bloedarmoede heeft. Slikt u bloedverdunnende medicijnen, of heeft u bloedarmoede, raadpleeg dan een arts voordat u een erectiepomp gebruikt.
Verder is het uiteraard belangrijk voor het gebruik goed de gebruiksaanwijzing door te nemen. En bedenk: het gebruik van een pomp hoort geen pijn te doen. Gebeurt dat wel, dan moet u direct stoppen.

Hoe gebruik je een penispomp precies?

Gebruiksaanwijzing, werking erectiepomp (handpomp)

 1. U maakt eerst de pomp gebruiksklaar. Dat wil zeggen dat u de pomp in elkaar moet zetten volgens de gebruiksaanwijzing. 
 2. Daarna kunt u wat oefenen met pompen op uw hand. Plaats hiervoor de cilinder op uw handpalm en knijp in de handpomp. U zult nu de druk voelen van het vacuümpompen. Om de vacuumsituatie weg te halen trekt u het hendeltje dat onderaan de pomp zit naar u toe.
 3. Gaat dit goed? Verwijder overtollig schaamhaar en smeer de penis goed in met glijmiddel. Dan kunt u de cilinder om de penis schuiven. Beweeg voorzichtig heen en weer tot er een luchdichte verzegeling is ontstaan.
  Het pompen kunt u het beset staande doen. Pomp langzaam drie keer en laat  vervolgens het bloed langzaam naar uw penis stromen. Herhaal dit vervolgens 10 keer met korte tussen pauzes van 10 seconden.
 4. Voer het pompen langzaam en rustig uit, neem de tijd. Stop met pompen wanneer het pijn gaat doen. Dit hoort NIET.
 5. Wanneer de erectie is bereikt, schuift u de elastische drukring van de cilinder af naar de basis van uw penis. Zo wordt voorkomen dat het bloed terugloopt en stijf blijft.

Let op: u mag deze ring niet langer dan 30 minuten laten zitten. 

Het kan zijn dat het niet direct lukt om een erectie te krijgen met de pomp. Dit komt omdat de bloedvaten van de penis niet gewend zijn aan dit proces. Na een aantal keren zal dit beter gaan.

Werking elektrische penispomp

 1. Een electrische pomp werkt in principe het zelfde. U zet de pomp eerst in elkaar volgens de gebruiksaanwijzing. 
 2. U start ook met het oefenen op uw hand. Om het vacuüm los te laten hoeft u alleen de "vrij" knop in te drukken.
 3. U schuift de cilinder over uw penis heen en beweegt deze totdat er een luchtdichte verzegeling heeft plaatsgevonden.
 4. Als de pomp goed zit dan kunt u op de knop drukken om de pomp vacuüm te laten trekken. U ziet dan langzaam uw penis zwellen.
 5. Laat de pomp even los zodat uw penis rustig met bloed kan volstromen. Wacht 60 seconden en druk dan weer op de knop. Uw penis zal zich verder vullen en rechtop gaan staan. U kunt hiermee doorgaan totdat uw penis groot en stevig genoeg is. Doe het langzaam, haast u niet en neem er de tijd voor.
 6. Wanneer de erectie is bereikt, pakt u de drukring bij de lussen en schuift u deze van de cilinder af naar de basis van uw penis. Uw penis is nu in erectie.
  Laat de drukring niet langer dan 30 minuten om uw penis zitten.
   

Wat zijn de nadelen van een erectie pomp?

Allereerst is het natuurlijk behoorlijk wennen om met een pomp een erectie op te wekken. Het kost tijd en is omslachtig.
Andere nadelen zijn verder:

 • De drukring of penisring, die ervoor zorgt dat de erectie behouden blijft, mag maximaal 30 minuten gebruikt worden. Dit beperkt de duur van het seksspel.
 • Met een elektrische pomp kan het geluid storend zijn.
 • De erectie is vaak niet hetzelfde als een natuurlijke stijve penis. De penis kan soms minder stijf zijn, blauw aanlopen en/of koud aanvoelen.
 • Zoals hierboven ook genoemd kan de ejaculatie wat minder krachtig zijn
   

Wat zijn de voordelen van een erectie pomp?

 • De meeste mannen kunnen na wat oefenen goed met een pomp uit de voeten
 • MInder risico op complicaties dan bij andere ED-behandelingen
 • Minimale kosten na de eerste aankoop
 • Non-invasieve behandeling
 • Het kan gecombineerd worden met andere ED-behandelingen, zoals orale medicijnen
 • Werkt bij de meeste mannen
   

Voordelen van een erectie handpomp

 • Een handpomp is stil in gebruik. 
 • Met een handpomp kan de zuigkracht nauwkeurig en voorzichtig worden opgevoerd.
 • Werkt heel snel
 • Is lichter dan een elektrische pomp
 • De pomp heeft weinig onderdelen die kapot kunnen gaan.
 • Vergt geen batterijen.

Voordelen van een electrische pomp

 • Handig als het lastig is om de handen te gebruiken
 • Handig als er weinig kracht in de handen zit
   

Waar kun je vacuum penispomp kopen / bestellen? 

In onze winkel zijn verschillende goede penis / erectiepompen te koop.

Hieronder een aantal nuttige video's met uitleg over de voor- en nadelen, de vooroordelen en het gebruik.

Bronnen:

Dalkin BL, Christopher BA. Preservation of penile length after radical prostatectomy: early intervention with a vacuum erection device.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17657210

The Use of Vacuum Erection Devices in Erectile Dysfunction After Radical Prostatectomy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784970/

Vacuum therapy in erectile dysfunction--science and clinical evidence
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20410903

**The Use of Vacuum Erection Devices in Erectile Dysfunction After Radical Prostatectomy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784970/

Vacuum therapy in erectile dysfunction—science and clinical evidence
https://www.nature.com/articles/ijir20104#Sec4

A pilot study on the early use of the vacuum erection device after radical retropubic prostatectom
https://www.nature.com/articles/ijir20104#Sec4

 

Reacties

Beste keizerin! Ik ken uw bedrijf als de meest serieuze in de branche, en dat is dan ook meteen de reden van deze mail, en u moet het zeker niet zien als een klacht! Als oudere homoman (68) met te kortstondige erecties dacht ik het gevonden te hebben door de aankoop bij u in 2017 van de Primus med. Dit naar aanleiding van de op uw site te vinden lovende recensies. Tja, inderdaad kun je er een erectie mee bereiken, maar of je daar nu zo gelukkig mee moet zijn is wel een vraag, want: A. het doorbreekt heel storend het sexspel, B. de voorhuid wordt op een dusdanige manier door de zuigkracht te strak over de eikel getrokken, dat elke vorm van erotische massage en/of penetratie er geen pretje meer mee is, C. door de stagnatie van de doorbloeding in mijn pik verdwijnt, mede door het onder B. genoemde onprettige effect, elk vorm van gevoel waarvoor ik nu juist die Primus med. had aangeschaft! Met andere woorden: ik ben door dit apparaat nu wel in staat een erectie te hebben, maar mijn pik is in plaats van een zinderende genotsknuppel verworden tot een gevoelloze ijspilaar. Ik zou iedereen met het zelfde probleem dan ook willen aanraden de situatie te accepteren zoals die is, en voor de wederzijdse erotische bevrediging andere oplossingen te zoeken. Het is, zo is mijn ervaring, opwindender om meer tijd en fantasie in een spannend voorspel te steken, daar het intiem zijn met elkaar is vaak belangrijker is dan het daadwerkelijke orgasme. En trouwens, zonder een erectie is voor de man een orgasme ook mogelijk, want daar zijn leuke hulpmiddelen genoeg voor leverbaar. En voor de meeste dames is de penetratie wat betreft het klaarkomen bepaald niet het belangrijkste. Indien u het als ervaringsinfo (en dan wel graag naamloos) op uw site zou plaatsen, kost het u wellicht wat betreft de aankoop van dit hulpmiddel inkomsten, maar die kunt u door echt goede en eerlijke voorlichting te geven ook weer terugverdienen. Vriendelijk groetend.

Beste lezers, Bij deze een korte bijdrage van mij, ik hoop daarmee een groep prostaat patienten wat hoop te geven op een beter sexleven. Bijna twee jaren geleden ben ik geholpen aan prostaatkanker dmv een radicale ingreep (radicale prostatectomie), hierdoor kan ik geen normale erectie meer krijgen. Dit wist ik voor de ingreep door de goede voorlichting van de behandelend arts. De keuze voor deze ingreep heb ik na kort denken genomen, het was dit of onzekerheid over leven of dood. Daarna is het herstellen, zorgen dat de normale functies zoals continentie weer terugkomen. Dat is zover allemaal weer goed, gelukkig. Het erectie probleem blijft echter. In overleg met de arts geprobeerd met een erectiemiddel (Muze), dat soms wel, soms niet werkt. De erectie is zeker niet meer zoals dat vroeger was, maar het is iets. Hiermee kunnen mijn vrouw en ik wel gemeenschap hebben. Ik weet dat gemeenschap hebben niet alles is wat er is, belangrijk is dat je weer gezond bent en weer kunt genieten van elkaar. Enfin, ik blijf wat proberen en rondkijken. ook op advies van de arst om de mogelijkheid van een penispomp te bekijken. Zo ben ik op deze site terecht gekomen. En hier zijn penispompen te koop in diverse soorten. Ik heb een paar weken geleden een pomp gekocht, en ben nu aan het proberen. En ik kan je zeggen, het werkt! Ik ben tevreden tot nu toe, een erectie is mogelijk. De erectie is stevig genoeg om ook gemeenschap te hebben, blijft redelijk stevig zolang je de afsluitring goed plaatst. Let op de bijsluiter; niet langer dan een half uur afknijpen! De pomp die ik heb is de Vacurex handpomp. Is handig in gebruik, de erectie komt op gang, geduld hebben, laat de pomp en het vacuum het werk doen, even wachten ring over de penis onderin schuiven en klaar. Het klinkt wat plastisch, is in het begin ook wennen. Maar het is leuk als je het samen doet, als de partner ook nog wat stimuleert hier en daar, vind ik dat dat ons sexleven weer een stuk op de rit is. En nogmaals, je realiseert je dat gezondheid voorop staat, nr 1 is. Daarbij hoort ook een goed liefdesleven om de kwaliteit van het leven zo hoog mogelijk te maken. Ik hoop dat ik hiermee een positieve bijdrage lever voor mensen met dezelfde ziekte of die nu gezond zijn, maar zoeken naar iets wat weer muziek geeft. Met vriendelijke groet CP