Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikersverhalen: Ervaring met pelottes / dilators als seks pijnlijk is

Bij klachten als pijn bij of na seks, en vaginisme kunnen dilators uitkomst bieden. 
Daarnaast kan een dilator een hulpmiddel zijn om de vaginale opening te ontwikkelen of te herstellen, bijvoorbeeld na een operatie. Dilators helpen om het vaginale weefsel elastisch te maken of te houden, of om de vagina voorzichtig te stretchen, bij bijvoorbeeld littekenvorming.  Het is een goed hulpmiddel bij Lichen Sclerosus/Planus,  vulvodynie, vulvaire vestibulitis.

Ze worden veelvuldig gebruikt en geadviseerd door seksuologen en bekkentherapeuten.
Maar wat mag je verwachten? Zijn ze bij iedereen effectief? Behaal je met dilators de resultaten die je wilt? Zorgen ze voor pijnloze seks? Hoe gebruik je ze? Wat moet je wel of juist niet doen? Wat zijn de tips en tricks voor succes?  Hoe ervaren andere vrouwen het gebruik van dilator sets? 

Hieronder vindt u verhalen van vrouwen die hun ervaringen en adviezen met ons deelden om anderen met dezelfde klachten te kunnen helpen. En daar zijn we ontzettend dankbaar voor. 

 

Ervaringen met dilators van Petra (26): "Penetratie is bij mij weer mogelijk".


Klachten

 

Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
Toen ik voor de tweede keer in het traject bij de bekkenbodemfysio (met aantekening seksuologie) zat, werd mij geadviseerd om een dilatorset aan te schaffen. Alle andere tips en tricks (lees bijvoorbeeld: aanspannen/ontspannen, persen, ademhaling vanuit bekkengebied) had ik eerder al ontvangen en was ik al mee aan de slag gegaan. De bekkenbodemfysio gaf aan dat dit voor mij een logische volgende stap zou zijn, om het inbrengen te oefenen en op te bouwen. 
(met het eerste traject ben ik vroegtijdig gestopt, omdat het teveel stress gaf)

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
Bij de gyneacoloog is in 2019) dyspareunie vast gesteld. Ik was er toen voor een ander probleem, maar de gyneacoloog constateerde dit doordat inwendig onderzoek amper mogelijk was. Het inbrengen van tampons was erg pijnlijk en ook penetreren met mijn ex deed erg zeer, waardoor we dat amper deden. Ik dacht echter dat dat gewoon nog moest wennen. Niet wetende dat het echt 'iets' was...

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen?  Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
Toen ik op mijn elfde een tampon wilde inbrengen, was dit al erg pijnlijk. Dit is inmiddels bijna 15 jaar geleden. Vanaf dat moment duurde het 14,5 jaar om van deze klachten af te komen, waarvan 3 jaar actief proberen er vanaf te komen (met o.a. therapieën). 

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
De eerste klachten waren dat een tampon inbrengen niet lukte (deed of extreem veel pijn of lukte sowieso niet). Dit heb ik meerdere keren geprobeerd, maar uiteindelijk ook bewust niet meer gedaan. Toen ik 16 was, kreeg ik een relatie en kwam daar penetreren bij kijken. De eerste keer was extreem pijnlijk, maar dit wijdde ik aan 'dé eerste keer'. Ook de keren die daarop volgden, waren pijnlijk. Maar ook toen dacht ik nog steeds 'het moet nog wennen'. Uiteindelijk hadden we een manier gevonden, waarop seks toch voor ons beiden fijn was, maar zonder penetreren. We hebben toen bijna geen penetratie meer gedaan. 
Toen het uit was met mijn ex, kreeg ik een relatie met mijn huidige partner. Hij is kleiner geschapen dan mijn ex en we gingen ervoor. Maar ook toen deed penetratie ontzettend zeer. Omdat mijn partner dit ook verschrikkelijk vond (wilde mij geen pijn doen), hebben we er toen voor gekozen om helemaal geen penetratie meer te doen (zijn natuurlijk ook genoeg andere manieren om evengoed elkaar seksueel te bevredigen).

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen? 
Toen ik ouder werd en mijn kinderwens in beeld kwam. Mijn kinderwens was toen nog niet actief, maar ik was me er wel heel bewust van dat ik vanaf een bepaald moment (combi van leeftijd en trouwen) voor onze kinderwens wilde gaan. En dat wilde ik het liefst op de natuurlijke manier. 
Daar kwam ook bij dat ik uiteindelijk steeds meer behoefte kreeg aan penetratie, het is toch het meest intieme wat je samen kan doen (echt in me).

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar advies?
Nee, er lag toch een schaamte en ik dacht echt dat het vanzelf wel over zou gaan. Daar geloofde ik echt in! Toen de gynaecoloog zijn onderzoek (voor endometriose) amper kon uitvoeren en daardoor dyspareunie bij mij vaststelde, was echt een verademing. Het is écht iets wat ik heb! En ik heb daarbij hulp nodig, dit is niet iets wat zomaar over gaat. 

Bent u hiermee naar een bekkentherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies in grote lijnen?
De gynaecoloog verwees me door naar een bekkenbodemfysio die de aantekening seksuologie heeft (Angelique Visser). Daar ben ik een traject ingegaan, waar we echt begonnen bij de basis: Kennis over het bekkengebied en ademhaling. Stapje voor stapje gingen we verder en steeds kreeg ik huiswerk opdrachten mee. Deze opdrachten waren gericht op mijzelf, maar ook op mijn partner en ik samen. Hier zat een hele rustige opbouw in. Eerst moet de relatie helemaal goed zitten, voordat überhaupt de kant richting het inbrengen van iets wordt opgegaan. Zo moesten wij bijvoorbeeld eerst weer het plezier bij elkaar terug vinden (voorbeeld huiswerkopdracht: Masseer elkaar). Uiteindelijk kon ik zelf de stap maken naar het inbrengen van de dilators. Toen de derde dilator gemakkelijk ging, werden we meegenomen in het stap voor stap tot penetreren overgaan. 
Kanttekening: Ik heb uiteindelijk de therapie stop gezet. Ik merkte dat ik vast liep en ik had niet het gevoel dat zij mij nog verder kon brengen. Het voelde alsof ik alle tips en tricks geleerd had en het nu bij mij lag, maar dat ik er nog niet klaar voor was. Ik heb de laatste behandeling in januari 2022 gehad. In september 2022 was het moment daar en voelde ik dat ik er klaar voor was. 

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord? 
Dit werd geadviseerd door mijn bekkenbodemfysio. Zij heeft ook geadviseerd waar ik het kon bestellen (Paarse Keizerin) en welk set ik het beste kon bestellen (https://www.depaarsekeizerin.nl/product/siliconen-dilator-set)
 

Gebruik
 


Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog? Andere hulpverlener? Of alleen? 
Mijn bekkenbodemfysiotherapeut heeft mij begeleid in het thuis gebruiken. Dat betekent dat zij uitlegde hoe ik ze moest gebruiken en dat ik dit thuis uitvoerde. 
Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? Prettig? Onaantrekkelijk? Beangstigend? Vriendelijk? Vreemd? Wellicht heeft u er andere bewoordingen voor, namelijk::.....
Door de zachte kleur (licht roze) vond ik het er fijn uitzien. De kleinste dilator stelde mij gerust, daar wist ik meteen al van dat die zonder problemen zou lukken. De grootste twee beangstigde mij wel (echt groot!).

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?
Ik gebruikte glijmiddel. Ik ontving van de bekkenbodemfysio allerlei testertjes, ik weet niet meer welke dat waren. 

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
's Avonds na het eten en dat was dan vóór het douchen. Voor het douchen bewust, omdat ik dan meteen de boel van onder goed schoon kon maken (na de glijmiddel). Verder was dit gewoon voor mij een fijn moment om echt even met mezelf bezig te zijn. 

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Ja, met de kleinste. 

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
Heel goed! De bekkenbodemfysio had gezegd dat ik eerste de kleinste moest proberen en als dat goed ging, ook direct daarna de een-na kleinste. Ook deze ging eigenlijk best goed, waardoor ik startte met een hele fijne succes ervaring!

Hoe voelde u zich toen u de eerste keer hiermee begon? In wat voor stemming was u?
Eigenlijk was ik wel relaxt, omdat ik er vertrouwen in had dat de kleinste makkelijk ging lukken. 

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
Mijn sessies (ook de eerste) duurde meestal zo'n 5 minuten. 

Had u baat bij de handleiding? Vond u de handleiding duidelijk/goed? Zo niet, wat miste u aan informatie/wat vond u er niet goed aan?
Ik heb de handleiding amper gebruikt, doordat de bekkenbodemfysio mij de instructies gaf. 

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u anders, hoe? En waarom?
Zie bovenstaande reactie. 

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Ik oefende altijd om de dag met de dilators. 

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
Ook deze voelde eigenlijk heel relaxt, weer een succeservaring met dezelfde twee dilators. 

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
Ik startte nu met de een-na kleinste en ging daarna door met de derde. De derde was wel even wennen. Niet per se pijnlijk, maar wel veel gevoeliger. 

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
Om de dag.

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Dat je voor je gevoel de grootste er ook in moet krijgen. Terwijl mijn bekkenbodemfysio zei dat als je de kleinste drie er pijnloos in krijgt (terwijl je niet opgewonden bent) een penis ook moet lukken, omdat je dan wél opgewonden bent. 

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon?
Nee. Mijn bekkenbodemfysio gaf aan dat dat niet het doel was, maar dat het doel was om er aan te wennen dat je iets in brengt en in je hebt (en je tijdens dit alles kan ontspannen).

Kunt u stap voor stap  beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
Per sessie gebruikte ik twee dilators. Ik startte met de dilator waarvan ik zeker wist dat die zonder pijn er in ging en daarna probeerde ik de iets grotere dilator. Dit zorgde ervoor dat je dus eerst steeds een succes ervaring had en daarna echt ging oefenen.
Ik bracht de dilator een klein stukje naar binnen en richtte me dan weer op mijn ademhaling. Klein stukje verder, even pauze voor goede ademhaling. Nog stukje verder, helemaal erin, focus op ademhaling, even wennen aan dat er iets in je zit. Dilator omhoog bewegen, opzij en omlaag. Steeds gefocust blijven op ademhaling en bij pijnpunten even iets langer stilstaan. Daarna nog even op en neer (er bijna uit en er weer terug in). 

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Ik heb ze enkele weken steeds om de dag gebruikt. Ik gebruik ze nu niet meer, niet meer nodig. Gestopt toen de derde dilator pijnloos lukte (omdat de bekkenbodemfysio toen aangaf dat ik de stap naar penetratie kon gaan proberen). 

 

Effectiviteit
 


Merkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
Zeker en al vrij snel. Dit merkte ik doordat de grotere dilator steeds soepeler ging en uiteindelijk pijnloos was. Dat was dan het teken dat ik er eentje groter kon proberen. Tussen de derde en vierde zat wel echt een groot verschil, waardoor ik die overstap niet makkelijk durfde te nemen. 

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel? Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe? Zo nee, zijn ze verslechterd of hetzelfde als bij de start? Indien niet verbeterd: wat gaat u nu doen?
Sinds september 2022 is penetratie bij mij mogelijk. De eerste keren wel nog even met rustig inbrengen en focus op de ademhaling. Inmiddels heb ik zo goed als nooit meer last. Heel soms met het inbrengen, maar dan is het een kwestie van even rustig (pauze), paar keer goed ademen en dan ben ik weer ontspannen. 
Ook tampon inbrengen lukt nu, maar ik ben er nog steeds niet dol op (vind het gewoon niet fijn dat er iets continu in me zit, draag liever maandverband). 

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
Ik had de verwachting dat het mij zou helpen met het wennen en oefenen aan/met iets inbrengen. Dat heeft het zeker gedaan!

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? Zo ja, wat waren deze? 
Nee.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de rol van de partner in dit traject?
Ja. Het oefenen met de dilators deed ik echt zelf. Dit was ook echt een moment van en voor mijzelf (verwarming aan, deur dicht, etc.). In het gehele traject bij de bekkenbodemfysio heb ik mijn partner wel meegenomen. Hij is ook een aantal keer mee geweest naar de behandeling en verder hield ik hem na elke behandeling goed op de hoogte. Sommige huiswerkopdrachten waren ook voor ons samen. Ik vind de rol van de partner zeker heel belangrijk, maar de rol van jezelf is nóg belangrijker. Het is jóúw lichaam, jij moet er vertrouwd mee raken. En pas als jij vertrouwd ben met jouw lichaam, dan pas kan je je partner toelaten. 
 


Tips en Adviezen 
 


Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Absoluut! Het is een goede opbouwende manier om te wennen aan het inbrengen van iets. 

Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik van dilators?
Schaf dit set aan: https://www.depaarsekeizerin.nl/product/siliconen-dilator-set. Deze heeft namelijk een fijne opbouw qua grootte. Maar laat je niet afschrikken door de grootste twee. Je begint met de kleinste en pas als je er aan toe bent, ga je naar de volgende. Als je in onopgewonden staat de derde dilator pijnloos er in krijgt, moet puur fysiek gezien in opgewonden staat een penis ook lukken.
Doe dit niet alleen! Zorg dat je het advies krijgt van een bekkenbodemfysio met aantekening seksuologie. 

Heeft u nog tips voor de bekkenfystiotherapeut/seksuoloog?
Voor de bekkenbodemfysio: Vaginisme/dyspareunie is niet puur alleen iets fysieks... Het is júíst vaak mentaal. Nu had mijn bekkenbodemfysio daar ook zeker oog voor, maar toch lukte het mij uiteindelijk niet om verder te komen met de behandelingen bij haar (doordat ik er puur zelf gewoon nog niet klaar voor was, bleek achteraf). 

Heeft u gebruikstips/ adviezen voor gebruik van een dilator set? Zo ja, wat zou u willen adviseren?
Maak er echt jóúw moment van. Zorg dat de verwarming lekker aan staat (als je het koud hebt, bent je automatisch al niet ontspannen) en zorg dat je deur dicht is en je je geen zorgen hoeft te maken dat er zomaar iemand binnenkomt (dus geef aan je huisgenoten aan dat dat dus ook even niet kan!). 
Begint altijd met de dilator waarvan je weet dat die er gemakkelijk en pijnloos in gaat, zodat je standaard begint met een succeservaring. Doe genoeg glijmiddel op de dilator. 

Heeft u tips/adviezen voor de partner?
Luisteren is the key!


Heeft u tips voor de maker? Hoe zou de ideale dilator set er in uw ogen uit moeten zien?
Ik vind de overgang van dilator 3 naar 4 erg groot. Maar weet niet of dat ook echt zo is? Ik zou wel ook meenemen wat mijn bekkenbodemfysio zei over dat je (in onopgewonden staat) eigenlijk maar tot en met dilator 3 hoef te kunnen. Dilator 4 en 5 schrikken namelijk echt af.


Heeft u andere producten / methodes / boeken gebruikt voor uw klachten, zo ja welke en hoe heeft u deze ervaren?
Op advies van bekkenbodemfysio:

  • Lanette crème om de pijnlijke plek bij de ingang mee te masseren.
  • Lidocaïne zalf aanbrengen op de pijnlijke plekken vlak vóór penetratie. Dit werkt tijdelijk verdovend, waardoor je succeservaringen op kan doen (seks zonder pijn). Dit werkt fijn in je hoofd. 
  • Oefenen met een vibrator (trilling is ook een goede oefening)
  • Ik heb zelf nog het boek Overwin je vaginisme van Jacqueline van de Bilt gelezen, wat zorgde voor veel herkenning. 


Heeft u nog opmerkingen/suggesties etc. die u wilt delen?
Lieve dames, therapieën/boeken/dilators kunnen je veel tips en tricks leren, maar uiteindelijk moet je vertrouwen op jezelf. Je voelt het als je er klaar voor bent, daar mag je echt op vertrouwen. Dat moment kan er ineens zijn, maar alleen jij kunt dat moment faciliteren! Door heel veel zelfliefde en loslaten. 
 

Gebruikersverhaal van Maruschka (53): "Geen seks op doktersadvies hielp mij".


Uw klachten

 

Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
Jullie artikel op de website over dilators en hoe ze konden helpen vond ik heel duidelijk en verhelderend. De moeite waard om te proberen.

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
I
k had een burn-out en mijn hele lijf zat 'op slot'. Ik had geen zin meer om te vrijen, werd niet meer opgewonden en penetratie deed heel veel zeer.

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen?  Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
Het minder zin hebben of minder behoefte hebben aan intimiteit is al wel een proces van drie jaar. Een jaar geleden werden de klachten zo erg dat mijn arts adviseerde om even te stoppen met sex.

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
Geen zin meer hebben om te vrijen, maar het wel doen in de hoop dat het toch weer beter wordt, tot vrijen tot bloedens toe omdat mijn huid van binnen kapot ging bij penetratie. Het werd eigenlijk alleen maar erger.

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen?
Toen penetratie echt veel pijn begon te doen en glijmiddel niet meer hielp.

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar advies?
Ja, ik ben eerst met mijn partner naar de huisarts gegaan. Zij vertelde dat mijn klachten waarschijnlijk veroorzaakt werden door de overgang en adviseerde hormonale vaginale ovules. Die heb ik een half jaar gebruikt, maar daar werd ik erg chagrijnig van, de ovules irriteerden mijn vagina en de hormonen deden ook geen goed. Hierna adviseerde zij een seksuoloog.

Bent u hiermee naar een bekkentherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies in grote lijnen?
De seksuoloog constateerde een burnout. Het was eerst zaak om mijn burn-out 'onder controle' te krijgen. Daarna hebben we gesprekken met haar gevoerd. Zij gaf het advies om meer 'echte' tijd voor elkaar te maken en gaf mij de opdracht om opnieuw te ontdekken wat ik zelf fijn vind, waar ik opgewonden van raak en dat langzaam samen met mijn partner in de praktijk te brengen. Daar hebben jullie dilators echt heel goed bij geholpen.

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord?
Via jullie website.

 

Gebruik
 


Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog? Andere hulpverlener? Of alleen?
Alleen.

Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? Prettig? Onaantrekkelijk? Beangstigend? Vriendelijk? Vreemd? Wellicht heeft u er andere bewoordingen voor, namelijk: .....
Elegant, prettig, aangenaam, kwalitatief. Wat ik erg fijn vind is dat ze niet zo'n 'porno' look hebben.

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?
Ja die gebruik ik en daar ben ik tevreden over, maar ik weet zo niet welke.

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
's Ochtends of 's avonds, als ik een vrij-afspraak heb met mijn partner, of met mezelf ;-)

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Met de kleinste.

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
Gespannen, moeizaam, te hoge verwachtingen. Mijn partner hoopte op een stomende sexpartij en ik was allang blij dat ik enigszins opgewonden raakte.

Hoe voelde u zich toen u de eerste keer hiermee begon? In wat voor stemming was u?
Zenuwachtig.

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
Ik ben echt maar begonnen met een paar minuten. Ik merk dat het veel meer tijd kost om opgewonden te raken dan voorheen. Nu duurt een sessie zeker 15 minuten voordat ik opgewonden genoeg raak.

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u anders, hoe? En waarom?
Volgens de handleiding.

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Een week.

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
Heel anders. Ik wist al beter wat me te wachten stond en mijn partner ook. Het werd steeds meer ontspannen, leuker en intiemer.

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
Het wordt nog steeds beter ;-)

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
Wekelijks.

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Niets eigenlijk.

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon?
Ik probeer wel in de stemming te komen. Lekker in bad, muziekje, kaarsje. En zorgen dat ik niet gestoord wordt.

Kunt u stap voor stap  beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
Ik heb eerst de kleinste zonder vibrator gebruikt om mijn clitoris te stimuleren. Eerst zonder glijmiddel om het materiaal goed te voelen, daarna met glijmiddel. Toen ik meer opgewonden raakte heb ik de kleine vibrator in de dilator gedaan en aangezet. Ik heb heel voorzichtig geprobeerd om hem in mijn vagina te brengen. Dat lukte eerste een heel klein stukje, maar latere keren ging dat steeds beter. Eerst heb ik de dilator alleen ingebracht, later kon ik hem ook op en neer bewegen. Van daaruit ben ik in dezelfde volgorde de grote dilator gaan gebruiken.

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Ik gebruik ze nog steeds.

 

Effectiviteit
 


Merkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
Ja, al vrij snel. In het begin kon ik nog niet eens 1 vinger in mijn vagina verdragen, maar al best snel de kleinste dilator. Daarna kon ik die ook op en neer bewegen. Nu gebruik ik de grote maat en is soms penetratie door mijn man ook pijnloos mogelijk.

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel? Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe?
Het gaat echt een heel stuk beter. Ik raak niet uit mezelf opgewonden zoals ik dat vroeger had. Maar als ik me erop focus en de dilators gebruik dan kom ik er zeker wel. Ik raak ook niet meer zo nat als vroeger uit mezelf, maar ook daar helpt de dilator bij. Penetratie is weer mogelijk zonder dat mijn huid van binnen kapot gaat en dat is ontzettend goed voor de relatie met mijn partner.

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
Absoluut, de beste aankoop van het afgelopen jaar ;-)

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? Zo ja, wat waren deze?
Nee.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de rol van de partner in dit traject?
Ik heb een partner en die vond het heel erg moeilijk dat ons sexleven even op een laag pitje stond. Hij is degene die jullie website heeft gevonden en mij erop heeft gewezen. Ik ben ontzettend blij dat hij meedenkt en meehelpt. Voor hem is het ook heel erg wennen dat het niet meer 'gewoon' gaat en ook hij is heel erg blij met hoe ver we nu al zijn gekomen. Sexualiteit vinden we allebei ontzettend belangrijk in onze relatie.

 

Tips en Adviezen 
 


Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Absoluut wel.

Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik van dilators?
Probeer het vooral!

Heeft u tips voor verbetering van de begeleiding van seksuologen / bekkentherapeuten en/of huisarts?
Ik kreeg van mijn seksuoloog het advies om even te stoppen met sex. Dat gaf mij heel veel rust, toestemming dat ik even niet hoefde. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken gehad met mijn burn-out. Maar ik zou dat mensen wel aanraden. Ik zat zó vast in alles wat ik 'moest' van mezelf en voor anderen, waaronder sex met mijn partner. Dat ik dat op doktersadvies even mocht loslaten heeft mij erg geholpen.

Heeft u gebruikstips/ adviezen voor gebruik van een dilator set? Zo ja, wat zou u willen adviseren?
Ik heb de set echt gezien als cadeautje voor mezelf. Om mijzelf te plezieren en niet mijn partner. Dat zorgde voor meer ontspanning en minder druk op het idee dat ik nu sex moest gaan hebben. Gebruik de set vooral ook alleen!

Heeft u tips/adviezen voor de partner?
Heb geduld en wees lief.

Heeft u tips voor de maker? Hoe zou de ideale dilator set er in uw ogen uit moeten zien?
Ik vind het erg fijn dat mijn dilator er niet uitziet als een penis en dat ik er ook geen porno associatie bij heb. De kleur paars/lila vind ik ook fijn. Ik zou er nog wel een mooi tasje bij willen om ze in op te bergen. Bij mijn set zit een mini vibrator die ik in de dilator schuif, het zou fijn zijn als die regelbaar zou zijn in vibraties.


Heeft u andere producten / methodes / boeken gebruikt voor uw klachten, zo ja welke en hoe heeft u deze ervaren?
Ik heb een hele rits zelfhulpboeken onder m'n neus gehad en daardoor voelde ik me alleen maar meer opgejaagd. Mijn conclusie is dat ik toch echt eerst zelf zin moet hebben in intimiteit of om te vrijen. En dat het dus niet werkt om dat af te dwingen.
 

Hanna (63 jr. heeft Lichen Scleroses): " Pelottes spelen nu vaste rol in ons liefdesleven"


Uw klachten
 

Mijn klachten zijn: pijn bij het vrijen, penetratie en aanraking van de vagina. Bij een medische check 6 jaar geleden bij de huisarts werd ik doorverwezen naar een gynaecoloog. Dit omdat de huisarts eigenlijk altijd een anti-schimmelcrême voorschreef en ik wilde weten wat er écht aan de hand was. De gynaecoloog constateerde, na een biopt, dat ik Lichen Sclerosus (LS) heb. Hier is geen geneesmiddel voor, ik smeer 3 x per week met een hormooncrême, wat de pijn verlicht en de genitale zones wat soepeler maakt.

Bij LS heb je vreselijke jeuk aan de vulva, bloedblaartjes, wondjes littekenvorming en bij mij zijn de schaamlippen vergroeid.

Na een periode flink smeren was ons seksleven weer verbeterd, alhoewel penetratie niet meer lukt. We gebruiken wel kleine vibrators en klaarkomen lukt ook.

Jaarlijks kom ik op controle bij de gynaecoloog en met haar besprak ik mijn ongemakken en zij opperde de dilators. Ik had hiervoor nog nooit van dilators gehoord. Zij adviseerde ook om bij de Paarse Keizerin te kijken.

 

Gebruik

 

Wij hebben de dilatorset aangeschaft via de Paarse Keizerin. Dit was ongeveer 2 jaar geleden. De set bestaat uit 4 roze flexibele “ staven” met een hart waardoor ze kunnen staan. 

De handleiding hebben we niet gelezen, en hebben dat ook niet gemist (denk ik). We hebben de eerste keer de dilator gebruikt bij ons seksspel. Toen ik nat genoeg was bracht mijn man de dilator in. We begonnen met de allerkleinste. Dit ging makkelijk, maar was ook wel onwennig. Ik had het idee dat mijn vagina in de “weigerstand” sprong, maar omdat de dilator zo klein was, was dit niet het geval. Omdat mijn vagina overgevoelig is gebruiken we vrijwel geen glijmiddel, omdat deze vaak branden. Het glijmiddel op waterbasis gaat het beste. Ook maakt mijn man de dilator vochtig met zijn mond, wat het inbrengen makkelijker maakt. 

De tweede keer was wederom tijdens het bedrijven van de liefde. Ook toen bracht mijn man eerst de kleine en later de tweede maat in. Dit ging ook goed, maar na verloop van tijd ging het erg branden. Samen met de vibrator werd ik wel naar een hoogtepunt gebracht. Dit kwam door de vibrator tegen mijn clitoris. Alleen het penetreren met de dilator heeft niet dit effect. 

Elke keer wanneer wij de liefde bedrijven gebruiken wij de dilatorset. Af en toe mag de derde maat erin, maar dit is toch wel pijnlijk. Maar met maatje 2 zijn wij ook al dik tevreden.

Ongeveer 1 x per week vieren we de liefde met een feestje in bed; mooie muziek, vaak massageolie om in de stemming te komen en een lekkere temperatuur.

De temperatuur van de dilators is nog wel een dingetje. Vaak zijn ze erg koud…….

Verder gebruiken we pulse 3 duo voor hem (en haar) en de womanizer, de satisfyer pro 2.

 

Effectiviteit

 

De dilators spelen nu een vaste rol in ons liefdesleven. Echt vooruitgang hebben ze niet geboekt; LS  heeft teveel stuk gemaakt bij mijn vulva, en dit herstelt nooit meer. Maar ons seksleven is wel weer leuk! 

Mijn partner is ook tevreden en weet mij heel goed naar een hoogtepunt te brengen. Hij is ook degene die de dilator inbrengt. Ik gebruik de dilator niet zelf en ook niet “tussendoor”.

 

Tips en adviezen 

 

De dilatorset heeft mij zeker geholpen om weer plezier te hebben in sex. Het is een prima aanvulling op de vibrator en womanizer. Ik zou ze zeker aanraden bij vrouwen met Lichen Scleroses.

Een gebruikerstip is om de dilator eerst op lichaamstemperatuur te brengen in heet water of voor een straalkacheltje te zetten. 

Het is ook fijn dat mijn partner ze gebruikt tijdens het voorspel om met de dilator mijn huid te prikkelen.

 

 

Gebruikersverhaal van Teckla: "Ik vond het lastig om ‘te moeten’ oefenen".


Klachten
 

Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
Ik heb/had pijn bij het vrijen, en liep daarvoor bij een bekkenbodem fysiotherapeute. Eerst heeft zij mij geleerd de bekkenbodem spieren ontspannen. Toen de myofeedback uiteindelijk aangaf dat ik de spieren wel kon ontspannen vond zij het belangrijk dat ik zelf ook ging oefenen.

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
Pijn bij penetratie. Vooral bij de ingang. Een erg branderig en schrijnend gevoel. 

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen?  Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
De klachten waren er omtrent one night stands af en aan wel geweest maar toen ik 4 jaar geleden een vriend kreeg toen ben ik na een half jaar de pijnspiraal in geraakt.

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
Branderig en schrijnend gevoel na penetratie. Uiteindelijk ook bij naar binnen gaan pijn. Tot op het moment dat je ook geen zin meer hebt in seks. Hierdoor werd ik natuurlijk minder nat en dan geeft penetratie meer frictie en dus weer pijn.

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen? 
Zodra ik merkte dat ik ook niet meer geil werd en ik een soort angst voor seks ontwikkelde. Toch wel bijna een afkeer voor seksuele prikkels. Dit werd voor mij echt een ding in de relatie en vond ik echt niet leuk. Alleen werd het alleen maar erger, daarom heb ik toch hulp gezocht.

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar advies?
Ja, die hebben gekeken, zagen niets vreemds, alle soa’s uitgesloten en mij toen verwezen naar een bekkenbodemfysio. Al eerder had ik een pijnstillende creme gehad, maar daar kreeg ik gelijk candida van dus dat was geen succes.

Bent u hiermee naar een bekkentherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies in grote lijnen?
Ik ben naar een gyn/seksuoloog geweest. Ook zij zag niets vreemds en wilde meer op psychologie ingaan. Toen naar de bekkenbodem fysio gegaan en die heeft mij eerst geleerd om de bekkenbodem spieren te leren ontspannen met oefeningen. Daarna ging ze ook steeds meer in op de relatie en mijn beeld van seks en dat ik zou moeten gaan experimenteren. Zij heeft mij nog verwezen naar een huidpoli van vagina's om te kijken of het branderige schrijnende gevoel misschien toch van een huid probleem kwam. Dat was een combinatie van gynaecoloog en seksuoloog maar ook zij zagen niets vreemds aan mijn vagina en raadde mij toch aan om het meer op de psychologische vlak te zoeken. De BB fysio heeft mij ook weer doorverwezen naar een haptotherapeut van pelvic awakening. Om toch meer omtrent de body mind connectie te leren. 

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord? 
Ik had al eerder van dilatoren gehoord via google en toen vond ik ze erg eng. Maar nav het advies van de bekkenbodemfysio toch samen op de paarse keizerin gekeken en deze besteld.
 


Gebruik
 


Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog? Andere hulpverlener? Of alleen? 
Bekkenbodemfysio. Ik heb ze op haar aanraden gebruikt maar niet in haar bijzijn. Dit deed ik alleen thuis. Ik besprak het wel met haar, (niet diep in details) op de afspraken waar we werkte aan de BB spanning dmv myofeedback.

Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? 
Ik vond ze een beetje beangstigend. De kleur was vriendelijk maar ze zien er een beetje ‘prikkend’ uit. Ik had ook niet het idee dat dat zou ‘passen’.

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?
Ja zeker met glijmiddel. Zonder is absoluut niet te doen voor mij. Lijkt me echt af te raden tenzij een persoon van zichzelf erg veel lubricatie maakt. 
Ik had eerst pjur med sensitive, die vond ik wat branderig. De ky-gel was ook niet heel prettig, uiteindelijk heb ik een creme achtig glijmiddel van pink (pink indulgence creme) gekocht bij een sekswinkel in Amsterdam die zij adviseerde bij pelottes. Ook omdat een creme er wat makkelijker op blijft zitten en dat het niet zo’n kliederboel wordt. Hier was ik wel tevreden over, en deze ben ik ook blijven gebruiken.

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
Overdag, omdat ik dan alleen thuis was zodat ik niet gestoord kon worden door mijn partner, ik vond het erg belangrijk om dit in alle rust, zonder prikkels, te kunnen oefenen.

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Omdat de bekkenbodemfysio met een myofeedbackapparaat gewoon de vagina in kon ben ik begonnen met maat 4 in de serie van 5. Deze kwam overeen met de maat van het apparaat en daarom dacht zij dat die anderen echt te klein zouden zijn.

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
Ik vond het erg spannend, ik was ook heel bang voor pijn en dat het niet goed zou gaan. Ik heb goed de uitleg gelezen die bij de pelottes zat en op internet. Ik heb geprobeerd het rustig te doen en niet te forceren. Er was wel wat branderigheid maar dit probeerde ik dan weg te ademen. Daarna was ik vooral erg trots op mijzelf dat ik het een keer gedaan had en probeerde ik daar positief over te zijn.

Hoe voelde u zich toen u de eerste keer hiermee begon? In wat voor stemming was u?
Gespannen en ook het gevoel dat je echt niet wil. Pelottes zijn niet sexy of opwindend, het was gewoon erg ongemakkelijk. Ik was volgens mij ook gestressed vanwege mijn studie daarbuiten.

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
Ik denk dat de eerste keer ongeveer 30 minuten duurde? Vind ik lastig in te schatten. Daarna gok ik dat het ook zo’n 20 minuten duurde per sessie. Echter, je bent er mentaal wel meer tijd aan kwijt. Je bent er mee bezig in je hoofd, je moet je voorbereiden, je moet een plek in je agenda kiezen. Dat moet echt niet vergeten worden. Ik vond het ook fijn om daarna even te douchen dus dat kost ook weer tijd; Al met al ben je er al gauw een uur mee bezig.

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u anders, hoe? En waarom?
Ik volgde grotendeels de handleiding, maar ik denk dat ik in mijn drive om het snel goed te krijgen het misschien iets te snel wilde doen allemaal. Je wil gewoon weer normaal seks kunnen hebben en daar niet jaren mee bezig zijn. Dus de ‘kleine stapjes’ zoals de eerste keer helemaal niet proberen hem in te brengen heb ik volgens mij overgeslagen. Ik denk ook dat ik de eerste keer dat ik de grotere dilator probeerde dat het iets te ‘snel’ was, als in te vroeg. Hierna ben ik ook weer een tijd terug gegaan naar de kleinere.

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Ik denk een paar dagen

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
Je weet al een beetje wat je gaat doen en wat het is enzo, alleen het blijft spannend, gaat het deze keer goed, of gaat het opeens slecht. Ik vond het erg lastig om mijn verwachtingen los te laten. Ik had ook een muziekje op gezet voor wat meer ontspanning en probeerde net zoals de vorige keer de stappen uit te voeren.

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
Ik denk dat ik toen iets minder de tijd ervoor nam dat ik toch wat sneller wilde dan dat mijn lichaam aankon. Volgens mij was dat een beetje een tegenvaller. Ups en downs..

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
Ik probeerde elke week. Ik vond het heel lastig om er mee bezig te zijn en wilde dit graag alleen maar van mij weg schuiven. Ook vond ik het lastig om momenten in mijn agenda te vinden dat ik er echt tijd voor had, zodat je hier niet gaat haasten.

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Het is niet sexy of opwindend. Het aanraden was om goed te ontspannen of eventueel wat opwindends te kijken of lezen. Om zo ook in een seksuele stemming met de pelotte te experimenteren. Alleen het voorbereiden van het oefenen, en dat ding pakken, dat riep al een negatieve emotie bij mij op waardoor ik echt met tegenzin ging oefenen. 

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon? 
Ja zoals hierboven beschreven, toen ik al wat vaker geoefend had probeerde ik ook wat opgewonden te raken voordat ik begon met de pelottes. Ik heb het ook geprobeerd om opgewonden te raken wanneer de dilator al in de vagina zich bevond. Ik kon uiteindelijk wel goed ontspannen als de dilator er eenmaal in zat en niet bewoog. Echter, er zat ook een klein vibratortje bij die in de pelotte kon, maar voor mij was een vibrator in een pelotte te heftig en gaf geen fijn gevoel, juist meer een irritatie. Ook een orgasme met de pelotte in was niet fijn, en was zelfs pijnlijk. Dit was een nare ervaring.

Kunt u stap voor stap  beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
(Dit kan wat ons betreft niet uitgebreid genoeg. Alle informatie / ervaringen/ bevindingen/ details zijn van harte welkom.)
Ik pakte eerst al mijn spullen, dus dilatoren, een handoekje om op te liggen, glijmiddel, en dit legde ik neer op mijn bed. Dan sloot ik de deur en ging ik onder de dekens liggen voor de warmte. Ik probeerde eerst ademhalingsoefeningen om echt te landen en even goed te ontspannen. Ik zette soms ook een muziekje op zodat je niet omgevingen geluide hoorde die je afleidde van het hier en nu. Dan pakte ik de kleine dilator en deed die eerst tussen mijn benen, of op mijn buik zodat deze alvast kon opwarmen, ik vond het altijd een koud ding. Daarna deed ik daar glijmiddel op. Dit bracht ik ook aan op de vagina al. Vervolgens legde ik de dilator op de vagina maar nog niet met een beweging om naar binnen te gaan om daar eerst weer aan te wennen. Vervolgens probeerde ik deze met een schuivende manier naar binnen te brengen, eerst een heel klein stukje. Dan deed ik weer ademhalingsoefeningen om echt in contact te staan met de bekkenbodem spieren. Zodra ik deze echt kon voelen bewegen hield ik echt minimale druk op de dilator zodat deze heel erg langzaam met de ademhalingen naar binnen kon glijden. Dit deed ik net zolang tot deze helemaal binnen was, en dan probeerde ik deze daar stil te houden. Je moest hem wel vasthouden anders dan gleed hij er weer uit. Daar liet ik hem een tijdje zitten om gewoon te kunnen wennen. Het er uit halen deed ik ook weer met behulp van de ademhaling en heel rustig zodat ook dit geen pijn zou doen.
Ik probeerde uiteindelijk in latere sessies ook de dilator wat te bewegen, heen en weer maar ook een soort ‘roer’ beweging. Hierdoor kon je met een klein formaat pelotte toch wat meer ruimte creëren voor mijn gevoel. Een tip is wel echt dat zodra je wat pijn voelt dat je eigenlijk dat probeert weg te ademen, dus niet gelijk pelotte er uit, maar probeer te ontspannen zodat de pijn weg trekt.

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Ik heb ze ongeveer een half jaar gebruikt denk ik. Alleen de weerzin voor het oefenen werd naarmate ik wat slechte ervaringen had steeds groter, dit had ik ook geuit naar mijn bekkenbodemfysiotherapeute en toen hebben we besloten dat ik daar voorlopig maar mee moet stoppen.

 

EffectiviteitMerkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
In het begin merkte ik een langzame vooruitgang waarbij de dilator steeds sneller naar binnen ging, ipv 5 minuten, werd het 2. Ik kon mij ook sneller ontspannen voordat ik begon omdat het steeds beter ging. Het stagneerde alleen bij het bewegen van de pelotte, dat bleef echt een ding wat bleef schrijnen.

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel? Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe? Zo nee, zijn ze verslechterd of hetzelfde als bij de start? Indien niet verbeterd: wat gaat u nu doen?
Helaas zijn de klachten er nog steeds. Ik denk dat ze hetzelfde zijn gebleven qua pijn en geen zin in seks. Ik heb wel door de pelottes gezien en gemerkt dat het niet een vaginisme is waarbij ik echt niet ‘kan’ ontspannen. Een penetratief object pas wel in de vagina. Ik ben nu in behandeling bij een haptotherapeut die van binnen probeert de bekkenbodemspieren te triggeren om deze op die manier te laten ontspannen. Ook leert zij mij meer in mijn lichaam te zitten. Ik hoop heel erg dat ik met behulp van haar vooruit ga. Maar dat is nog afwachten.

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
Ik had de verwachting dat je zou leren dat het wel past, of dat je zorgt dat het past. In dat opzicht hebben ze wel geholpen want uiteindelijk paste ook de grootste dilator gewoon in de vagina, en wanneer deze stil gehouden werd was het ook niet pijnlijk. Het bewegen van de dilator however gaf wel een branderig gevoel, en gezien seks met penetratie toch wel door middel van een heen en weer bewegende beweging is, voelde het alsof het toch allemaal niet lukte. Ik had gehoopt dat ook dit gewoon mogelijk werd gemaakt door de pelottes maar dat was helaas niet zo.

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? Zo ja, wat waren deze?
Ik vond het erg naar dat het bewegen zo pijnlijk/branderig bleef. Hierdoor had ik echt het idee dat het niet de bekkenbodem spieren waren maar de huid. Ik weet niet of dat aan mij of aan de pelottes lag dus ik vind het moeilijk om dit een negatieve bijwerking te noemen. Wel riep het ‘oefenen’ echt een weerzin bij mij op. Dus mijn hele probleem waarmee ik liep werd er niet leuker op.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de rol van de partner in dit traject?
Ja ik heb een partner, Hij vind het erg moeilijk om er mee om te gaan maar plaatst niet zijn seksuele verlangens boven wat ik aan kan. Daar is hij heel erg begripvol in. Hij weet gewoon niet hoe hij mij wel kan helpen. Ik zou wel willen dat hij meer betrokken was bij het hele traject, maar ik weet ook niet zo goed hoe ik hem dan die rol zie vervullen. Het is toch een beetje een akward situatie. Seks zou een lekker gedachteloze leuke ervaring moeten zijn, maar nu moet alles heel bewust en is het meer training dan echt iets leuks.Tips en Adviezen Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Ik denk dat het wel een goede manier is om te wennen aan penetratie. Om ook het vertrouwen te hebben dat het lichamelijk echt wel past. Ik zou het wel echt aanraden onder begeleiding van een bekkenbodemtherapeut, (wel alleen thuis maar dat zij de hoofdbehandelaar is), zodat je je twijfels en ervaringen met haar kan bespreken en delen. Het geeft ook wat meer een stok achter de deur om er mee te beginnen. Iedereen is anders, dus ik heb wel het vertrouwen dat ze voor iemand anders wel goed zouden kunnen helpen. Ik zal ze misschien zelf ook weer gaan gebruiken als ik er weer wat meer vertrouwen in heb.

Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik van dilators?
Zoek in ieder geval hulp van een bekkenbodemfysio. Deze kunnen je eerst leren de spieren ontspannen. Als je niet weet hoe je die spieren aanstuurt en je gaat er toch een dilator in proberen te forceren denk ik dat het erg averecht zal gaan werken.

Heeft u tips voor verbetering van de begeleiding van seksuologen / bekkentherapeuten en/of huisarts?
Ik weet niet hoe je dit zou moeten doen maar ik vond het erg lastig om ‘te moeten’ oefenen. Natuurlijk moet er iets van regelmaat in zitten, maar omdat het ‘moest’ gaf het ook een soort weerzin. Dus een manier dat de patiënt dit niet als een ‘moeten’ ervaart?

Voor de huisarts: neem de klacht serieus. Gebruik niet de woorden ‘het zit tussen je oren’. Laat een patiënt er ook niet te lang mee lopen (door allemaal half bakkige dingen te proberen) want zodra het pijn doet wordt het alleen maar erger en als je in de pijnspiraal zit en uiteindelijk de seksuele connectie met partner kwijt bent dan is het echt heel erg moeilijk om deze weer terug te krijgen.
Voor hulpverleners ansich: sluit lichamelijke opties eerst echt uit, ik weet de statistieken, en het is een beetje over diagnostiseren maar: Ik vind het nog steeds moeilijk om te accepteren dat het iets psychisch is, maar dat was veel lastiger nog toen ik echt dacht dat er iets lichamelijks gewoon nog mis was.

Heeft u gebruikstips/ adviezen voor gebruik van een dilator set? Zo ja, wat zou u willen adviseren?
Zorg dat de dilator warm is voordat je deze gebruikt. Dan voelt het ook wat natuurlijker aan, en niet als een koud plastic ding. Ik adviseer ook echt de creme achtige glijmiddel van pink. Die brengt makkelijk aan op de pelotte en voelt zacht en fijn aan.

Heeft u tips/adviezen voor de partner?
Zorg dat iemand er niet alleen voor staat en wees daar pro actief in. Zoek zelf dingen op, kom met een voorstel. Niet omdat ‘jij als partner’ graag seks wil, maar omdat je je partner wil helpen zodat je daarna wel weer ‘samen’ leuke seks kan hebben.

Heeft u andere producten / methodes / boeken gebruikt voor uw klachten, zo ja welke en hoe heeft u deze ervaren?
Ik heb veel op internet gezocht over wat er allemaal met mij zou kunnen zijn, maar hier werd ik niet veel wijzer van. Wel vond ik de website met uitleg van de paarse keizerin echt heel erg behulpzaam (niet reclame makend ofzo, vond ik echt fijn). Maar ik raad wel iedereen aan om toch begeleiding te zoeken van een seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut. Die weten er toch meer van en kunnen je tips geven (die raadde mij ook de website van paarse keizerin aan namelijk). Ook is het belangrijk dat als je de eerste hulpverlener toch niet fijn vindt dan is het helemaal okay om te wisselen. Het moet ook een match zijn.

Heeft u nog opmerkingen/suggesties etc. die u wilt delen?
Ik denk dat het vinden van een glijmiddel wat bij jou past een beetje een zoektocht is, ik vond er veel branderig. Maar geef daarbij niet op. Een een glijmiddel voor een pelotte en een glijmiddel wat je tijdens seksueel contact wil gebruiken kan ook weer anders zijn (siliconen vs waterbasis enzo). Dus blijf daarin gewoon zoeken. 

 

Gebruikersverhaal van Lotte K. (30): "Zinvoller en leuker om te oefenen in staat van opwinding".


Uw klachten

 

Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
Ik heb een overactieve bekkenbodem waardoor dingen inbrengen lastig was (bijvoorbeeld een menstruatie cup of inwendig onderzoek bij de gynaecoloog). Omdat ik trouwplannen had heb ik met mijn bekkenfysiotherapeut overlegd welke stappen ik proactief kon nemen om die ervaring zo goed mogelijk te laten verlopen. Zij raadde aan om te gaan oefenen met dilators.

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
Door mijn overactieve bekkenbodem heb ik vaak last van pijn in mijn onderrug, moeite met langere periodes van staan, lange afstanden lopen, tillen en bepaalde huishoudelijke zaken zoals de was doen en stofzuigen. Daarnaast was het laten doen van inwendig onderzoek pijnlijk en had ik soms
zelf moeite met het inbrengen van een menstruatiecup.

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen?  Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
Ik ben nu bijna 30 en heb al sinds mijn tienerjaren in verschillende maten last van mijn bekkenbodem.

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
Niet te lang achter elkaar kunnen lopen zonder te hoeven zitten. Geen zware objecten kunnen tillen. Deze klachten werden soms even beter als mijn conditie vooruitging, maar zijn nooit helemaal weggeweest.

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen? 
Toen ik mijn werk niet meer zonder klachten kon uitvoeren en ik steeds vaker pijnstillers moest gaan slikken.

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar advies?
Ik ben meerdere keren naar de huisarts geweest met deze klachten. Omdat er geen aanleiding voor de pijn werd gevonden kwam hier niet altijd gerichte hulp uit. Uiteindelijk ben ik via de gynaecoloog doorgestuurd naar een bekkenfysiotherapeut in het ziekenhuis. Deze had al meteen door dat mijn bekkenbodem overactief is en ik deze te vaak en te veel aanspan. Hier zijn we samen aan gaan werken. Sindsdien zie ik langzaam verbetering.

Bent u hiermee naar een bekkentherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies in grote lijnen?
Ja, ik heb meerdere fysiotherapeuten opgezocht. Pas toen ik via het ziekenhuis werd doorgestuurd vond ik een bekkentherapeut die me goed kon helpen. Omdat ik al jarenlang met mijn klachten rondliep en het inmiddels dus chronisch was, had ik een andere aanpak nodig. We werken vooral aan ontspanning, ademhalingsoefeningen en oefeningen om mijn bekken los te houden. Langzaam bouwen we op naar buikspieroefeningen om mijn core weer sterker te maken. Daarnaast kijken we veel naar hoe ik met de pijn omga en dat kan verbeteren.

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord? 
Ik kende dilators al wel, dus toen mijn bekkenfysio het voorstelde vond ik het een logische stap om te nemen.Gebruik
 


Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog?
Andere hulpverlener? Of alleen? 

Mijn bekkenfysio heeft ze aangeraden en op de website laten zien welke ik kon bestellen. Vervolgens heeft ze me uitgelegd hoe ik ze kon gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om ze alleen zelf thuis te gebruiken en niet met mijn therapeut tijdens behandelingen. Hier was ik meer mee op mijn gemak.

Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? Prettig?
Onaantrekkelijk? Beangstigend? Vriendelijk? Vreemd? Wellicht heeft u er
andere bewoordingen voor, namelijk: ....

Ik heb de roze set van 5 dilators. Ik vond het fijn dat ze van siliconen zijn waardoor ze zachter zijn en de roze kleur ziet er vriendelijk uit. Ik was blij dat deze set klein genoeg begon voor mij (dit wist ik ook omdat ik met mijn therapeut had overlegd). Ik was een beetje bang dat er teveel verschil zat tussen de verschillende dilators en dat van 1 naar 2 en van 2 naar 3 enz. een te groot verschil zou zijn. In de praktijk bleek dit niet het geval.

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u
daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?

Ja! Het is ook echt aan te raden om altijd glijmiddel te gebruiken. Zelf gebruik ik pjur woman aloe. Die is waterbased dus tast de dilators niet aan. Daarnaast vind ik deze fijn omdat die een neutrale geur heeft en een fijne substantie. Hij blijft fijn glad en droogt niet snel uit. Daarnaast was het een van de meer ‘clean’ opties zover ik kon zien. Geen enge ingrediënten die niet goed zijn om binnen te krijgen.

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
Het moment van de dag verschilde. Soms ’s avonds voor bed, maar andere keren juist ’s middags zodat ik het met meer focus en aandacht kon doen. Andere keren onder de douche.

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Ik begon met de kleinste dilator.

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
De eerste keer vond ik spannend. Het voelde toch wat onwennig en ik wist niet goed wat ik kon verwachten op het gebied van pijn. Maar al snel werd dit minder en viel het allemaal reuze mee.

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
Het verschilde hoelang ik per sessie bezig was. Als het goed ging en ik meerdere dilators gebruikte duurde het wat langer soms was ik dan een half uurtje bezig denk ik. Andere keren ging het niet goed en was ik sneller klaar. Doorzetten of soms letter moeten doorduwen heeft geen zin. Dus dan stopte ik en wist ik dat het een andere keer wel weer goed zou komen.

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u anders, hoe? En waarom?
De handleiding was prima, maar ik ben ook blij dat ik soms gewoon mijn eigen plan trok. Ik ken mijn lichaam het beste en weet wat het nodig heeft. Daarnaast heb ik ook niet meerdere keren per week gebruik gemaakt van de dilators. In het begin 1 of 2 keer per week. Daarna kon ik afbouwen omdat het zo goed ging.

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Een week denk ik.

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
Minder spannend waardoor ik beter kon voelen wat er gebeurde en wat ik daar van vond.

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
Het werd steeds makkelijker. Wat overigens niet betekende dat ik ook steeds makkelijker grotere dilators kon gebruiken. Dit kon per sessie nog wisselen.

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
Over een periode van 3 of 4 maanden meestal wekelijks.

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Heel bewust moeten blijven voelen en geduldig zijn met de vooruitgang. Als het een sessie niet lukt is dat helemaal niet erg. Kans is groot dat het de volgende sessie weer beter gaat en anders is het juist knap dat je volhoudt en het gewoon doet.

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon?
Over het algemeen wel. Ik heb ook wel eens een sessies gedaan zonder opwinding maar omdat ik juist begon met de dilators omdat ik in staat wilde zijn om penetrerende seks te kunnen hebben was het zinvoller om te oefenen in een staat van opwinding. Daarnaast vond ik dat ook leuker en voelde het minder zwaar en als ‘moeten’ maar kon ik er soms ook plezier aan beleven.

Kunt u stap voor stap beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
Handdoek op bed leggen om op te liggen en een kleine handdoek waar ik de dilators op kon leggen, zorgen dat alles schoon was en het glijmiddel klaarlag. Proberen ontspannen te liggen en meestal pakte ik een vibrator erbij om opgewonden te raken. Vervolgens pakte ik na een tijd een dilator waarvan ik zeker wist dat die zou passen om die in te brengen. Als dat goed ging en ik had zin om een stapje groter te gaan wisselde ik ze om.
Een kleine handdoek naast me was dan fijn om de gebruikte dilator op te kunnen leggen.
Soms deed ik ook een sessie samen met mijn partner. In het begin deed ik zelf de dilators nog inbrengen maar op een gegeven moment was ik comfortabel genoeg om mijn partner dit te laten doen. Samen oefenen is veel leuker als je hier samen goed over kan praten.

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Een paar maanden. Nu heb ik ze niet meer nodig maar heel af en toe pak ik
ze er nog bij.

 

Effectiviteit
 


Merkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
Ja, ik merkte na enkele keren al lichte verbetering. Maar soms ging het tijdelijk ook weer minder goed. Vooruitgang is niet linear.

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel? Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe?
Zo nee, zijn ze verslechterd of hetzelfde als bij de start? Indien niet
verbeterd: wat gaat u nu doen?

Mijn klachten zijn verbeterd. Met inbrengen heb ik nu minder last. Het was fijn om in mijn dagelijkse leven te merken dat het beter ging. Zo kon ik op een gegeven moment zonder pijn en moeite mijn menstruatiecup inbrengen en deed inwendig onderzoek bij de gynaecoloog geen pijn meer.
Op seksueel gebied gaat het ook al veel beter en ik heb alle vertrouwen dat ik penetrerende seks kan hebben als ik straks getrouwd ben.

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
Ik hoopte dat het zou helpen om te leren ontspannen en ook om zelfvertrouwen te geven dat ik uiteindelijk moeiteloos kon penetreren. Dat heeft het ook gedaan.

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? Zo ja, wat waren deze? 
Een enkele keer voelde het naderhand wat gevoelig.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de rol van de partner in dit traject?
Ja, ik heb een partner. Ik ben heel blij dat ik alles openlijk kon bespreken met hem. Het feit dat ik mijn zorgen over penetratie kon delen en kon vertellen wat het behandelplan was maakte het hele proces veel minder eng en zwaar. Het was fijn dat hij me aanmoedigde en trots was op al het werk dat ik erin stopte bij de therapeut. Hierdoor kreeg ik de steun die ik nodig had. Daarnaast was het ook fijn om samen te werken met de dilators.
Zeker omdat ik eigenlijk in opgewonden staat moest oefenen. Daar hielp hij graag mee en we hebben er ook samen plezier aan beleefd.Tips en Adviezen 
 


Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Ik zou dilators zeker aanraden als je denkt dat je er baat bij zult hebben.

Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik van dilators?
Mij heeft het enorm geholpen om dit met mijn bekkentherapeut te doen. Het hielp ook enorm dat ik alles met mijn partner kon bespreken. Ik had het veel zwaarder gevonden als ik dit proces helemaal alleen had moeten doorlopen. Iemand hebben met wie je het kan bespreken en die je kan bemoedigen is ontzettend fijn. Zeker op momenten als het allemaal even niet lukt is het fijn als je bij iemand kan uithuilen om alle frustraties eruit te gooien.

Heeft u tips voor verbetering van de begeleiding van seksuologen / bekkentherapeuten en/of huisarts?
Nee

Heeft u gebruikstips/ adviezen voor gebruik van een dilator set? Zo ja, wat
zou u willen adviseren?

Doe rustig aan. Het is ook belangrijk om er mentaal ruimte voor te hebben.
En als er iemand is met wie je er over kan praten, doe dat dan. Support hebben is fijn.

Heeft u tips/adviezen voor de partner?
Praat er open over. Vraag je partner wat ze nodig heeft. Begrijp dat het niet alleen fysiek maar ook mentaal ruimte van haar vraagt. Vraag of ze het samen wil doen of dat je op een andere manier kan helpen. Laat haar weten dat ze niet alleen is.


Heeft u andere producten / methodes / boeken gebruikt voor uw klachten, zo ja welke en hoe heeft u deze ervaren?
Veel ademhalingsoefeningen en oefeningen om mijn bekken los te
maken/houden via de fysio.

Heeft u nog opmerkingen/suggesties etc. die u wilt delen?
Ook als het intimiderend lijkt kan je dit doen. Doe het rustig aan en op je eigen tempo.

Gebruikersverhaal van Lotte E. : "De eerste keer ging ik te ver".


Uw klachten


Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
Ik ging een dilatorset ging zoeken nadat ik voor de eerste keer penetratieve seks had geprobeerd met mijn partner. Vóór die poging was ik al enige tijd seksueel actief zonder penetratie, en ik schrok er enorm van hoeveel pijn de poging deed en om het feit dat het ook simpelweg niet fysiek mogelijk
leek. Een vriendin noemde het woord “vaginisme” en toen begon de bal te rollen.

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
Tampons of een enkele vinger kon ik (niet zonder ongemak) in mijn vagina tolereren, maar meer dan dat ook niet. Zodra het groter werd (meer vingers, een speeltje, of de penis van mijn partner) leek er
wel een fysieke barrière te zitten, echt maar een paar centimeter diep, die ondoorbreekbaar voelde
en een ontzettend stekende pijn veroorzaakte als ik doorduwde.

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen? Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
De eerste keer dat ik merkte dat ik klachten had, was toen mijn vriend en ik voor het eerst probeerde penetratieve seks te hebben. Achteraf gezien was het daarvoor ook al lastig om wat dan ook bij mijn vagina in te brengen, maar omdat ik me niet klaar voelde voor penetratie en geen tampons of seksspeeltjes gebruikte had ik niet door dat er iets aan de hand was. De ontdekking was ongeveer
een jaar geleden, mei 2022.

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
De eerste klachten waren een enorme, stekende pijn in mijn vagina, alsof er iets tot een absolute
limiet werd uitgerekt en zou scheuren als we verder gingen. Aanvankelijk dacht ik dat het iets met het hymen te maken had en dat ik er gewoon doorheen moest duwen, maar dat maakte de pijn ondraaglijk.

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen?
Ik had enorm last van de klachten vanaf het eerste moment dat ik ze ontdekte. Niet alleen deed elke
vorm van penetratie enorm pijn, het gaf me ook een enorme klap op mentaal gebied. Mijn partner is
er altijd ontzettend lief en begripvol geweest, wat hielp, maar ik kon niet vermijden dat ik me voelde
als een gebroken of kapotte vrouw. Slaat nergens op natuurlijk, maar mijn zelfvertrouwen was toch flink beschadigd. Ik had helaas al geen goede ervaringen gehad met mannen en seks en hierdoor ging
ik het alleen maar meer vermijden, terwijl ik juist zo graag de intimiteit van p-in-v seks met mijn lieve
partner wilde delen en me er helemaal klaar voor voelde.

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar
advies?

Ja, ik ben meteen naar de huisarts gegaan na met wat vriendinnen en mijn moeder gesproken te
hebben. De huisarts in kwestie was een begripvolle jonge vrouw die me meteen aanraadde om
contact op te nemen met een bekkenbodemtherapeut.

Bent u hiermee naar een bekkentherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies
in grote lijnen?

Uiteindelijk ben ik niet naar een bekkentherapeut geweest. Als student was dat een enorme kostenpost, dus ik trok aan de bel bij goede vriendinnen die ervaring hadden met vaginisme en ander
vaginaal ongemak.

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord?
Eén van mijn vriendinnen, die voorheen vaginisme had gehad, vertelde me over haar therapie en
werkwijze en verzekerde me dat het haar enorm geholpen had. Eerst was ik wat sceptisch en dacht ik
niet dat het me zou lukken, maar toen een tweede en vervolgens een derde vriendin me vertelden dat ze gelijke ervaringen hadden gehad (zoveel meer vrouwen lijden hieronder dan ik dacht, en
zoveel hebben het gevoel dat ze er niet over kunnen praten!) wilde ik een poging wagen.

 

Gebruik

 

Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog? Andere hulpverlener? Of alleen?
Ik gebruik de set alleen, zonder professionele hulp. In plaats daarvan heb ik van mijn lieve vriendinnen hun therapieschema’s gekregen en tips over het gebruik van de set die ik uiteindelijk bij
De Paarse Keizerin gekocht heb.

Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? Prettig? Onaantrekkelijk?
Beangstigend? Vriendelijk? Vreemd? 

De vijfdelige siliconen dilator-set (https://www.depaarsekeizerin.nl/product/siliconen-dilator-set) zag
er bijna lief uit. Een fijn roze kleurtje in een handig tasje, echt minder eng dan ik dacht. Wel schrok ik
een beetje van de grootte van de grootste dilator; ik was ervan overtuigd dat die nooit ging passen,
maar omdat de vorm in dikte afnam richting het uiteinde oogden ze al een stuk minder intimiderend
dan van die harde, kaarsrechte plastic of metalen dilators.

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?
Ik gebruik absoluut glijmiddel bij gebruik. Eerst gebruikte ik Durex Sensitive waterbasis. Die werkte echter niet heel goed, om de een of andere reden. Het inbrengen ging stroef en het rustig uittrekken ook, waardoor de moed me meteen een beetje in de schoenen zonk. Maar zodra ik overstapte naar Durex Sensilube ging het zo veel soepeler! Ik denk dat ik uiteindelijk de eerste uitsluitend ben gaan gebruiken tijdens (non-penetratieve) seks met mijn partner en de tweede voor mijn dilatorsessies.

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
Meestal gebruik ik mijn dilators in de avond na het eten, als ik overdag gewerkt had; dan kon ik in
alle rust op de bank gaan liggen, een serie of filmpje opzetten en op mijn eigen tempo de oefeningen
doen. In weekends ook in de middag als ik tijd/energie had en me op mijn gemak voelde.

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Ik heb de kleinste slechts één of twee keer gebruikt, om rustig te beginnen. Die voelde ik niet echt zitten na een minuut of twee. Daarna ben ik eigenlijk altijd met de tweede begonnen.

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
Mijn vriendinnen hadden me er al voor gewaarschuwd dat ik misschien niet tevreden ging zijn over de eerste sessie. Dit klopte als een bus; ik was een beetje hoogmoedig en ging verder dan mijn lichaam comfortabel vond, waardoor ik snel vast kwam te zitten en niet verder kon. Daarna nam ik er echt meer tijd voor en probeerde ik niet zo ver mogelijk te komen omdat ik “vond dat mijn lichaam
dat moest kunnen”.

Hoe voelde u zich toen u de eerste keer hiermee begon? In wat voor stemming was u?
De eerste keer voelde ik me wat gespannen, maar ook enthousiast en hoopvol. Het klinkt cliché,
maar met een positieve (zelf)liefdevolle instelling kom je echt altijd verder!

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
Mijn eerste sessie duurde waarschijnlijk het kortst, ongeveer een halfuur. Toen begon ik me erg
ongemakkelijk te voelen en gaf ik het op. Daarna, met meer rust en kalmte en vertrouwen in mezelf nam ik ook meer de tijd en zat ik meer richting de 45 minuten tot een uur.

Had u baat bij de handleiding? Vond u de handleiding duidelijk/goed? Zo niet, wat miste u
aan informatie/wat vond u er niet goed aan?

De handleiding die bij de dilators heb ik eerlijk gezegd niet veel gebruikt na de eerste week. In die
eerste week was hij wel heel fijn om te lezen: er stond heel veel steun in, heel wat geruststellende
dingen die me meteen wat zelfverzekerder maakten en de druk om meteen te “presteren”
weghaalden.

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u
anders, hoe? En waarom?

Ik gebruik de dilators niet precies volgens de handleiding. Ik heb van mijn vriendin een fijn schema met bekkenbodemoefeningen voor dilators gekregen, die zij van haar bekkentherapeut had gekregen. Daar heb ik uiteindelijk wat andere oefeningen aan toegevoegd die ik van een andere vriendin had gekregen (zoals andere lighoudingen of zittend of zelfs staand proberen mijn bekkenbodemspieren aan te spannen).

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Er zat precies een dag tussen de eerste en de tweede sessie.

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
De tweede sessie ging ietsje beter dan de eerste, omdat ik nu een beter beeld had van wat ik kon
verwachten en waarom het belangrijk was dat ik mijn tijd nam en lief was tegen mezelf.

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
De derde sessie ging weer beter dan de eerste twee omdat ik toen een beter glijmiddel had gekocht,
waardoor het inbrengen onmiddellijk vlotter en gemakkelijker ging.

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
In het begin gebruikte ik de dilatorset elke dag één keer, heel soms zelfs twee (in het weekend bijvoorbeeld). Later werd het minder omdat ik een beetje een plafond tegen leek te komen en wat
moeilijker de tijd en energie kon vinden om het elke dag te doen.

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Ik vond het lastig dat het zoveel tijd in beslag nam; van het klaarmaken en voorbereiden tot naderhand wassen en opruimen was ik wel dik een uur kwijt. Bovendien ging het op en neer qua resultaten; soms had ik een heel goede week met wat vooruitgang, maar vervolgens een slechte dag
waarop het voelde alsof ik alle voortgang kwijt was geraakt.

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon?
Soms wel. Een handvol keren heb ik een dilator gebruikt tijdens het masturberen om te zien of dat
gemakkelijk ging. Het was inderdaad wat soepeler en af en toe best leuk.

Kunt u stap voor stap beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
Eerst zoek ik een aflevering van een leuke serie of een film uit om te kijken op mijn laptop, die ik dan
op mijn koffietafel zet. Vervolgens dim ik mijn lichten en leg ik een handdoekje over mijn bank heen.
Daarop ga ik dan, met mijn onderlichaam naakt (met een dekentje als het koud is) op mijn rug liggen
met mijn benen een beetje opgetrokken en mijn knieën een beetje uit elkaar. Voordat ik iets inbreng,
doe ik een setje van 10/20 ademhalingsoefeningen waarbij ik met elke ademteug van 4 seconden
ook mijn bekkenbodemspieren aanspan, en weer loslaat als ik uitadem. Dan pak ik de één-na-kleinste dilator, goed bedekt met glijmiddel, die ik heel rustig en compleet ontspannen naar binnen laat
glijden. Als hij eenmaal goed zit, doe ik een paar bekkenbodemoefeningen (5 tot 10 seconden aanspannen, 2 seconden loslaten, of juist 10 keer snel aan- en ontspannen). Dan laat ik hem een poosje zitten, af en toe de dilator een beetje ronddraaien en de vagina wat uitrekken, tot ik hem niet echt meer voel. Als het compleet pijnloos en comfortabel is ga ik naar de volgende grootte,
enzovoorts. Maar nooit langer dan een uur, dus ik push mezelf ook echt niet verder dan nodig is
omdat ik weet dat langdurig kleine stapjes nemen op de lange termijn veel beter gaat zijn.
Het belangrijkste wat ik ervaren heb is dat je echt je rust moet nemen. Zorg ervoor dat je lekker ligt/zit, dat je er zonder verwachtingen mee begint, dat je jezelf geen inmense pijn bezorgt, en most of all: trust the process and trust in yourself!

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Ik gebruik mijn set inmiddels bijna een jaar. Omdat ik nog steeds niet ben waar ik wil zijn heb ik nog
steeds af en toe sessies, en binnenkort ga ik ze weer dagelijks proberen te gebruiken.

 

Effectiviteit
 


Merkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
Aanvankelijk merkte ik niet enorm veel vooruitgang. Het duurde echt wel een paar weken voor ik merkte dat de kleine dilator altijd wel makkelijk naar binnen ging. Na een maand of twee zag ik mijn partner weer (we hebben een langeafstandsrelatie dus erg vaak zien we elkaar helaas niet). Toen vroeg ik hem op een intiem moment om een vinger bij mijn vagina in te brengen, wat verrassend genoeg eigenlijk heel soepel verliep. Op dat moment had ik door dat ik wel degelijk langzaam een
beetje vooruitgang had geboekt.

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel?
Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe?

Mijn klachten zijn zeker verbeterd, maar ik heb nog niet een punt bereikt waar ik gelukkig mee ben.
Penetratieve seks is nog steeds een no-go; een halfjaar nadat ik begonnen was hebben mijn vriend
en ik het nog een keer geprobeerd. Dit keer zorgden we er eerst voor dat ik opgewonden was,
vervolgens gebruikten we samen mijn dilatorset tot de grootste dilator wat best okee ging, maar zijn
penis is wat breder en toen hij deze bij mijn vagina inbracht deed het toch echt weer flink pijn. Ik kon
het heel even tolereren maar na nog geen halve minuut was de pijn me teveel en moesten we
stoppen. Ik wil wel echt in staat zijn om met mijn partner penetratieve seks te hebben, dus ik zal nog
even door moeten knokken.

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u
geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
Ik weet dat ik (nog) niet heb bereikt wat ik wilde bereiken, maar ik dacht niet dat ik überhaupt
verbeteringen zou zien dus ik heb er vol vertrouwen in dat het me met geduld en discipline wel gaat
lukken. If anything, ik voel me in ieder geval al stukken beter in mijn vel en veel minder onzeker!

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? Zo ja, wat waren
deze?

Tot dusver heb ik nog geen negatieve bijwerkingen ervaren, gelukkig.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de
rol van de partner in dit traject?

Mijn lieve partner is mijn steun en toeverlaat geweest. We hebben slechts twee keer de set samen
gebruikt; uiteindelijk ben ik dan veel meer op mijn gemak, en voel ik geen druk om te presteren of
om hem te helpen als hij opgewonden raakt. Wel hebben we regelmatig in een videogesprek gezeten waar ik ondertussen mijn oefeningen deed. Dan zag hij er echter niks van, waardoor ik dus wel met
zijn geruststellende aanwezigheid kon trainen maar zonder enige druk. Het is voor mij gruwelijk
belangrijk dat mijn partner wel betrokken is; het gaat uiteindelijk om een seksleven dat wij samen
delen, en ik vind het niet fijn om me te voelen alsof ik als enige hard moet werken en moet lijden (als
het ware) voor iets wat wij samen willen doen. Hij is er gelukkig ontzettend liefdevol over en wil echt
op de hoogte blijven van wat voor voor- of achteruitgang dan ook.
 


Tips en Adviezen
 


Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Ik raad dilators zonder twijfel aan! Het is absoluut niet hopeloos, deze dingen helpen écht als je de
nodige tijd erin investeert.


Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik
van dilators?

Als je je er comfortabel mee voelt, zou ik zeker in de vriend(inn)enkring rondvragen of andere dames
gelijke klachten hebben (gehad). Dat zorgt ervoor dat je je geen moment alleen voelt en het haalt
zoveel druk en eventuele schaamte weg; je bent niet kapot, het komt echt veel meer voor dan je
denkt en het is gewoon te behandelen! Denk alsjeblieft niet dat pijn tijdens seks normaal is; jij hebt
ook het recht om je gewoon goed te voelen tijdens wat voor seksueel contact dan ook. Dilators zijn
een hele fijne optie om in alle rust en comfort van je eigen huis stapje voor stapje voor jezelf te
zorgen; je verdient het. :) 


Heeft u tips voor verbetering van de handleiding?
De handleiding was echt prima; ik denk dat iemand uiteindelijk meer baat heeft bij begeleiding van
een bekkentherapeut/seksuoloog/goede vriendin met tonnen ervaring, maar de handleiding geeft
een geruststellende houvast.

Heeft u tips voor verbetering van de begeleiding van seksuologen / bekkentherapeuten
en/of huisarts?

Niet echt, ik heb geen therapeut gehad en de huisarts deed haar werk enorm goed.
 

Heeft u gebruikstips/ adviezen voor gebruik van een dilator set? Zo ja, wat zou u willen
adviseren?

Ik kan niet vaak genoeg adviseren dat je in alle rust je set gebruikt. Er zit geen timer op hoe snel je
verbeteringen moet zien, dus gun je lichaam ook alle tijd die het nodig heeft. Ook zou ik experimenteren met verschillende soorten glijmiddel, om zeker te zijn dat je iets gebruikt wat goed
voor jou werkt!

Heeft u tips/adviezen voor de partner?
Als partner is je rol erg belangrijk; een persoon met vaginisme of ander vaginaal ongemak die dilators
gebruikt heeft steun en liefde nodig. Nog belangrijker: zorg ervoor dat je partner geen druk voelt!
Laat haar weten dat je geen verwachtingen stelt, er altijd voor haar bent als ze je nodig heeft en toon
dat je er volledig mee betrokken bent of wil zijn (tenzij ze dit zelf aangeeft niet comfortabel te
vinden, natuurlijk). Vaginisme is ontzettend zwaar dus steun is onmisbaar.
 

Heeft u andere producten / methodes / boeken gebruikt voor uw klachten, zo ja welke en
hoe heeft u deze ervaren?

Ik heb (nog) geen andere producten gebruikt; met de dilators denk ik dat ik zal kunnen bereiken wat
ik wil bereiken.


Heeft u nog opmerkingen/suggesties etc. die u wilt delen?
Wees lief tegen jezelf, wees geduldig, trust the process, praat erover of luister zonder oordeel en
geloof erin dat het goed komt met genoeg tijd en oefening! 
 

Gebruikersverhaal van Elke: "Ik heb lang gewacht om hulp te zoeken".

Uw klachten
 

Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
Het werd mij aangeraden door de kinesiste waar ik een behandeling bekkenbodemrelaxatie volgde.

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
Een te gespannen bekkenbodem waardoor ik klachten heb tijdens het vrijen maar op het einde bv. ook bij het inbrengen van een tampon.

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen?  Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
Deze klachten slepen al enkele jaren aan, ik heb (te) lang gewacht om hulp te zoeken.

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
In het begin was enkel een penetratie soms pijnlijk, vooral nadat er even geen seksueel contact was geweest. Omdat dit regelmatig pijn deed, bouwt er zich een bepaalde spanning op. Tot mijn bekkenbodem zich uiteindelijk al ‘op voorhand’ begon op te spannen.

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen? 
Sinds 2 jaar. Elke penetratie werd pijnlijk en tampons gebruiken lukte niet meer. Mijn relatie begon eronder te lijden.

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar advies?
Tijdens een routinecontrole bij de gynaecologe, ging ik het gesprek hierover aan en kreeg ik een voorschrift voor bekkenbodemrelaxatie. Zij bevestigde dat mijn bekkenbodem zeer gespannen was en raadde mij een behandeling bij een erkende kinesiste aan.

Bent u hiermee naar een bekkentherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies in grote lijnen?
Ik volgde een behandeling (9 sessies) bij een kinesiste die gespecialiseerd is in bekkenbodemtherapie. Tijdens de sessies werken we aan de (ont)spanning van de bekkenbodemspieren via elektrische spiersimulatie. Om deze spieren wat meer op te rekken, raadde de kinesiste een dilatorset aan.

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord? 
Ik had er ooit al iets over gezien in een documentaire en wist wat het was, hoe het er ongeveer uitzag en wat het doet.Gebruik


Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog? Andere hulpverlener? Of alleen? 
Ik heb online gelezen over hoe je dilators best kan gebruiken. De uitgebreide uitleg op de website van De Paarse Keizerin was heel bruikbaar. Ook bij de set zelf zit een goede handleiding.

Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? Prettig? Onaantrekkelijk? Beangstigend? Vriendelijk? Vreemd? Wellicht heeft u er andere bewoordingen voor, namelijk::.....
Ik heb gezocht naar een set die er voor mij het meeste visueel aansprak. De lichtroze kleur vond ik er leuk uitzien. De zachte en uitlopende vorm is op een of andere manier geruststellend en vriendelijk. De kleinste dilator zat er een beetje vreemd uit omdat je deze vorm niet echt met iets kunt vergelijken dat je normaal gezien inbrengt.

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?
Bij de dilatorset bestelde ik ook een flacon glijmiddel op waterbasis, met een pompje om te kunnen doseren. Buiten dat het een beetje koud is, ben ik zeer tevreden van het glijmiddel.

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
Ik gebruik de set wanneer ik alleen ben en niet gestoord kan worden. Dit is meestal ’s avonds.

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Ik begon met de 2 e kleinste en kan ondertussen de 2 e grootste gebruiken

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
Ik ben begonnen met een korte sessie ter gewenning. Ik probeer van elk gebruik een positieve ervaring te maken zonder vervelend gevoel.

Hoe voelde u zich toen u de eerste keer hiermee begon? In wat voor stemming was u?
Ik was best wel zenuwachtig maar probeerde me toch te ontspannen door eerst ademhalingsoefeningen te doen. Het gebruik van de set is voor mij iets ‘medisch’, het staat ver af van seksualiteit of erotiek.

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
De eerste sessie duurde tussen de 5 en de 10 minuten. De sessies daarna duurde 10 tot 15 minuten.

Had u baat bij de handleiding? Vond u de handleiding duidelijk/goed? Zo niet, wat miste u aan informatie/wat vond u er niet goed aan?
Ik vond de handleiding uitermate duidelijk en kan er niets aan toevoegen.

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u anders, hoe? En waarom?
De handleiding beschrijft om de dilator in te brengen en te laten zitten.
Ik probeer na verloop van tijd ermee te bewegen om ook op dit gevoel weer te kunnen ontspannen.

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Enkele dagen.

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
Het tweede gebruik ging iets vlotter omdat je weet wat er gaat gebeuren. Ik
was de 2 e keer meer ontspannen.

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
Vanaf de tweede sessie was elke volgende sessie gelijkaardig.

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
Te weinig, ik zou hem twee tot drie maal per week moeten gebruiken maar momenteel is het maar 1x per maand omwille van geen tijd, te moe, niet in de stemming,….

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Ik vind de set 100% gebruiksvriendelijk maar als ik echt iets moet zeggen, is het wisselen van grootte tijdens één sessie soms wat onhandig.

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon?
Nee.

Dunt u stap voor stap  beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
Ik zorg voor rustige omgeving waarin ik kan ontspannen niet gestoord kan worden. Dit is meestal ’s avonds in bed. Ik leg de dilators, het glijmiddel en een washandje klaar. Ik lig op mijn rug met mijn benen gebogen en probeer eerst zo goed mogelijk te ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen.

Voor ik begin met de dilators, probeer ik mijn bekkenbodem al eens op te spannen en weer te ontspannen om het ‘juiste’ gevoel te hebben. Daarna houd ik de dilator tegen mijn vagina en focus op ontspanning alvorens deze voorzichtig en traag in te brengen. Ik probeer met mijn vingers ongeveer twee vingerkoortjes te ‘markeren’ zodat ik weet wanneer ik voorbij de sluitspier ben. Wanneer ik enig ongemak voel, houdt ik de dilator ter plaatse en probeer eerst terug te ontspannen.
Als het met de eerste dilator vlot gaat, neem ik de volgende grootte en begin ik weer bij het begin.
Ik probeer altijd positief af te sluiten zonder vervelend gevoel.

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Ik heb ze 5x gebruikt en ga ze in de toekomst nog gebruiken.

 

Effectiviteit


Merkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
Ik merk nog niet echt vooruitgang, daarvoor moet ik ze meer gebruiken.

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel? Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe? Zo nee, zijn ze verslechterd of hetzelfde als bij de start? Indien niet verbeterd: wat gaat u nu doen?
De klachten zijn nog niet echt verbeterd maar zeker niet verslechterd.

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
De set voldoet momenteel aan de verwachtingen maar de behandeling is nog niet afgelopen.

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? 
Nee.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de rol van de partner in dit traject?
Mijn partner is op de hoogte maar ik houd hem hier bewust buiten. Mijn partner is niet in
de buurt als ik de dilators gebruik. We hebben hier wel gesprekken over gehad en ik heb hem steeds alles uitgelegd over de behandeling en de bedoeling van de dilators. Door informatie te delen, heeft hij er ook meer begrip voor.


Tips en adviezen 


Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Ik zou het zeker aanraden aan iedereen die kampt met gelijkaardige problemen.
Het is een goede manier om op je eigen tempo aan het probleem te werken.

Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik van dilators?
Het lezen van alle informatie en reviews hebben mij overhaalt om de set aan te
schaffen. Lees je goed in, vergelijk verschillende modellen en probeer het.

Heeft u tips voor verbetering van de begeleiding van seksuologen / bekkentherapeuten en/of huisarts?
Ik denk dat er veel meer vrouwen kampen met het probleem maar dat het te
weinig bespreekbaar gemaakt wordt.

Heeft u tips/adviezen voor de partner?
Maak het bespreekbaar en luister naar de noden van je partner.
 

Gebruikersverhaal van Joyce (26 jaar): "Door Corona op eigen houtje begonnen".

 

Uw klachten

 

Wat is de reden geweest van aanschaf van de dilatorset? Waarom juist dat moment?
ik heb primaire vaginisme gehad. Ik heb de dilatorset aangeschaft in de corona tijd omdat ik in deze tijd niet bij mijn bekkenbodem fysio therapeut terecht kon en ik graag verder wilde met oefeningen voor mijn vaginisme.

Wat voor klachten had u? Waar had/heeft u precies last van?
Ik had de klachten dat ik niks vaginaal kon inbrengen, tampon of vinger wilde niet lukken. Ook als ik bv. in bad lag en het water heen en weer bewoog, kon dit al pijn doen bij de ingang van mijn vagina.

Weet u nog wanneer deze klachten begonnen?  Zo ja, hoe lang geleden was dat ongeveer?
Voor zover ik me kan herinneren zijn deze klachten er altijd geweest. Ik ontdekte dit op de middelbare schooltijd, dit is ongeveer 13 jaar terug.

Wat waren de eerste klachten? En hoe ontwikkelden deze zich?
Tijdens mijn middelbare schooltijd wilde ik proberen om een tampon in te brengen, dit lukte niet. Ik begreep van vriendinnen en mijn moeder dat dit een eerste keer ook niet makkelijk zou zijn, maar ik merkte dat het bij mij echt een totale blokkade was. Hierdoor had ik het idee dat er iets ‘mis’ was. Ik heb dit een aantal keren geprobeerd, maar het lukte steeds niet. Op het moment dat ik mezelf probeerde te ontdekken, heb ik ook een vinger geprobeerd in te brengen. Ik merkte dat dit ook totaal niet lukte. Ook samen met een jongen wilde dit niet lukken.

Wanneer gingen de klachten u echt hinderen? 
Naarmate je ouder wordt en je met je vriendinnen ook wat meer open over je seksleven praat begon het mij te hinderen. Ik kon niet meepraten over het onderwerp seks (penetratie), en vond dit erg lastig. Ik voelde mijzelf ook anders dan mijn vriendinnen.
Ik merkte dat ik in mijn ‘tiener’ tijd, waarin seksualiteit en dingen ontdekken op die leeftijd een grote rol speelt, veel gemist had. Ik heb bv. nooit vriendjes gehad omdat ik mij te min voelde door mijn vaginisme. Als je wat ouder word merk je wel dat je dit deel van je leven soort van gemist hebt.

Bent u hiermee naar de huisarts gegaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat was zijn/haar advies?
Ik durfde in het begin hiermee niet naar de huisarts te gaan, uit schaamte. Ook vond ik het een vervelend idee dat de huisarts mij zou gaan onderzoeken bij mijn vagina. Ook wist ik zelf niet wat het kon zijn, dus ik vond het eng om met zo’n gevoelig onderwerp naar de huisarts te gaan. Uiteindelijk zag ik een documentaire op tv over vaginisme, wat hier besproken werd kwam overeen met mijn klachten. Toen ik deze documentaire zag was ik 18 jaar. Uiteindelijk ben ik rond mijn 20 e naar de huisarts gegaan, en vertelde ik over de documentaire wat ik op tv had gezien. Ik vergeleek de documentaire met mijn klachten en legde dit uit aan de huisarts.

Bent u hiermee naar een bekkenfysiotherapeut of seksuoloog gegaan? Zo ja, wat was het advies in grote lijnen?
Vanuit de huisarts kreeg ik een verwijzing voor de bekkenbodem therapeut. De huisarts legde uit dat de bekkenbodem therapeut kan helpen met leren ontspannen. Echter vond ik dit nog heel spannend en durfde ik nog niet meteen te gaan. Er is 2/3 jaar overheen gegaan voordat ik naar de bekkenbodemtherapeut durfde. Ik was dus ongeveer 23 jaar voordat ik naar de bekkenbodemtherapeut ging (op het moment ben ik 26 jaar).
Pas later ben ik naar een psycholoog / seksuoloog gegaan. Dit was nadat ik de therapie bij de bekkenbodemtherapeut afgesloten had en de dilators ook niet meer nodig had. Op dat moment is het mentale stuk erg naar boven gekomen (wat vaginisme mentaal voor invloed op je kan hebben) en ben ik daarvoor naar een psycholoog / seksuoloog gegaan, waar ik nog steeds bij loop.

Waar/Van wie heeft u over het bestaan van dilators gelezen/gehoord? 
De bekkenbodem therapeut heeft mij erover verteld en laten zien op het internet.
Echter gaf ze ook aan dat dit nog niet voor mij een optie zou zijn, omdat ik te gespannen zou zijn. Ik kon me herinneren dat ze vertelde dat je de dilators ook tegen de ingang van je vagina kan houden, om gewoon aan het idee te wennen dat daar iets tegen aan ‘zit’. Vandaar dat ik het in de corona tijd heb aangeschaft om er op die manier mee te oefenen.
Ook heeft mijn tante er ooit eens over verteld. Mijn tante had een kennis die ook vaginisme heeft gehad. Maar ik had er toen nog verder geen beeld bij.

 

Gebruik

 

Heeft u de dilatorset gebruikt met hulp een bekkentherapeut of seksuoloog? Andere hulpverlener? Of alleen?
Ik ben in de coronatijd alleen begonnen met de dilatorset, met het idee om ze tegen de ingang van mijn vagina te houden. Zodat ik kon wennen aan dat idee. Ik heb de dilators nooit gebruikt met mijn
bekkentherapeut. 

Hoe vond u de dilatorset er in eerste instantie uitzien? Prettig? Onaantrekkelijk? Beangstigend? Vriendelijk? Vreemd? Wellicht heeft u er andere bewoordingen voor, namelijk::.....
De dilatorset vond ik er gebruiksvriendelijk uitzien, materiaal voelde comfortabel en zacht aan. Ook vond ik het tegelijkertijd beangstigend, aangezien water bij mij al pijn kon doen. Ik kon me niet voorstellen dat ik deze dilators uiteindelijk inwendig zou gaan gebruiken.

Gebruikt u een glijmiddel bij gebruik? Zo ja, weet u wellicht welke? Bent u daar tevreden over? Zo nee, waarom niet?
Bij gebruik van de dilators gebruikte ik altijd glijmiddel. Dit was de moisturizer Lelo (op waterbasis). Die heb ik tegelijkertijd op de site van de Paarse Keizerin besteld. Over het glijmiddel was ik tevreden, het was een mooie fles en de glijmiddel deed zijn werk.

Op welk moment van de dag gebruikte u de dilatorset? En waarom dan?
Ik gebruikte de dilatorset voornamelijk ’s avonds. Op die momenten werd ik het minst gestoord en kon ik mij het meest ontspannen op een donkere kamer met een schemerlampje aan.

Begon u met de kleinste? Of met een ander formaat?
Ik begon met de kleinste dilator.

Hoe ervaarde u de eerste sessie? Hoe verliep deze eerste keer?
Ik vond het spannend, ik wist niet zo goed of ik het op een juiste manier deed. Ik ben er natuurlijk op eigen houtje mee begonnen omdat ik niet bij de bekken therapeut terecht kon in corona tijd.

Hoe voelde u zich toen u de eerste keer hiermee begon? In wat voor stemming was u?
Ik voelde me licht gespannen. Ik probeerde te ontspannen d.m.v. een diffuser aan te zetten, door het geluid en geur ontspan ik wat meer. Ook deed ik de oefeningen vooraf die ik samen met de bekkentherapeut had gedaan. Ademhalingsoefeningen enz.

Hoe lang duurde uw eerste sessie? En hoe lang duurde een sessie gemiddeld hierna?
Mijn eerste sessie (vanaf het ontspannen tot het gebruik van dilators) heeft denk ik een halfuurtje / 3 kwartier geduurd, meestal duurde de sessies rond die tijd. Ik merkte dat ik het niet altijd even prettig vond en dat de dilators niet verder gingen dan ik wilde. De ene keer ging het beter dan de andere keer, en ik vond het lastig om me toe te zetten tot het oefenen.

Had u baat bij de handleiding? Vond u de handleiding duidelijk/goed? Zo niet, wat miste u aan informatie/wat vond u er niet goed aan?
Eerlijk gezegd kan ik mij niet meer herinneren dat ik de handleiding heb gelezen. Het gebruik van dilators had mijn bekkentherapeut al een keer uitgelegd. Toen ik de set binnen kreeg, sprak het voor zich.

Gebruikte u de dilators volgens de handleiding? Of deed u het anders? Zo ja, wat deed u anders, hoe? En waarom?
Ik heb de dilators gebruikt zoals het voor mij logisch was. Ik was erg gespannen en blokkeerde direct zodra er iets in de buurt van mijn vagina kwam. Dus ik ben begonnen met de kleinste dilators en heb het zo opgebouwd naar de grootste.

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste en de tweede sessie?
Ik denk ongeveer een week, dit weet ik niet meer precies. Ik vond het best lastig om me tot oefenen aan te zetten. Omdat het voor mij telkens weer als een confrontatie voelde dat ik niet normaal penetratie kon hebben, en ik het lastig vond om de rust op te zoeken en ontspannen te
gaan liggen voor de oefeningen.

Hoe voelde de tweede sessie? Beleefde u deze anders? Zo ja, hoe?
De tweede sessie voelde iets minder beangstigend omdat je de eerste keer al hebt meegemaakt. Je hebt de dilators al gevoeld, je hebt het glijmiddel uitgeprobeerd. De echte spanning van een ‘eerste keer’ was er af.

En de derde sessie? Beleefde u deze anders en zo ja hoe?
Ik kan niet zeggen dat ik deze sessie heel anders beleefde. Je raakt er wel iets meer aan gewend, je doorloopt de stappen van ontspanning tot aan gebruik wat makkelijker. Je weet wat beter wat voor jou werkt om ontspannen te kunnen gaan oefenen met de dilators.

Hoe vaak gebruikte u de dilatorset?
Dit was heel wisselend, soms 2/3 keer per week. Maar soms ook een paar weken niet. Dit lag er aan hoe ik mezelf voelde en hoe druk ik was. Ik vond het niet altijd fijn om ’s avonds nog te moeten gaan oefenen, omdat het toch telkens voelde als een confrontatie zoals ik eerder vertelde.

Wat vond u het lastigste van het gebruik van de dilator set?
Het enige wat ik minder prettig vond was dat de dilators en het glijmiddel koud waren. Bij iedere sessie in het begin was het even wennen aan de ‘kou’ van de dilator. Warmte zorgt natuurlijk voor ontspanning, en met kou merk je dat je zelf weer snel wat aanspan.

Probeerde u opgewonden te raken voordat u aan de sessie begon?
Nee, ik wilde oefenen zonder dat ik opgewonden was. Mijn doel was om mijn lichaam er zo aan te laten wennen, zonder dat je opgewonden was. Anders was ik bang dat het uiteindelijk ook alleen zou lukken als ik opgewonden zou zijn. Dit leek mij niet handig. Een vrouw kan natuurlijk ook weleens onderzoeken krijgen waarvoor bv. een eendenbek nodig is, op dit moment ben je ook niet opgewonden wanneer de eendenbek aangebracht word. Mijn doel was dus om mijn lichaam eraan te laten wennen dat er iets naar binnen gebracht kan worden, zonder dat ik er meteen iets seksueels aan link.

Kunt u stap voor stap  beschrijven hoe u de dilator-set (heeft) gebruikt?
Ik ben begonnen met voor mezelf een ontspannen sfeer te creëren. Dit deed ik doormiddel van een donkere kamer, schemerlampje aan. Diffuser aan met aan ontspannen lavendel geur. Vervolgens ging ik op bed liggen, met een handdoekje onder mij en de dilatorset naast mij. Ik begon met de ontspanningsoefeningen van mijn bekkentherapeut. Ik probeerde helemaal ontspannen te liggen en begon met ademhalingsoefeningen. Als ik vervolgens het idee had dat ik redelijk ontspannen was en ik een lage buikademhaling had, pakte ik de eerste dilator erbij. Bij de eerste sessie hielde ik de dilator tegen de ingang van mijn vagina aan, op 1 of andere manier vond ik dit toch gek aanvoelen.
Alsof ik een hele gekke oefening aan het doen was, wat toch geen nut zou hebben. Zo voelde het voor mij. Ik weet nog dat ik dacht dat ik wilde proberen of ik het puntje van de eerste dilator iets in zou kunnen brengen. Uiteindelijk lukte dit ook. Ik vond het heel gek aanvoelen, en wist ook niet zeker of het nou echt gelukt was. Ik dacht : zit ik wel goed?
Heeft de dilator er nu echt een stukje ingezeten? Toen ik zag dat er iets wat bloed aan de dilator zat wist ik dat het klopte. Ik weet nog dat ik op dat moment moest huilen. Het voelde als een soort kleine overwinning en ik was er erg emotioneel van. De verdere sessies ben ik verder gegaan met de dilators en dit ging stap voor stap iets beter. Soms verwachtte ik iets teveel en deed het soms pijn. Ik wilde door deze pijn heengaan en soms verder drukken, ik merkte dat dit niet de manier was.
Vaak doe je dan een stap terug omdat je er weer een nare gedachte bij gaat krijgen omdat het pijn doet. Op deze momenten verwachtte ik teveel van mezelf, en wilde ik te snel. Hierdoor had ik soms ook weer een paar weken ertussen zitten met oefenen, omdat ik de gedachtes had zoals: het lukt niet, het wilt niet verder, het schiet niet op. Uiteindelijk ben ik bij de laatste dilator aangekomen, ook dit ging langzaam voor mijn gevoel. Ik heb toen geprobeerd om wel opgewonden te raken, in
de hoop dat je vagina al wat wijder / vochtiger is en het wat makkelijk kan gaan. Het hielp deels, maar niet heel erg. Ik had niet het idee dat het heel veel uitmaakte bij mij, de dilator ging misschien een klein stukje verder maar meer dan dat ook niet. De laatste dilator lukte dus nog niet helemaal.
Uiteindelijk had ik een jongen ontmoet waarmee ik penetratie seks wilde proberen. Dit is gelukt, maar ook deels met pijn. Het was voor mij nog niet prettig. Ik ben daarna weer verder gegaan met de laatste dilator, dit bleek opeens makkelijker te gaan sinds ik penetratie seks had gehad.
Nadien heb ik nog een aantal keren met deze dilator geoefend. Daarna ben ik ook gaan oefenen met het direct inbrengen van de grote dilators.
Voorheen ging ik bij iedere sessie van klein naar groot gebruiken. Ik moest telkens soort van opnieuw oprekken bij iedere sessie voordat de grote dilator gebruikt kon worden. Aan het eind van mijn oefeningen lukte het dus ook om meteen met de grote te beginnen.

Hoe lang heeft u de dilators gebruikt? Gebruikt u deze nog steeds?
Ik heb de dilatorset denk ik ongeveer 1/ 1,5 jaar gebruikt. Op het moment hoef ik deze niet meer te gebruiken, ik kan op een normale manier penetratie seks hebben.

 

Effectiviteit

 

Merkte u vooruitgang, en zo ja wanneer? En zo ja, hoe merkte u deze vooruitgang?
De vooruitgang was wisselend merkbaar zoals hierboven beschreven.
De ene keer ging het oefenen beter dan de andere keer. Bijvoorbeeld rondom mijn menstruatie had ik het idee dat het wat minder goed ging en rondom mijn ovulatie wat beter. Het lag er ook helemaal aan hoe ik mezelf voelde op dat moment en of ik me voldoende kon ontspannen.

Wat is de status nu van uw klachten? Zijn ze verbeterd? Zo ja, alle klachten of een deel? Welk deel van de klachten wel en niet? En hoe?
Ik kan zeggen dat ik geen vaginisme meer heb en gewoon penetratie kan hebben. Het is soms nog wel zoeken met verschillende standjes, dan wilt het nog niet helemaal makkelijk gaan. Ik merk in de missionaris stand dat ik me het best kan ontspannen en het dan het makkelijkst gaat.

Zo nee, zijn ze verslechterd of hetzelfde als bij de start? Indien niet verbeterd: wat gaat u nu doen?
Mentaal heb ik het er nog wel moeilijk mee, ik merk dat het pas naar boven is gekomen sindsdien ik geen vaginisme meer heb. Ik merk dat ik op een andere manier ben opgegroeid dan de mensen om mijn heen, je hebt je altijd anders gevoeld en minder vrouw. Dit heeft meer effect op mij gehad dan verwacht. En voor mijn omgeving is dit ook moeilijk te begrijpen.

Wat voor verwachtingen had u toen u de dilatorset kocht? Heeft het gebruik van dilators u geholpen? Heeft het aan uw verwachtingen voldaan?
Ik had zelf totaal geen verwachtingen, omdat ik nog niet de intentie had om de dilators in te gaan brengen. Het was mijn bedoeling om te wennen aan het idee dat er iets tegen de ingang van mijn vagina zit, zoals de bekken therapeut omschreef. Uiteindelijk ben ik zelf verder gegaan met de dilators en viel het mij gelukkig mee met het gebruik ervan. Het heeft mij dus zeker geholpen, en als ik dit niet had aangeschaft in de corona tijd was ik misschien nog niet zover geweest als dat ik nu ben.

Heeft u van het gebruik van dilators ook negatieve bijwerkingen gehad? Zo ja, wat waren deze? 
Ik kan op het moment geen negatieve punten bedenken.

Heeft u een partner? Zo ja, hoe ervaarde/ervaart u zijn/haar rol? Hoe belangrijk vindt u de rol van de partner in dit traject?
Ik had / heb geen partner.

 

Tips en adviezen 

 

Zou u dilators aanraden? Zo nee, waarom niet en wat wel?
Ik zou het aanraden voor mensen die er echt open voor staan om het te willen gebruiken. Zodra je er negatieve gedachtes bij hebt, er tegenop ziet en je jezelf niet kan ontspannen zou ik het niet aanraden. Dilators zijn in mijn ogen niet meteen de oplossing voor vaginisme, alhoewel dit wel snel word aangeraden. Vaginisme is mentaal, wat zich lichamelijk uit. Naar mijn idee moet er ook meer met het mentale aspect gedaan worden.

Heeft u tips voor andere dames die dezelfde klachten hebben en denken aan het gebruik van dilators?
Lees gebruikers reviews, er zijn verschillende dilator sets. Bedenk wat jou prettig lijkt. Indien iemand een partner heeft, bespreek het met je partner.

Heeft u tips voor verbetering van de begeleiding van seksuologen / bekkentherapeuten en/of huisarts?
In mijn geval was het denk ik prettig geweest om tegelijk de bekkentherapeut en seksuoloog te hebben. Ik ben nu achteraf het stukje 'vaginisme’ aan het verwerken waar ik veel moeite mee heb. De
bekkentherapeut is meer het lichamelijke deel, maar het mentale aspect viel voor mij veel zwaarder. Als je tijdens de therapie met de bekken therapeut ook hulp had gekregen van een seksuoloog voor het mentale gedeelte, was het voor mij misschien minder zwaar geweest.
Ik zou het dus prettig hebben gevonden als bekken therapeuten en seksuologen meer samen hadden gewerkt.

Heeft u gebruikstips/ adviezen voor gebruik van een dilator set? Zo ja, wat zou u willen adviseren?
- Zorg voor een ontspannen sfeer
- Gebruik een fijn glijmiddel
- Lees je in of doe informatie op over dilator sets
- Bouw het rustig op, ga niet te snel. Denk aan je eigen grens
- Oefen wanneer jij wilt, om te voorkomen dat je er tegenop gaat zien.

 

Overig

 

Heeft u andere producten / methodes / boeken gebruikt voor uw klachten, zo ja welke en hoe heeft u deze ervaren?
Geen andere producten. Ik ben wel lid van een facebook groep waar andere mensen met vaginisme vragen kunnen stellen en waarin je elkaar kan steunen. Ik heb hier zelf nooit iets in gepost, maar verhalen van anderen lezen zorgt wel voor herkenning en een soort begrip wat je van jouw eigen omgeving niet altijd krijg omdat hun niet goed weten wat vaginisme inhoud.
 

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief