• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
  • Ook naar post punt
  • Meestal volgende dag in huis
  • Deskundig advies 

Dyspareunie - Buikpijn bij of na het vrijen

Buikpijn na seks

Wanneer u pijn heeft tijdens het vrijen, of ervoor of erna, kan er sprake zijn van dyspareunie.
Wat deze term exact inhoudt beschreven we eerder al in dit artikel.

Er zijn een aantal (meestal ongevaarlijke) redenen waarom u buikpijn tijdens en/of na de seks zou kunnen ervaren.
In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende oorzaken.

De mogelijke oorzaken van buikpijn tijdens en na seks

Orgasme en bekkenbodemspieren

Tijdens een orgasme trekken de spieren in het bekken en de bekkenbodem samen. Net zoals de baarmoederspieren samentrekken tijdens de menstruatie menstruatiepijn kunnen veroorzaken, kunnen de samentrekkingen die worden veroorzaakt door een orgasme leiden tot pijnlijke krampen in de buik en het bekken.
Deze verdwijnen meestal snel vanzelf, maar bij sommige vrouwen kunnen die na een een uur of twee nog een doffe pijn achterlaten. Dit is de meest voorkomende oorzaak van buikpijn tijdens en na seks. Het is vervelend maar niks om u zorgen over te maken.
 

Aangespannen bekkenbodemspieren.

Door seks met een te droge vagina kunnen door de schuring kleine wondjes ontstaan aan het begin van de vagina. Deze kleine wondjes kunnen pijn veroorzaken aan het begin van de vagina.
Maar een gevolg hiervan kan zijn dat er angst voor pijn onstaat bij een volgende vrijpartij. Door die angst voor de pijn die komen gaat, kunnen de bekkenbodespieren onbewust worden aangespannen. ( Meer over deze vicieuze pijncirkel kunt u in dit artikel lezen). Dit aanspannen van de bekkenbodemspieren kan pijn in de onderbuik na de seks veroorzaken. (zie hierboven).
 

Menstruatie en hormonen

Veel vrouwen ervaren pijn bij het vrijen tijdens en na de menstruatie. Meestal treedt deze pijn op als krampen in de buik. Seks kan deze menstruatiepijn verlichten. Zo kan een orgasme tijdens de menstruatie de menstruatiepijn verzachten. Het orgasme is een natuurlijke pijnstiller. Echter, de druk die seks op de baarmoederhals uitoefent, kan achteraf pijn en krampen veroorzaken.
 

Diepe penetratie

Als de buikpijn tijdelijk is en slechts af en toe optreedt, is de reden meestal een te diepe penetratie. Probeer dan een andere positie. Kijk hier naar standjes de zorgen voor minder diepe penetratie.
 

Winderigheid

Omdat geslachtsgemeenschap meestal veel beweging met zich meebrengt, komt er veel lucht in de vagina of anus.
Als het ontsnappen van de lucht tegen wordt gehouden (door bijvoorbeeld schaamte) kan het buikpijn veroorzaken. Deze buikpijn verdwijnt zodra de lucht is ontsnapt.
 

Soa's

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), met name chlamydia en gonorroe, kunnen buikkrampen veroorzaken, ook na geslachtsgemeenschap.
Als u bang bent dat u een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen, kunt u dit zelf gemakkelijk testen met een soa thuistest.
 

Vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige balletjes in de baarmoeder. De medische term voor een vleesboom is een myoom. Een vleesboom komt vaak voor ( bij ca. 20 a 30 procent van de vrouwen), is niet gevaarlijk voor de gezondheid en geeft meestal geen klachten. Een deel van de vrouwen die hier last van heeft ervaart ook pijn tijdens de seks. Andere symptomen zijn: misselijkheid, lage rugpijn, zware of pijnlijke menstruatie en veel bloedverlies.
 

Endometriose

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Dat kan bijvoorbeeld op eierstokken, buikvlies, blaas of darmen zijn.
Dit kan pijn in uw buik, bekken en rug veroorzaken, ook tijdens en na de seks.
 

Ovariumcysten

Ovariële cysten zijn met vloeistof gevulde blaasje op de eierstokken. Deze zijn ongevaarljk voor de gezondheid en meestal pijnloos, maar ze kunnen een pijnlijk gevoel geven tijdens geslachtsgemeenschap in de onderbuik. 
 

Verklevingen

Verklevingen zijn een soort littekens binnenin de buik. Het liktekenweefsel kan zijn ontstaan na een ontsteking, een operatie, een kankerbehandeling of als gevolg van endometriose. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt echter wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Het kan ook buikpijn klachten geven tijdens en na seks.
 

Darmproblemen

Tijdens diepe penetratie kan ook de dikke darm worden geraakt en als deze gevoelig is, kan dit buikpijn veroorzaken. Mensen met het prikkelbare darm syndroom kunnen hierdoor last hebben van buikpijn na de seks.
 

Blaasproblemen en Urineweginfectie

Aandoeningen zoals een urineweginfectie en een blaasontsteking kunnen buikpijn veroorzaken na of tijdens de seks.  Andere symptomen kunnen zijn: pijn in de onderrug, pijn bij het plassen en bloed in de urine. 
 

Gekantelde baarmoeder

Hierbij ligt de baarmoeder niet voorover gekanteld, maar lichtjes naar achteren. Een gekantelde baarmoeder is geen reden tot bezorgdheid, maar het vergroot wel de kans dat de baarmoeder tijdens penetratie wordt geraakt. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel buikpijn tijdens of na de seks als gevolg hebben. Met name bij standjes met diepe penetratie.

Om dit te vermijden kunt u het beste kiezen voor standjes waarbij minder diep wordt gepenetreerd, of waarbij de vrouw de controle over de diepte van de penetratie heeft (bijvoorbeeld bij de vrouw bovenop).  Er zijn ook producten die helpen om de diepte van de penetratie te controleren.
 

Wanneer naar de huisarts?

Bovenstaand lijstje is zeker niet volledig. Er kunnen er nog heel veel andere oorzaken ten grond slag liggen aan de buikpijn die ervaren wordt tijdens of na de seks.
Is het een terugkerende pijn en heeft u er last van, aarzel dan niet om ermee naar uw huisarts te gaan. Blijf niet te lang met uw pijnklachten rondlopen, dat kan de pijnklachten zelfs verergeren.
Uw huisarts kan kijken wat de daadwerkelijke onderliggende oorzaak van de pijn is, en samen met u een oplossing hiervoor vinden.
 

Wellicht ook interessant:

pijn bij vrijen
Pijn bij vrijen komt veel voor bij vrouwen (o.a.buikpijn, pijnlijke vagina en/of jeuk). De verschillende OORZAKEN en OPLOSSINGEN worden hier duidelijk uitgelegd.
Pijn bij Seks, stel op bed verdrietig om dyspareunie,
Dyspareunie: pijn voor, tijdens of na vrijen/ seks bij man of vrouw. Onze gids helpt u bij vaststellen diagnose, oorzaak en oplossing.
10 tips om het plezier in seksualiteit terug te vinden bij pijn bij het vrijen
Brengt seksualiteit steeds weer teleurstelling? Geef een andere invulling aan seks om pijn bij vrijen te voorkomen en het plezier terug te brengen.