Overslaan en naar de inhoud gaan

Champagne. Als alleen het beste goed genoeg is

Champagne kan een dag zonniger kan maken, een speciaal moment feestelijker en een mooie avond sprankelender. Wie wordt er nou niet blij van een glas champagne? Champagne staat voor feestelijk en genieten. Bij een speciale gelegenheid is champagne de aangewezen drank. En er kunnen nooit genoeg speciale gelegenheden zijn in het leven! Maar hoe zoek je de juiste champagne uit? Wij helpen u graag op weg.

 

Eerst even de kennis ophalen


Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise mag de naam champagne dragen. Over het algemeen bestaan de meeste champagnes uit een mengsel van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Pinot Meunier heeft slechts een klein aandeel in dit mengsel. Zeer goede champagnes bevatten weinig tot geen Pinot Meunier. Pinot Meunier is een snelrijpende druif die daardoor minder lang houdbaar is. Deze wordt dus voornamelijk gebruikt voor champagnes die kort in de kelders hoeven te rijpen. Des te langer de rijpingsperiode, des te duurder de champagne.
 
Wanneer tegen het einde van september de oogstdatum wordt vrijgegeven, trekken talloze druivenplukkers de wijngaarden in om de druiven voorzichtig met de hand binnen te halen. De druiven mogen in geen geval gekneusd worden. Na aankomst van de druiven bij het wijnhuis worden de druiven onmiddellijk geperst. Hierna vindt de controleerde gisting plaats. Na de tweede (malolactische) gisting heeft men de stille droge basiswijn verkregen.
 
Vervolgens begint de bereiding van de champagne. Voordat de fles met een (tijdelijke) dop wordt afgesloten, wordt er een beetje liqueur du tirage (een mengsel van rietsuiker (24 g/l), belegen wijn en gist) toegevoegd. De dosering is bepalend voor het type champagne. Hoe meer liqueur er is toegevoegd, hoe zoeter de champagne - van brut (droog) tot doux (zoet). 
 
Binnen acht tot tien weken voltrekt zich de prise de mousse, de gisting op de fles. In de fles heeft zich koolzuur gevormd dat zorgt voor een bruisende wijn.
 
 

Het champagne-etiket lezen en kiezen


ChampagneOp Champagne etiketten staan een aantal zaken die het u makkelijker maken om de Champagne te herkennen en er de juiste uit te zoeken. 
 
  • Het woord CHAMPAGNE moet op het etiket staan. Staat er Champenoise, Methode Traditionel of iets dergeljks op, dan gaat het om een andere drank.
 
  • Op het etiket moet ook de kwaliteit van de champagne vermeld worden. Champagne kent drie categorieën. Deze indeling gebeurt op basis van de kwaliteit van de druiven, die wordt bepaald door de terroir.  Zo heb je 'grand cru; (de beste kwaliteit), 'premier cru' en 'champagne sans cru' (zonder verdere vermelding).
     
  • Cuvée prestige is een toevoeging die een wijnhuis geeft aan zijn betere wijn. Oogsten van oude wijnstokken, vinificatie van de most en rijping op eikenhouten vaten zijn voorbeelden hiervan. Deze champagne zit vaak in luxueuze, fraai vormgegeven flessen. Niet voor niets, want zoals de naam al zegt, is het de allerbeste champagne. De zeldzame cuvée prestige is niet goedkoop en wordt geserveerd bij verfijnde gerechten.
 
  • Op het etiket staat ook aangegeven om welke soort champagne het gaat, dat wil zeggen wat het suikergehalte (de zoetheid) van de champagne is:
     
  • Extra-brut: erg droog , een champagne waaraan geen suiker is toegevoegd. Perfect als aperatief en voor mensen die ook van erg droge wijnen houden.
  • Brut: droog, aan een brut wordt nauwelijks suiker toegevoegd. Geschikt voor talloze gelegenheden en de meest gedronken champagne van vandaag de dag.
  • Brut zonder jaartal – prima als aperitief en bij voorgerechten zoals vis, schaal- of schelpdieren.
  • Brut met een jaartal - een wat 'vollere' champagne die kan worden geserveerd bij gevogelte, rood vlees, kaas- en sausgerechten.
  • Sec: een beetje zoet; past goed bij nagerechten.
  • Demi-sec: een zoete, halfdroge champagne waar meer suiker aan toegevoegd wordt dan aan een brut. Daardoor krijgt hij een zachtere smaak. Een demi-sec combineert ook goed met zoetere gerechten, zoals desserts.
  • Doux: Een inmiddels zeldzaam champagne, die zeer zoet is.
 
  • Rosé: de rosé champagne is samengesteld uit verschillende soorten witte champagne en een rode wijn uit de champagnestreek. De kleur kan variëren van zachtroze tot dieproze en is vaak wat fruitiger van smaak. Rosé champagne ruikt meestal naar rode vruchten zoals aardbeien of frambozen. Deze champagne is prachtig om te zien en is vaak wat zoeter. Leuk voor romantische momenten en erg lekker bij desserts.
 
  • Als een Champagne gemaakt is van druiven van één (goed) jaar dan noemt men dit een Millésimé Champagne. Op het etiket staat dan het jaartal waarop de druiven zijn geplukt. Als er geen jaartal op de fles staat noemt men dit een Non-vintage (of NV) Champagne. De Champagne is dan samengesteld uit druivensappen van de oogsten van meerdere jaren. Het is vaak zo dat een Millésimé van één producent een betere kwaliteit heeft dan de Non-vintage van dezelfde producent. Het is echter niet zo dat een NV van de ene leverancier per definitie onder doet voor een Millésimé Champagne van een andere leverancier.
 
  • Blanc-des-Blancs (BdB) is een zeer frisse champagne die uitsluitend van witte chardonnay-druiven wordt gemaakt. Jonge Blanc-des- Blancs champagnes zijn zeer geschikt als aperitief en lekker bij veel visgerechten. 
 
  • Er zijn ook witte (lees: blanke) Champagnes die alleen worden gemaakt van zwarte (lees: blauwe) Pinot Meunier en/of Pinot Noir druiven. Deze Champagnes noemt men Blanc-des-Noirs (BdN). Het merendeel van deze BdN's worden van 100% Pinot Meunier gemaakt. De BdN's staan bekend dat hun karakter, pittigheid en kracht.
 
  • Producenten willen nog wel eens een eigen toevoeging bij de Champagnewijn mengen. Hierbij kunt u denken aan; Cuvée speciale, Premier Cru, Vintage, Millésimé etc.(vergelijkbaar met: CL, XL, GL kenmerken van auto's). Aangezien deze toevoeging uniek is per producent kan men de mousserende wijnen niet op basis van deze toevoeging vergelijken. Binnen het aanbod van een producent is natuurlijk wel onderscheid te maken op basis van de toevoeging.
     

Tips voor het ontkurken en schenken van champagne


Bewaar uw champagne altijd op een donkere plaats, liefst in een omgeving met een constante temperatuur tussen de 12 en 14 graden. Drinkt u de fles binnen korte tijd op, dan is de koelkast ook een prima bewaarplek. De houdbaarheid van champagne is doorgaans niet langer dan 1 jaar, champagne is kostbaar dus houdt daar rekening mee. Serveer de champagne op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Leg de fles voordat u deze gaat drinken een paar uur in de koelkast of een half uur in een koeler met ijs. Een non-vintage champagne drinkt u op 8 graden maar niet kouder, een vintage champagne liefst rond 10 graden.
 
Verwijder de folie en draai het muselet los en haal deze er ook af voordat u de champagne opent. Pak met een hand (in de richting van de hals van de fles) de kurk beet en draai met de andere hand de onderkant van de fles heen en weer. De kurk komt vanzelf naar boven, echter kan het wel eens wat kracht kosten om deze los te krijgen. Houd de kurk goed tegen en laat hem met een sissende beweging van de fles komen. Laat hem nooit knallen! Dat is zonde van de champagne die verspild wordt en het koolzuur dat in een klap ontsnapt!
 
Schenk de champagne uit in champagneglazen (flutes). Zorg ervoor dat de glazen schoon zijn. Was deze bij voorkeur met de hand met alleen water en zeker niet in de afwasmachine. Doet u dat toch, spoel ze dan goed na met water. Het zout en afwasmiddel zijn ware killers voor de bubbels in uw glas.
 

En als we gaan voor de echte top...?
 

Champagne kiezen blijft natuurlijk heel persoonlijk. Iedereen heeft nu eenmaal een andere smaak. Maar wat vinden de kenners de beste champagne? Richard Juhlin is auteur van onder andere "4000 Champagnes". Hij wordt door kenners gezien als een van de goeroes onder de champagne. Zijn persoonlijke top-50 is:
 
1. 1938 Krug
2. 1959 Clos des Goisses
3. 1985 Bollinger Vieilles Vignes
4. 1959 Cristal
5. 1985 Krug Clos du Mesnil
6. 1947 Salon
7. 1953 Salon
8. 1955 Salon
9. 1979 Krug Clos du Mesnil
10. 1953 Diebolt
11. 1966 Krug
12. 1949 Cristal
13. 1969 Jacquesson D.T.
14. 1964 Cristal
15. 1982 Krug
16. 1988 Cirstal Rose
17. 1961 Krug
18. 1966 Bollinger
19. 1959 Krug
20. 1955 Gratien
21. 1989 Krug Clos du Mesnil
22. 1959 Salon
23. 1966 Cristal
24. 1990 Salon
25. 1914 Pol Roger
26. 1969 Bollinger Vieilles Vignes
27. 1921 Jose Michel
28. 1989 Bollinger Vieilles Vignes
29. 1988 Bollinger Vieilles Vignes
30. 1959 Bollinger
31. 1964 Diamannd Bleu
32. 1955 Krug
33. 1964 Bollinger
34. 1947 Launois
35. 1979 Krug
36. 1975 Winston Churchill
37. 1966 Launois
38. 1964 Bollinger R.D.
39. 1964 Dom Perignon
40. 1969 Cristal
41. 1975 Bollinger Vieilles Vignes
42. 1989 Krug
43. 1928 Roederer
44. 1982 Krug Clos du Mesnil
45. 1982 Bollinger Vieilles Vignes
46. 1986 Selosse
47. 1964 Comtes de Champagne
48. 1985 Comtes de Champagne
49. 1975 Deutz Ay
50. 1974 Salon
 
 
 

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief