• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
  • Ook naar post punt
  • Meestal volgende dag in huis
  • Deskundig advies 

(Seks)leven na hartinfarct

(Seks)leven na hartinfarct

Een hartinfarct hoeft niet meteen het einde van een seksleven te betekenen. Veel mensen hebben de eerste tijd na hun hartinfarct weinig belangstelling voor seks. Een hartaanval krijgen is ook niet niks.

De plotselinge confrontatie met de eindigheid van het leven en het feit dat je lichaam je van het ene op het andere moment in de steek kan laten, maakt iemand kwetsbaar. Na zo'n indringende gebeurtenis moeten mensen niet alleen fysiek revalideren, maar ook emotioneel. Dat de zin in seks dan een tijdje op de achtergrond raakt, is niet meer dan normaal.

Na een poosje verandert dat vaak. Dan speelt met name de vraag of het wel verantwoord is. Of vrijen niet te veel inspanning vraagt. Dat zorgen maken is vaak niet nodig. Men hanteert als stelregel: als iemand na een hartinfarct zonder buiten adem te raken twee trappen kan oplopen, kan tuinieren of het bed kan opmaken, is er medisch gezien geen bezwaar tegen vrijen. Ook kan het inspanningsvermogen worden getraind en kan vrijen een plaats krijgen in het revalidatieprogramma na een hartaanval.

Angst

Natuurlijk is er de angst die eerst overwonnen moet worden om echt te kunnen genieten van intimiteit. Dat gaat niet bij iedereen even gemakkelijk. Het kan even duren voordat er weer genoeg vertrouwen in het hart is en er niet meer aan gedacht wordt tijdens het vrijen.

En dat geldt niet alleen voor degene die een hartaanval heeft gehad maar ook voor de partner. Het komt wel voor dat mensen met hartziekten last hebben van hartkloppingen, pijn op de borst en benauwdheid tijdens het vrijen. Dit kan voorkomen worden door tijdens het vrijen houdingen te vermijden waar u moe of kortademig van wordt. Ook moet u niet meteen angst hebben voor een hartaanval. Slechts 0,9 % van het totaal aantal hartaanvallen zou volgens Amerikaanse statistieken voorkomen tijdens het vrijen. En dat risico wordt alleen maar kleiner wanneer u vaker vrijt.  

Helemaal irrationeel is die angst trouwens niet: mensen met hartproblemen hebben statistisch gezien inderdaad een verhoogd risico om een hartaanval te hebben door seks, maar het blijft een heel klein risico. Voor mensen zonder hartproblemen is de kans ongeveer één op een miljoen. Met hartproblemen is dat één op honderdduizend. Duidelijk veel hoger dus, maar nog altijd heel laag.

Emoties

Soms kunnen de emoties na een hartaanval (van zowel patiënt als de partner) voor seksuele problemen zorgen. Eén op de tien mensen is na een hartaanval langere tijd somber en twee op de tien mensen zijn lange tijd angstig. En dat is uiteraard niet echt bevorderlijk voor de zin in seks en de seksuele opwinding.

Invloed van medicijnen

Sommige medicijnen voor hartproblemen kunnen het vrijen moeilijk of onmogelijk maken.  Medicijnen, met name bloeddrukverlagende medicijnen, zoals alfa- en bètablokkers, kalmerende middelen, antidepressiva en slaapmiddelen, kunnen bij mannen erectieproblemen veroorzaken en bij vrouwen een droge vagina. Aarzel niet om problemen bij uw arts ter sprake te brengen. Misschien kan hij andere medicijnen voorschrijven met minder bijwerkingen op dat gebied. Ook kan een lagere dosis al een mogelijke oplossing zijn. Ook het verdwijnen van seksuele verlangens kan worden veroorzaakt door medicijnen en is goed te bespreken met arts.

Vermijden

Als u geen zin heeft in seks of als vrijen niet vanzelf gaat , kan de neiging ontstaan om het onderwerp te ontwijken en situaties te vermijden die tot seks zouden kunnen leiden. Een partner kan daar erg verdrietig en misschien ook kwaad over worden. Hij of zij wéét immers niet dat u gewoon niet kunt. Vooral als u voor uw hartinfarct wel regelmatig seks had, kan uw partner zich afgewezen voelen. Het kan ook zijn dat uw partner zich een schaamt dat hij of zij zin heeft in seks en bang is u daarmee emotioneel of lichamelijk te belasten.

Praten en oplossingen

Het is belangrijk dat u probeert ook hierover met elkaar te praten. Er kan dan samen naar oplossingen worden gezocht. Bijvoorbeeld om langzaam te beginnen met een andere manier van vrijen. Dat vraagt wel om wat creativiteit en aanpassing. Begin bijvoorbeeld met wederzijdse strelingen en masturbatie, met andere woorden: vrijen zonder penetratie.  Bouw ook uw inspanning geleidelijk op en plan de seksuele momenten op een tijdstip dat uw hart niet al belast is door andere activiteiten, bijvoorbeeld liever niet net na een maaltijd of een flinke wandeling. Overweegt u het gebruik van Viagra of een soortgelijk middel, doe dat dan in overleg met uw huisarts.

Pim (61):“We bespraken het uiteindelijk en gingen samen op zoek naar  andere manieren  van vrijen.  Niet meer alleen rechttoe-rechtaan, maar ook allerlei andere dingen waar we eerder nooit aan gedacht hadden of die zelfs nieuw voor ons waren.
Die ook – in elk geval in mijn hoofd - minder belastend waren voor mijn hart. En eerlijk gezegd ging er een wereld voor ons open. Onze generatie heeft dan wel de seksuele revolutie meegemaakt, wij kwamen uit een klein dorp, dus veel was aan ons voorbijgegaan. Nu konden we dat goedmaken. Misschien kun je wel zeggen dat ons seksleven een nieuwe dimensie kreeg.”

Wanneer toch seks vermijden

De artsen raden seks niet snel af, vaak is het alleen maar gezond. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het bedrijven van de liefde de kans op een hartaanval zelfs verkleint.

Toch zijn er situaties te bedenken dat het beter vermeden kan worden. Bijvoorbeeld bij een erg onregelmatige hartslag, een recent hartinfarct, een ernstige aantasting van de hartspier of hartkleppen, een oncontroleerbare hoge bloeddruk en een instabiele hartkramp. Voelt u zich ongerust, dan moet u dit zeker bespreken met uw cardioloog.

Heeft u vragen?

De Nederlandse Hartstichting heeft een informatielijn 0900-3000 300 (lokaal tarief).
Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 - 13:00 uur.

Meer informatie kunt u ook vinden www.hartenvaatgroep.nl
U kunt ook hun brochure over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening downloaden 

De Paarse Keizerin
Voor een leven lang gepassioneerd liefhebben

Reacties

Mijn man negeert mij en toont totaal geen interesse meer in mij. Ik heb hier over met hem geprobeerd te praten maar ik krijg alleen maar een kwade en emotieloze reactie terug. Hij zegt dat ik maar op moet rotten en dat ie klaar met mij is. Zo ken ik hem helemaal niet, hij was daarvoor een heel andere man. Het lijkt wel of ie alles op het spel wil zetten. Hij is alleen nog maar met zichzelf bezig en ik moet het steeds ontgelden.Ik heb ook nog een leven.

Een leuke lingerie aandoen

Mag je kamagra gebruiken ik heb 8 geleden een hartaanval gehad

en hoe is het nu?