Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaadlozing uitstellen en langer genieten

Er berust nog een steeds een groot taboe op ‘vroegtijdige zaadlozing’ en maar weinig mannen die er last van hebben zoeken daarvoor hulp. En dat is niet onbegrijpelijk want in het verleden waren er weinig succesvolle behandelingen en medicijnen.

Gelukkig is tegenwoordig vroegtijdige ejaculatie steeds beter te verhelpen. In het artikel Vroegtijdige Zaadlozing heeft u kunnen lezen wat vroegtijdige zaadlozing is, hoe vaak het voorkomt en wat de mogelijke oorzaken zijn. Hier kunt u lezen hoe dit te verhelpen.
 

Wat u kunt doen om de zaadlozing uit te stellen en langer te genieten.
 

De discussie of vroegtijdige zaadlozing een psychische oorzaak heeft of een biologische, ziet u ook terug in de onderstaande oplossingen. Zo is er psychotherapie, zijn er oefeningen en medicijnen.
Het is van belang dat u zich bewust bent van deze discussie en dat u weet dat de keuze bij u ligt. U heeft zelf alle recht om mee te beslissen welke behandeling uw voorkeur geniet: met medicijnen, psychotherapie, oefeningen, verdovende middelen of met een combinatie.

Uitstellen zaadlozing: de mogelijkheden op een rijtje


Uitstellen van de zaadlozing met SRRI’s


Met bepaalde medicijnen, de zogenaamde serotonerge antidepressiva of ssri’s, blijkt dat de zaadlozing (de primaire ejaculatie) goed kan worden vertraagd. Deze medicijnen verbeteren namelijk de serotonine overdracht tussen twee zenuwen. Het gaat hier om middelen die een antidepressieve werking hebben zoals Clomipramine/Anafranil of Paroxetine/Seroxat, Fluoxetine/Prozac , Citalopram /Cipramil Sertraline/ Zoloft.
Ze zijn helaas niet vrij van neveneffecten, zoals gewichtstoename, warmteopwellingen en vermoeidheid. En een andere nadeel: ze moeten dagelijks worden ingenomen. Als de man stopt met het slikken van deze medicijnen, dan treedt de vroegtijdige zaadlozing na enkele dagen weer op.


Zijn deze SRRI’s niet verslavend? Remmen ze niet de zin in seks?
 

Deze middelen lijken geen verslavend effect te hebben en beïnvloeden de zin in seks niet. Door deze middelen wordt de depressie minder en komt er weer ruimte voor onderdrukte seksuele gevoelens. Dat ze geen verslavend effeft hebben, betekent dat je niet steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, zoals dat met verslavende middelen het geval is. Toch blijkt het vaak moeilijk om met SRRI's te stoppen.


Dapoxetine of Prigily: het nieuwste medicijn
 

Het nieuwste medicijn tegen vroegtijdige zaadlozing heet Priligy. Hierin zit de stof dapoxetine. Het is van oorsprong een SSRI antidepressivum dat in 2009 door de European Medicines Agency (EMEA) is goedgekeurd als middel tegen vroegtijdige zaadlozing. Priligy is onder 2.600 mannen die last hadden van premature ejaculatie getest. Uit dit onderzoek bleek dat dit geneesmiddel de zaadlozing remt met ca. 80%.
Dat is natuurlijk goed nieuws maar op dit onderzoek viel ook nogal wat aan te merken. Zo werden de onderzoekers beticht van financiële banden met Johnson & Johnson en lijken de resultaten minder goed dan sommige andere SRRI’s.


Hoe werkt Prigily?
 

Prigily (dapoxetine) zorgt er voor dat de stof serotinine niet opnieuw wordt opgenomen door specifieke neuronen in de hersenen (een zogenaamde selectieve serotonine heropnameremmer of SRRI). Hiermee wordt een tijdelijk overschot aan serotonine gecreëerd waardoor je minder nadenkt over persoonlijke problemen, niet gefrustreerd raakt en het sociaal contact verbetert. Zo wordt de kans op vroegtijdig klaarkomen veel kleiner. Daarnaast kunnen de meeste mannen door het gebruik van dit middel meer genieten van lichamelijk contact, en worden ze beter bevredigd door seks.
Dapoxetine werkt slechts een paar uur. Daarom hoef je het medicijn niet continu te gebruiken, maar alleen wanneer je seks wilt hebben en snel klaarkomen wilt voorkomen. Het middel moet 2 á 3 uren voor de te verwachten seksuele activiteit ingenomen worden. Dat wordt nogal eens door de man en de partner als een groot nadeel ervaren omdat het de spontaniteit in de weg zou staan. Anderzijds heeft dit als voordeel dat de pil niet dagelijks hoeft te worden ingenomen maar alleen voor de seks. En hoe minder medicijnen, hoe beter uiteindelijk.


Wat zijn de resultaten van Prigily?
 

Dat Prigily effectief is, daar zijn de meeste deskundigen het wel over eens. Maar de resultaten moeten wel in het juiste perspectief worden gezien. Een zaadlozing die 2 keer vertraagd wordt betekent voor een man die binnen 10 seconden klaar komt, dat dit nu 20 seconden wordt en dat is nog erg kort.


Heeft Prigily bijwerkingen?
 

Van de langdurig in te nemen SSRI’s is bekend dat de dosering vrij laag is, maar dat de man wel rekening moet houden met bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel hinderlijk zijn. De bijwerkingen die men kan verwachten zijn moeheid, gapen, soms dunne ontlasting, soms een wat weeig gevoel in de maag, en soms wat versterkte transpiratie. In principe gaan deze bijwerkingen na 2-3 weken weer weg. Het vertragende effect op de zaadlozing treedt meestal aan het eind van de 2de week op, maar kan ook in de eerste week al merkbaar zijn.


Waar is Prigily verkrijgbaar?
 

U kunt Prigily verkrijgen via de huisarts. Priligy heeft een wisselwerking met andere medicijnen, waaronder sommige antidepressiva, migrainemedicijnen en erectiemiddelen. Uw huisarts weet om welke geneesmiddelen het gaat en kan u adviseren.

Medicijnen in combinatie met psychologische behandelingen

Vaak wordt een combinatie van medische en psychologische behandeling aangeraden. De reden voor psychologische behandeling kan bijvoorbeeld zijn dat het seksueel leven onder druk is komen te staan en dat er gevoelens van faalangst zijn ontstaan. Dit kan dan een onderhoudende factor zijn die aangepakt moet worden.

Er worden verschillende combinaties van behandeling aangeboden. Zo biedt het universitair ziekenhuis UZA in Belgie bijvoorbeeld een drie-stappen-plan aan.


UZA: ”Uit een studie met paroxetine blijkt dat het probleem in ongeveer de helft van de gevallen opnieuw opduikt zodra met het medicijn wordt gestopt. Vandaar dat de behandeling in het UZA ruimer is dan medicatie alleen. Het kan immers niet de bedoeling zijn om de medicijnen levenslang te nemen.
Bij de bekkenbodemtherapeut leren de mannen om hun bekkenbodem te gebruiken. Bij de seksuoloog leren ze die nieuwe kennis toepassen in hun seksualiteit. Mannen met PE gaan vaak allerlei trucjes toepassen om hun zaadlozing uit te stellen, zoals het opspannen van de bekkenbodem. Dat heeft echter juist een averechts effect. Ze moeten hun bekkenbodem leren controleren en ontspannen. Tijdens de behandeling is de patiënt onder invloed van de medicatie bij machte zijn ejaculatie uit te stellen. Op dat moment kan hij leren zijn bekkenbodem goed te gebruiken, waardoor hij na verloop van tijd ook zonder medicatie zijn zaadlozing kan uitstellen.
De drievoudige therapie van medicijnen, kinesitherapie en sekstherapie wordt al een aantal jaar met succes toegepast in het UZA. De therapie geeft in 70 % van de gevallen goede resultaten op lange termijn (meer dan 2 jaar). Met enkel paroxetine is dat 50 %.”

Praktische tips en oefeningen om ejaculatie zelf uit te stellen

Niet alle vormen van de voortijdige zaadlozing zijn even heftig en bij sommige mannen zijn onderstaande tips en technieken voldoende om het tijdens seks al een heel stuk langer uit te houden. Ook kunnen deze methodes worden gecombineerd met medicijnen.


Beroemde stop-startmethode
 

Een van de technieken voor de behandeling van voortijdige zaadlozing (ejaculatie) is de stop-en-start-techniek, waarmee de man leert om een hoge mate van opwinding te ervaren zonder te ejaculeren. In wezen onderwijst u uw geest en lichaam om zich comfortabel te voelen in een staat van verhoogde opwinding en te leren wanneer het begin van orgasme nadert.

De techniek omvat stimulatie van de penis tot de man voelt dat hij zal gaan ejaculeren, tenzij de stimulatie stopt. Hij geeft zijn partner een signaal om te stoppen met de stimulatie, die na 20 tot 30 seconden weer wordt hervat. De partners oefenen deze techniek eerst met handmatige stimulatie en later tijdens de gemeenschap. De techniek helpt ook de angsten te verminderen die het probleem vaak verergeren.
De laatste tijd wordt de effectiviteit van deze techniek erg in twijfel getrokken. Vaak blijkt toch dat er weinig houden meer aan is, en dat deze techniek daar ook niet in helpt. Maar goed, wellicht werkt hij wel voor u.

  • Stap 1: Zorg dat u voldoende tijd en rust neemt om deze oefening te doen. Richt uw aandacht in het begin op het (zacht) strelen van uw penis en balzak. Richt uw aandacht op wat u voelt en welke sensaties u waarneemt. Het gaat hierbij niet om geilheid maar om gedetailleerd voelen wat er aan uw penis te voelen is. Langzaam mag u uzelf heel licht aftrekken. Laat de opwinding daarbij niet heel groot worden. Dit kunt u bereiken door uw aandacht meer op andere sensaties te richten en / of te stoppen met stimulatie wanneer u voelt dat u binnen korte tijd zult gaan ejaculeren. Wanneer het gevoel weer helemaal gezakt is, begint u weer opnieuw met strelen of licht aftrekken. U laat op deze manier een paar keer de opwinding omhoog laten komen en weer laten afzakken. Als u dit regelmatig doet, leert u beter om het ‘point of no return’ te herkennen voordat het zover is, en kunt u het ook met een partner op tijd rustiger aandoen om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen.
     
  • Stap 2: Doe hetzelfde als bij stap 1, maar dan met spuug, glijmiddel of massageolie op de hand. Dit is prikkelender, dus moeilijker vol te houden.
     
  • Stap 3: Masturbeer met droge hand, stop niet als het orgasme nadert maar vertraag het tempo of de druk, bijvoorbeeld door de minder gevoelige delen van de penis te strelen.
     
  • Stap 4: herhaal stap 1 en daarna stap 2 waarbij de man zich laat aftrekken of strelen door de partner. Ogen dicht en concentreer u op het gevoel.
     
  • Stap 5:  Vrij zoals u dat normaal ook doet. Zodra u voelt aankomen dat u gaat klaarkomen, stopt u met bewegen tot de opwinding een beetje gezakt is. Daarna begint u weer met bewegen. In plaats van te stoppen met bewegen, kunt u ook overgaan op een andere beweging die minder stimulerend is.

Knijpoefening
 

De knijptechniek komt neer op het volgende: Op het moment dat u voelt dat u moet klaarkomen, houdt u de stijve penis in uw hand en knijpt u erop zodat het bloed verdwijnt uit de eikel en penis. Het bloed wordt als het ware weggeduwd. Hierdoor verslapt de penis en is de aandrang om klaar te komen ook verdwenen. Het beste is om net onder de eikel, bij zowel de bovenkant als de onderkant ervan, druk uit te oefenen bij het knijpen.

Stimuleer uw penis met de handen (u trekt zich af). Voordat u denkt klaar te gaan komen, knijpt u hard in de top van uw penis (twee vingers aan de voorkant om de basis van de eikel, uw duim aan de achterkant eronder), 3-5 seconden. Daarna snel loslaten. Wanneer de sensaties van een komende ejaculatie verdwenen zijn (binnen 20-30 seconden), begint u weer opnieuw met uzelf te stimuleren. Doe dit 3-4 keer voor u uzelf toe staat te ejaculeren. Mocht dit toch gebeuren, blijf dan niet in uw penis knijpen, maar laat de greep los. Het gaat erom steeds meer controle te krijgen over uw opwinding.

Bekkenbodem ontspannen
 

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij zowel de opwinding als het orgasme. Bij opwinding geldt zowel voor mannen als vrouwen dat het af en toe aanspannen van de bekkenbodem de opwinding doet toenemen. Wanneer de bekkenbodemspieren te zeer gespannen zijn (door bijvoorbeeld stress) kan extra aanspanning tijdens de opwindingsfase bij mannen tot overprikkeling leiden, waardoor er controleverlies ontstaat en vroegtijdig klaarkomen het gevolg kan zijn.

Hoe fanatieker er geprobeerd wordt de zaadlozing uit te stellen, hoe meer spierspanning, hoe sneller vaak juist het orgasme. De bekkenfysiotherapeut kan helpen om de spanning te herkennen, te voelen en bewust te ontspannen. Zorg er wel voor dat u naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut gaat voor een consult, deze kan middels inwendig functie onderzoek de spanning van uw bekkenbodem vaststellen. Hiervoor is geen verwijzing nodig.

U kunt ook zelf al aan de slag met onderstaande oefening om de bekkenbodem te leren ontspannen en controleren

  • Ga op uw rug liggen met een rolletje onder uw knieën en met uw handen losjes op de onderbuik. Ga alle spieren in het lichaam met aandacht langs om ontspanning te voelen. (Soort inwendige scan zelf uitvoeren).
  • Vervolgens richt u uw aandacht op de ademhaling, waarbij het accent ligt op de buikademhaling. Voel bij de ademhaling de buik opbollen en bij de uitademing weer terugzakken. Voel wat een diepe ademhaling doet met de druk op uw bekkenbodemspieren.
  • Span de bekkenbodemspieren aan op de uitademing door te doen alsof een windje tegen gehouden moet worden en de urinestraal onderbroken wordt. Ontspan tijdens de adempauze en adem ontspannen weer in. Zo wordt goed het verschil gevoeld tussen spanning en ontspanning in de bekkenbodemspieren.
  • Controle van het aan- en ontspannen kan plaatsvinden door de oefening in zijligging te doen en dan één hand over de bilnaad te leggen met de vingertoppen op het perineum (het gebied tussen de anus en de balzak.)

Op het perineum drukken
 

U kunt  zelf of uw partner ook met uw/haar/zijn vinger op het perineum (het plekje tussen de ballen en de anus) laten drukken. De druk om klaar te komen neemt hierdoor af.
Dit is een bekende Tantra techniek.

De ballen naar beneden trekken
 

De ejaculatie kan worden tegenhouden door de ballen even naar beneden te trekken of dit door de partner te laten doen, net voor u het gevoel hebt dat u gaat klaarkomen. Plaats hiervoor de duim en wijsvinger als een ring om de balzak en trek hem zachtjes even naar beneden.

Aan iets anders denken


Als man kun je proberen de ejaculatie uit te stellen door, als de opwinding erg groot wordt, aan iets heel anders te denken. Uit een Brits onderzoek blijkt dat wiskundesommen, oma’s en werk daarvoor populaire onderwerpen zijn.

Een langer voorspel


Seks draait natuurlijk niet alleen om de penetratie. De meeste vrouwen vinden het voorspel zelfs veel belangrijker. Ze vinden het belangijker dat de man haar streelt, kust, opwindt en met haar bezig is dan de uiteindelijk daad zelf.  Met een langer voorspel duurt het bedrijven van de liefde langer, ook al duurt de uiteindelijke gemeenschap maar kort. En door u meer te focussen op het voorspel en minder op de penetratie kunt u er samen ook meer van genieten.

Eerder klaarkomen
 

Wat ook kan helpen is om als man een keer klaar te komen voor het vrijen met de partner. Omdat je al eens bent klaargekomen, zal een volgende zaadlozing meestal langer op zich laten wachten. Maar dit helpt natuurlijk alleen als je in staat bent om twee keer achter elkaar klaar te komen. Ben je wat ouder, dan wordt dit moeilijker.

Condooms over elkaar
 

Een aantal condooms over elkaar aan brengen kan ook voorkomen dat u te snel klaarkomt. Een beetje gek idee misschien, maar eentje die zeker ook helpt.
Als u vijf condooms over elkaar omdoet, zal dat uw penis minder gevoelig maken en kunt u langer penetreren. Wilt u klaarkomen? Dan verwijdert u de condooms gewoon.
U kunt ook met het aantal condooms spelen. Een keertje proberen met 2, 3 of 4 om te kijken wat voor effect dat bij u heeft.

Verdere tips
 

  • Orale seks en aftrekken zijn vaak minder opwindend, waarmee het orgasme ook kan worden uitgesteld.
  • Probeer te beginnen met het langer aanhouden van de kleding.
  • Massage is een goede manier om nog niet heel opgewonden te raken, maar wel van elkaars lichamen te genieten.

Middelen en producten die helpen bij uitstellen van zaadlozing

Er zijn diverse middelen, gels en serums op de markt die er op gericht zijn de penis minder gevoelig te maken voor prikkels zodat het wat langer duurt voordat er een orgasme optreedt. De meeste middelen hebben een licht verdovende werking en kunnen een prima functie hebben om de zaadlozing wat uit te stellen. Onderstaand vindt u een aantal goede producten.

Er zijn ook condooms met een speciaal glijmiddel die zorgen voor uitstel van het orgasme. Het fijne van deze middelen is dat u ze gemakkelijk kunt gebruiken als u zin heeft om er een lange vrijpartij van te maken. En dat hoeft natuurlijk niet altijd en bij elke vrijpartij zo te zijn.
 


Emla zalf kunt u krijgen via uw huisarts. De zalf (met xylocaine) heeft een verdovende werking. Als nadeel wordt genoemd dat de zalf de vagina van de dame ook meteen verdoofd. Om dat tegen te gaan smeert u de zalf op uw penis voordat u seks heeft, u wacht even totdat de crème is ingetrokken en spoelt de overgebleven zalf er vervolgens af. Het effect blijft hetzelfde.
Filmpje van aflevering van Doctors waarin de werking van Spray wordt getest ziet u hier.
 

Goed om te realiseren


De eigen verwachtingen bijstellen
 

Hoe lang vindt u dat u het moet volhouden? Zijn uw verwachtingen wel realistisch? Had u bijvoorbeeld een lang voorspel? Dan is het niet zo gek dat u snel klaarkomt tijdens penetratie. Een vrijpartij hoeft ook niet altijd hetzelfde te zijn. Soms is een "quickie" heerlijk, een andere keer volgt er een lange vrijpartij. Besef ook dat penetratie helemaal niet lang hoeft te duren. Er bestaat geen norm voor een penetratietijd die optimaal is voor een fijn seksleven. Deze bepaalt uzelf, samen met uw partner. Vraag danook wat uw partner ervan vindt. Wellicht ervaart uw partner de timing niet als vreemd of onbevredigend, terwijl u zich daar zorgen over maakt. In veel gevallen is te vroeg klaarkomen een relatief begrip.


Methodes die worden aangeboden op internet
 

Op internet zijn veel websites te vinden waar mannen vertellen dat ze een methode hebben ontwikkeld om vroegtijdig klaarkomen te bestrijden. Wellicht zitten er methodes tussen die bij sommige mannen werken, al is het alleen maar door het placebo-effect. Maar realiseert u zich: als het gaat om een écht effectieve methode, dan zou deze al lang op de internationale congressen besproken zijn. 

De stap naar deskundige hulp


De rol van de huisarts
 

De stap naar de huisarts is voor de meeste mannen geen gemakkelijke stap. Dat realiseren we ons. Wat kunt u verwachten van zo’n bezoek? En kan de huisarts echt helpen?


Binnen 30 seconden: naar de huisarts
 

Stel u komt binnen de 30 seconden klaar en gaat hiermee naar uw huisarts. De kans is groot dat uw huisarts u doorstuurt naar een gespecialiseerd uroloog. Hij of zij zal met u samen waarschijnlijk de medicinale weg bewandelen. Daarbij worden onder andere besproken: Dapoxetine, Paroxetine en Lidocaïnezalf (zalf met verdovend effect). 
 

Snel, maar niet zo snel? 
 

Komt u wel snel klaar, maar ligt uw IELT (tijd tussen penetratie en klaarkomen) boven de 30 seconden? Dan is een bezoek aan de huisarts nog steeds aan te raden. Grote kans namelijk dat het echt helpt. Ziet u er tegen op om hiervoor naar uw eigen huisarts te gaan? Dan kunt u ook naar gespecialiseerde praktijken, of naar een seksuoloog (adressen vindt u hier) of naar de Mannenkliniek.


Wat vraagt de huisarts? Wat gaat hij/zij doen?
 

Allereerst zal uw huisarts proberen een idee te krijgen van de grootte van het probleem. Hij/zij zal u vragen wat uw IELT is. Dat wil zeggen: wat de precieze tijd is voordat u klaarkomt. Het kan zijn dat u zelfs een soort stopwatch mee naar huis krijgt om dat precies te meten.
Daarnaast zal de arts proberen te achterhalen welke vorm van PE u heeft; de primaire of de secundaire vorm. Ook zal hij/zij willen weten wat de impact is op uw relatie en op uw leven.
Helaas is het niet eenvoudig om te constateren of het snel klaarkomen bij een man komt door een serotonine probleem of door bijvoorbeeld een “verkeerde routine” welke tijdens de jeugd is aangeleerd. Er zijn nog geen mogelijkheden om te meten of een serotinentekort de oorzaak is. Dat zal vooralsnog uit de antwoorden van u moeten blijken.


Vragen die u bij de huisarts kunt verwachten
 

• Wanneer had u voor het eerst last van een te snelle zaadlozing?
• Was het vroeger anders?
• Heeft u dit bij alle partners?
• En in alle situaties?
• Heeft u problemen uw erectie vast te houden totdat u een zaadlozing krijgt bij gemeenschap?
• Haast u zich wel eens bij gemeenschap om een verlies van de erectie te voorkomen? 
• Zijn er plasklachten? Bijvoorbeeld aandrang, pijn, zwakke straal? Gaan deze gepaard met pijn?
• Zijn er ontlastingsproblemen? Moet u hierbij veel persen?
• Voelt u zich somber, angstig of schaamt u zich vanwege de vroegtijdige zaadlozing?
• Hoe staat u partner hierin? Wat vindt hij/zij ervan?

Nadat in beeld is gebracht welke vorm en gradatie u heeft, zal de arts samen met u (en eventueel uw partner) de mogelijke behandelingen bespreken en de voor- en nadelen van de diverse methodes, therapieën en medicijnen uitleggen. Van u zal hij willen weten wat uw wensen en verwachtingen zijn. Samen gaat u kijken welke behandeling het beste bij u en uw partner aansluit. Dat kan alleen uit medicatie bestaan, maar ook uit een verdovend middel, therapie of oefeningen. Of een combinatie daarvan.


Doorverwijzing naar seksuoloog
 

Niet alle huisartsen hebben evenveel kennis en deskundigheid op dit gebied. In de praktijk zal het vaak betekenen dat u met uw vraag direct wordt doorverwezen naar een seksuoloog of naar een specialiseerde huisartspraktijk. Hij/zij zal met u de zelfde vragen doornemen. En aan de hand daarvan ook met u samen naar de mogelijke oplossingen en behandelingen kijken.

Relevante websites


Auteur: De Paarse Keizerin in samen werking met:
Bert-Jan de Boer, huisarts en plas- en erectiestoornis deskundige, gepromoveerd op dit onderwerp in 2004. In Nederland is hij dé deskundige op dit gebied. U kunt hem bereiken via de website https://www.dbmgz.nl/
Klazien Jansma, bekkenfysiotherapeut MSPT en consulent seksuele gezondheid. Praktijk Fysio Woldmeenthe, Sluisweg 12, 8332JC Steenwijk, e-mail klazien.jansma@gmail.com.


* Artikel bijgewerkt september 2021

Producten die helpen bij te snel klaarkomen

€ 18,95
Pjur Super Hero Delay Spray
De delay spray van Pjur is speciaal ontwikkeld om mannen te helpen de zaadlozing uit te stellen. Deze spray bevat niet de verdovende middelen
€ 19,95
Male Cobeco Delay Spray
MALE Cobeco Delay Spray heeft een licht verkoelend effect, geschikt voor op de meest gevoelige delen van de penis. Dit effect helpt bij het uitstellen
€ 9,95
Performance Safe: Condooms met vertragend effect
De top, gevoeligste deel, is wat dikker zodat je als man het klaarkomen kunt uitstellen.
€ 6,99
Condooms met vertragend effect (12)
Met licht verdovend effect waardoor de penis minder gevoelig is.
€ 21,95
All-round Cockring Set
Goede cockringset met stevige siliconen ringen in goede diameters voor elke vrijwel elke man,
€ 8,95
Kleine cockring: simpel en effectief
Super strechy cockring. Makkelijk en heel comfortabel in gebruik. Voor mannen met maat S.

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 03/08/2016 - 03:51

SRRI's zijn zeer verslavend gebleken, en zeer moeilijk weer af te bouwen te zijn, de bijwerkingen zijn zeer divers, per persoon en per merk zeer verschillend. Zeer zeker niet aan te raden!!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 04/17/2016 - 19:57

Wat moet je dan doen als je geen sexuele relatie durft aan te gaan door een vroegtydige ejaculatie,ben dus vrijgezel en 46 jaar en 16 jaar geen sex omdat ik me schaam.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 06/27/2016 - 07:31

Dat klinkt erg heftig als dat de reden is om geen relatie aan te gaan; Ik zou zeggen, ga een tantra cursus doen. Daar wordt veel gedaan met aanraking, vrijen, ontmoet je leuke mensen en gaan niet direct over seks. Uiteindelijk komt het met de ejaculatie en je eigenwaarde ook wel goed, want daar ligt de focus niet X
Ingediend door Senior Vledder (niet gecontroleerd) op vr, 08/13/2021 - 17:54

In uw artikel noemt u de naam van prof. Marcel Wadringer.
Vermoedelijk bedoelt u prof. Marcel Waldinger.
Deze prominente persoonlijkheid van wereldfaam is enkele jaren geleden (veel te vroeg) overleden.
Het leek me goed u van het bovenstaande op de hoogte te stellen!

Aanbevolen artikelen

Bekkenbodemspieren die te hoog gespannen zijn komen veel vaker voor dan men vroeger dacht. Zowel bij vrouwen als bij mannen. Hieronder vindt u effectieve oefeningen voor het ontspannen van uw bekkenbodemspieren.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief