Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gebruik je een dilator set? Of vibrator als dilator?

Dilators kunnen heel effectief zijn, bijvoorbeeld bij het verhelpen van pijn bij vrijen. Ook een vibrator kan als een dilator worden gebruikt. Hoe? Dat leest u hier.
 

Vaginale dilators kunnen op verschillende manieren een effectief hulpmiddel zijn.

 

 • Ze worden ingezet om de vaginale opening te ontwikkelen of te herstellen. Ze worden gebruikt om het vaginale weefsel elastisch te maken of te houden, of om de vagina voorzichtig te stretchen, bij bijvoorbeeld littekenvorming of vernauwing van de vagina.
   
 •  Vaginale dilator sets worden gebruikt bij vaginisme. Voor vrouwen die last hebben van vaginisme is penetratie vaak moeilijk of pijnlijk door het onbewust samentrekken van de bekkenbodemspieren. Meestal heeft dit een fysieke en psychische oorzaak. Het begint vaak met pijn (bij het vrijen), waarna er angst ontstaat voor een volgende keer. Deze angst zorgt ervoor dat de bekkenbodemspieren onbewust aangespannen worden, waardoor penetratie nog moeilijker en pijnlijker wordt. 
  Met behulp van dilators kan deze vicieuze cirkel worden doorbroken. 
   
 • Pijn bij vrijen? Bevalling achter de rug? Ook dan kunnen dilators helpen om (weer) ontspannen te wennen en leren genieten van penetratie.
   
 • Aaandoeningen die behandeld kunnen worden m.b.v. de dilators zijn onder andere lichen Sclerosus/planus, vulvodynie, vulvaire vestibulitis, maar ook bij menopauze en na geslachtsverandering.

Handleiding vaginale dilator set

Zoals u heeft kunnen lezen kan een vaginale dilatorset uitkomst bieden bij verschillende problemen.
Gebruik ervan is eenvoudig, maar vergt geduld. Het is zeker niet vreemd als het maanden duurt voordat u de laatste dilator kunt gebruiken.
Geef dus niet te snel op. 

Het gebruik van een dilatorset wordt veelal onder begeleiding van een seksuoloog of bekkentherapeut plaats. Zij/hij kan samen met u ene persoonlijk plan opstellen en de voortgang monitoren.

Hoe u een dilator set gebruikt leest u hieronder in een stappenplan.

Stap 1. Ontspanning en Glijmiddel aanbrengen op de dilator

Het is belangrijk om ontspannen aan de sessie te beginnen. Wellicht helpt een warme bad of douche. Zorg voor een warme plek waar u niet gestoord kan worden. Zet een lekker muziekje op, en steek een ontspannende geur(kaars) aan.

Ga vervolgens op uw rug liggen en adem rustig in en langzaam uit. Probeer vanuit uw buik in- en uit te ademen. Het kan helpen om uw hand op uw buik te leggen.

Vervolgens buigt u uw benen en zet u voeten op het bed. U brengt een beetje glijmiddel aan op de kleinste dilator en op uw vagina (beetje op de binnenkant van uw schaamlippen). 

Tijdens het oefenen is er vaak niet voldoende opwinding, hierdoor bent u niet vochtig genoeg van uzelf. Het glijmiddel beschermt de huid door ervoor te zorgen dat er niet teveel wrijving ontstaat. Ook kan door spanning in het bekkenbodemgebied de vochtkliertjes belemmerd worden waardoor u tijdens opwinding onvoldoende vochtig wordt. Glijmiddel beschermt de huid en zorgt voor voldoende vochtigheid. (Kokos) olie is niet geschikt bij gebruik van siliconen producten, en meestal ook niet bij vaginale dilators. Kies daarom voor een glijmiddel op waterbasis.

Stap 2: Dilator over venusheuvel leggen

Leg de dilator over uw clitoris en venusheuvel heen met de top  bij de ingang van uw vagina en laat deze daar rustig liggen. Adem diep in en rustig uit. Concentreer u op de ademhaling. Als u het gevoel heeft dat u ontspannen in en uit kunt ademen kunt u door naar stap 3.

Voordat u naar stap 3 gaat kunt u aan uw opwinding werken. Kijk of u een erotische fantasie kunt oproepen.
Lukt dat? Dan maakt uw lichaam zich klaar voor penetratie en wordt uw vagina vochtig. Dit maakt het makkelijker om de dilator naar binnen te brengen.

Stap 3: Dilator met schuivende beweging inbrengen

Duw voorzichtig het uiteinde van de dilator in uw vagina. U mag lichte druk gebruiken, geen kracht. Het mag geen pijn doen. U kunt het beste de dilator over uw venusheuvel voorzicht naar binnen schuiven.
U maakt dus meer een schuivende beweging en geen "prikkende".  Adem rustig door, ervaar en voel wat het inbrengen van de dilator bij u doet. Accepteer wat het met u doet. Ontspan. Concentreer u weer op uw ademhaling: rustig in vanuit uw buik en langzaam weer uit.

Stap 4. 5-10 min. ontspannen en ervaren

Voelt u zich weer ontspannen en is uw ademhaling rustig, ga dan door met het inbrengen van de dilator totdat u een licht ongemak of spierspanning voelt en stop dan.
Adem rustig, ontspan en voel de dilator in uw lichaam.
Houd de dilator dan 5 tot 10 minuten op zijn plaats.
U kunt de spieren van uw vagina even aanspannen en vervolgens ontspannen. Ervaar wat het met u doet.
U kunt de dilator voorzichtig heen en weer bewegen, of, als dit het doel is, in brede cirkels om de vagina te stretchen.

Laatst stappen gebruik vaginale dilator set

 • Een volgende stap is om bij een inademing uw bekkenbodemspieren aan te spannen om de dilator heen, en vervolgens bij een uitademing uw bekkenbodem weer te ontspannen (als vaginale ontspanning het doel is).
   
 • U kunt ook proberen om op een inademing met uw bekkenbodemspieren de pelotte voorzichtig een stukje dieper te "trekken".
  Doe alles rustig, ervaar en voel wat het met u doet.
   
 • Wanneer u comfortabel een dilator helemaal (hoeft niet helemaal uiteraard) in uw vagina kunt plaatsen en op zijn plek kunt houden, dan bent u klaar voor de volgende dilator.
   
 • Als u alle dilators heeft gebruikt, dan kunt u de dilator drie tot vier keer per week gebruiken om de vagina te onderhouden (als dat nodig is).

   

Doe de oefening 2-4 keer per week, gedurende minimaal 20 minuten (langer dan 20 minuten mag)

Probeer deze oefening ook te doen als u wat opgewonden bent. Lees bijvoorbeeld voorafgaand aan het oefenen een erotisch verhaal of kijk een opwindende film.
 

 

Vibrator als dilator gebruiken


U kunt kiezen voor een dilator set om penetratie rustig op te bouwen. Maar u kunt ook kiezen voor een of meerdere vibrators.
Zo zijn er kleine en hele slanke vibrators zoals de Joni en de Mila waar rustig mee gestart kan worden.
En er zijn wat grotere en bredere vibrators voor een volgende stap. Een goed formaat vibrator voor een volgende fase (of vervolgstap) heeft een diameter van ca. 3 centimeter zoals de Salfijn of de Anya. 
Heeft u het idee dat deze te breed is, kies dan gerust voor een iets minder breed model. Kleine en passende stappen werk vaak beter en sneller dan te grote.
Goed om hierbij te weten: een gemiddelde penis heeft een diameter van ca 3,7 cm in erecte staat.

Voor elke fase is dan ook een andere vibrator het meest geschikt. Diameter is daarbij belangrijker dan lengte.
Het is ook belangrijk dat het speeltje u aanspreekt. Uiteindelijk zit het succes voor het belangrijkste deel in uw hoofd.

En er zijn meer mogelijkheden: u kunt ook kiezen voor wands van rozenkwarts.  Of wilt u de eerste stapjes met uw vinger doen.


Het voordeel van een vibrator zijn de trillingen, die voor wat extra ontspanning en plezier zorgen tijdens de "training/sessie". 
Hieronder geven we voor de duidelijk weer hoe u een vibrator als dilator kunt gebruiken.
 

Stap 1: Ontspannen en Glijmiddel aanbrengen

Allereerst zoekt u weer de ontspanning op. Neem bijvoorbeeld eerst een bad of douche. Zorg dat de slaapkamer lekker warm is. 

Ga rustig liggen en concentreer u op uw ademhaling.
Adem rustig in en langzaam uit. Laat de ademhaling vanuit uw buik beginnen.
Leg uw hand op uw buik om dat goed te kunnen voelen en het makkelijker te maken.

Vervolgens brengt u een beetje glijmiddel aan op de top van de vibrator en gaat weer liggen.

Stap 2: Vibrator over venusheuvel leggen met top naar vagina-ingang

 • De vibrator legt u over de venusheuvel met de top naar beneden, gericht naar de ingang van de vagina.  U laat de vibrator zo rustig liggen en concentreert u op uw ademhaling en uw ervaring. U ademt langzaam en vanuit uw buik. Let op dat u niet te hoog gaat ademen (vanuit uw borst).
   
 • Kijk of u een erotische fantasie kunt oproepen. Hierdoor maakt het lichaam zich klaar voor seks en wordt het inbrengen van een vibrator makkelijker en natuurlijker.
   
 • U zet de vibrator vervolgens aan en ervaart wat de vibraties en trillingen met u doen. Als u wilt kunt u wat experimenteren met de verschillende programma's en standjes op de vibrator. 
   
 • Voelt u zich ontspannen dan schuift u de vibrator rustig naar beneden, u krult als het ware de vibrator om de venusheuvel heen. Dat maakt een wat rondere vorm van een vibrator extra prettig.
   

 • De top ligt nu op de vagina-ingang. U blijft weer rustig liggen en concentreert zich op uw ademhaling. Hoe lang? Dat hangt af van de mate van uw ontspanning.  Als u merkt dat u hoog in uw ademhaling zit, dan moet u er meer tijd voor uittrekken. Haast u zelf in ieder geval niet. Geduld helpt u verder. 

Stap 3: Vibrator "schuivend" inbrengen

 • Voelt u zich ontspannen (en opgewonden) dan brengt u het topje van de vibrator in. U krult de top van de vibrator dus verder en schuift zo de vibrator langzaam naar binnen. Doe het rustig en ervaar wat het met u doet. 
  Blijf even zo liggen en concentreer u op uw ademhaling.
   

 • Gaat het goed, en ervaart u het als plezierig, dan kunt u de vibrator nog een stukje verder inbrengen. Ervaar wat voor gevoel het u geeft.  Ook in deze houding kunt u wat experimenteren met de verschillende vibratie-snelheden en programma's. U kunt ook proberen uw bekkenbodemspieren om de vibrator heen aan te spannen en vervolgens weer te ontspannen.

Stap 4: Ervaren

 • Als u zo prettig ligt blijft u nog 10 minuten hier. U kunt zich concentreren op uw lichaam, maar bijvoorbeeld ook uw fantasie aan het werk zetten.
  U kunt wellicht een opwindend boek lezen, of een opwindend filmpje kijken.

 • Ervaar wat het met u doet. Vervolgens haalt u de vibrator weer rustig uit uw vagina en blijft nog even liggen.
   

 • Deze oefening herhaalt u een paar keer in de week.
  Uw hersenen moeten het signaal "Vastzetten! Er volgt een penetratie" omzetten naar "Ontspan, er volgt een penetratie".  Dat doet u door deze oefening te herhalen zo lang en zo vaak als dat nodig is. Het signaal van uw hersenen naar uw bekkenbodemspieren moet veranderen. Dat kost oefening en geduld.

Belangrijk om te weten

 • Vaginale dilatie vergt geduld, geef niet meteen op. Het is zeker niet vreemd als het maanden duurt voordat u de laatste dilator kunt gebruiken.
   
 • Het kan goed werken om de vibrator de eerste keren alleen voor uitwendige stimulatie te gebruiken en niet in te brengen.  De volgende keren kunt u eindigen met de vibrator over uw venusheuvel. U hoeft bovenstaande stappen dus niet in 1 keer uit te voeren. Beter van niet zelfs. 
   
 • De dilators lijken groot, maar realiseer u dat de dilators niet helemaal hoeven te worden ingebracht. Ongeveer 2 vingerkootjes is al voldoende, dan bent u al langs de bekkenbodemspieren.
   
 • Ga niet te snel, maak kleine stapjes. U moet de kans op teleurstelling zo klein mogelijk maken. En de angsten ook zo klein mogelijk.
   
 • Veel dames oefenen onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut of seksuoloog. 
   
 • Gebruik er een goed glijmiddel bij, voor het comfortabel inbrengen en verwijderen van de dilators.
   
 • Opwinding is belangrijk voor een prettig gebruik van de vibrator als dilator. U kunt kijken en ervaren wat er gebeurt als u begint met een opwindend verhaal of erotische film voordat u de dilators of vibrator te voorschijn haalt.

Goede dilator sets

€ 52,95
Siliconen Dilator Set
Effectieve en meest verkochte dilator set, aanbevolen voor specialisten, bekkenfysiotherapeuten en seksuologen.
€ 74,95
Dilator set / pelotte set met vibraties
De ergonomisch gevormde dilators zijn slim ontworpen om intieme ervaringen en seksuele gezondheid te verbeteren. Maar er is ook gedacht aan genieten en plezier.
€ 49,95
Ultra Softe Dilator Set (4 pc)
Dit is een vier-delige vaginale dilatorset gemaakt van ultra zachte medische kwaliteit siliconen.

Goede vibrators die als dilator te gebruiken zijn

€ 59,95
Salfijn: Ultra Soft
Heeft een dikke buitenlaag van zachte siliconen waardoor deze vibrator super zacht aanvoelt.
€ 119,00
Mikazuki vibrator: zacht, comfortabel en effectief
Ultra zachte buitenkant en fijne intense vibraties. Perfect voor weer te leren genieten van penetratie.
€ 34,95
Joni Massager: Klein en ergonomisch, zacht en effectief
Stimulator met super zachte buitenkant, voelt extra zacht aan.
€ 29,95
Cuties mini vibator
Slanke mini vibrator in een frisse lichtgele kleur. Door de vorm zal het vrouwen aanspreken die pijn ervaren tijdens penetratie. Deze smalle Cutie met
€ 43,95
Mila, veelzijdige, discrete en elegante vibrator
Mooi en elegant, fijne vibraties, lekker stil. Aanrader!
€ 42,95
Raya: kwaliteit op batterijen (van Lelo)
Elegante, smallere en hele goede vibrator van het merk Intimina, onderdeel van Lelo.
€ 75,00
Liv 2: Bestseller vibrator van topmerk Lelo
Stille kwaliteit vibrator in kleiner formaat, met fijne vibraties.

Belangrijk

Als u last van pijn bij vrijen, en/of van vaginisme is het altijd raadzaam om een huisarts, seksuoloog of bekkentherapeut te bezoeken. 

Wellicht ook interessant

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief