Overslaan en naar de inhoud gaan

Praten over seks: niet gemakkelijk, wel te doen en te leren

Praten over seks: ook al lijkt de televisie een ander beeld te tonen, we doen het niet graag. Met niemand.

We vinden het niet gemakkelijk om te praten over standjes, over speeltjes, over waar we van genieten of waar we juist niet van houden.
Dat is toch vreemd? 
 

We zeggen vaak niet waarom we geen zin hebben in seks en we beginnen niet graag over de vraag hoe we dat zouden kunnen oplossen. We vertellen niet dat het voorspel weinig voorstelt, of dat er wel wat meer enthousiasme mag worden getoond. We hebben het niet over onze opwindende fantasieën en niet over spannende dromen. En, na tien jaar, zo blijkt uit onderzoek, worden er nog maar weinig complimentjes in bed uitgedeeld.

Vaak menen we wel precies te weten wat onze partner wil. 
Maar de praktijk leert echt anders: Zo denken veel mannen nog steeds dat het hun vrouw vooral om gemeenschap is te doen, als vorm van heel dicht bij elkaar zijn. Terwijl 60% van de vrouwen het voorspel als het favoriete deel van de seks ervaart en 65% zelfs méér voorspel zou willen!
 

Onze partners weten eigenlijk niks,
omdat we er niet met ze over praten.

 


Seks dóen we alleen. Prima, als de seks fantastisch is, maar wat als de seks nou eens wat minder gaat? Dan zou een goed gesprek een boel op kunnen lossen. Maar juist dat communiceren is niet gemakkelijk.

Waarom vinden wij praten over seks zo moeilijk?

Wij willen niet kwetsen
 

Een belangrijke reden is dat partners bang zijn om elkaar te kwetsen of er ruzie om te krijgen. Vooral vrouwen vinden het vaak moeilijk om voor hun seksuele wensen op te komen. Ze hebben geleerd hun eigen belangen niet op de voorgrond te plaatsen en zich aan te passen aan de ander.
Ook moeten mensen zich kwetsbaar durven opstellen om hun gevoelens, wensen en verlangens op seksueel gebied te kunnen bespreken. De kans is immers aanwezig dat zij worden afgewezen en dat kan hard aankomen.
Ook kan praten over seks, problemen of verschillen een taboe zijn in een relatie. Anders zijn dan je partner, andere verlangens hebben, is dan lastig om aan te kaarten. Zeker als je sterk verbonden bent met elkaar kunnen verschillen bedreigend zijn. Maar het feit dat je veel van elkaar houdt, betekent niet dat je hetzelfde wilt.
 

Opvoeding
 

Ons is niet verteld dat je seks moet leren en we schamen ons ervoor als blijkt dat het niet allemaal vanzelf goed gaat. We hebben meegekregen dat in een goede relatie het liefdesspel een vanzelfsprekendheid is, waar je zonder woorden, elkaar feilloos aanvoelt en begrijpt.
Maar ieder mens kan begrijpen dat het niet zo werkt. Als je iets met z'n tweeën doet, of dat nou bridgen, koken of vrijen is, dan is er overleg nodig.

 

Gelukkig is praten over seks te leren

Hieronder volgen een aantal tips en adviezen. Het is aan u te kijken welke bij u en uw partner passen.

 • Realiseer u dat praten over seks de seks altijd ten goede komt. Het wordt er dus altijd beter van. Er is moed voor nodig, maar neem het initiatief en doe het gewoon.
   
 • Het is belangrijk om elkaar goed te begrijpen. Vrijen is bijvoorbeeld een vaag begrip. Bedoelt u hiermee neuken, vrijen of allebei? Een helder taalgebruik helpt bij het praten over seks. Spreek de woorden hardop uit tegen elkaar.
  Moeilijk? Schrijf ze dan eerst op. Bespreek daarna met uw partner welke bewoording hij of zij zou willen gebruiken. Soms zijn die woorden tijdens een gesprek over seks anders dan tijdens de seks zelf. Zo kan vagina een prettig woord zijn om te gebruiken in een gesprek over seks, en is kutje een opwindender woord tijdens de seks zelf. Kies samen de woorden uit die jullie prettig of opwindend vinden.
   
 • Ga uit eten in een gezellig en druk restaurant en laat uw oog vallen op een stel aan een ander tafeltje. Vraag aan uw partner wat u denkt dat zij voor seksleven hebben. Samen daarover nadenken en praten kan leiden tot een leuk, grappig gesprek dat u meteen een mooie aanleiding geeft om over uw eigen seksleven door te praten.
   
 • Ook elkaar voorlezen uit een (erotisch) boek kan een goed beginpunt zijn. Of samen deze website en webwinkel bekijken. Wat vind je leuk? Wat lijkt je lekker? Wat zou je zelf nooit gebruiken? En waarom niet?
   
 • U kunt ook beginnen door uw partner te vragen:"Ik heb een gekke gedachte". Als jij me vertelt wat jij graag zou willen doen in bed en wat me echt zou verrassen, dan beloof ik jou iets te vertellen dat je zal verbazen. "Op deze manier weet uw partner dat u ook meedoet en zal er een positieve, ontspannen sfeer ontstaan waarbij er makkelijker gepraat kan worden.
   
 • Seksuele mythes kunnen ook een goed begin vormen van een gesprek over seks. Voorbeelden van mythes (aannames over seks die NIET kloppen) zijn:

- Seks moet spontaan komen.
- Vrouwen hebben altijd een voorspel nodig om te kunnen genieten van seks.
- Vrouwen moeten verliefd zijn om seks te hebben.
- Mannen denken elke 7 minuten aan seks.
- Een vrouw mastrubeert niet.
- Seksspeeltjes zijn niet nodig als de man een goede minnaar is.
- Seks zonder gemeenschap is niet compleet.
- Een getrouwde man heeft geen solo seks.
- De meeste vrouwen komen klaar door penetratie van de penis.
- Seks kan voor hartproblemen zorgen.
- Seks hoort vanzelf te gaan.
- Mannen gaan meer vreemd als vrouwen.

 • U kunt ook allebei een vragenlijst invullen over seksuele opvattingen en die met elkaar vergelijken. Dat zorgt niet alleen voor een opening voor een gesprek, maar kan daar meteen ook inhoud aangeven. En quizvragen invullen en antwoorden vergelijken vindt bijna iedereen leuk.

Onderstaand vind u 15 vragen (van Laan en Both) die u op weg kunnen helpen. U kunt de vragen beantwoorden door ze een cijfer te geven van 1/7

Een 1 = helemaal mee eens, een 7 = helemaal mee oneens.

 1.  Ik vind het leuk om naar erotisch materiaal (boeken, films ed.) te kijken.
 2.  Naakt zwemmen met iemand van het andere geslacht lijkt mij een spannende ervaring.
 3.  Masturberen kan heel spannend zijn.
 4. Erotische fantasieën helpen bij masturberen.
 5.  Als ik erachter zou komen dat een goede vriend(in) homoseksueel was, zou dat mij storen.
 6.  Als men zou denken dat ik geïnteresseerd ben in orale seks, zou mij dat in verlegenheid brengen.
 7. Deelname aan groepsseks is een leuk idee.
 8. Ik vind het denken aan seks opwindend.
 9. Het zien van een seksfilm vind ik seksueel opwindend.
 10.  Ik zou van streek raken als ik iemand zou zien die zich in het openbaar bloot vertoont.
 11. De gedachte deel te nemen aan ongebruikelijke seksuele handelingen is zeer opwindend.
 12.  Ik geniet niet van dagdromen over seks.
 13. Ik heb ooit wel eens seksspeeltjes gekocht of overwogen te kopen.
 14. Kijken naar een stripper van het andere geslacht lijkt mij niet zo spannend.
 15. Het idee mij lichamelijk aangetrokken te voelen tot iemand van hetzelfde geslacht geeft mij een vervelend gevoel.
   
 • U kunt er ook voor kiezen eerst pen en papier te gebruiken. Schrijf allebei op wat u spannend vindt, wat u anders zou willen in bed, waar u wel meer van wilt en waarvan minder. Daarna kunt u samen die lijstjes bespreken.
   
 • Met de armen om elkaar heen in bed liggen en in bed praten over sex, dat kan intiem, gelijkwaardig, leuk en uitdagend zijn. Hoe duidelijker de feedback, hoe beter het resultaat. U kunt natuurlijk glimlachen en zeggen dat het geweldig was, maar beter is het om duidelijk aan te geven wát er zo geweldig was. Als uw partner een houding koos die u fijn en opwindend vond, kunt u dat aangeven en zeggen dat u het nog wel eens zo zou willen doen. Anders is het misschien eenmalig.
   
 • Wordt het een moeilijker gesprek? Plan er dan tijd voor in en zorg dat u niet gestoord kunt worden. Spreek af dat u naar elkaar zult luisteren en niet zult oordelen over de ander. Spreek af dat u elkaar de ruimte geeft en laat uitspreken en niet in de rede valt. Probeer u daaraan te houden. Ga vervolgens zo zitten dat u elkaars gezicht kunt zien. Kijk elkaar aan. Als u kritiek heeft, zeg dan eerst iets positiefs. Spreek vanuit uzelf: zeg wat u dwars zit en beschuldig de ander daar niet van. Uw partner kan er immers niks aan doen dat hij/zij andere verlangens heeft of niet aan uw verlangens voldoet. Vorm de verwijten om tot wensen.
   
 • Voer moeilijke gesprekken niet tijdens het vrijen, niet direct na een teleurstellende vrijpartij, niet in bed en ook niet als u moe bent. Bespreek ze als er rust en ruimte voor is.
   
 • Direct communiceren is het duidelijkst. Trap niet in de valkuil van de indirecte vorm. Voordat u het weet ontstaan er misverstanden en maakt u ruzie om de verkeerde dingen. Een voorbeeld: Uw partner zit achter de computer en u wilt dat hij/zij mee naar bed komt. U zegt: ”Van teveel computeren krijg je last van je rug, hou er nou eens mee op”. Voordat u het weet, bent u verzeild geraakt in een discussie over rugpijn en computeren. Wees bewust van uw eigen indirecte boodschappen. U kunt uzelf corrigeren: ‘Ik zei dat omdat ik eigenlijk met je wil vrijen.’ Als uw partner de neiging heeft om indirect te communiceren kunt u hem/haar directe vragen stellen. ‘Bedoel je dat jij het vervelend vindt als ik blijf hangen na het voetballen?’
   
 • Kies een positieve insteek en benadruk wat uw partner wel kan doen. Klaag niet over wat uw partner niet doet of om wat u mist, maar formuleer hoe u het anders zou willen. Zo vormt u uw klachten om in verzoeken en uw verwijten om in wensen. Breng uw boodschappen vanuit ‘ik’ – niet vanuit ‘jij’ – en praat over verwachtingen en gevoelens.
   
 • Discussies leiden vaak tot gevechten om de waarheid. We willen ons standpunt duidelijk maken. En dat zorgt ervoor dat we er niet in slagen om het standpunt van de partner in te nemen. Aangezien iedereen de werkelijkheid anders bekijkt, heeft het geen zin om dit gevecht aan te gaan. Probeer toch het standpunt van uw partner in te zien. Als uw partner het gevoel heeft gehoord te worden, zal hij/zij ook meer bereid zijn om te luisteren.
  Het heeft geen zin om op zoek te gaan naar DE oorzaak van de discussie, want relaties volgen niet zomaar het patroon van oorzaak en gevolg. Als een vrouw bijvoorbeeld zegt dat zij is begonnen met computeren omdat haar man altijd laat thuis kwam en de man beweert dat hij steeds later thuiskwam omdat zijn vrouw altijd maar achter de computer zat, dan is de cirkel die ze samen creëerden een combinatie van beide verhalen, en dit wijst op de onmogelijkheid om het beginpunt aan te geven. Hier heeft het dus geen zin om te denken in termen van macht of “gelijk krijgen’. Probeer in de plaats daarvan te denken in termen van oplossingen, namelijk ‘Hoe pakken we dit aan?’.
   
 • Liever geen moeilijke gesprekken in bed maar sekspraat kan helpen aan te geven wat u lekker vindt en kan tegelijkertijd enorm opwindend zijn. Door beelden of handelingen hardop uit te spreken en daarbij sexy woorden te gebruiken, kunt u uzelf en de ander opwinden. U kunt de ander bijvoorbeeld complimentjes geven, alles benoemen van zijn/haar lichaam en vertellen waar u opgewonden van wordt, uw fantasieën uitspreken, samen een scène fantaseren, expliciet maken wat ze/hij met u doet, haar/hem smeken of domineren met woorden. Talk dirty. Het helpt!
   
 • Wat als praten echt niet meer lukt? Wat als u het gevoel heeft dat de situatie ondanks de inspanningen van u en uw partner niet verbetert? Dan kan een deskundige, zoals een seksuoloog, uitkomst bieden. Deze kan helpen om u en uw partner bewust te maken van uw onderlinge reacties en u helpen te begrijpen welke invloed zij op de ander hebben.

En als u behoort tot de groep mensen die wél tevreden is over de seks? Dan is seks vooral iets om te dóen, maar hoogstwaarschijnlijk behoort u dan tot de groep die wel praat over seks. Dus blijf praten.
 

 

Fijne bijpassende producten

€ 4,95
Inspirerende kaarten om te praten over seks
Mooie kaartjes met 40 inspirerende vragen voor meer intimiteit en (nog) betere seks.
€ 24,95
Seks: Gids voor meer genieten van seks
Een compleet boek waarin u alles kunt lezen wat nodig is om van seks te kunnen genieten. Geschreven door de bekende Rik van Lunsen en Ellen Laan.
€ 22,99
Kom als jezelf - Bestseller herziene editie
Dit boek van Emily Nagoski belooft "Opzienbarende nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen', en deze belofte maakt ze meer dan waar.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief