• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
 • Ook naar post punt
 • Meestal volgende dag in huis
 • Deskundig advies 

Menopauze, overgang en seks: de meest voorkomende vragen

menopauze, overgang en seks

Tijdens de overgang en rond de menopauze verandert er een hoop in het lichaam van een vrouw. En dat heeft gevolgen voor het leven in zijn algemeenheid en ook voor de seksualiteit. Wij hebben de meest gestelde vragen met antwoorden voor u op een rijtje gezet.

Welke veranderingen in mijn vagina kan ik verwachten na de menopauze?
 

 • Na de menopauze wordt de vagina minder elastisch of  "rekbaar"
 • De vagina wordt kleiner, ook de schaamlippen
 • De vagina is in "normale" toestand minder vochtig
 • De vagina wordt minder snel vochtig tijdens het vrijen.
 • De vagina kan minder gevoelig zijn
 • De vaginawand is dunner
 • Er onstaan sneller vaginale infecties (jeuk, ontsteking, witte vloed en dergelijke).
 • De clitoris wordt gevoeliger omdat het vetweefsel om de clitoris heen dunner wordt

Deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat vrijen en seks pijnlijk wordt als hier geen rekening mee wordt gehouden.

Waarom hebben zoveel vrouwen tijdens de overgang pijn bij het vrijen?

Zoals hierboven verteld, ondergaat de vagina een aantal veranderingen. De vagina wordt strakker, wat kleiner en minder elastisch. De vaginawand wordt dunner. Hierdoor raakt de vagina sneller geirriteerd en ontstaan er gemakkelijker wondjes en infecties. Dat kan pijn veroorzaken als er niet goed mee wordt omgegaan.

Naast deze fysieke veranderingen in het vaginale gebied die pijn tijdens het vrijen kunnen veroorzaken, is er een andere belangrijke oorzaak van pijnlijke seks tijdens de overgang, namelijk: vrijen met een "te droge" vagina. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de vagina in de "normale"  stand inderdaad droger wordt rond de menopauze, maar verder blijkt dat de vagina in de "opgewonden" stand net zo vochtig kan worden (in tegenstelling wat vaak wordt verondersteld) als voor de menopauze. Maar het duurt na de menopauze wel langer voordat de vagina vochtig genoeg is voor penetratie. Belangrijk dus om hier rekening mee te houden. Veel dames hebben seks als de vagina daar nog niet klaar voor is. Kwam een vrouw daar voor de overgang fysiek nog mee weg, na de overgang lukt dat vaak niet meer.
 

Hoe voorkom ik pijnlijke seks?

Wilt u pijnlijke seks voorkomen, dan is het goed te realiseren wat de veranderingen zijn, en uw seksleven daarop aan te passen.
Het is belangrijk om te stoppen met het gebruik van zeep en poeder op de vulva, stop met het gebruik wasverzachters met uw ondergoed, en stop met het dragen van inlegkruisjes en pads.

 

 • Besteed ruime aandacht aan het voorspel. Geef het lichaam de tijd om opgewonden te raken. Zorg voor een langere stimulans.
 • Zorg voor spannende en opwindende seks. Dat is nu nog belangrijker. Het hoofd en het lichaam moeten opgewonden worden. Kijk hier voor inspiratie.
 • Vaginale moisturizers en glijmiddelen kunnen goed helpen om de vagina vochtiger te maken en te houden. Met een goed glijmiddel kan er comfortabel worden genoten van het voorspel. Wilt u een snelle vrijpartij, of juist een hele lange, dan kan een fijn glijmiddel daar heel goed bij ondersteunen. Bang voor pijn? Dan helpt een glijmiddel ook bij het voorkomen van een vicieuze pijncirkel.
 • Natuurlijk is een glijmiddel alleen niet de oplossing. Het gaat om de combinatie van aandacht, langere stimulatie, variatie in de seks gecombineerd met een fijn glijmiddel.
 • Last van een gevoelige vagina? Of van een snel geïrriteerde vaginale huid? Ook dan kan een goed glijmiddel enorm helpen bij het voorkomen van pijnlijke seks. Een medisch glijmiddel zoals Pjur Med vormt een beschermend laagje over de huid.

En om een angst van veel mensen weg te nemen: een goed glijmiddel staat de natuurlijk vochtaanmaak niet in de weg, maar ondersteunt deze. Hulp bij het kiezen van een goed glijmiddel vindt u hier.
Bij aanhoudende vaginale droogheid en pijnlijke seks kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Als wordt vastgesteld dat het symptomen van de menopauze zijn, en door en verlaging van de oestrogeen, dan kan vaginale droogte worden behandeld met een lage dosis oestrogeen.

 • Regelmatige seksuele activiteit is belangrijk voor het in goede conditie houden van de vaginale functie. Het zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de genitaliën en het helpt bij het handhaven van de grootte van de vagina. Zonder seksuele activiteit kan de vagina sneller zowel kleiner als droger worden.
 • Doe kegeloefeningen en zorg voor sterke bekkenbodemspieren. Controle over uw bekkenbodemspieren helpen bij het voorkomen van pijn tijdens de seks. Meer hierover kunt u lezen op: https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/goede-bekkenbodem-helpt-te...
   

Sinds ik niet meer ongesteld wordt, is mijn zin in seks minder geworden. Is dat normaal?

Dat seksueel verlangen af neemt als je ouder wordt, komt vaak voor bij vrouwen in hun jaren '40 en '50, maar zeker niet bij iedereen. Bij sommige vrouwen neemt de zin in seks juist toe, weer anderen ervaren helemaal geen verandering. Er is geen directe fysieke oorzaak voor dit verlies in verlangen aan te wijzen; er is bijvoorbeeld geen grote daling van testosteron tijdens de menopauze. Dat veel vrouwen toch minder zin in seks hebben, heeft verschillende oorzaken.
Zo kan het gebrek aan zin en verlangen te wijten zijn aan pijn bij het vrijen. De vagina wordt wat droger en minder elastisch. Wondjes ontstaan sneller. Waar een vrouw vroeger seks kon hebben zonder echt opgewonden te zijn, lijdt dat nu onherroepelijk tot pijn. Een goed glijmiddel of oestrogeen kunnen dan helpen. Maar nog belangrijker is een langer voorspel en betere en meer opwindende seks.

Maar er kunnen ook andere factoren in het spel zijn. De vrouw voelt zich bijvoorbeeld niet meer zo aantrekkelijk, voelt zich depressief of is moe omdat ze slecht slaapt. Ook zijn er vrouwen, die eigenlijk nooit zin in seks hebben gehad, en de menopauze aangrijpen om niet meer te hoeven vrijen.

Het kan liggen aan de seks zelf. Misschien is deze in de loop van de tijd in een sleur terecht gekomen en zijn de vrijpartijen al een tijd niet meer opwindend en lekker genoeg om zin te ontwikkelen voor een volgende vrijpartij. In de loop van de tijd ontwikkelt elk paar een bepaalde routine net zoals elke keer hetzelfde eten, kan het na een tijd, hoe lekker ook, tegen gaan staan. Gebrek aan zin kan dus het gevolg zijn van het ontbreken van lekkere seks. Als je seks hebt waarvan je niet opgewonden raakt en niet van klaarkomt, dan wordt het beloningssysteem in je brein niet gestimuleerd. Als dat vaak gebeurt, gaat je brein denken::"Seks levert niks op". 
En zonder positieve prikkels van het brein is het moeilijk zin in seks te krijgen. 

Er zijn ook vrouwen die hun libido voelen verdwijnen en dat verschrikkelijk vinden. Zo'n dame is bijvoorbeeld Jane Fonda. Zij verweet het verdwijnen van haar lustgevoelens aan een daling van haar testosteron. Zij was een voorvechtster voor meer onderzoek hierna. Ze was een van de eerste vrouwen die hier openlijk over praatte. Zelf zweerde ze bij testosteron tabletten.
 

Ik denk over oestrogeen. Is dat niet gevaarlijk?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aan een hogere dosis oestrogeen (de dosis die nodig is om opvliegers te behandelen) bepaalde risico's zijn verbonden, waaronder grotere kans op hartziekte bij oudere vrouwen en borstkanker. Hoewel dat niet zo zwart-wit is en er verschillende rapporten met verschillende uitkomsten zijn, lijkt de dosis die nodig is voor de behandeling van vaginale droogheid - en die direct toegepast wordt in de vagina- veilig is.
 

Mijn libido is dramatisch gedaald na de menopauze. Is testosteron crème een oplossing?

Uit studies bij zorgvuldig geselecteerde postmenopauzale vrouwen met een laag seksueel verlangen blijkt dat een testosteron behandeling seksuele interesse en activiteit kan stimuleren. Echter, de resultaten zorgden niet voor een grote juich stemming, ook de placebocrème (zonder actieve testosteron) had in de studie vergelijkbare effecten.
Hoewel een kortdurende behandeling (voor ongeveer 6 maanden) veilig lijkt te zijn, weten we nog niets over de veiligheid op lange termijn, met name met betrekking tot borstkanker of hart-en vaatziekten. Studies zijn aan de gang, maar op de resultaten moeten we helaas nog een paar jaar wachten.
 

Zijn mijn opvliegers de oorzaak van mijn verlies aan interesse in seks?

Hinderlijk opvliegers, vooral als deze gepaard gaan met nachtelijk zweten en verstoring van de slaap, kunnen zeker invloed hebben op de seksuele interesse. Wanneer de algehele kwaliteit van het leven slecht is, en je moe bent van het slaapgebrek, kan de slaap voorrang krijgen boven seks.
Hoewel hormoontherapie (met oestrogeen of met oestrogeen plus progestageen) vaak wordt geassocieerd met risico's, kunnen ze wel helpen tegen de opvliegers. De voordelen van hormoontherapie kunnen opwegen tegen de risico's voor met name gezonde vrouwen.
 

Is bij vrouwen testosteron ook belangrijk? Of speelt het geen enkele rol?

Testosteron is ook voor vrouwen het sekshormoon. In de overgang wordt door de eierstokken nog steeds testosteron aangemaakt. Het aanmaken van oestrogenen neemt af, waardoor er zelfs relatief meer testosteron aanwezig is. Dus vrouwen tijdens en na de overgang zijn minimaal net zo gevoelig, wat seksuele prikkels betreft, dan voor die tijd.

 

Fijne producten voor genieten van seks tijdens de overgang

Jo renew vaginale moisturizer, helpt bij overgang vaginale droogheid
19,95

Jo Renew, Vaginale moisturizer

Vocht verzorgende creme die speciaal ontwikkeld is voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid tijdens de overgang.

Jo Buzzy, voor extra clitorale stimulatie
20,95

JO Warm & Buzzy

JO WARM en BUZZY is een gel met een stimulerende werking. Een gel die orgasmes intenser maakt en voor meer gevoel en opwinding zorgt.