Overslaan en naar de inhoud gaan

Verandering in seksualiteit na je 45ste

Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of aandoeningen. Niks aan te doen. Maar het gaat ook samen met een groter geestelijk vermogen tot intimiteit en diepgang. Seksualiteit verandert hierdoor. Het kan veel mooier worden.
Dat gaat niet vanzelf en vraagt om begrip, aandacht en aanpassingen.
 
 Hier kunt u lezen over de veranderingen bij mannen en vrouwen, lichamelijk, emotioneel en relationeel. En de invloed daarvan op de seksualiteit. Met adviezen hoe u een fijn seksleven houdt.
 

Lichamelijke veranderingen bij een vrouw en de invloed op het seksleven

Veranderingen tijdens de overgang


Het lichaam van een vrouw verandert als ze ouder wordt. De meest opvallende veranderingen doen zich voor tijdens de overgang. De overgang (of het climacterium) start bij vrouwen gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar. De menstruatie wordt onregelmatiger, blijft uit of wordt juist heviger en duurt langer.
In deze periode stopt het vrouwelijk lichaam geleidelijk met de maandelijkse productie en rijping van eicellen en stelt zich in op een nieuw (hormonaal) evenwicht.
De eierstokken (ovaria) gaan langzaamaan minder oestrogeen en progesteron (vrouwelijke geslachtshormonen) produceren waardoor de hormoonspiegels veranderen. Deze hormoonveranderingen zorgen voor het ontstaan van onder andere 'de bekende'  hartkloppingen, ‘opvliegers’ en stemmingswisselingen.

Duur overgangsklachten
 

De overgang met bijbehorende klachten duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar. De laatste menstruatie krijgen vrouwen gemiddeld op hun 51ste. Deze laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor, maar ook na, de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Dit zijn de overgangsjaren. Hoe lang deze periode duurt is voor iedere vrouw verschillend.
 

Overgang geen vreselijke ziekte
 

Het is belangrijk om te realiseren dat de overgang een heel normaal en noodzakelijk proces is. Het is zeker geen vreselijke ziekte. Een vrouw groeit zo toe naar een fase waarin de hormoonwisselingen van de cyclus niet langer een rol spelen. Je kunt ook zeggen dat een vrouw na de overgang als het ware zichzelf wordt.
 

Effect van overgang op intieme organen
 

De veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden hebben een effect op de geslachtsorganen.
 

 • De vaginawand bestaat uit epitheelweefsel. Door de verminderde productie van oestrogeen wordt dit weefsel dunner en verliest haar elasticiteit. 
   
 • De vagina verrimpelt en wordt wat kleiner, net als de schaamlippen. De clitoris wordt niet kleiner, maar wordt wel gevoeliger. Dit komt doordat het vetweefsel, dat om de clitoris heen zit, dunner wordt.
   
 • Het vaginale vocht vermindert waardoor de vagina droger is.
   
 • Er kunnen wat makkelijker vaginale infecties ontstaan (jeuk, ontsteking, witte vloed en dergelijke).
  Tot aan de menopauze zorgt de zure pH-waarde in de vagina dat microben zich niet kunnen vermeerderen. De daling van de oestrogenen na de overgang vermindert echter deze zuurgraad met als gevolg dat vaginale infecties sneller ontstaan.
   
 • De bekkenbodemspieren, die zorgen voor een goede vochtaanmaak, orgasmes en gevoel bij penetratie, kunnen, net als andere spieren, aan kracht verliezen.


U zult begrijpen dat al deze lichamelijke veranderingen invloed kunnen hebben op de beleving van seksualiteit.

 

Mogelijke seksuele klachten tijdens overgang

 

 • Orgasme minder intens

  Een orgasme kan als minder intens en explosief worden ervaren, omdat de stuwing en de samentrekkingen die vanuit de geslachtsorganen door het lichaam golven minder hevig en langdurig zijn.
  Ook kan het moeilijker zijn om een orgasme te krijgen.
   
 • Minder vocht 

  Seksuele opwinding gaat na de overgang, net als daarvoor,  gepaard met het vochtig worden van de vagina. De vagina van de vrouw is na de overgang in "niet-opgewonden situatie" vaak wel droger, en het duurt langer voordat de vagina vochtig genoeg is voor penetratie. Het vochtmechanisme werkt wat langzamer.
  Maar als de dame eenmaal goed opgewonden is, is er geen verschil met de vochtaanmaak van voor de overgang. Na de overgang is de vagina van een vrouw, als ze opgewonden is, dus niet minder vochtig, zoals vaak wordt gedacht.
  Het is wel belangrijk om er nu voor te zorgen dat het lichaam fysiek opgewonden is voorafgaand aan penetratie. In een niet-opgewonden situatie is de vagina van een jonge vrouw altijd wel een beetje vochtig. Een (te) snelle penetratie levert daardoor vaak geen klachten op. Na de overgang, als de vagina over het algemeen wat droger is, kan een te snelle penetratie onprettig en zelfs pijnlijk zijn.
  Als de vagina niet voldoende vochtig is kan de huid bij de opening van de vagina geïrriteerd raken door het ‘schuren’ van de penis. Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn gaat het op den duur pijn doen. Dat kan resulteren in een gespannenheid bij het vrijen, wat resulteert in nog meer pijn. Meer over pijn bij vrijen die ontstaan na de overgang kunt u lezen in dit artikel.
   
 • Pijnlijk

  Doordat de huid wat dunner is, minder goed doorbloedt en minder vochtig kan wrijving of streling van de vagina, de schaamlippen en de clitoris, als de vrouw nog niet opgewonden, is onprettig en zelfs pijnlijk aanvoelen.
  Doordat het lichaam langer de tijd nodig heeft om opgewonden te raken, en kunnen te snelle en onhandige aanrakingen rond en in de vagina en clitoris pijnlijk zijn. Dat zelfde geldt voor (te) snelle penetratie.


De ernst van deze overgangsklachten verschilt van vrouw tot vrouw, net als het aantal jaren dat een vrouw klachten heeft en het moment waarop de klachten beginnen. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de overgang en geen van bovenstaande klachten herkennen. De meeste vrouwen ondervinden er helaas in meer of mindere mate wel hinder van. 

 

Veel emotionele veranderingen
 

Naast de lichamelijke veranderingen heeft de overgang ook een emotionele kant.
De overgang brengt vaak - maar gelukkig slechts tijdelijk - een ongewone vermoeidheid met zich mee. Ook kunnen zich andere ongemakken voordoen waar je niet meteen vrolijk van wordt, zoals bijvoorbeeld: opvliegingen, zweetaanvallen die vaak op hun beurt weer slapeloosheid, zenuwachtigheid en een slecht humeur veroorzaken. 
Daarnaast vinden er in deze fase van het leven gebeurtenissen plaats die belangrijke invloed kunnen hebben op het gevoelsleven van de vrouw. Haar kinderen die onafhankelijk worden bijvoorbeeld, of haar ouders die ziek of hulpbehoevend zijn of sterven, of haar man die nu rond de vijftig is en die nu misschien ook niet de meest leuke en makkelijke periode van zijn leven doormaakt. Ook de angst om niet meer sexy of mooi gevonden te worden omdat men 'oud' is, zit er diep in en kan het seksleven zwaar verstoren

Geen zin in seks, meer zin, andere zin?


Minder zin
 

In deze periode kan een vrouw soms veel minder zin hebben in seks dan vroeger, soms kan ze er zelfs een afkeer voor ontwikkelen.
Voor vrouwen is het krijgen van zin in seks een complex proces. Als er lichamelijk of geestelijk iets uit balans is, heeft dat direct invloed op 'de zin in seks'. Overgangsklachten als opvliegers en stemmingswisselingen kunnen het libido dus begrijpelijk verlagen.
 

Meer zin, andere zin
 

Maar het omgekeerde komt ook voor: dat een vrouw meer zin in seks heeft. Dat laatste hoor je vaak zeggen door vrouwen in het eerste en tweede jaar van de overgang.
Ook kan het gebeuren dat wat ze vroeger heel prettig en spannend vond, haar nu tegenstaat. Vaak wordt de behoefte aan gemeenschap minder, terwijl de behoefte om te vrijen blijft, zelfs vaak groter wordt. Intimiteit, knuffelen, zoenen en strelen worden belangrijker dan een orgasme krijgen.
 

Na de overgang
 

Na de overgang, wanneer het lichaam relatief over meer testosteron (mannelijk hormoon) beschikt, neemt de lust vaak weer toe.
Die verandering tijdens de overgang is heel normaal. Maar het kan wel een probleem opleveren in de relatie met de partner. Zijn verwachtingspatroon blijft misschien hetzelfde en dan zal hij het niet direct begrijpen als zij het liever anders wilt. Het is dus belangrijk om hier samen over te praten.

Veranderingen bij mannen en de invloed op het seksleven

Geleidelijk minder testosteron
 

Naarmate mannen ouder worden, hebben ze minder actief testosteron en meer oestrogeen in hun lijf. Bij mannen (en vrouwen) is testosteron het belangrijkste sekshormoon. Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt de productie van testosteron gewoonlijk met gemiddeld 1 tot 2% per jaar af.  Dat is dus heel weinig. De hoeveelheid testosteron neemt in een iets hoger tempo af wanneer een man eind veertig of begin vijftig is.

Deze daling van het testosteron komt vooral doordat mannen op een wat hogere leeftijd overgewicht krijgen, gezondheidsproblemen hebben en medicijnen gebruiken. Vaak hebben ze wat minder vaak seks (solo en samen), wat ook resulteert in een afname van het testosteron.

De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert trouwens sterk per man; er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van in de 30. 

Minder snel een erectie


Bij de oudere man verlopen de lichamelijke reacties op de erotische opwinding trager. Dat wil zeggen dat er dus iets meer tijd nodig is voordat de penis stijf wordt, dus voordat er een erectie komt. En ook is het op en neer gaan van opwinding en verslapping en verharding van de erectie tijdens het vrijen is een veel voorkomende ervaring.

Bij sommige mannen speelt ook het tijdstip en het energieniveau een rol. Een erectie kan bijvoorbeeld 's ochtends of 's middags sneller ontstaan dan 's avonds.
Alhoewel dit normale verschijnselen zijn, gaan heel wat niet (goed) ingelichte mannen zich zorgen maken en vrezen meteen impotent te worden. En juist deze angst om impotent te worden is in veel gevallen de oorzaak van die impotentie. Als de man na de eerste keer weer een poging waagt, dan is er grote kans dat door zijn gebrek aan zelfvertrouwen dit tot een mislukking leidt.

Meer informatie hierover kunt u lezen in het artikel 'Oorzaken erectiestoornissen'.

Tim begint het vrijen met Anne meestal met een stevige erectie. Als hij en Anne langer vrijen wordt er erectie soms wat minder stijf. Hij is dan de volgende keer sneller geneigd om wat minder lang te vrijen en sneller te penetreren. Tim is bang dat als hij te lang wacht, zijn erectie verdwenen is. Hij denkt ten onrechte dan het niet meer zal lukken. Stoppen met vrijen bij de eerste vermindering die ze voelen is niet nodig. Meestal onstaat de erectie weer vanzelf. Bij het ouder worden komt het op en neer gaan van de erectie vaak voor.

Erectie verandert
 

Ook goed voor elke vrouw en man om te weten: in de loop van de jaren verandert de gemiddelde erectiehoek. Een hand met gespreide vingers geeft aan hoe de erecties in de loop van het leven anders zijn.
Niet alleen de erectiehoek verandert, ook de lengte van de penis in erecte staat. Vanaf ongeveer 60 jaar wordt deze vaak 1 of 2 centimeter korter.

Nog twee veranderingen. Doordat de doorbloeding op oudere leeftijd vaak minder wordt, wordt de kop van de penis minder gekleurd, minder paars dus. En door de verlaging van het testosteron wordt het schaamhaar rondom de penis ook wat minder.

 

Ervaring verandert


De ervaring van het hoogtepunt zelf (het orgasme) kan ook veranderen. Voor een jonge man is het moeilijk het ogenblik van ejaculatie uit te stellen: zijn zaadlozing wordt tijdens de gemeenschap al vrij snel onvermijdelijk. De oudere man daarentegen kan dit ogenblik langer uitstellen en veel bewuster kiezen.
Voor iemand bij wie in zijn jonge jaren vroegtijdige zaadlozing nogal eens voorkwam, zal dit een grote vooruitgang zijn. Nu kan hij zich veel langer inhouden en beheersen, wat het makkelijker maakt om zijn partner te bevredigen. Want in het algemeen is het zo dat vrouwen minder snel klaar komen dan mannen. Het verschil kan wel een kwartier bedragen. Dit is dus een concreet voorbeeld waarbij partners bij het ouder worden seksueel beter op in elkaar ingespeeld raken.

Hoe een man het orgasme beleeft, verschilt natuurlijk van man tot man en van keer tot keer. Maar bij het ouder worden kan de zaadlozing bijna onopgemerkt verlopen: de druk waarmee het zaadvocht naar buiten wordt gestoten is minder sterk. De hoeveelheid zaadvocht vermindert vaak ook op den duur, wat zeker niet hoeft te betekenen dat het plezier dat men aan het orgasme beleeft, afneemt.


Minder lang
 

Een andere verandering die kan opvallen is dat de erectie minder lang nablijft na de ejaculatie. Het penis wordt vlugger slap. Het wordt haast onmogelijk om in korte tijd verschillende keren tot coïtus te komen. De man heeft gewoon een rustperiode nodig om weer bij te komen. Hoeveel lust (of zin) hij ook heeft, er is een tijdelijke lichamelijke ongevoeligheid voor erotische prikkels.

Veranderingen in de levensloop bij mannen en vrouwen

Vijftigers krijgen meestal voor het eerst wat meer vrije tijd voor zichzelf en voor elkaar. En met een beetje geluk hebben ze ook minder zorgen aan hun hoofd. Op dit punt van hun leven hebben ze waarschijnlijk ongeveer bereikt wat ze wilden bereiken.
Tegelijkertijd zorgen een aantal sociale veranderingen, die gepaard gaan aan het ouder worden, ervoor dat er tussen man en vrouw een nieuw evenwicht gezocht moet worden.

Periode van balans opmaken
 

Zo rond het vijftigste jaar maken veel mannen en vrouwen de balans van hun leven op. Vragen die opkomen zijn bijvoorbeeld: wie ben ik nu eigenlijk? Houd ik wel nog van mijn partner? Wat verwacht ik van mijn relatie in de volgende fase van mijn leven? Ik geniet eigenlijk niet meer intens van vrijen, is het nog de moeite waard?  Kan ik niet beter een nieuwe relatie aangaan?


Seksuele prikkelingen veranderen
 

Ook seksuele prikkelingen veranderen. De man krijgt geen erectie meer door het kijken naar een diep decolleté of blote borst, een vrouw niet meer van een streling. De veranderingen zorgen soms voor onzekerheid en misverstanden: we zoenen zo weinig, ben ik niet meer aantrekkelijk? Zou zij/hij met iemand anders wel nog naar bed willen?
 

Andere kant 
 

Niet alleen vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met het zoeken van een nieuwe balans. Ook mannen ondergaan een emotionele verandering. Zij gaan zich minder richten op de buitenkant, hun rol in de maatschappij en het veroveren van de buitenwereld. Er komt meer ruimte voor hun vrouwelijke kant. Zo zien we dat mannen ineens meer aandacht hebben voor de kleinkinderen.


Evaluatie relatie


Wanneer de kinderen zelfstandiger worden en/of op zichzelf gaan wonen, komt de partnerrelatie weer centraal te staan. Man en vrouw zijn weer met zijn tweeën en dit voor de komende periode van zo'n 15 tot 30 jaar. Tijdens deze fase maken man en vrouw ieder voor zich een evaluatie van hun ouderrol. Maar dat niet alleen, ook de partnerrelatie wordt geëvalueerd: wie ben ik als partner, hoe zie ik mijn partner en hoe beleef ik mijn relatie? Vind ik mijn partner eigenlijk nog wel leuk?

Actrice Carine Crutzen (in de Volkrant ) over de periode nadat haar zonen het huis hadden verlaten: "Wat nu, heb ik me geregeld afgevraagd. Wat doe ik met de ruimte die opeens in mijn leven is gekomen? En vind ik de man met wie ik leef nog wel leuk? We hebben ons leven moeten herijken. Daar komt het op neer. Twintig jaar zijn we een soort bedrijf geweest. Opeens werd onze samenlevingsvorm een totaal andere. Wie waren we zelf eigenlijk ook al weer? "

Gezondheid
 

Wanneer één van beiden ernstig ziek wordt, verandert de relatie op drastische wijze. Seksualiteit krijgt een andere invulling. Het intiem met elkaar zijn en het er voor elkaar zijn krijgt prioriteit.


Meer tijd voor seks
 

Velen hebben hard gewerkt en daarnaast de kinderen groot gebracht. Er was vaak weinig tijd voor intimiteit en warme seksualiteit. Het kwam er soms op neer om vlug klaar te komen en daarna goed te slapen. Hoe nu verder, nu er wel tijd voor is?  Kunnen de gecreëerde patronen worden doorbroken? Kan de seks samen nieuw leven worden ingeblazen?

Tips en adviezen voor goede seks na je 45ste


Maak er regelmatig een feestje van!
 

Prof. H.van der Wiel heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar seksualiteit onder mensen met langdurige relaties. Hij concludeert: 'Mensen die tevreden zijn met hun seks- en liefdseleven, komt het niet zomaar aanwaaien. Het blijkt telkens dat zij op een plezierige, ontspannen wijze werk van hun liefdesleven maken.
Door aandacht aan elkaar te besteden, hun uiterlijk goed te verzorgen en werk te maken van ‘de setting’ en de sfeer.

Er zijn ook veel stellen ontevreden over hun seksleven. Dat kan liggen aan zaken als moeheid, ziekte, de overgang of erectieproblemen. Maar heel vaak is het zo dat mensen gewoon te weinig moeite doen om het leuk en spannend te houden in bed.

Prof. H. van de Wiel: "Mijn advies is om van vrijen een feestje te maken. Hoe vaak je zo’n feestje bouwt, dat doet niet ter zake. Altijd blijkt weer dat de frequentie niet veel zegt. Maar áls je een feestje bouwt, zorg dan wel dat het leuk en opwindend wordt!’
 


Houd het lichaam seksueel aan de gang
 


Belangrijk is dat je je lichaam seksueel aan de gang houdt. Seks mis je niet als het er niet is. Eten heb je op een gegeven moment echt nodig , maar seksuele verlangens kunnen uitdoven als een nachtkaars. Het seksuele systeem staat op 'uit' en moet weer aan de praat worden gebracht.
Als er lang geen seks meer plaatsvindt, solo of samen, dan gaat de seksuele thermostaat op een gegeven moment uit en daalt de productie van testosteron. Het is dan een aardige klus om de motor weer op gang te brengen en te laten draaien. Het is beter om het niet zover te laten komen.
 


Maak tijd en temporiseer
 

De dame heeft meer tijd nodig om lichamelijk opgewonden te raken. Wees geduldig, geniet samen en maak de tijd. Bent u als man bang uw erectie daarmee te verliezen? Laat die gedachte los. De erectie kan tijdens het vrijen verdwijnen maar weer even snel weer ontstaan. Laat u, als man, dus niet verleiden tot snelle penetratie, maar neem de tijd om van elkaar te genieten. En u, als vrouw, geef de man de tijd om weer een erectie te krijgen. Deze komt vanzelf weer.

Huisarts en sekuoloog Peter Leusink in de Corresondent: ‘Voor gezonde oudere vrouwen geldt: neem de tijd. Uiteindelijk leidt het stimuleren van de clitoris wel tot vochtigheid. Een veelvoorkomend probleem bij oudere heterostellen is dat mannen op leeftijd het juist sneller willen, omdat hun erectievermogen afneemt. Maar als die man leert hoe hij een erectie kan behouden, dan kan hij ook wachten tot zij vochtig is. En, ik adviseer ook: ‘Als de hele logistiek zo ingewikkeld is, waarom stimuleren jullie elkaar dan niet eerst?’

Langer voorspel en goede seks
 


Waar vroeger het accent vooral werd gelegd op het beleven van een orgasme en misschien weinig aandacht werd gegeven aan voor- en naspel, zullen deze laatsten nu steeds belangrijker worden. Het lichaam vraagt als het ouder wordt om een langer voorspel en goede seks. Dat komt mooi uit want vaak is er nu meer tijd om te besteden aan de kunst van het verleiden en beminnen. Probeer nieuwe dingen uit en experimenteer.

Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan het geven van een erotische massage? Het boek Erotische Massage kan u op weg helpen. Of het verrijken van uw liefdesleven met een vibrator? Een goede vibrator kan een hele aanvulling zijn bij het bedrijven van de liefde. Dus waarom niet proberen? Tegenwoordig zijn het kleine, elegante en stille apparaatjes. Hier kunt u lezen wat voor soorten er zijn en waar u op moet letten bij de eventuele aankoop.


Zoek intensievere prikkels
 

Het lichaam vraagt ook om wat intensievere prikkers. Ook dan kan een (beetje krachtige) vibrator, een anaal speeltje of een prostaat stimulator een verrijking van uw liefdesleven zijn.


Fantaseer
 

Als je ouder wordt heb je meer tijd en sensuele prikkels nodig om verlangens te wekken en opwinding te voeden. Ga niet zitten afwachten tot de prikkels uit de lucht vallen. Beter is het om er zelf naar op zoek te gaan. Seks begint in het hoofd. Ga op zoek naar voor u opwindende prikkels en laat uw fantasie het werk doen. Dat kan bijvoorbeeld een erotische film zijn of een opwindend verhaal.


Geef de seks niet op
 

Heel veel onderzoeken hebben uitgewezen dat seks goed is voor lichaam en geest. Ook wordt de onvermijdelijke veroudering van de geslachtsorganen in heel sterke mate tegengegaan door regelmatig seks. Dus seks opgeven uit zorg voor zijn of haar gezondheid zou een grote vergissing zijn!


Ontspan
 

Als je jong bent, kan het lichaam een hoop stress en spanning aan. Als je ouder wordt, wordt dat vermogen minder en wordt het steeds belangrijker om op tijd te ontspannen.
Dat is ook belangrijk voor het seksleven. Spanning en seks gaan namelijk slecht samen. Ontspanning is de basis voor samen genieten. Als u ontspant daalt uw hartslag en komt de seksuele opwinding op gang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste stellen in de vakantie, of tijdens een weekendje weg, meer zin in seks hebben.
Dagelijks een moment ontspannen door bijvoorbeeld sport, wandelen, meditatie of oefeningen zal u seksleven, ook buiten de vakanties om, enorm verbeteren.


Gebruik een goede moisturizer of glijmiddel
 

Voelt de vagina droger aan? Een goed glijmiddel helpt direct. Een paar druppeltjes van een glijmiddel zorgt al voor een sensueel, zacht en fijn gevoel. Een fijne toevoeging bij het voorspel, bij het stelen van de erogene zones, de vagina en de clitoris. Een goed glijmiddel zorgt ervoor dat het vrijen comfortabeler aanvoelt en dat er onbezorgd kan worden genoten. En een glijmiddel zorgt ervoor dat het slijmvlies niet beschadigt en voorkomt zo pijn bij het vrijen. Een glijmiddel verstoort overigens niet de eigen vochtaanmaak, maar ondersteunt deze juist. Tegenwoordig zijn er fijne glijmiddelen die ook voor massages kunnen worden gebruikt. Meer informatie over glijmiddelen kunt u lezen in Hoe kies je het juiste glijmiddel?


Train uw bekkenbodemspieren
 

Goede, sterke bekkenbodemspieren zijn essentieel voor de beleving van seks. Ze zorgen voor intense orgasmes, meer gevoel en goede aanmaak van vocht. De bekkenbodemspieren kunnen verzwakken als we ouder worden, net als andere spieren. Maar ze kunnen gelukkig ook getraind worden. Dat is belangrijk om te doen. En u bent nooit te oud ok daarmee te beginnen. Oefeningen voor het versterken van bekkenbodemspieren vindt u op onze website.
Tegenwoordig zijn er ook goede kegel ballen (ook wel vaginale ballen, ben wa ballen of geisha ballen genoemd) waarmee vrouwen op een makkelijke manier de bekkenbodemspieren kunnen trainen.
Leestip: Hoe gebruik je kegelballen en wat is de beste keuze?

Sterke bekkenbodemspieren helpen voor behoud van stevige erectie. Krachtige bekkenbodemspieren zijn ook belangrijk voor hem. Het zorgt voor een sterke erectie. Een eenvoudige oefening om de bekkenbodemspier te trainen en te zorgen voor een blijvend krachtige erectie is de volgende. Breng een handdoekje aan over de erecte penis. Probeer nu met uw penis het handdoekje omhoog te duwen. Houd dit 10-15 seconden vol. Ontspan. Doe deze oefening dagelijks en voer het aantal keren op tot 30.


Medicatie
 

Elke vrouw (of ze nu een natuurlijke of een operatieve menopauze heeft beleefd) moet weten dat de overgangsjaren een zowel lichamelijke als emotionele aanpassing kunnen vragen en dat het heel goed mogelijk is dat dit niet altijd probleemloos verloopt. Maar zij moet ook weten dat er medische hulp bestaat, die het aanpassingsproces geweldig kan vergemakkelijken. Door het gebruik van preparaten die vrouwelijke hormonen (oestrogenen) bevatten, kan het hormoon tekort worden opgevangen waardoor de meeste ongemakken zullen verdwijnen.
Let wel, hormoontherapie kent ook nadelen. Maar niet zoveel als vaak wordt gedacht. Een hormoonpreparaat voor de overgang is lichter dan de anticonceptiepil. Uw huisarts kan u hierover verder informeren en desgewenst medicatie voorschrijven.
Sommige vrouwen hebben baat bij homeopatische middelen. Naar de resultaten is helaas nog geen goed onderzoek gedaan.


Testosteron
 

Ook voor mannen geldt dat zij allereerst moeten accepteren dat ze ouder worden en een nieuwe levensfase ingaan. Mochten de klachten teveel het leven gaan beperken, dan is het verstandig om naar de arts te gaan en eventueel medicijnen te slikken. Maar een elixir voor eeuwige jeugd bestaat niet en testosteron is dat ook niet. Menselijke verhoudingen blijken uiteindelijk toch belangrijker voor een goed seksleven dan hormonen. Testosteron heeft uiteraard een functie, maar dan in interactie met allerlei psychosociale factoren.
Natuurlijk zijn er mannen die problemen kunnen krijgen met een tekort aan testosteron, daarvoor kan hormoontherapie een goede en eenvoudige oplossing zijn. De huisarts kan hierover adviseren. Over het algemeen geldt echter dat het voldoende helpt om te accepteren dat men ouder wordt en de levensstijl aan te passen: minder of niet roken, minder alcohol, geen junkfood, voldoende vezelrijke voeding, genoeg water drinken en regelmatig flink wat beweging.

De twee belangrijkste tips om uw testosteron niveau snel te verbeteren zijn:
 • Zorg dat u van uw overgewicht afkomt. In vetweefsel wordt voor een deel testosteron omgezet in oestrogenen. Hoe meer vet, des te minder testosteron en hoe meer oestrogeen.
 • Zorg dat u seksueel actief blijft, solo of samen. Als de seks lange tijd uitblijft, daalt uiteindelijk de productie van testosteron. Hierdoor neemt de "nachtelijke respons" af wat de conditie en werking van de penis niet ten goede komt en kan resulteren in erectieproblemen.

 

Cockringen

 

Een cockring, ook wel penisring genoemd, zorgt ervoor dat een erectie steviger wordt en langer aanhoudt. Het principe van een penisring is eenvoudig. De ring gaat om de slappe of half slappe penis (of achter de balzak). Als de penis in erectie komt, zit de ring er strak omheen waardoor het bloed de penis niet of slechts moeilijk kan verlaten. De penis wordt zo steviger en de erectie blijft langer behouden. Dat is overigens niet eng of onverantwoord, ook seksuologen en artsen staan achter het gebruik van een ring. 
Uit ons onderzoek naar gebruik van cockringen kwam naar voren dat vrijwel al onze mannelijke testers die voor het eerst een ring probeerde het makkelijker en effectiever vonden dan gedacht en het andere mannen zouden adviseren. Belangrijk is wel dat een juiste ring wordt gekozen. Hulp hiervoor vind je op onze website.
Ook leuk: er zijn vibrerende cockringen die zorgen voor extra genieten voor de dame.
 

 

Erectiepillen
 

Mochten er erectieproblemen ontstaan dan kan een erectiepil uitkomst bieden. De bekendste erectiepil is Viagra, die werkt een paar uur. Maar er zijn ook pillen die een heel weekend werken, zoals Cialis. Erectiepillen zijn echter geen ‘lustpillen’: u krijgt er niet meer zin van. De pil zorgt er alleen voor dat een erectie langer behouden blijft. Erectiepillen zijn te verkrijgen via de huisarts. Vindt u de stap naar uw eigen huisarts te groot, dan kunt u via internet een e-mailconsult aanvragen bij een seksuoloog die u een middel kan voorschrijven.


Begrip voor hem
 

Belangrijk is dat de veranderingen begrepen en aanvaard worden beide partners. Zij moet weten dat het normaal is dat de penis niet meer zo vlug stijf (tot erectie) komt, en dat dit helemaal niet hoeft te betekenen dat de man haar minder begeert. Integendeel; ze moet weten dat wanneer de erectie minder hard is, zij daar iets aan kan doen: een groter lichamelijk contact, de penis intensiever strelen en masseren (een wandmassager kan hierbij een fijne aanvulling zijn) en het helpen binnendringen, zal maken dat deze vanzelf harder wordt. Met een kussen onder de billen of een houding waarbij zij bovenop zit kan zij hem ook een handje helpen, wanneer de erectie wat minder opgericht is.


Begrip voor haar
 

Hij moet begrijpen dat de overgang een lastig periode voor een vrouw kan zijn. Dat ze daardoor bijvoorbeeld geen zin in seks heeft, of andere zin. En dat ze, minder nog dan vroeger, een harde of onhandige benadering en aanrakingen van de man kan verdragen.

De clitoris wordt nog gevoeliger doordat de huid erom heen dunner wordt. Een al te directe stimulatie zal, in plaats van prettige gevoelens, eerder irritaties opwekt. Het werkt vaak beter om niet de clitoris zelf, maar vooral de streek er omheen te strelen.

Hij moet ook begrijpen dat het belangrijk is, meer dan voorheen, dat de dame fysiek opgewonden moet zijn voor penetratie.

Hij moet weten dat de dame nu langer de tijd nodig heeft om fysiek opgewonden te raken. Zijn handelingen en aanrakingen moeten passen bij de fase waar de dame in zit en deze fases kunnen nu wat langer kunnen duren. Hij moet oppassen dat hij haar vagina en borsten niet aanraakt als het daarvoor nog te vroeg is. De dame voelt dan geen opwinding, maar in plaats daarvan irritatie of afkeer. Het aanraken van borsten en vagina voelt pas prettig aan wanneer het lichaam en de geest de tijd heeft gekregen om zich hiervoor open te stellen. En dat geldt ook voor andere seksuele handelingen. 


Hulp
 

De weg om tot een nieuwe verstandhouding te komen verloopt niet bij iedereen even gemakkelijk. Maar er bestaat gelukkig hulp en u moet zeker niet aarzelen om die te vragen. Er zijn verschillende mogelijkheden, specialisten en behandelingen. Uw huisarts kan u hierover informeren.


Wees blij met elkaar
 

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar wees gerust, dat is echt niet zo. De meeste stellen die lang bij elkaar zijn, zijn op een bepaald punt in hun relatie niet tevreden met hun seksleven. Maar dat u een lange relatie heeft, is op zichzelf al heel bijzonder. Dat heeft u toch maar mooi samen gedaan. Daar mag u beiden trots op zijn. En een langdurige band met een partner van wie u houdt, is een mooie basis om samen op een nieuw avontuur te gaan.
 


Een gevarieerd seksleven is ontzettend belangrijk. Dus durf te fantaseren en te experimenteren!
 

Fijne producten voor vrouwen na hun 50ste

€ 17,95
Pjur Med Premium Glide: bij overgevoeligheid
Fluweelzacht, medisch gecertificeerd glijmiddel op siliconen basis. Slechts enkele druppels zijn nodig.
€ 14,95
Premium Glijmiddel (siliconen) met handig pompje (100 ml)
Veilig, zacht en effectief, werkt langdurig. Geschikt voor de meest gevoelige huid. Met handig pompje.
€ 36,95
Velvet van Intimate Earth (siliconen, 120 ml)
Premium kwaliteit siliconen met natuurlijke Shiitake extracten en voedende vitamine E.
€ 23,95
Jo Renew, Vaginale moisturizer
Vocht verzorgende crème speciaal ontwikkeld voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid tijdens de overgang.
€ 44,95
Rocky: Voor Mind-blowing sensaties
Stimuleert de clitoris zoals geen enkele andere vibrator dat doet.
€ 164,95
Womanizer Premium 2
Hele stille en luxe luchtdruk vibrator met extra standjes en langer genieten. En niets voor u? Dan geld terug.
€ 43,95
Rock Star: Elegante luchtdruk stimulator
Stijlvolle, kleine en hele goede luchtdruk stimulator. Net als de Womanizer, maar goedkoper en kleiner.
€ 79,95
Yed Prior: Rabbit Vibrator met perfecte pasvorm
Super effectief met perfecte pasvorm. Lekker krachtig en intens, mooi om te zien, voelt zijdezacht aan, makkelijke bediening en 100 % waterproof.

Fijne producten voor hem

€ 49,95
Complete Cockringset voor Iedereen
Een cockring is een toegankelijk en heel leuk speeltje voor samen. Met een cockring wordt de erectie steviger en langduriger. Het vinden van de juiste
€ 21,95
All-round Cockring Set
Goede cockringset met stevige siliconen ringen in goede diameters voor elke vrijwel elke man,
€ 18,95
ViaGel for Men: Niet voor niets populair
Deze stimulerende en prikkelende gel is in de Verenigde Staten enorm populair en is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar, in een vernieuwde versie
€ 109,00
Cobra Libre 2 van Fun Factory: krachtig, intens, uniek
Top vibrator voor mannen. 2 krachtige motoren zorgen voor pulserende vibraties op de meest gevoelige plek van de penis (de eikel).
€ 74,95
NOS - Vibrerende Cockring van Fun Factory
Hele fijne en comfortabele cockring, Voor samen genieten. Wordt gedragen aan de basis van de penis. Krijgt beste beoordelingen.
€ 84,95
Wand Massager Bossy: Kracht en Elegantie
Kleine en hele lekkere wand massager met mooi design.

Leuke producten voor samen

€ 15,95
Erotische massage: stap voor stap leren
Hiermee leert u stap voor stap zich een tantrische massage eigen te maken. Duidelijk, liefdevol.
€ 156,95
We-Vibe Chorus: Voor samen veel plezier en Genieten
Het meest luxe en beste speeltje voor samen van dit moment. Compleet met oplaadstation.
€ 64,95
Je Joue Mimi: Veel power en mogelijkheden
Een populaire vibrator. Klein, elegant, stil en krachtig. Fijn voor alleen en samen, met eindeloze mogelijkheden.
€ 69,95
Wandmassager Melody
Oplaadbaar, Super krachtig, heerlijke intense vibraties, stijlvol, makkelijk te bedienen. En lekker stil.
€ 49,95
Super wand massager klein formaat
Kleine krachtige wandmassager. Makkelijk in gebruik.
€ 62,95
Sexy wedge kussen - ondersteuning en lift (zwart en roze)
Een positie kussen voor ondersteuning en opwindende nieuwe sensaties. Een kleine lift maakt een groot verschil. NU MET GRATIS WOMANIZER.
€ 29,95
Tantra plaagveer (van Lelo)
Gemaakt van de lichtste en zachtste veren, heerlijk bij het verleidingsspel van verleiden, plagen en prikkelen.
€ 29,95
Tantra, een weg naar intimiteit en extase
Een van de belangrijkste standaardwerken op het gebied van Tantra. Praktisch en toegankelijk.

Een leuk en interessant met de Joan Price, dé deskundige in America op het gebied van seksualiteit na je 50ste.

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 08/23/2015 - 11:21

wat op een mooie en fijnzinnige manier verteld/uitgelegd, ik als herken me helemaal. Er valt veel op zijn plek!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 09/16/2015 - 13:00

Beste Paarse Keizerin, ik heb het artikel samen met mijn man gelezen. Een mooie manier om dingen met elkaar te bespreken, begrip voor elkaar te creëren en een nieuwe impuls te geven aan ons seksleven. Dank hiervoor!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 12/29/2015 - 14:17

Als Masseur merk ik inderdaad dat als stellen dingen samen uitproberen en doen dat hun relatie vaker diepgang krijgt.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 01/08/2016 - 12:52

Goed duidelijk geschreven stuk! Er vallen weer een aantal dingen op zijn plek, dingen waar ik vanaf nu rekening mee ga houden om de liefde van mijn leven nog heel lang intiem bij me te kunnen houden. Dank voor de waardevolle informatie!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 12/28/2016 - 19:14

Al 6 jaar geen sex meer met man. Hij 51 en ik ook en al 4 jr in de overgang. Nergens sexueel last van. Mis intimiteit. Er gebeurd niets....zelfs geen streling oid. Ben het zat. Meer dan zat!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 02/08/2017 - 12:03

Herkenbaar verhaal, alleen jammer dat alle verhalen uitgaan van een man of vrouw in relatie, de singles hebben er ook last van hoor!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 02/21/2019 - 04:35

Een hele hoop lariekoek en broodje aap verhaal. Je moet maar als man (of vrouw) met een partner zitten, zo koud als een diepvries, die bovendien alle fysiek contact weigert, niet houdt van streling, knuffels, kussen. Nog erger dan een non, kan ze het woord seks niet horen uitspreken en denkt er nog niet aan iets bloot te laten zien. Zoiets moet je maar overkomen en zelfs is ze nog niet bereid tot volgen van een relatietherapie. Maar als andere mannen haar het hof maken, geniet ze er van met volle teugen, zolang er geen seks bij komt. Ooit was dit een seksueel heel erg actieve vrouw. Hie kan dit zo veranderen. Om er gek van te worden als echtgenoot.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 01/29/2020 - 11:27

Net toen ik door de overgang was en mijn behoefte aan sex sterker werd overleed mijn man aan een hartaanval. Daar zat ik dan. Diverse speeltjes geprobeerd maar dat is niets voor me. Met m’n 63 jaar en overgewicht ( hoewel gezond) lag ik niet zo in de markt voor een andere man en ik had er ook geen zin in om om een man weer te gaan verzorgen. Het was maar behelpen. Mijn dochter maakte me er op attent dat buitenlandse studenten zo moeilijk een betaalbare kamer konden vinden en vroeg me of dat wat voor me was. Ik aarzelde want dan geef je toch wel veel van je privacy op. Maar toch gedaan, een aardige jongeman uit Mozambique. Hij was in het begin nog wat verlegen maar kwam gaandeweg wat los. We kregen gesprekken en die werden vertrouwelijker en we raakten na een paar maanden echt gehecht aan elkaar. Jullie begrijpen het al, we kregen sex met elkaar en ik voel me er erg gelukkig mee. Ik moet de jongeman af en toe wat afremmen want ik ben al een oude vrouw tenslotte en dat vergeet hij wel eens. Soms laat ik hem maar meestal gaat het wel goed en houd hij rekening met me. Het is een win win situatie voor alletwee, ik weet dat hij te verlegen en onzeker is om een jongevrouw van zijn leeftijd te daten en zo wordt zijn probleem en mijn probleem opgelost. Ik voel me er prima bij maar we moeten alleen oppassen dat mijn dochter niets in de gaten krijgt, want die reageert soms een beetje achterdochtig als de jongeman wat te aardig tegen mij doet in haar bijzijn. Ik schrijf dit omdat dit ook een mogelijkheid is om de seksuele behoefte, die anders niet vervuld kan worden, op deze manier ook op te lossen is. Ik hoop dat jullie mij hierom niet veroordelen.
Ingediend door MMadelief (niet gecontroleerd) op ma, 07/12/2021 - 11:06

Wat n mooie ervaring…de essentie die ik hierin lees is:
Je staat open staan voor nieuwe ervaringen en hier tijd voor nemen (nml. de gesprekken), je staat ervoor open op n respectvolle manier (dat stukje ik ‘ik deel t niet met mn dochter’ is wel wat ongemakkelijk. Waarom zou je niet met je vriend afspreken hoe ver of hoe je genegenheid naar elkaar toont in nabijheid v andere?!)
Hoe fijn is t dat zowel je lieve bevriende huurder als jezelf plezier en ontspanning ervaren hierin, geniet ervan.
Wees trots dat je niet (volgens de norm?) aan het wegkwijnen bent en n respectvol nieuw zelf ontwikkeld liefdeshoofdstuk opent in je leven.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 10/23/2021 - 20:44

Eindelijk eens een uitleg over sexualiteit in en na de overgang! Voor de man en de vrouw. Ikzelf, een vrouw van 46, merk nu al pre-overgangs verschijnselen en ik ben enorm bang voor wat gaat komen, vooral op sexueel gebied. De sex met mijn man is nu beter dan ooit (na jaren van geen lust, vaginisme en nagenoeg geen sex als, wat bleek, bijwerking van de Pil) Ik ben als de dood dat dat opeens weer gaat verdwijnen. Ik dacht ook echt dat een vrouw nagenoeg niet meer vochtig kon worden na de overgang. Dit verhaal geeft mij echter goede moed.

Ingediend door sabine van daele (niet gecontroleerd) op zo, 02/05/2023 - 00:04

ik heb nieuwe vriend maar leren kenen of anders gezegd opnieuw ontmoet na 35 jaar , 10 jaar single geweest en het was oké voor mij maar plots sloeg de vlam in de pan, eerste keer was pijpen voor hem ben nogal, een heftige nooit mij zin in seks verloren deed het hier thuis bij mezelf beertje mastuur moet daar zo mee lachen we praten daar ook vlot over zijn en mijn bezigheden is er nu 66 en ik 60geen last van vaginale droogte ook ik maak mijn middenvinger nat en begin dan maak het zo wat natter moge we het nog lang doen en genieten van elkaar ben er ook zelf mee voor de dag gekomen eens anaal was daar zo lyrisch over je hebt werkelijk geen taboes vandaag dus eerste keer

Aanbevolen artikelen

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief