• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
  • Ook naar post punt
  • Meestal volgende dag in huis
  • Deskundig advies 

Dyspareunie - Buikpijn bij of na het vrijen

Buikpijn na seks

Wanneer u pijn heeft tijdens het vrijen, of ervoor of erna, kan er sprake zijn van dyspareunie.
Wat deze term exact inhoudt beschreven we eerder al in dit artikel.

De pijn die men ervaart bij dyspareunie is niet voor iedereen hetzelfde en kan zich op verschillende plaatsen voordoen. Er is dus niet één specifieke plek of precieze pijn te noemen als synoniem voor dyspareunie. Wél zijn er bepaalde klachten die vaak genoemd worden bij dyspareunie, zoals bijvoorbeeld buikpijn tijdens en na de seks, en dan voornamelijk pijn in de onderbuik. Wat zijn de oorzaken hiervan en hoe voorkom je pijn rondom de geslachtsgemeenschap zodat u weer kunt genieten van elkaar?

Pijn in de (onder)buik tijdens en/of na de seks

Eén van de meest voorkomende klachten van mensen met dyspareunie is het hebben van buikpijn tijdens en/of na de seks. Deze pijn noemen we ‘diepe pijn’ waar pijn aan de vagina ‘oppervlakkige pijn’ wordt genoemd. De diepe pijn wordt vaak gevoeld in de onderbuik en kan verschillende oorzaken hebben. De eerste mogelijkheid is dat de penis tegen de baarmoedermond aan komt tijdens de geslachtsgemeenschap. Er wordt dan heel simpel gezegd té diep gepenetreerd en dat kan als pijnlijk worden ervaren door de vrouw. Ook wanneer de seks voorbij is kan de buikpijn nog een tijdje aanhouden, zelfs de volgende dag kunt u er nog last van hebben. Echter, buikpijn door een te diepe penetratie gaat over het algemeen vanzelf over.

Te strak aangespannen bekkenbodemspieren

Een tweede mogelijkheid van het krijgen van pijn in de buik tijdens de seks is het té strak aanspannen van de bekkenbodemspieren tijdens de geslachtsgemeenschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben en gebeurt vaak onbewust. Het probleem kan in dit geval heel goed (deels) psychisch zijn. Een (onbewuste) angst voor het krijgen van pijn tijdens de seks bijvoorbeeld. De gedachten aan de pijn of aan een eerdere negatieve ervaring, zorgt ervoor dat uw spieren verkrampen tijdens de seks. De bekkenbodemspieren worden tijdens de daad flink gebruikt en wanneer er continu te veel spanning op staat kan dit pijn opleveren tijdens en na de seks. Ook deze pijn voelt u in de onderkant van de buik.

Hoe kom ik van mijn buikpijn af?

Heeft u vaak last van hevige buikpijn, buikkrampen, steken of een opgeblazen gevoel tijdens en/of na de seks dan is het echt niet nodig om helemaal te stoppen met vrijen. In veel gevallen kunt u er zelf (en samen met uw partner) voor zorgen dat uw seksleven er weer rooskleurig uit komt te zien. Er zijn namelijk verschillende manieren om van de buikpijn af te komen en gelukkig is dat makkelijker dan u wellicht denkt!

Probeer eens wat anders

Hebt u buikpijn door een te diepe penetratie dan kunt u eens een ander standje proberen. Wanneer de vrouw bijvoorbeeld bovenop zit heeft ze meer controle op hoe ver de penis naar binnen gaat dan wanneer ze onderop ligt. Ook lepeltje-lepeltje vrijen is een goede manier om niet te diep te penetreren. Wanneer u het probleem kenbaar maakt aan uw partner is het makkelijker om een oplossing te vinden. Probeer vooral zelf verschillende standjes uit om te kijken waar u beiden het meeste van geniet.
Ook kunt u een dikke en brede cockring of de Ohnut (als een soort bumpertjes) gebruiken om diepe penetratie te voorkomen. 

Leer ontspannen

Wanneer we het hebben over buikpijn door het te strak aanspannen van de bekkenbodemspieren dan is voorkomen ietsje ingewikkelder, maar nog steeds prima te doen. Zoals gezegd hebben bekkenbodemspier-problemen vrij vaak een psychische oorzaak, maar dit is niet per definitie het geval. Het kan ook een combinatie zijn van een fysieke en een psychische oorzaak. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen in een vicieuze cirkel belanden. Doordat de seks eens pijn heeft gedaan word u angstig voor pijn bij de volgende vrijpartij, waardoor u uw bekkenbodemspieren weer te strak aanspant en de seks opnieuw pijn doet, waaraan u weer denkt bij de volgende keer dat u seks gaat hebben et cetera.

Het is dus belangrijk om die cirkel te doorbreken wanneer u van de pijn af wilt komen. Dat kan door te leren om te ontspannen en angst en stress te verminderen. Hoe meer ontspannen u bent voor en tijdens de vrijpartij, hoe beter het dan gaat. Vaak is het gewoon een kwestie van oefenen. Dat er vaak een psychische oorzaak aan gespannen bekkenbodemspieren ten grondslag ligt wil niet zeggen dat er nooit een lichamelijke oorzaak is. Er kan zelfs sprake zijn van allebei. Gelukkig kunt u ook bij een fysieke oorzaak ‘oefenen’ zodat de vrijpartijen de volgende keren soepeler verlopen. Ook hier is ontspannen weer het codewoord. Er bestaan handige oefeningen om te leren uw bekkenbodemspieren te ontspannen. Deze kunt u hier bekijken: https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/oefeningen-bij-te-gespanne....

Indien er sprake is van aanhoudende buikpijn na seks, die meer dan drie dagen aanhoudt, raadpleeg dan altijd de huisarts.

Wellicht ook interessant:

pijn bij vrijen
Pijn bij vrijen komt veel voor bij vrouwen (o.a.buikpijn, pijnlijke vagina en/of jeuk). De verschillende OORZAKEN en OPLOSSINGEN worden hier duidelijk uitgelegd.
Pijn bij Seks, stel op bed verdrietig om dyspareunie,
Dyspareunie: pijn voor, tijdens of na vrijen/ seks bij man of vrouw. Onze gids helpt u bij vaststellen diagnose, oorzaak en oplossing.
10 tips om het plezier in seksualiteit terug te vinden bij pijn bij het vrijen
Brengt seksualiteit steeds weer teleurstelling? Geef een andere invulling aan seks om pijn bij vrijen te voorkomen en het plezier terug te brengen.