Overslaan en naar de inhoud gaan

60 plus seks, bevredigend en nog gezond ook!

U bent 60, of al ouder en dus is uw leven in de slaapkamer wat ingedut. Of toch niet?! Want dat u de 60 gepasseerd bent hoeft helemaal niet te betekenen dat u niet meer sexy bent en al helemaal niet dat u geen lekkere seks meer kunt hebben. Sterker nog, de seks kan beter zijn dan het ooit geweest is én zorgt ervoor dat u langer gezond blijft. Het is echt waar, seks is namelijk hartstikke goed voor uw lijf.
Dus blijf vrijen en ervan genieten. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar wel de moeite waard!

Hoe komt het dat seks zo bevredigend is op latere leeftijd?

Eigenlijk is het heel simpel, hoe ouder u bent, hoe meer levenservaring en kennis u heeft. U bent zelfverzekerd, uiterlijk is niet meer zo belangrijk als vroeger, u weet wat u wel en niet fijn vindt en u weet hoe u uzelf moet verwoorden om een punt duidelijk te maken. Allemaal dingen die handig zijn tussen de lakens. De overgang is voorbij, de hormonen tot rust gekomen en de tijd is aangebroken om het lichaam en het plezier dat het kan geven te herondekken. 

Daarnaast zijn er hoogstwaarschijnlijk geen kinderen meer in huis en staat werk en carriere op een andere plek in het leven, wat zorgt voor extra tijd en plek voor spontane en lange vrijpartijen. Deze jaren, met meer tijd en minder afleiding, kunnen danook een tijd van seksuele creativiteit en passie zijn.
 

Hoe tevreden zijn de senioren met hun seksleven?
 

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat seks echt niet eindigt op 70-jarige leeftijd. De meerderheid van degenen die deze mooie leeftijd in goede gezondheid en in een relatie bereiken, blijft seks hebben en ervan genieten.
Een overgroot deel van generatie 70-jarigen is heel erg tevreden is met hun seksleven, meer zelfs dan de generatie daarvoor. 68 Procent van de mannen en 56 procent van de vrouwen van 70 jaar geven aan nog seksueel actief te zijn. Veel van deze 70-jarigen ervaren seks als een bron van plezier, ontspanning en intimiteit.
Hoe komt het dat de huidige generatie 70-jarigen nog zo actief van seks genieten?  Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat mensen langer leven en gezonder zijn. De gemiddelde 70-jarige is tegenwoordig gezonder dan de gemiddelde 70-jarige in 1970 en heeft een langere levensverwachting. Daarbij zijn seksuele disfuncties zoals erectiestoornissen makkelijker te behandelen. En de cultuur is veranderd, de verwachtingen van oudere volwassenen verschillen van die in de jaren zeventig.
 

Is seks belangrijk na je 60ste? 70ste?
 

Ja dus! Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80 % van de mannen (55 en 79 jaar) en meer dan 60 % van de vrouwen (55-79 jaar) seks belangrijk. 
 

Waarom is seks na uw 60 ste (of zelfs 70 ste ) gezond?
 

Behalve dat seks natuurlijk gewoon lekker is, is het ook hartstikke gezond. Na het 60ste ste levensjaar kunnen we elk beetje extra gezondheid natuurlijk goed gebruiken en daar helpt seks u zeker een handje bij. We zetten de gezondheidsvoordelen even voor u op een rij:
 

Langer leven

Seks zorgt voor een langere levensduur. Net als een stabiele relatie, een fijn sociaal leven en een gezonde levensstijl.
 

Gewicht en uiterlijk

Lekker vrijen is goed voor uw dieet. Met een vrijpartij van een half uur verbrand u maar liefst 150 kilocalorieën. Daarnaast zien mensen die seksueel actief zijn er vaak een stuk beter uit. Dit komt door het zweten tijdens het vrijen en de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen dit zorgt voor schone poriën. Uw huid gaat glanzen en ook uw haar ziet er een stuk gezonder uit. Mensen die aan seks doen stralen dus eigenlijk meer dan wanneer ze celibaat zijn.
 

Fijne hormonen

Seks zorgt voor de aanmaak van een hele hoop fijne hormonen. Endorfine bijvoorbeeld zorgt ervoor dat uw pijndrempel verhoogd wordt en dus heeft u minder vaak last van hoofdpijn. Het testosterongehalte van de vrouw gaat omhoog waardoor het sporten makkelijker gaat. Prolactine wordt aangemaakt na een orgasme. Er wordt van dit hormoon gezegd dat het verantwoordelijk is voor het aanmaken van nieuwe hersencellen. Door seks maakt u ook dopamine aan wat zorgt voor een ontspannen gevoel en ook van hooikoorts en astma heeft u minder last als u vaak seks heeft.
Daarnaast worden tijdens de seks in een hoog tempo de hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt. Het eerste staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Beide hormonen zorgen voor een rustgevende werking. Wat handig is als u een stressvol leven leidt.
 

Het hart

Last but not least. Seks is goed voor het hart. De belangrijkste spier van ons lichaam heeft na ons 60 ste levensjaar wel wat aandacht nodig. Gelukkig zorgt het hebben van seks ervoor dat uw hart een beetje extra getraind wordt. Door het vrijen pompt het hart extra slagen waardoor het bloed sneller door uw lijf stroomt. Dat is niet alleen een lekker gevoel maar is ook goed voor de hart- en bloedvaten. Het risico op een hartaanval wordt bij mannen verkleind als ze twee keer per week seks hebben. Een hele goede reden om het bed in te duiken dus.


Minder spanning in relatie

Regelmatige seks houdt de relatie gezond en zorgt voor minder spanning en stress. Een Iers onderzoek uit 2017 bevestigt dat: frequentere seksuele activiteit was duidelijk gekoppeld aan minder spanning in de relatie. 
 

Ook goed om te weten. Het omgekeerde geldt ook. Als u psychisch in goede conditie bent, loopt u veel minder kans op een seksueel probleem.
 

Waarom hebben we soms geen zin als we ouder zijn?
 

Het is niet gek dat uw zin in seks afneemt naarmate u ouder wordt. Medicijnen, kleine en grote gezondheidsproblemen, lichamelijke veranderingen, te hoge eisen. Het zijn allemaal redenen waarom het soms even niet lukt om opgewonden te worden. Geen zin hebben betekent echter niet dat u helemaal geen seks meer met elkaar moet hebben. Deze veranderingen hoeven meestal geen belemmering te vormen om te genieten van een gezond seksleven.


Seksuele uitdagingen
 

Natuurlijk ontkomen de meeste mensen in hun leven niet aan problemen op het gebied van seksualiteit. En vaak zijn dat er meer bij het ouder worden.
 

Mannen

Bij mannen komen seksuele problemen vooral voor bij 70-jarigen. Het gaat hierbij vaak over erectiestoornissen, of het hebben van meer moeite om erecties te bereiken en te behouden. Dit komt doordat de bloedcirculatie  vertraagt ​​en de testosteronspiegel daalt. 
Deze klachten komen vaker voor bij mannen met een voorgeschiedenis van hartaandoeningen, hypertensie of diabetes. Gelukkig zijn er tegenwoorden genoeg hulpmiddelen zoals sildenafilcitraat (Viagra), vardenafil (Levitra) en tadalafil (Cialis). Ook zijn er toegankelijke speeltjes zoals erectie-ringen en penispompen. Praat erover met uw huisarts. Er zijn veel manieren om ED te behandelen.


Vrouwen

Bij vrouwen spelen de meeste seksuele problemen als ze tussen de 55 en 70 jaar zijn. Vaak gaat het hierbij om klachten zoals een droge vagina, pijn tijdens het vrijen of minder gevoel bij het vrijen.
Dit heeft te maken met de lichamelijke veranderingen die zich voordoen tijdens de overgang.
Ook hier zijn vaak goede oplossingen voor. De meest toegankelijke en gemakkelijke is een goed glijmiddel. Maar het kan ook meteen een goede motivatie zijn om samen te experimenteren met andere vormen van voorspel die voor meer (fysieke) opwinding en dus voor meer vochtigheid kunnen zorgen. 
 

Chronische aandoeningen 
 

Chronische medische aandoeningen komen vaker voor als je ouder wordt en kunnen seksuele problemen veroorzaken. Sommige hiervan zijn:

 • Chronische pijn: door bijvoorbeeld chronische rugpijn kan seks pijnlijk zijn en de zin afnemen. Leestip: Seks tips voor vrouwen met rugpijn & Seks tips voor mannen met rugpijn
 • Artritis: pijnlijke gewrichten kunnen bepaalde seksuele posities erg ongemakkelijk maken.
 • Kanker: kanker kan in het algemeen de seksuele interesse verminderen, waarbij kanker zoals borstkanker en prostaatkanker ook het lichaamsbeeld beïnvloeden.
 • Suikerziekte
 • Hart-en vaatziekten
 • Obesitas
 • Stressincontinentie: sommige vrouwen zijn bang om zichzelf te laten gaan omdat ze kunnen plassen tijdens een orgasme.
 • Neurologische aandoeningen: aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, beroertes en de ziekte van Alzheimer kunnen seks op veel manieren beïnvloeden.
 • Medicijnen: medicijnen zoals sommige antidepressiva, sommige bloeddrukmedicatie en nog veel meer kunnen leiden tot erectiestoornissen bij mannen en orgasme-problemen bij vrouwen

 

Tips en adviezen voor een goede seksleven na je 60ste
 

Wilt u uw seksleven ook leuk en opwindend houden na uw 60ste? Dan is communicatie met de partner heel belangrijk. De reden waarom gestopt wordt met seks heeft meestal te maken met onzekerheid. Vaak ontstaat die onzekerheid door normale verschijnselen die bij het ouder worden horen, zoals een minder goede erectie, een drogere vagina, minder lust of verlangen of wat sneller pijn bij het vrijen. Als hier niet over wordt gesproken en als men niet beseft dat dit een normaal verschijnsel is, dan is er kans dat faalangst en spanning roet in het seksleven gooien. Laat het nooit zo ver komen. Informeer u goed en praat hier samen over. Zoek naar oplossingen, die zijn er gelukkig tegenwoordig genoeg. 
 

 • Lees bijvoorbeeld hier over de oplossingen om het plezier weer terug te vinden bij pijn bij vrijen.
 • Of hier over hoe je erectie verandert bij het ouder worden.
 • In dit artikel kunt u lezen hoe u als vrouw uw bekkenbodemspieren (die zo belangrijk zijn voor goede seks) in goede conditie kunt brengen
 • In dit artikel kunt u lezen u erectie problemen kunt voorkomen.
 • In dit artikel kunt u lezen welke glijmiddelen er zijn, hoe ze te gebruiken en welke de beste zijn.


Blijven aanpassen
 

Uit onderzoek blijkt dat stellen die in seksleven experimenteren en nieuwe dingen samen blijven uitproberen meer plezier in hun seksleven houden en gemakkelijker obstakels kunnen overwinnen.
U kunt zich dat waarschijnlijk ook voorstellen. Als u gewend bent geraakt om andere dingen te proberen, zult u zich samen ook niet zo snel uit het veld laten slaan als er door een gezondheidsprobleem bepaalde seksuele standjes of activiteiten niet (meer) kunnen. Het is belangrijk om je op seksueel vlak aan nieuwe situaties te kunnen aanpassen. Dat is een stuk makkelijker als je daar samen ervaring mee hebt. 

 • Hier kunt u lezen hoe u uw seksleven spannend houdt 
 • Hier kunt u lezen hoe u kunt starten met het veranderen en aanpassen van uw seksleven 
 • Hier leest u 18 tips voor een gepassioneerd seksleven 
   

Ontdek wat voor u werkt
 

De sleutel tot een geweldig seksleven na je 60ste is erachter te komen wat nu voor jullie samen werkt.  Wat u vroeger fijn vond, hoeft nu helemaal niet meer zo te zijn. Wat opwindend voelde op sommige delen van uw jongere lichaam, voelt misschien helemaal niet meer zo lekker. Maar er kunnen nu dingen zijn waar u nu van geniet en die u vroeger niet plezierig vond.
Geniet u nog steeds van dezelfde dingen in bed, of is het tijd om iets nieuws te proberen? Doe dit met een positieve houding en een open geest. Seks naarmate je ouder wordt, kan om wat extra creativiteit vragen. Gebruik de volgende ideeën als inspiratie, maar wees niet bang om met uw eigen ideeën te komen.


Experimenteer 

Probeer andere seksuele posities uit. Als een bepaalde positie niet (meer) werkt, kijk dan eens naar speciale kussens.

Voor mannen, als erectiestoornissen een probleem zijn, probeer dan seks met de vrouw bovenop, omdat hardheid zo minder belangrijk is. U kunt ook eens experimenteren met een erectiering. 

Probeer orale seks of masturbatie als vervanging voor geslachtsgemeenschap. Verander uw routine. Verander bijvoorbeeld het tijdstip van de dag waarop u seks heeft, in een tijd waarin u meer energie heeft. Probeer bijvoorbeeld 's ochtends te vrijen in plaats van aan het einde van een lange dag.

Als u problemen heeft om opgewonden te raken, kan een vibrator uitkomst bieden. 
 

Voorspel en samen spelen

Omdat het langer kan duren voordat u of uw partner opgewonden raakt, is het belangrijk om hier ook meer tijd voor te maken. Begin romantisch en zoek eerst naar verbinding. Geniet van een eindeloos lange vrijpartij. Plaag of kietel uw partner, lees samen opwindende verhalen, probeer speeltjes uit. 
 

Zie seks breder

Het is normaal dat seksuele behoeften veranderen naarmate we ouder worden. De geslachtsgemeenschap wordt vaak wat minder belangrijk. Seks is ook veel meer dan dat. Seks gaat om contact, verbinding, intimiteit, aanraking, tederheid en het genieten van de zintuigen. Geslachtsgemeenschap is slechts één manier om bevredigende seks te hebben. Elkaar vasthouden, zachtjes aanraken, kussen, dansen en sensuele massage; het zijn allemaal manieren om gepassioneerde gevoelens met elkaar te delen die net zo de moeite waard kunnen zijn voor u en uw partner. 
Neem de druk weg door oude ideeën over wat seks zou moeten zijn opzij te zetten. Praat er samen over. Zelfs als u of uw partner gezondheidsproblemen heeft, kunt u intieme handelingen verrichten en genieten van nabijheid van de ander. 
 

 

Leuke en toegankelijke producten voor een goed seksleven na je 60ste

€ 17,95
Pjur Med Premium Glide: bij overgevoeligheid
Fluweelzacht, medisch gecertificeerd glijmiddel op siliconen basis. Slechts enkele druppels zijn nodig.
€ 23,95
Intimate Earth Hydra Natural Glide, biologisch glijmiddel op waterbasis (120 ml)
Premium biologisch glijmiddel op waterbasis. Werkt lang, plakt niet. Met natuurlijke cellulose.
€ 99,00
Liberator Jaz: Sekskussen voor kleine lift met groot verschil
Een kleine lift kan een groot verschil maken. Het is een 'must-aankoop' zegt Timothy Ferriss (wereldwijd bekend blogger en auteur van The 4-Hour Body)
€ 57,95
Aludra stimulator: stil, krachtig, goed ontwerp
Fijne, kleine en effectieve vibrator. Met dikke, super zachte buitenlaag en eindeloos veel mogelijkheden.
€ 85,00
Pulse Solo Essential: award winning stimulator voor mannen
Deze Pulse Solo Essential is een krachtige mannelijke stimulator die werkt met een innovatieve techniek. Deze stimulator heeft inmiddels verschillende
€ 18,95
ViaGel for Men: Niet voor niets populair
Deze stimulerende en prikkelende gel is in de Verenigde Staten enorm populair en is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar, in een vernieuwde versie
€ 28,95
Intense stimulerende serum van Intimate Earth
Een opwindend serum gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Koel, tintelend en sexy. 30 ml

Reacties

Ingediend door Willem (niet gecontroleerd) op vr, 10/21/2022 - 16:45

De sex was altijd geweldig, mujn vriendin is 8 jaar ouder, helaas na het weghalen van de baarmoeder/eierstokken is de lust gedaald. Van 3-4 keer per week naar 1 keer per maand of minder. Artsen besteden hier geen aandacht aan, weghalen geen probleem, maar hoe met de hormonen daarna? Het kan ze niets schelen.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 11/06/2022 - 19:58

Heel herkenbaar. Mijn vrouw heeft precies hetzelfde meegemaakt. Dat is nu 7 jaar geleden. Een heel nare episode in haar leven en ons intieme leven. En gelijk maar het goede nieuws; na 5 jaar zijn we elkaar opnieuw gaan ontdekken. Nu 2 jaar later kan ik zeggen dat ons intieme leven beter is dan ooit. En alle antwoorden op onze vragen vonden we op de site van de paarse keizerin en het boek Verschil in Verlangen van Eva Broomans.

Nadat bij mijn vrouw haar baarmoeder en eierstokken waren verwijderd, brak voor haar een psychisch moeilijke periode aan. Ze vertelde me dat het voelde dat een deel van haar vrouwelijkheid was weggehaald. Ik kon me dat heel goed voorstellen. Ik vergelijk het maar met dat je als man gecastreerd wordt. Dat moet ook verschrikkelijk voelen; een deel van je mannelijkheid is weggehaald. De arts vertelde mijn vrouw ook nog eens dat haar seksleven echt wel afgelopen was. Hoe lomp kun je zijn. Enfin, zij en ik zijn daar in gaan geloven. Ik had wel mijn verlangens, maar ik durfde daar niet over te beginnen. Ik wilde haar geen pijn en belasten met mijn gevoelens. Ik nam mijn toevlucht tot porno filmpjes op internet en masturberen. In het begin was dat even spannend, maar het begon al snel als heel leeg te voelen. Iedere keer liet het een grote leegte bij mij achter. Ik werd steeds eenzamer binnen mijn huwelijk. Mijn vrouw moet hetzelfde gevoeld hebben, maar zag ook geen uitweg, mede door wat de arts gezegd had. Het gevoel dat het zo niet verder kon werd steeds sterker. Toen ontdekte ik deze site en ben er over gaan lezen, ook op de fora van viva. Ik heb echt heel veel gelezen en langzaam begonnen de puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. Sleutelwoord is communicatie op een open en eerlijke manier zonder te oordelen. Ik heb toen alle moed bij elkaar geraapt en haar verteld hoe eenzaam ik me voelde en dat ik heel sterk verlangde naar een nieuwe intieme relatie met haar. Die stap was moeilijk, omdat ik vanuit huis niet geleerd heb om over je diepere gevoelens te praten. Mijn vrouw trouwens ook niet. Haar reactie was één en al begrip en zij miste de intimiteit ook heel erg. The rest is history, zoals ze dan zeggen. We hadden allebei heel sterk de behoefte om weer een seksleven op te bouwen met elkaar; maar hoe dan? De operatie had een enorme impact gehad. Zij geloofde echt dat haar seksualiteit een gesloten boek was. Samen zijn we gaan lezen; deze site en het boek van Eva Broomans. En met kleine stapjes weer een intiem leven opgebouwd. Ontzettend belangrijk is om een andere kijk te ontwikkelen op wat intimiteit is. Het is zoveel meer dan penetratie. Je kunt op zoveel meer manieren van elkaar genieten. We hebben een paar speeltjes gekocht uit de winkel van deze site en zijn gaan experimenteren, nog zonder penetratie. Langzaam kwam bij mijn vrouw het vertrouwen weer terug in haar lichaam. En nu is het ook weer mogelijk om penetratie te hebben, waar we allebei plezier aan hebben. Laatst zei ik tegen haar dat het verwijderen van baarmoeder en eierstokken ook iets positiefs heeft gebracht. We zijn elkaar op een heel andere manier gaan ontdekken en gaan experimenteren. Heel anders dan voor haar operatie; toen was het toch wel een vast patroon van zoenen, orale seks, penetratie en klaarkomen. Vonden we allebei destijds ook heel plezierig, maar nu zijn we veel creatiever geworden. Er zijn nog zoveel meer erogene plekjes, vooral op een vrouwenlichaam. Laatst zei ik tegen haar; voor de operatie gaf ik ons seksleven een 8. Nu een 8,5 en het gaat richting 9. Wat een verrijking.
Samenvattend: praat met elkaar en geef een andere inhoud aan je seksleven, niet meer uitsluitend gericht op penetratie. Op die manier zal je vrouw langzaam het vertrouwen weer terugkrijgen in haar lichaam
Nog een tip: antwoord op bijna al je vragen kun je op de paarse keizerin vinden. Dus lees en verdiep je erin. Ik heb er ontzettend veel van geleerd.

Aanbevolen artikelen

Niemand heeft ooit een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of
Vaste rollen en gewoonten zijn beruchte passiekillers. Maar wie heeft ze niet? In het begin van een relatie ontwikkel je samen vaak een bepaalde manier om de liefde met elkaar te bedrijven en elkaar te bevredigen. Ongemerkt en onbedoeld
Een vibrator kan een magische verrijking van het seksleven zijn, solo en samen. Met een vibrator kan je elkaar prikkelen, plagen, verleiden en stimuleren. En voor het krijgen van een orgasme werkt bij een dame niets zo goed als de

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief