• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
 • Ook naar post punt
 • Meestal volgende dag in huis
 • Deskundig advies 

Ben Wa Balletjes voor bekkenbodemspieren. Welke? En hoe gebruik je ze?

Ben Wa Balletjes, bekkenbodemspieren trainen, kegelset

U heeft er vast wel over gehoord; Ben Wa balletjes. En dat is terecht want deze vaginale balletjes (ook wel Geisha balletjes, kegelballen, Ben Wa balls of Pleasure balls genoemd) zijn goed voor erotisch genieten, uw gezondheid en fijne seks. Maar hoe werken ze nou precies? Wat kan je er mee doen?
Hoe gebruik je deze ben wa balls?
En voor degenen die ze nog willen aanschaffen: wat is een juiste keuze?

Sterke bekkenbodem goed voor gezondheid, betere seks & krachtiger orgasmes

Ben Wa ballen zijn al eeuwen oud. Ze combineren sensueel genieten en bewustzijn met effectieve bekkenbodem oefeningen. Een succesvolle combinatie, zo blijkt ook uit onderzoek.

De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die onder in ons bekken liggen. Voor het gemak praten we meestal over de bekkenbodem. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de organen in de buik en kunnen onze blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn urine en ontlasting op te houden. Ook is de bekkenbodem erg belangrijk bij seksualiteit. De bekkenbodemspieren worden daarom ook wel seksspieren genoemd.

Belang van sterke bekkenbodemspieren

Resultaten van trainen bekkenbodemspieren

Gezonde bekkenbodemspieren zorgen voor:

 • Meer gevoel tijdens het bedrijven van de liefde voor haar, maar ook voor hem
 • Het voorkomt en helpt bij vervelende incontinentie klachten
 • Krachtiger orgasmes en makkelijker krijgen van een orgasme
 • Meer natuurlijke vochtaanmaak (wat tijdens en na de overgang extra belangrijk is)
 • Meer seksueel bewustzijn
 • Een intensere sensatie tijdens de penetratie

Bekkenbodemspieren vergelijkbaar met elastiek

bekkenbodemspieren vergelijken met elastiek

U kunt de bekkenbodemspieren vergelijken met een elastiek: wanneer er weinig veerkracht is, en als er te weinig spanning op het elastiek zit, hangt het te los en verliest het zijn werking. Hierdoor kan het gevoel tijdens de seks minder worden en kan het moeilijker zijn om een orgasme te krijgen. Ook kan er urineverlies optreden tijdens het vrijen of een orgasme.

Hoe dit komt? Dat heeft voornamelijk te maken met het ouder worden. Dan verliezen spieren, en dus ook de bekkenbodemspier aan kracht. Ook bevallingen en de overgang kunnen de bekkenbodemspieren verzwakken.

Training maakt bekkenbodemspieren sterker

Maar voor de bekkenbodemspieren geldt gelukkig, net als voor alle andere spieren in het lichaam, dat je ze sterker kunt maken door te trainen. Training geeft ook meer beheersing over de spieren. En het mooie is, het is nooit te laat om daarmee te beginnen.
In het artikel "Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen" kunt u meer lezen over de werking en verbetering van uw bekkenbodemspieren. 

Waarom is trainen van de bekkenbodemspieren met balletjes zo goed?

bekkenbodemspieren trainen tijdens koken

U kunt uw bekkenbodemspieren natuurlijk trainen zonder balletjes, maar het is niet voor iedereen gemakkelijk om de juiste spier te vinden. En het trainen van de verkeerde spieren kan een averechts effect hebben. Trainen met balletjes is dan een fijne oplossing. En een leuke en gemakkelijke! U kunt de balletjes dragen tijdens dagelijkse bezigheden en traint zo meteen uw bekkenbodemspieren. Zo kunt u tijdens het koken uw bekkenbodemspieren trainen.

Hoe werken deze Ben Wa balls?

Als de balletjes zijn ingebracht hebben deze de neiging te zakken en te dalen onder hun eigen gewicht. Dit veroorzaakt een spontane reflex die ervoor zorgt dat de bekkenbodemspieren samentrekken. Deze actie stimuleert en traint de voor seks zo belangrijke bekkenbodemspieren.

Contra-gewichtjes in de kegels

Sommige balletjes bevatten een bewegend contra gewichtje. Als je de balletjes draagt en vervolgens loopt, of beweegt, veroorzaakt dit een lichte trilling, ofwel een subtiele kinetische vibe. Dit zorgt voor een sensuele ervaring die het seksuele bewustzijn vergroot, en de training kan intensiveren. Maar wees niet teleursgesteld als u bij het dragen van de balletjes geen opwinding voelt. De gevoeligheid van de binnenkant van de vagina is bij elke vrouw anders. Maar dat maakt de training niet minder effectief.
Een bewegend contra-gewichtje kan dus een meerwaarde hebben bij het trainen, maar het is niet noodzakelijk voor een goede training. Nadeel van deze contra-gewichtjes is dat de kegelballeltjes vaak wel wat geluid maken bij dragen.

Welke kegel balletjes moet ik kiezen?

Kegelballen in verschillende soorten en maten

Er zijn balletjes en kegelsets in verschillende soorten en maten. Het is een beetje te vergelijken met fitness apparatuur. Voor het trainen van bijvoorbeeld de armspieren zijn er lichte en zware gewichten. Afhankelijk van wat het doel is en wat de begin situatie is, kies je het juiste gewicht. Zo is het ook met de kegelballen.

Daarnaast speelt de grootte (de afmeting) van de kegelbal een belangrijke rol. Welke ballen zijn voor u de juiste keus? Wij helpen u graag op weg.

Zwaardere en kleinere kegelballetjes zijn moeilijker. Licht en groot makkelijker

Kegelballen inhouden is moeilijker naarmate de kegelballetjes kleiner en zwaarder zijn. En hoe groter en hoe lichter de balletjes, hoe makkelijker ze in te houden en te dragen zijn. Grotere ben wa ballen hebben als bijkomend voordeel dat je ze beter voelt zitten en bewegen. Daardoor worden ze vaak als opwindender ervaren.

Maar let wel. Niet iedereen vindt een middelgrote of grotere kegelbal prettig. Maakt u gebruik van tampons in de maat Small? Dan passen kleinere kegelballetjes, zoals de Luna Beads Mini, beter bij u.

Net bevallen? 50 plus? (Beginner)

Het woord 'Beginners' is wat lastig te omschrijven maar het gaat hier over dames die verzwakte bekkenbodemspieren hebben. Hetzij door een gebeurtenis zoals een bevalling, hetzij door de leeftijd.
In het kort zijn dit:

 • Vrouwen die na hun zwangerschap oefeningen willen doen om hun bekkenbodemspieren weer in vorm te krijgen,
 • 50-plus dames
 • Dames met lichte urineverlies klachten

Zij kunnen het best kiezen voor wat grotere en lichtere balletjes. Wij adviseren om te starten met een licht balletje aan een stevig touwtje, gemaakt van veilige siliconen. Deze balletjes zijn gemakkelijker in te brengen en te verwijderen. 

Een goed gewicht voor beginners is ca. 15 - 50 gram (voor een balletje met gemiddeld formaat). 

Goede kegelballetjes voor beginners zijn onder andere:

Tussen de 30 en 50 jaar met kinderen? (Licht gevorderd)

Bent u tussen de 30 en de 50? Met kinderen? En geen serieuze bekkenbodemklachten? Dan kunt behoort u tot de groep 'licht gevorderden'. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de Smart balls Teneo Duo van Fun Factory.
Een goed gewicht van een kegel voor "licht gevorderden" is ca. 50 - 90 gram (bij gemiddeld formaat bal).

Goede ben wa ballen voor "licht-gevorderden" zijn:

Goede kegel sets voor zowel Beginners als Licht-gevorderden

De ene vrouw is de andere niet, en ook de conditie van de bekkenbodemspieren kan uiteraard erg verschillen. Dat maakt het onderscheid tussen een "Beginner" en een "Licht-Gevorderde" niet simpel.

Weet u niet precies of u tot de groep "beginners" of "licht gevorderden" behoort?
Dat begrijpen wij. Gelukkig is er een oplossing. U kunt kiezen voor een complete trainingset. Er zijn een aantal mooie, effectieve en goede kegelsets waar u uit kunt kiezen.
U kunt kiezen voor een kegelset met houders waar u balletjes met verschillende gewichten in kunt doen, of u kunt kiezen voor een set met losse kegelballen. Het voordeel van deze sets is dat u de training rustig kunt opstarten en op uw eigen tempo kunt opbouwen. En is het eerste balletje toch wat te licht voor u? Dan start u met een zwaardere variant. 

Goede sets voor zowel "beginners" als "licht-gevorderden" zijn onder andere:

kegelset delight, verschillende kegelballen
34,95

Kegelset Delight

Een prachtige kegelset, voor in stijl trainen van de bekkenbodemspieren

kegelset voor iedereen compleet
34,95

Stijlvolle kegelset voor iedereen

Deze kegelset is een mooie allround set, met een aantal enorme pluspunten. Voor het effectief trainen van de bekkenbodemspieren.

Kegelet Oba Moon voor versterken en trainen van bekkenbodemspieren
39,95

Kegelset Oba Moon

Kegelset met 6 kegels van licht (25 gram) tot uitdagend (115 gram). Smal formaat. Om snel en effectief bekkenbodemspieren te versterken

Nog geen 35? Geen kinderen? Geen klachten? (gevorderd)

Onder de 35? En geen bevalling gehad? Of doet u aan yoga of pilates? En heeft u geen bekkenbodemklachten? Dan behoort u tot de 'gevorderden'. Zwaardere ballen zijn moeilijker in te houden en dus voor u een juiste keuze. Kleine, zware balletjes zijn de ultieme uitdaging. Maar u hoeft niet automatisch te kiezen voor kleine balletjes. Kleine balletje zijn namelijk vaak wat minder goed te voelen en geven dus ook wat minder dat sensuele en opwindende gevoel. Onze suggestie: de Inner Goddess Ballen van Fifty Shades of Grey (groot en zwaar), de Adanced User Set (set met 3 kegels), en de Luna Beads Mini (heel geschikt voor dames die tampons in de maat small gebruiken).
Goed gewicht voor "gevorderden" : 90 + gram ( bij gemiddeld formaat kegelbal).

Goede kegelballen voor gevorderden zijn:

Hoe breng je de balletjes goed in? En hoe gebruik je ze?

Handleiding gebruik kegelballen-stap 1

Hoe gebruik je ben wa balletjes (kegelballen) om de bekkenbodem sterker te maken? Hier leggen wij dat stap voor stap  uit.

Stap 1: Gebruik van ben wa balletjes 

Allereerst is het standig om uw blaas te legen voordat u start met het trainen van de kegelballetjes.
Probeer uzelf vervolgens te ontspannen. Een douche van te voren kan bijvoorbeeld fijn zijn. 
Zorg daarbij dat u voldoende tijd heeft om de kegelballetjes relaxed in te brengen,  dat u een goed en veilig glijmiddel op waterbasis bij de hand heeft.

Gebruik van Ben Wa bal - stap 2

Kegelballen eerst reiniger voor gebruik

Reinig voor gebruik de balletjes. Dat kunt u doen met lauw warm water en anti-bacteriële zeep of een speciale toy reiniger.
U hoeft een toy reiniger niet altijd te gebruiken, maar als u om de paar keer een toy reiniger gebruikt voorkomt u bacteriën en schimmels.

Gebruik kegelbal - stap 3

ben wa bal gebruiken, instructie stap 3

Voordat u het balletje of balletjes inbrengt, breng eerst een beetje glijmiddel aan op het voorste balletje. Dat maakt het inbrengen een stuk comfortabeler. Breng niet teveel aan, want dat kan het balletje te glad worden en glijdt het balletje er te gemakkelijk uit.

De meeste kegelballetjes zijn gemaakt van siliconen waardoor het het veiligst is om te kiezen voor een glijmiddel op waterbasis, en niet op basis van siliconen.

Gebruik van kegelballetjes - stap 4 Inbrengen

Handleiding gebruik ben wa balletjes, inbrengen

Ga ontspannen liggen of zitten, en breng uw aandacht naar uw bekkenbodemgebied.
U brengt vervolgens het balletje in, of de balletjes één voor één. U drukt ze een beetje in uw vagina totdat het balletje naar binnen glijdt. Dan zit het goed. Duw het balletje niet helemaal tegen de achterkant van de vagina.
Het touwtje moet hierbij aan de buitenkant van uw lichaam blijven.

Heeft u een set kegelballetjes? Kies dan de eerst de juiste bal om de training mee op te starten.
Het beste gewicht van de kegel om mee te beginnen is de kegel die u, eenmaal ingebracht, een aantal keren comfortabel kunt "optillen" en "laten dalen".
Begin met de lichtste bal en kijk of dit lukt. Gaat u dit eenvoudig af? Dan gaat u door een volgende, zwaardere kegel. Herhaal dit totdat u een comfortabel maar toch uitdagend gewicht heeft gevonden.

Gebruik kegelballetjes - stap 5 plaatsing van de balletjes

plaatsing van kegelballetjes in vagina

Probeer te experimenteren met de plek. Dat stimuleert de vaginawand en bezorgt een opwindend gevoel. Probeer ze eens lager in de vagina te dragen voor een zachtere sensatie, of probeer ze te krijgen direct achter de g-spot voor een intensere opwinding.

Het belangrijkste is dat het basis balletje bovenop de bekkenbodemspier ligt. De exacte afstand van de vaginale opening naar de bekkenbodem spier verschilt van vrouw tot vrouw, maar denk aan een dikte (niet de lengte) van ongeveer 2 vingers. Dan zit u hoogstwaarschijnlijk al achter de bekkenbodemspier.

 

Gebruik kegelballetjes - stap 6 Doen van dagelijkse bezigheden

hond uitlaten als training voor bekkenbodemspieren met kegelballetjes

Nadat u de kegelbal of kegelballetjes heeft ingebracht kunt u doorgaan met uw dagelijkse bezigheden. U kunt de kegelballetjes dragen tijdens het koken, tijdens het wandelen met de hond of tijdens het doen van uw yoga oefeningen.  Veel dames vinden het prettig om de vaginale balletjes te dragen tijdens het ochtend ritueel.
Doe dit 15-30 minuten a 4 keer per week.  Het kan 2 a 3 weken duren om vooruitgang te ervaren. Maar het kan ook wat langer duren. Volhouden is de weg naar succes, dus geef niet te snel op!
Heeft u een setje met kegelballen? Dan kunt u na een aantal weken kiezen voor een volgende, zwaardere kegel.

Gebruik kegelballetjes - stap 7 Verwijderen van de kegelballetjes

kegelballetjes gebruik handleiding, verwijderen vaginale balletjes

Na uw training kunt u de kegelballetjes weer verwijderen. Dat gaat eenvoudig door middel van het koordje. 
Ontspan en gebruik ook uw ademhaling bij het verwijderen van de kegelballetjes.

Na gebruik maakt u de kegelballetjes weer schoon onder de kraan of met een toy-cleaner en bergt ze op op een donkere, koele plek.
Na een paar weken trainen met deze kegelballtjes (soms wat langer) zult u merken dat u bekkenbodemspieren echt sterker zijn geworden.
U zult meer gevoel ervaren bij het vrijen, de natuurlijke vochtaanmaak zal verbetert zijn en ook zult u minder last hebben van urineverlies.

Eenvoudige training met ben wa balletjes

Door het dragen van de balletjes gedurende uw normale activiteiten zoals lopen, zwemmen of schoonmaken activeert en versterkt u uw bekkenbodemspieren.
U moet staan ​​of blijven bewegen, en niet gaan zitten of liggen. De balletjes zullen de neiging hebben te zakken en dalen onder hun eigen gewicht. Uw bekkenbodemspieren reageren hierop en trekken automatisch samen. Dit zorgt voor effectieve en specifieke fysiotherapie.

Hoe lang en hoe vaak trainen

Afhankelijk van hoe het aanvoelt kunnen de balletjes een paar minuten of langer gedragen worden. Wij adviseren om de gebruiksduur geleidelijk op te voeren. Maar bij voorkeur niet langer dan 30 minuten, omdat te strak aangespannen bekkenbodemspieren voor andere problemen kunnen zorgen. Voor echte spierversterking moeten de balletjes wel regelmatig over een aaneengesloten periode worden gedragen. Wel met een rustdag na 2 dagen trainen voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld een aantal keren per week gedurende 1-4 maanden.

Extra kegeloefeningen

Voor een optimaal resultaat kunt kegeloefeningen met deze kegelballen doen. Met name oefening 1 en 2 zijn goede oefeningen om rustig mee op te starten.

Kegeloefening 1 Goede start oefening (vastknijpen)

Voor deze oefening zit u op een stoel. Het balletje heeft u ingebracht, u houdt de benen gesloten.  U probeert het balletje rustig heen en weer bewegen. Vervolgens richt u zich op het knijpen in de ballen. Alsof u ze wilt vasthouden en vastknijpen. U houdt dit vastknijpen een paar seconden vast, dan laat u los en volgt een ontspanning van een paar seconden.

De tijd voor ontspanning moet minimaal gelijk zijn aan de tijd van de inspanning. Dus 2 seconden vastknijpen, dan volgt 2 seconden ontspanning. Deze oefening doet u 10 keer, neemt een minuut pauze en doet een volgende set van 10. Vervolgens neemt u 2 minuten pauze om daarna de laatste set van 10 te doen. Deze kegel oefeningen kunt u, voor een optimaal resultaat 3 a 4 keer per weer doen. Na een aantal weken zult u al een enorme verbetering zien.

Kegeloefening 2 met ben wa balletjes (omhoog tillen)

Een eenvoudige maar effectieve oefening is om de vagina aan te knijpen rond de ballen, en ze vervolgens met uw bekkenbodemspieren verder in uw vagina omhoog te tillen. Houd dit vast voor 3 tot 10 seconden, laat de balletje teruggaan naar de lage rust positie en ontspan.  De tijd voor ontspanning moet minimaal gelijk zijn aan de tijd van inspanning, en beter is zelfs te kiezen voor een nog wat langere ontspanningstijd.
U kunt deze oefening zowel zittend als staand proberen.

Herhaal vervolgens de oefening van knijpen, tillen en ontspannen. En doe deze volledige oefening 8-12 keer. Deze oefening kunt het u beste 3 a 4 dagen in de week doen. Een rustdag zal helpen om uw bekkenbodemspieren te herstellen en de effectiviteit van uw volgende training te maximaliseren.
U kunt geleidelijk de zwaarte van uw kegel vergroten als de bekkenbodemspieren sterker worden. En u kunt de tijd van aanspanning (en ontspanning) langzaam verhogen van 3 tot 10 seconden.
Dit zal u helpen geleidelijk de bekkenbodemspieren uit te dagen om harder te werken en krachtiger te worden.

Kegeloefening 3 met ben wa balletjes (eruit trekken)

Ga op de rand van uw bed of een stoel zitten en breng het balletje(s) in. Span uw bekkenbodemspier aan en probeer dan het balletje(s) er zachtjes uit te trekken. Terwijl u voorzichtig aan het touwtje trekt, spant u uw bekkenbodemspieren aan. Doe dit 5 seconden. Ontspan daarna 5 seconden. Herhaal dit 10 keer. Geef u zelf een minuut pauze voordat u met de tweede set begint. Neem na de tweede set en laatste set een pauze van 2 minuten. Als u 3 a 4 keer per week doet en u merkt dat dit te gemakkelijk wordt kunt u het aantal sets opvoeren van 10 naar 15. Ook kunt u de tijd langzaam opvoeren van 5 naar 10 seconden.

Veel voorkomende vragen over het gebruik van kegelballetjes

De balletjes glijden er meteen uit? Doe ik wat verkeerd?

U kunt ervaren dat de balletjes de neiging hebben om er na slechts een paar minuten al uit te glijden. Als dit gebeurt, maakt u zich dan geen zorgen, en ga gewoon door met uw programma. Uiteindelijk worden uw spieren sterker, en zullen ze automatisch de balletjes op zijn plaats gaan houden. Geef niet te snel op. Het begin kan moeilijk zijn.

Vraagt u zich af hoe de balletjes er weer uitkomen?

Geen zorgen. De Ben Wa balletjes zonder touwtje of koord zijn vrij zwaar en vallen er als het ware van zelf uit. Door uw bekkenbodemspieren aan te spannen blijven ze op hun plaats.  Dus als u ophoudt met aanspannen, dan glijden ze er vanzelf uit. Lukt dat niet meteen, dan kan een beetje persen helpen.

Hoe maak ik kegelballetjes schoon?

Vaginale balletjes moeten voor en na gebruik goed worden schoon gemaakt met milde zeep en warm water. Daarna laat u ze laten opdrogen.
U kunt ze uiteraard ook met een speeltjes reiniger schoonmaken. Al de ben wa balletjes die wij verkopen zijn van niet-poreus materiaal en kunnen daardoor grondig gereinigd worden.
Dat is belangrijk om bactiëren en schimmels geen kans te geven en vaginale infecties te voorkomen.
100 % siliconen balletjes kunnen ook 3 minuten worden gekookt om ze te steriliseren.

Hoe lang na de bevalling mag ik kegelballen gebruiken?

Er wordt geadviseerd pas 45 dagen na de bevalling te starten met het gebruik van kegelballen.

Hoe kan ik mijn bekkenbodem in conditie houden?

Als u uw bekkenbodemspieren door training weer in goede conditie heeft gekregen, wilt u dat natuurlijk zo houden. Door regelmatig de kegelballen te gebruiken houdt u uw bekkenbodemspieren krachtig, voorkomt u vervelende klachten en helpt het u om een leven lang van seks te genieten.

Kan ik kegelballen gebruiken tijdens mijn zwangerschap?

Ja, u kunt hiermee, net zoals met sporten, doorgaan tot de uitgerekende datum, maar u moet wel even verder lezen. Tijdens de zwangerschap komt er extra druk op de bekkenbodemspieren te staan. In hoeverre dat tot bekkenbodemkwaaltjes lijdt, verschilt per vrouw. Maar de kans erop kunt u aanzienlijk verminderen door de bekkenbodemspieren te trainen. Dit is om verschillende redenen een goed idee:

 • U heeft minder last van incontinentie kwaaltjes
 • U heeft minder riscio op bekkeninstabiliteit
 • U kunt uw kindje beter dragen en ondersteunen in de zwangerschap
 • Het riscio op een verzakking wordt minder
 • U krijgt een grotere bewustwording van uw bekkenbodemspieren en daarmee een groter vermogen om gecontroleerd te persen.
 • U heeft meer kans op een makkelijker en sneller herstel na de bevalling
 • U kunt meer genieten van seks tijdens de zwangerschap

Sterke bekkenbodemspieren zijn belangrijk bij een zwangerschap, maar voor een bevalling is een goede controle over deze spiergroep nodig. Onze tip is dan ook: Gebruik de kegelbaleltjes voor oefeningen zoals de Extra Kegeloefeningen die hierboven worden genoemd. Zo krijgt u niet alleen krachtiger bekkenbodemspieren maar ook meteen een goede controle over uw bekkenbodemspieren. U leert aldoende zo hoe u deze spiergroep kunt aanspannen en ontspannen. 
En natuurlijk geldt hierbij ook: blijf luisteren naar uw lichaam en overdrijf niet.

Is er wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van kegelballetjes goed is?

Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek te vinden over de effectiviteit van ben ba balletjes maar wij hebben wel wat gevonden dat het gebruik van vaginale balletjes ondersteunt.

Jan Perkins deed een onderzoek naar de wetenschappelijk onderzoek naar vaginale ballen en concludeerde dat ondanks een aantal praktische en theoretische zorgen, er een adequaat klinisch bewijs is dat het gebruik van vaginale ballen ondersteunt in bepaalde groepen. Vaginale ballen kunnen een effectieve training zijn voor vrouwen die een lichte tot gemiddelde vorm van stress incontentie hebben. Vaginale gewichten lijken het effect van bekkenbodemspier oefeningen te vergroten". Link naar het complete artikel: Onderzoek naar effectiviteit vaginale ballen Perkins, J. Journal of WOCN, Volume 25, Issue 4, July 1998

In 2001, Glavind’s deed een (wel klein) pilot-onderzoek waarbij 6 vrouwen Geisha balletjes 15 minuten per dag gedurende 1 week moesten dragen, en vervolgens een half uur per dag. Dit moesten zij 12 weken doen, elke week met uitzondering van de dagen dat ze ongesteld waren. De vrouwen moesten ze dragen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Na 12 weken concludeerde hij dat de geisha ballen simpel en effectief waren. Al de 6 vrouwen gaven aan dat hun incontinentie minder of helemaal geen probleem meer was. Conservative Treatment of Stress Incontinence with Geisha Balls, K. Glavind, Int Urogynecol J (2001))

Onderzoek van Arvone in 2000 onder 37 vrouwen wees uit dat het trainen met vaginale balletjes een effectieve manier is bij stress incontinentie en het verminderen van ongewild urine verlies.
De vrouwen die de vaginale balletjes hadden gebruikt bleken na 4 maanden significant minder problemen te hebben dan de groep vrouwen die deze balletjes niet hadden gebruikt.
Effectiveness of Two Conservative Modes of Physical Therapy in Women With Urinary Stress Incontinence. Arvone, Neurourology & Urodynamics

Meer resarch papers over het gebruik van vaginale ballen en gewichten vindt u hier.

Uitzending De Dokters aflevering 9. In deze uitzending legt Goedele Liekens het belang van het trainen met kegelballen
In dit filmpje legt een americaanse bekkentherapeut waarom kegelballen haar patiënten helpen.

> Overzicht van alle ben wa ballen / kegelsets voor trainen bekkenbodem spieren

Gebruik van kegelballen in vogelvlucht

Kegelballen, vaginale ballen vergeleken

Kegelballen
Ben wa ballen
Vaginale ballen

Gewicht
in gram

Afmeting
diameter
in mm

Pelvix Concept van 20 tot 64 Ø 36
Kegelset Fifty Shades of Grey van 15 tot 90  Ø 33
Setje mooiste yoni eitjes 31
33
36
Ø 27
Ø 27
Ø 27
Teneo Uno
Fun Factory
36  Ø 36
Yoni-ei Jade ( 25 x 37 mm ) 44 Ø 26
Lelo Luna Smart Bead 50  
Kegel met app voor
voortgang en oefeningen 
54  Ø 31
Kegelset 
Nomi Tang

40 &
70 

4 x Ø 34
7 x Ø 27
Setje Yoni eitjes van groene Jade

25
44
72

Ø 21
Ø 26
Ø 35

Siliconen Ben Wa Ballen
Fifty Shades
64 Ø 39

Training van bekkenbodem 
enorm belangrijk 

van 28 tot 74 Ø 36
Luna Beads Mini van 28 tot 74 Ø 29
Luna Beads Noir  37 tot 74 Ø 29
Yoni ei Jade ( 31 x 47 mm ) 72 Ø 35
Duo Balls Fascinate 80 Ø 35
Teneo Duo
Fun Factory
88 Ø 35
Kegelset Delight Van 19 tot 104 Ø 3
Stijlvolle kegelset voor iedereen Van 15 tot 110  Ø 3
Geisha balletjes 95 Ø 38
Kegelset Metis Oba

Van 15 tot
110 

Ø 34
Cherry set  van 30 tot 110 Ø 35
Luxe kegelset Metis Oba

Van 50 tot 130

80x Ø28
Playballs Rianne S. Van 15 tot 90 29
Je Joue Ami

47
78
106

Ø 29
Ø 34
Ø 39

Nova kegelset 49
75
95
35x Ø36 
170x Ø32
162x Ø28
Kegelballen voor Advanced Users

79
114
150

Ø 34
Ø 34
Ø 34

Ben Wa Ballen Inner Goddess 180 Ø 33

 

Reacties

Ik ben op zoek naar benwa balls - ik noem mezelf een absolute beginner, want heb veel last van zwakke bekkenbodemspieren. momenteel volg ik fysiotherapie, maar ik wil graag een aanvulling. is er bij de balletjes die per 2 komen ook de mogelijkheid om met eentje te starten? bv de 50tinten balletjes - starten met 32g dan 2 balletjes gebruiken? zijn de rianna balletjes kleiner van afmeting?(de variatie van gewichten spreekt me wel aan). ik denk dat ik grote balletjes nodig heb, met een laag startgewicht, maar ook de mogelijkheid om op te bouwen. ik heb een jade ei, dat weegt 50g en dat is nog te moeilijk, ik heb van vroeger ook smartballs of zoiets van 70g, zeker te moeilijk. ik hoor graag jullie advies, mvg, kat

Allereerst hartelijk dank voor het vertrouwen. Wat vervelend dat u last heeft van zwakke bekkenbodemspieren. Goed dat u een bekkenbodemtherapeut bezoekt. Er zijn verschillende sets voor starters waarmee u een training rustig op kunt bouwen. De balletjes van Rianne S. en de 50 tinten set zou ik u niet adviseren omdat u daarmee niet met een los balletje kunt beginnen. De sets waar u naar zou kunnen kijken zijn: - De Luna Beads van Lelo (kunt u met een losse lichte bal van 28 gram starten) - Pelvix Concept (start met heel licht balletje van 9 gram en loopt op tot 34 gram)

Beste, ben een vrouw van 41, 5 jaar geleden is helaas mijn baarmoeder verwijderd. Jaren hiervoor gebruikte ik ook ben wa balletjes aan touw. Ook gebruikten wij deze tijdens het voorspel. Na de baarmoederverwijdering heb ik een lichte verzakking ondanks een toch wel stevige bekkenbodem. Meer door aangeboren zwak bindweefsel. Mijn vraag is nu; zou ik met een complete set geholpen zijn? Bvd

Beste, allereerst bedankt voor uw vraag. Ik durf u niet zomaar op afstand een complete set aan te raden. Ik zou u toch aanraden om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan voor een consult. Zij/hij kan uw specifieke situatie beoordelen en u adviseren.

Hallo, Ik ben 27 jaar en zwanger van mijn eerste kindje en begreep van de verloskundige dat het hebben van sterke bekkenbodemspieren meehelpt aan een goede bevallig. Bij toeval kwam ik op deze site terecht, kunt u mij adviseren welke balletjes ik het beste kan bestellen? Groetjes

Beste, Allereerst hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Krachtige en gezonde bekkenbodemspieren dragen zeker bij aan een goede bevalling en voorkomen daarna ook veel ongemakken. De set Amy zou een goede keuze kunnen zijn. Met de laatste kegel (of wellicht de laatste twee) kan je nu meteen aan de slag en na je bevalling kan je de hele set gebruiken voor een spoedig herstel. Let wel: train niet langer dan een half uur per keer.

Hallo, Ik heb de nova kegelset, mooie balletjes alleen krijg ik ze niet ingebracht. Ik lig ontspannen op bed met mijn opgetrokken en heb het balletje een beetje vochtig gemaakt. Op de een of andere manier lijkt het of er een obstakel zit waardoor het balletje niet naar binnen wil. kan iemand mij een tip geven waardoor het balletje wel naar binnen wil.

Ik gebruik momenteel de geisha balls van FT anatomical massagers. Deze voel ik echter niet echt goed zitten, voel ze ook eigenlijk niet bewegen dat ze eruit willen. (zelfs als ik ze 2 uur in heb) Ik weet niet of het wel iets doet? Ik ben 23 jaar, geen kinderen. De balletjes wegen bij elkaar 100 gr. Is het een betere optie om andere balletjes te kiezen? M

Beste, Ik ken de geisha balletjes die u noemt niet. Wellicht zijn ze te groot voor u, en kunt u ze beter een slagje kleiner nemen. Of kunt u beter trainen met wat zwaardere balletjes. Hoe kleiner en hoe zwaarder het balletje, hoe moeilijker de training. Een goed alternatief zijn kegeloefeningen die u met uw geisha balletjes kunt doen. Bijvoorbeeld de oefening door aan het koordje te trekken en tegelijkertijd uw bekkenbodemspieren aan te spannen. En belangrijk: daarna weer te ontspannen. De aantal oefeningen vindt u op deze pagina. De balletjes worden overigens niet door iedereen even goed gevoeld. U bent daarin zeker niet de enige. Ik zou echter niet adviseren om de geisha balletjes langer dan een half uur per dag te dragen. Als wij u nog ergens mee kunnen helpen, dan kunt u ons altijd bellen. Wij zijn bereikbaar op 0294-267325.

Ik ben een vrouw van 58 en heb de Je Jouie Ami set aangeschaft . Echter lukt het alleen de kleine kegel in te brengen. De bal waarvan geadviseerd wordt die eerst te gebruiken krijg ik er niet in. Ook niet met glijmiddel. Zijn er kleinere ballen en welk merk adviseert u mij aan te schaffen.

Beste mevrouw, wat ontzettend jammer en vervelend voor u dat de kegels van de Joue Ami set u niet allemaal passen. Een set met kleinere balletjes is de kegelset Cherry. Daarbij zijn de kegelballetjes allemaal even groot en iets kleiner dan het balletje dat u wel past. Maar als u mij mailt of belt, dan help ik u graag persoonlijk verder.

Na mijn vorige zwangerschap ervaar ik minder gevoel tijdens het vrijen. Ik heb een tijd oefeningen gedaan zonder balletjes en dat hielp wel wat maar ik heb het niet bijgehouden. Nu wil ik weer actief gaan trainen met balletjes maar ik ben weer zwanger. Is het wel veilig tijdens een zwangerschap?

Ik heb vaginisme vanwege wat de therapeut noemde: een body builders bekkenbodemspier. Het is met een ballon minder erg geworden maar niet voldoende. Kan ik hiervoor ook Ben Wa-balletjes gebruiken en zo ja, welke?

Antwoord van een Bekkenfysiotherapeut (met aantekening Seksuologie) Angelique Visser : Alleen ballontraining is vaak niet voldoende want de spierspanning is situatief. Veel vrouwen kunnen prima plassen en/of ontlasten (daarvoor moet je ook ontspannen) maar kunnen niet vrijen. Een dilatator (set) (bijvoorbeeld https://www.depaarsekeizerin.nl/product/siliconen-dilator-set) kan hierbij helpen. Balletjes beter niet. Maar ik denk dat het misschien voor u beter is om een therapeut te zoeken die ook aan sekscounseling doet. Visser Fysiotherapie Lepelaar 3a 1628 CZ Hoorn

Hallo, ik ben 66 jaar en heb last van urineverlies als ik lach of nies, of tijdens het wandelen als mijn blaas te vol wordt, zwakke bekkenbodemspieren. Ook al jaren geen seksuele activiteit meer. Welke balletjes raadt u mij aan om mee te starten, en op te volgen. Dank u

Beste, Bedankt voor uw vraag. Een fijne set is de https://www.depaarsekeizerin.nl/product/stijlvolle-kegelset-voor-iedereen. Hiermee kunt u licht beginnen (met 1 balletje) en vandaar de training rustig opbouwen. De balletjes hebben een gemiddeld formaat en zijn dus niet al te groot.

Wellicht ook interessant:

bekkenbodemspieren bij mannen en vrouwen
Een goede bekkenbodem is van essentieel belang voor seks. Wat gebeurt er als de bekkenbodem niet goed functioneert? En wat kunt u eraan doen?
Oefeningen en tips voor verbeteren ZWAKKE bekkenbodem
Een goedwerkende bekkenbodem is essentieel voor fijne seks. Als je ouder wordt, worden de bekkenbodemspieren zwakker, net als de andere spieren. Daarom belangrijk: trainen!
vrouw liggend op bed genietend van fijn orgasme na lezen tips
"Ik kan niet goed klaarkomen", is een veelgehoorde klacht van vrouwen. Veel vrouwen hebben moeite om een orgasme te krijgen. Dat is ontzettend jammer. Maar er is ook goed nieuws: klaar komen is gelukkig te leren.
seks tips voor leuker en beter seksleven
Wilt u een leuker, gepassioneerder seksleven? √ De beste tips en deskundige adviezen die gegarandeerd helpen om de passie terug te brengen. Tip 6 is een hele goede.