Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeuk bij of na vrijen

Als u tijdens het vrijen of na het vrijen last krijgt van jeuk rondom uw geslachtsdeel is dat natuurlijk erg vervelend. Er kunnen verschillende oorzaken aan die jeuk ten grondslag liggen. In dit artikel kijken we naar wat die oorzaken kunnen zijn en vertellen we wanneer er mogelijkheden zijn om van de jeuk af te komen.

Genitale jeuk komt vaker voor. Het is meestal echter niet gevaarlijk en van korte duur. Blijft de jeuk lang bestaan of komt het geregeld terug en kunt u er zelf geen oorzaak voor vinden dan kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts. Zij kunnen professioneel beoordelen of er een medische reden is voor de jeuk die u ervaart. Er zijn verschillende oorzaken die voor genitale jeuk bij of na het vrijen kunnen zorgen.


Allergie

Sommige mensen zijn allergisch voor rubber of latex. Van dit materiaal worden condooms gemaakt. Krijgt u jeuk na het vrijen met een condoom dan zou dat dus een oorzaak kunnen zijn. Gebruikt u glijmiddel tijdens het vrijen? Dan kan de allergie ook daarmee te maken hebben met een van de ingrediënten. 

Er zijn speciale condooms te koop voor mensen die allergisch zijn voor latex of rubber en wat betreft het glijmiddel kiest u bij voorkeur een glijmiddel met zo weinig mogelijk ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Omdat iedere vrouw en man anders reageert op een specifiek ingrediënt is het moeilijk aan te geven welk glijmiddel voor u het beste is. Ook een natuurlijk glijmiddel kan ingrediënten bevatten die een allergische reactie kunnen oproepen. Wij hebben een overzicht gemaakt met de meest voorkomende ingrediënten en de kans op een allergische reactie. Dat kan een handvat zijn bij het kopen van een passend glijmiddel. Vaak is een glijmiddel op basis van siliconen aan te raden omdat daar de minste stoffen aan worden toegevoegd. Koop in ieder geval een glijmiddel van een goed merk.


Schimmelinfectie

In een vagina leven bacteriën en schimmels. Soms raakt de balans in uw vagina verstoort en ontstaat er een schimmelinfectie. Dit kan bijvoorbeeld komen door gebruik van ondergoed dat niet goed ademt, door uw vagina met zeep te wassen, of door het gebruik van bepaalde medicijnen. U herkent een schimmelinfectie meestal door jeuk in combinatie met afwijkende afscheiding. Voor lichte schimmelinfecties kunt u een zalf of een pil halen bij de apotheek. Om zeker te weten of er sprake is van een schimmelinfectie maakt u een afspraak met de huisarts.


Bacteriële vaginose

Groeit het aantal bacteriën in uw vagina te sterk dan kunt u last krijgen van bacteriële vaginose. Bij deze aandoening kunt u jeuk en pijn ervaren en last krijgen van een branderig gevoel bij het plassen. Ook een abnormale en stinkende vaginale afscheiding komt dan voor.
Bacteriële vaginose is de meest voorkomende vaginale infectie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kan opgelost worden met een antibioticakuur.


Verstoorde PH waarde

De PH waarde is de zuurgraad van uw vagina. Als deze PH waarde verstoord is dan kan dat zorgen voor jeuk, een branderig gevoel en een afwijkende afscheiding. Door het te vaak en te grondig wassen van de vagina, het gebruik van antibiotica of door hormonale wisselingen (bijvoorbeeld tijdens de overgang) kan de PH waarde verstoord raken. Het lichaam lost dit meestal vanzelf weer op. Zorg ervoor dat u er zo min mogelijk aan zit en gebruik eventueel een speciale zalf hiervoor van de drogist of apotheek.
 

Soa

Een grote boosdoener van jeuk aan het geslachtsdeel is de Soa. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Er zijn een heleboel verschillende soa’s die men op kan lopen tijdens de seks. Vooral als de seks zonder condoom plaatsvindt. Soa’s die onder andere jeuk veroorzaken zijn herpes genitalis, schurft en genitale wratten.
Er zijn echter ook soa’s die geen jeuk veroorzaken. Om zeker te weten of u een soa heeft en om te voorkomen dat u de aandoening verder verspreidt dient u een soa test ondergaan. Daarvoor kunt u naar de
huisarts maar tegenwoordig zijn er ook steeds vaker tests te verkrijgen die u zelf thuis kunt uitvoeren.
 

Schaamluis 

Via seksueel contact of via bedlinnen of handdoeken kunt u in contact komen met schaamluizen. De beestjes zorgen voor jeuk aan de buitenkant van de vagina. De luizen kunnen ook op andere plekken op uw huid zitten zoals op uw billen of buik. Met een antiluizen-lotion of crème is het probleem makkelijk te behandelen. Het helpt uiteraard ook als u het schaamhaar afscheert.


Hormonen tekort 

Bij vrouwen in de overgang kan een tekort aan hormonen zorgen voor jeuk tijdens het en na het vrijen. Dit komt omdat er dan minder hormonen worden aangemaakt. Deze hormonen zorgen er normaal gesproken voor dat uw vagina vochtig wordt voor en tijdens de seks. Bij een gebrek aan die hormonen is de vagina dus droger dan normaal en kan seks gaan ‘schuren’.
Hetzelfde geldt soms ook voor vrouwen die gebruik maken van hormonale voorbehoedsmiddelen.


Huidirritatie

Een simpele huidirritatie kan er ook voor zorgen dat u last krijg van jeuk rondom de geslachtsdelen. Huidirritatie kan komen door het dragen van verkeerd ondergoed, door het te vaak wassen met zeep, door het scheren van het schaamhaar en zelfs door het gebruik van een nieuw waspoeder. Ook te strakke broeken en zweten tijdens het sporten kunnen aan de jeuk ten grondslag liggen. Als u de oorzaak van de irritatie hebt gevonden is de oplossing vaak dichtbij.
 

Heeft u echt geen idee waar de jeuk tijdens of na het vrijen vandaan komt? Of vertrouwt u de jeuk niet helemaal? Schakel dan de huisarts in.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief