Overslaan en naar de inhoud gaan

Oesters: Prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde

De oester wordt beschouwd als hét afrodisiacum bij uitstek. Oesters waren bekend in alle oude beschavingen van China tot in Amerika en hebben tot op de dag van vandaag nog niets van hun mystiek verloren. Sommigen zeggen dat de oester zelf op testikels lijkt, anderen zien (en voelen) in de oesterschelp een gelijkenis met de schaamlippen. Oesters zijn rijk aan zink, proteïnen, vetten, calcium en fosfor, waardoor ze een stimulerende werking hebben. Rokkenjager Casanova beschouwde oesters als het voornaamste seksmiddel. Hij noemde ze ‘een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde’.

Soorten oesters

Er zijn in Nederland twee verschillende soorten oesters; de Zeeuwse oester en de platte oester. De Zeeuwse oester is ovaal met een grillig gevormde schelp. Ze worden in aanzienlijk hoeveelheden gekweekt, zijn van hoogwaardige kwaliteit en tegelijk nog betaalbaar. De platte oester heeft een ronde, gladde schelp, is zeldzaam, exclusief en natuurlijk heerlijk.
 

Een exclusieve keuze 

Wilt u er een hele bijzondere avond van maken, kies dan een keertje voor de platte oester.  De zeeuwse platte oesters hebben zo'n verfijnde smaak, dat het zonde is om ze verder te bereiden. Deze platte oesters worden daarom vrijwel altijd rauw gegeten. Steek de oesters open en serveer ze, het liefst op ijs, op een mooie schaal, met een snufje peper en een paar druppels citroensap. Een mooier begin van een romantisch diner kunnen wij bijna niet bedenken.
 

Het moeilijkste van het bereiden: het openen van de oester

Het opensteken van oesters is in het begin een lastige klus. Maar oefening baart kunst. Als men éénmaal de slag te pakken heeft, is het opensteken een koud kunstje. 
 
Stap 1: Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit. 
Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open. 
Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester. 
Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg. 
 

Hoe maak je een oester open?

Bewaren van oesters

Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan. 
 
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie. 
 

De meest bijzondere recepten met oesters

1. Bouillon van selderij en truffel met sint-jakobsoesters

 
Uit het kookboek "Op een bedje van Liefde, topchefs koken met afrodisiaca' van Jan van Parijs. Het boek is helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
 
Ingrediënten voor 4 personen
  • 1 witte selderij
  • 4 verse sint-jakobsoesters (200 gram)
  • 1 liter magere bouillon
  • 1 verse wintertruffel (50 gr.) Melanosporum
  • peper, zout
  • 1/2 dl. olijfolie eerste persing
 
Bereiding
  1. Schil de selderij met behulp van een dunschiller om de meeste draden te verwijderen.
  2. Versnijd de selderij zeer fijn.
  3. Stoof de selderij even in de olie, zonder te laten verkleuren.
  4. Voeg de bouillon toe.
  5. Breng tot het kookpunt en laat 10 minuten sudderen op 90 graden.
  6. Borstel de truffel onder stomend koud water en droog haar in een vers linnendoek.
  7. Afwerking
  8. Versnijd de sint-jakobsoesters in fijne plakjes.
  9. Schik de plakjes in de warme borden naast elkaar.
  10. Rasp er de truffel over.
  11. Schep de kokende selderijbouillon in de borden en dien snel op.

 

2. Gespietste oesters met jalapeno-pepers

 
Naar een recept van Galatoires, New Orleans, Louisiana uit het kookboek 'Recepten voor de Liefde' van John Willoughby.
Helaas alleen nog tweedehands te verkrijgen.
In dit heerlijke gerecht worden de oesters gecombineerd met bacon en jalapeno-pepers tot spiesjes. Ze vormen zo een bijzonder voorgerecht maar ze doen het ook goed als hoofdgerecht.
 
Ingrediënten
  • 12 plakken bacon, gehalveerd en licht krokant gebakken 24 nauwe oesters
  • 6 jalapeno-pepers, in de lengte in vieren gesneden en ontpit
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 ei
  • 1,75 dl. melk
  • 70 gr. bloem
  • 7,5 dl. plantaardige olie voor het frituren
  • citroenpartjes ter garnering
 
Bereidingswijze
  1. Rijd de bacon, oesters en stukjes peper om en om aan 8 houten of metalen prikkers.
  2. Bestrooi ze met zout en peper.
  3. Klop het ei met de melk los in een ondiepe schaal.
  4. Verhit de olie in een hoge pan: ze mag niet walmen.
  5. Wentel de prikkers in het ei-melkbeslaf, rol ze door de bloem, schud de overtollige bloem eraf en bak ze in de hete olie in ca. 5 minuten goudbruin. 
  6. Serveer ze met citroenpartjes.

3. Gegratineerde oesters met champagne saus

Oesters in hazelnootboter

Feest 

Het is erotisch om haar klaar te maken 
Je ruikt haar zilte lichaamsgeur meteen 
Als jij bekwaam haar code weet te kraken 
Dan opent zij haar meest intieme zaken 
En toont haar donkerpaarse edelsteen 
Je weet dat zij jou heerlijk zal gaan smaken 
Zij is de lustopwekker nummer een 
Je zet je lippen om haar lekkers heen 
En kunt dan met je tong haar vruchtvlees raken 
Er staat een hele pan voor jou alleen 
Komt het toilet die nacht dan niet meer vrij 
Dan zat er vast een slechte mossel bij
 
Quirien van Haelen
 

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief