Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen zin in seks bij mannen. Oorzaken laag libido.

In elke relatie is er wel eens een periode dat een van beide partners even geen zin heeft in seks. Dat is heel normaal. En het is niet altijd de vrouw die geen zin heeft in seks. Er zijn ook mannen die geen zin hebben in seks. Uit een studie aan het Alvarado Hospital blijkt dat maar liefst 20% van de mannen kampt met een laag libido. 
Hoewel dit aan de hoge kant lijkt, is wel duidelijk dat veel mannen (op bepaalde momenten in hun leven) geen zin hebben in seks.

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Waardoor verdwijnt seksueel verlangen?

Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke oorzaken en een advies hoe u hiermee om kunt gaan.

1. Spanningen en vermoeidheid

Lichamelijke en geestelijke vitaliteit is belangrijk voor een goed libido. Door stress, spanningen op het werk, vermoeidheid, zorgen over de kinderen, geld of andere zaken is er vaak alleen nog maar behoefte aan slaap. De interesse in seks en het verlangen om te vrijen verdwijnt. Dit geldt overigens niet voor alle mannen, sommige mannen gebruiken seks juist als accu om zichzelf weer op te laden.


2. Gebrek aan zelfvertrouwen en/of negatief zelfbeeld

Zelfvertrouwen is essentieel voor seksueel verlangen. Als een man lekker in zijn vel zit, op zijn werk en in zijn relatie dan heeft dit een enorm positief effect op zijn zin in seks. Krijgt dit zelfvertrouwen een knauw, dan kan dat direct consequenties hebben voor zijn seksueel verlangen. Een partner die veel kritiek op hem heeft of hem afwijst kan een negatieve uitwerking hebben. Maar dat zelfde geldt voor het verlies van een baan of het ontevreden zijn met het eigen lichaam.


3. Verschil tussen mannen in seksuele behoeften

Sommige mannen hebben, zonder dat er wat aan de hand is, wat minder seksuele behoeften. Daar is niks aan te veranderen. Aanwijzingen hiervoor zijn al vaak te zien in de puberteit. Afhankelijk van de wensen en behoeften van de partner wordt dit wel of geen probleem.  En let wel: Als een man 2 keer per week “zin heeft in seks”, ervaart de ene vrouw haar man als oversekst, terwijl een andere vrouw vindt dat haar partner verschrikkelijk tekortschiet.


4. Nooit zin in seks gehad

Er zijn ook mannen die nooit zin in seks hebben gehad. Vaak is dit terug te voeren naar aangeleerde onderdrukking van seksuele gedachten in de jeugd, een problematische relatie met hun moeder en/of met andere vrouwen, of traumatische seksuele ervaringen.


5. Lichamelijke klachten en ziektes

Lichamelijke problemen zoals diabetes, obesitas of zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en hoge cholesterol kunnen lustonderdrukkend werken.
Ziektes zoals kanker, chronische en acute infecties, chronische nierziekten en hart- en vaatziekten die het algemeen welbevinden aantasten of voor ernstige vermoeidheid zorgen, hebben vaak ook een negatieve uitwerking op het seksueel verlangen. Ook epilepsie en aandoeningen die leiden tot een verstoring van de hormoonbalans, kunnen zorgen voor een verminderde zin in seks en dus een lager libido.


6. Alcohol slecht voor libido

Alcohol is een belangrijke veroorzaker van een laag libido. Een paar glazen alcohol kunnen het libido verhogen, maar grote hoeveelheden of veelvuldig gebruik van alcohol zorgen voor het tegenovergestelde effect.


7. Medicatie met verstorende werking

Sommige medicijnen, zoals middelen tegen depressie (meer hierover kunt u lezen in het artikel De invloed van antidepressie op seksleven), bepaalde kalmeringsmiddelen, medicijnen tegen hoge bloeddruk (bètablokkers) en HIV medicatie kunnen een ernstig verstorende werking hebben op het seksueel verlangen van een man (en vrouw).


8. Te weinig testosteron

De belangrijkste motor achter het mannelijk libido is het hormoon testosteron. Een tekort aan testosteron kan leiden tot afname van het libido en dus zin in seks. Een te lage testosteronspiegel komt voor bij bijna 1 op de 10 mannen in de leeftijd tussen 40 en 79. Het gehalte aan testosteron daalt geleidelijk met de jaren, bij de ene man is dat meer dan bij de andere. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om de testosteronspiegel te meten en te verbeteren. Uw huisarts kan u desgewenst voorzien van testosteron-injecties, patches of een testosteron-crème die u dagelijks moet smeren.
Een bekende oorzaak van te weinig testosteron is een dikke buik. Het buikvet heeft een negatieve invloed op het testosteron. Een eenvoudige manier om zelf het testosteron te verbeteren is dus te zorgen dat u vet verliest. Grote kans dat de zin in seks toeneemt.
 

Teun (66):" Ik voelde me al een tijd moe en futloos. Beetje depressief ook soms. En ook in seks had ik helemaal geen zin meer. Uiteindelijk heb ik, op lang aandringen van mijn partner, een mannenkliniek bezocht. Mijn testosteron werd ook gemeten en bleek veel te laag. Met de medicijnen die ik nu krijg, kan ik gelukkig weer genieten."


Denkt u dat u te weinig testosteron heeft? Dan herkent u waarschijnlijk ook de andere symptomen die gepaard kunnen gaan met een te lage testosteronspiegel: onder andere gebrek aan concentratie, nervositeit, depressie, slapeloosheid, periodiek zweten of opvliegers, bot- en gewrichtsklachten, en vermindering van de spiermassa. U kunt ook een testeron test doen op de website van Mannenkliniek De Boer voor meer inzicht.


9. Te laag dopamine-gehalte

Lust en verlangen ontstaan in de hersenen, dus ook de stoffen in de hersenen spelen een rol. Dopamine, dat wordt aangemaakt in de hersenen, is een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het ervoor zorgt dat zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Dopamine is direct gelinkt aan seksuele verlangens en een daling van het dopamineniveau kan dan ook invloed hebben op het libido. Het mannelijk libido schijnt hiervoor gevoeliger te zijn dan het vrouwelijk libido.
Een laag dopamineniveau kan behandeld worden met dopaminestimulerende medicatie. Deze kunnen echter bijwerkingen hebben, dus hiervoor moet u contact opnemen met uw huisarts.


10. Erectiestoornis

Het is niet moeilijk voor te stellen dat een man met een erectiestoornis zijn zin om te vrijen verliest. Hij is er niet meer zeker van dat hij kan presteren en dat is een serieuze bedreiging voor zijn zelfvertrouwen. Hierdoor ontstaat faalangst, neemt de stoornis toe en neemt de lust af. Een vervelende vicieuze cirkel is zo geboren. Meer hierover kunt u lezen in Oorzaken van erectiestoornissen.


11. Prestatiedruk

Mannen kunnen sterk het idee hebben dat ze zich moeten bewijzen en dat ze moeten presteren. Ze hebben het gevoel dat hun partner seks verlangt en dat de lat hierbij hoog ligt. Voor hen is seks dan geen moment van ontspanning maar juist van druk; ze moeten een prestatie leveren. Deze prestatiedruk kan tot faalangst en vermijding leiden en tegenzin in de hand werken. Moeten en presteren gaan nu eenmaal slecht samen met  ontspannen en genieten.


12. Sleur en verveling

Sleur is dodelijk voor lust en verlangens. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. De zin in seks verdwijnt op den duur als je precies weet wat er gaat gebeuren en hoe je partner reageert.
Als een man ouder wordt heeft hij ook meer prikkels nodig om opgewonden te raken. Dus hoe ouder we worden, hoe belangrijker leuke en gevarieerde seks wordt om seksuele verlangens en passie te behouden.


13. Irritaties in relatie/straffen en controleren

Irritaties of ruzie kunnen ertoe leiden dat een man seks gaat weigeren of vermijden. Sommige mannen doen dit om hun partner dwars te zitten of te straffen. Als de partner de man vaak heeft afgewezen wanneer hij wil vrijen, kan het gevolg zijn dat deze gekrenkte man ‘geen zin heeft’ als zij het initiatief neemt. Of hij ‘straft’ haar omdat hij vindt dat ze teveel eet of hem niet voldoende waardeert.
Andere mannen kunnen simpelweg niet opgewonden worden als er nog onuitgesproken issues spelen.


14. Ziekte van de partner

Door ziekte van een partner kan de man de zorgrol toebedeeld krijgen. Deze rol gaat gevoelsmatig vaak niet samen met de rol van minnaar.


15. Niet meer aantrekkelijk

Een man kan zich op een bepaald moment niet meer aangetrokken voelen tot het lichaam van zijn partner. Dat kan gebeuren na bijvoorbeeld een borstamputatie of door een stoma.  Maar ook als de vrouw erg dik is geworden of zich niet verzorgt kan dit invloed hebben op zijn verlangen om met haar te vrijen. Vrouwen denken vaak dat dit de meest voorkomende oorzaak is van het verminderde seksuele verlangen van hun man. Maar dat is onterecht. Veel vaker zijn er andere redenen.


16. Geen enthousiasme van partner

Een man die zijn hele leven het initiatief moet nemen en weinig enthousiasme, initiatief en opwinding van de vrouw daarbij ervaart, loopt ook de kans dat op den duur zijn zin in seks verdwijnt.


17. Andere seksuele voorkeuren en fantasieën

Een man kan zich schamen voor zijn seksuele interesses en deze niet durven delen met zijn partner. Het kan gaan om extreme fantasieën maar veel vaker gaat het om gewone seksuele fantasieën die niet passen in zijn of haar romantische ideaalbeeld van de man en/of vrouw.
Ook kan de man wel zin hebben in seks maar is die beleving niet verenigbaar met de relatie die hij met zijn partner heeft. In zijn gevoel zijn liefde en seksuele lusten niet verenigbaar.


18. Porno en internetseks

Internet heeft er voor gezorgd dat alle seksuele fantasieën met een eenvoudige muisklik te beleven zijn. Menig man laat zich daardoor graag verleiden. Meestal vormt dit geen bedreiging voor de seksuele relatie met de partner. Toch kan bij overmatige internetseksconsumptie, de zin in seks met de 'echte' partner langzaam afnemen. Het is namelijk onmogelijk om te concurreren met een ideaalbeeld op internet, waar hij iemand direct krijgt wat hij wil, hoe extreem ook.

Oplossingen voor verdwenen libido

U heeft kunnen lezen dat er heel veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor een verminderd of verdwenen seksueel verlangen. En bij elke oorzaak, bij elke persoon en bij elke relatie past een andere oplossing. Zo kan een psychologische oorzaak het best opgelost worden met therapie. Wie een laag testosteronniveau heeft kan bij de huisarts om testosteronsupplementen vragen. En is de verveling en sleur toegeslagen? Dan kan deze website een mooie rol vervullen bij de zoektocht naar nieuwe inspiratie en spannende mogelijkheden.


Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om er samen over te praten. Want hoe minder seks men heeft, hoe kleiner de zin daarin wordt.

De lichamelijke chemie tussen de partners kan zo sterk afnemen dat er een vrijwel platonische relatie ontstaat. En dat kan zomaar gebeuren. Want hoe minder seks, hoe minder de zin daarin ook wordt. En hoe dieper een stel in die neerwaartse spiraal zit, hoe moeilijker het is om er weer uit te komen. Door het bespreekbaar te maken kunt u samen voorkomen dat deze vicieuze cirkel ontstaat.


Lijdt uw relatie eronder en komt u er samen niet uit?

Of denkt u dat het een lichamelijke oorzaak heeft of wilt u dat juist uitsluiten?  Ga dan naar uw huisarts. Hij kan u, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste hulpverleners.

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 12/21/2020 - 00:21

Zo herkenbaar... ik praat er niet eens meer over want krijg toch geen antwoord. Vroeger als ik begon deden we het 1x per maand. Maar altijd het zelfde standje en 1000000 gevraagd gesmeekt gesproken over meer passie en dat ik vrouw wil zijn....maar niks..... nu miss 1x om de 6 maanden. Ik heb het opgegeven maar verlang zo naar die passie... denk vaak om hem te verlaten ... maar is dat de oplossing....
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 12/30/2020 - 23:37

Wat herkenbaar dit! 12 jaar samen. In het eerste jaar, waarin we nog niet samen woonden, was de sex nog met enige regelmaat. Alhoewel ik degene was die steeds het initiatief nam. We gingen samenwonen en het werd steeds minder. De laatste 6 a 7 jaar, ik weet het niet eens meer precies, helemaal niet meer! We praten er over, niet vaak en komt dan van mij. Hij vindt het erg vervelend. Kan niet bedenken waarom het niet wil, waarom de lust er niet is. Geeft mij veel verdriet. Huil me zelf met regelmaat in slaap hierom. Hij vindt het juist lastig dat ik er zo veel last van heb. Laatste keer dat ik iets geprobeerd heb was vorig jaar december tijdens weekend weg. Nou, ik kan je vertellen... was geen succes en voelde me zeer vernederd. Ik hou ontzettend veel van hem en hij van mij. Dat weet ik zeker. Alleen vraag ik me af hoe lang ik dit vol hou. Mijn eerste huwelijk is naar de kloten gegaan doordat mijn ex meer dan een jaar lang vreemd ging. Ik zou dit zelf dus absoluut niet kunnen. M'n man is onlangs naar de dokter geweest; testosteron laten testen. Dit was goed! Stiekem had ik gehoopt dat dit niet goed was en het probleem dus te verholpen zou zijn geweest.... Ook ik begin de moed op te geven en wil ook beslist niet sexloos oud worden..... Dus ik begrijp je helemaal!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 02/06/2021 - 02:44

Ik heb bijna precies hetzelfde als jij. Het enige verschil? Dat ik al 4 jaar samen ben met hem en letterlijk nog NOOIT seks met hem heb gehad. In 2020 heb ik eindelijk de stap genomen voor mezelf om toch maar wat speeltjes in te slaan, maar dat helpt maar voor een deel. Ik heb er heel vaak met hem over zijn issues gepraat en zelfs naar de huisarts en seksuoloog gegaan. Hij heeft een zalf van de huisarts gekregen en die is hij voor de 3e ronde aan het smeren. De bedoeling bij het smeren ervan is om ook oefeningen te doen zoals aftrekken. Eerst deed hij dat kennelijk nauwelijks, maar nu zegt hij dat hij het zal doen. Laten we het hopen, want ik begin ook de hoop te verliezen..
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 10/07/2020 - 21:31

Ik heb nu 3 jaar een relatie met mijn vrouw. In deze 3 jaar zijn we getrouwd en is mijn vrouw nu in verwachting van ons eerste kindje. We hebben veel 'gekke' dingen gedaan op het gebied van sex. Het is nu al tijdje zo dat mijn klaagt over te weinig sex. Toen zij hier over begon zaten we nog op 2 a 3 x sexen in de week. Nu ik dit schrijf is 1 x in de 2 weken al heel wat. Ik wil heel graag sex met mijn vrouw, maar ik krijg maar geen erectie! Er komen geen geile gedachtes, mijn gedachten tijdens het voorspel blijven maar door gaan over van alles en nog wat maar geen sex. Ik krijg gewoon geen gevoel in mijn penis, helemaal niks!! Als we gaan zoenen en elkaar strepen dan lijkt het wel alsof hij zich gaat verstoppen en word nog kleiner dan in normale toestand zeg maar. Het is volgens mij niet dat mijn libido te laag is, want ik word dus wel goed geil van gedachtes van sex met andere vrouwen. Wat ik dus ook erg klote vind. Het voelt dan al alsof ik haar belazerd! Pfff. Het lijkt alsof ik bang ben voor haar aanrakingen. Als we gaan zoenen klaagt ze er ook vaak over dat ze geen passie voelt. Het liefst wil ik gewoon lekker met haar liggen en elkaar vast houden, maar aan de andere kant vind ik dit ook saai en wil ik een goeie sexrelatie met mijn vrouw! Waar komt dit door en heeft iemand een idee wat ik kan doen??? Ben echt ten einde raad! We gaan pas 3 jaar en nu kan ik al geen harde meer van mijn vrouw krijgen. M'n vrouw is zo mooi en ik weet zeker dat iedereen zou zeggen hoe kan je daar nou geen harde van krijgen??? Help me!!!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 01/02/2021 - 23:02

Hey, ik zie dat veel vrouwen hier pesies last van hebben. Dus ben ergens blij dat ik niet alleen ben.. wat aan de andere kant ook triestig is voor jullie andere vrouwen. Maar helaas snap ik jullie... en weet met mezelf geen blijf meer.. het is een jongen die ik zeer graag zien en de rest van men leven mee wil delen... maar hij heeft een laag libido.. terwijl ik een vrouw ben dat af en toe wel eens nood heeft aan een een echt gepassioneerd nachtje.. het hoeft niet elke dag te zijn maar zo eens af en toe mag wel. In het begin van onze relatie ging alles perfect maar na een half jaar was dit al niet meer.. enorm veel ruzies en gesprekken hierover gehad met mijn vriend. Maar veel hielp het niet.. waardoor ik al paar keer verliefd geworden ben op andere jongens. Maar elke keer toch terug koos voor mijn vriend.. ik zie hem dood graag maar idd hoelang ga ik dit volhouden??
Ingediend door Annoniem (niet gecontroleerd) op vr, 05/07/2021 - 03:14

Ik ben al bijna 2 jaar samen met mijn vriend in het begin was het bijna elke dag seks en nu? Krijg ik gewoon ruzie met hem omdat ik netjes vraag of we het kunnen doen want meneer wilt maar niks en zegt dat die rugpijn heeft en elke keer is het een andere smoes ik sta droog en ik begin gewoon geduld te verliezen en mijn hoop raakt op want hij is ook veranderd in gedrag buiten heel dit seks gebeuren om is het niet meer de 23 jarige jongen waar ik stapelverliefd op werd. Ik durf alleen niet te zeggen dat ik er klaar mee ben want iets in mij zegt dat ik het nog een kans moet geven.

Ingediend door Simon777 (niet gecontroleerd) op do, 05/13/2021 - 15:50

Mijn vrouw wil al jaren absoluut geen sex meer. Praten helpt niet. Ik wordt af en toe helemaal gek hier van. Ik vlieg tegen de muren op. Ik ben een atletisch gebouwde man van 57 van 1 meter 73 . Niet lelijk , maar volgens mij niet het type waar de meeste vrouwen in eerste instantie op vallen. Ik zou graag iemand anders willen ontmoeten puur voor de sex. Maar ik zou niet weten hoe dan. Tinder is geen optie , want dat zien alle kennissen. Hopeloos wordt ik hier van. Wat moet ik doen?

Ingediend door Kel (niet gecontroleerd) op di, 08/17/2021 - 05:16

Wat ik hier mis in de hele lijst is het krijgen van kinderen. Toen stopte het normale seksleven voor ons en de interesse van mijn man in mij. Wij hebben zo een 3 a 4x per jaar sex. Ik ben na de bevallingen nooit meer op mijn oude gewicht geraakt, maar ben wel heel wat kwijt geraakt. Ik sport ook regelmatig. Ik ben niet mager maar zeker ook niet dik. Ik geef veel aandacht aan mijn uiterlijk en kleding. Ik wordt door mijn omgeving vaak als een mooie vrouw omschreven, ook door andere mannen zoals bvb collega’s. Het ontbreekt me niet aan mannelijke aandacht maar die krijg ik wel niet van mijn eigen man. De meeste van mijn vriendinnen hebben een normaal sexleven of toch een man die naar hen verlangt. Ik ben ondertussen begin 40 en na jaren dit om het gezinsleven draaiende te houden steeds ver weg te stoppen is het hier nu wel gebarsten.
Er zijn nu gesprekken om te scheiden. Onze kinderen gaan er kapot aan en ik moet een erg moeilijke stap zetten. We komen er toch niet uit. Hij geeft als rede dat ik vaak boos op hem ben. Ik ben vaak wel eens boos of zeur op hem maar ben evengoed vaak goedlachs, lief en zacht. Misschien als je in een liefdevolle relatie zit dat je ook liever naar je partner bent. Door mijn omgeving of in het algemeen wordt overspel aanzien als de rede om uit elkaar te gaan maar dit doet ook pijn.

Ingediend door C (niet gecontroleerd) op vr, 08/27/2021 - 14:28

Mijn vriend en ik zijn 9 maanden samen. Hoewel alles heel goed tussen ons gaat, voelen we allebei een blokkade op seksvlak. We knuffelen en zoenen veel en de liefde is er wel. M’n vriend heeft daarnaast ook nog een chemo achter de rug wat z’n libido helemaal heeft vermindert. Hij wil er graag aan werken en gaat met de huisarts hierover in gesprek. Hij wil onze relatie hoe dan ook laten slagen en wil met mij kinderen en oud worden. Alleen vind ik het erg lastig om me een houding te geven wanneer ik wel zin heb in seks en hij weer de boot afhoudt. Ik probeer het me niet persoonlijk aan te trekken maar ik voel me erg afgewezen als hij zegt dat hij zich niet opgewonden voelt terwijl ik m’n best doe. Omdat dit meerdere keren is gebeurd neem ik geen initiatief meer. Na doorpraten gaf hij aan dat hij dit in al z’n relaties heeft gehad en zich altijd geblokkeerd heeft gevoeld op seksueel gebied. Ik ben blij dat hij erover gaat praten met de arts en hoop dat we meer passie kunnen vinden op seksueel gebied. Ik heb aangegeven graag bij de gesprekken te willen aansluiten maar dit wil hij (nog) niet. Hoop echt dat het goed komt. We hebben iets moois samen en wil dit niet kwijt door gebrek aan seksleven. Had nooit gedacht dat ik seks zo’n belangrijke voorwaarde in een relatie zou vinden..

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 10/09/2021 - 13:27

Ik heb nog nooit een vrouw of vriendin gehad die mij echt leuk vond of mij aantrekkelijk vond en dat alle decennialang. Alleen maar vernederende rotopmerkingen. Dat je echt jezelf afvraagt wat is er mis met vrouwen? Dan denk je echt wel zoek het zelf uit en word lesbisch. Geef mijn portie maar aan fikkie.

Ingediend door Anoniem meid (niet gecontroleerd) op ma, 10/18/2021 - 19:26

Hallo

Ik ben een vrouw van 29 jaar en ik en mijn partner zijn 10 jaar samen we hebben een baby van 6 maanden. Wij hebben altijd sex gehad alleen tijdens mijn zwangerschap ging helemaal mis hij had geen zin meer.. hebben in 9 maanden 4 x sex gehad dit vond ik echt erg ! Na de bevalling met een keizersnee kon ik niet wachten tot we weer mochten mijn libido is nog hoger dan ik tiener was. Mijn vriend weet niet wat hier mee moet en ik word gek van me zelf. Ondanks dat we hier meerdere gesprekken hebben gehad vind hij nog steeds heel normaal dat minimaal 1x in de week met zichzelf speelt terwijl ik elke dag wel wil en niet veel krijg. Wat moet ik hier mee doen?? ik heb vaak aangeven dat sex te kort kom.. ik hoop dat iemand wat advies voor mij heeft.?

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Aanbevolen artikelen

Mannen vinden het niet gemakkelijk om te zeggen wat ze echt willen van hun vrouwelijke partner. Ze zullen snel zeggen dat het heerlijk was. Maar de heren hebben natuurlijk best wensen. En nu denkt u: dat zijn vast triootjes, vrouwen in leer

alles al mooi kado verpakt

naar de erotiek winkel

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief