Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeuk bij of na vrijen

Als u tijdens het vrijen of na het vrijen last krijgt van jeuk rondom uw geslachtsdeel is dat natuurlijk erg vervelend. Er kunnen verschillende oorzaken aan die jeuk ten grondslag liggen. In dit artikel kijken we naar wat die oorzaken kunnen zijn en vertellen we wanneer er mogelijkheden zijn om van de jeuk af te komen.

Genitale jeuk komt vaker voor. Het is meestal echter niet gevaarlijk en van korte duur. Blijft de jeuk lang bestaan of komt het geregeld terug en kunt u er zelf geen oorzaak voor vinden dan kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts. Zij kunnen professioneel beoordelen of er een medische reden is voor de jeuk die u ervaart. Er zijn verschillende oorzaken die voor genitale jeuk bij of na het vrijen kunnen zorgen.


Allergie
 

Sommige mensen zijn allergisch voor rubber of latex. Van dit materiaal worden condooms gemaakt. Krijgt u jeuk na het vrijen met een condoom dan zou dat dus een oorzaak kunnen zijn. Gebruikt u glijmiddel tijdens het vrijen? Dan kan de allergie ook daarmee te maken hebben met een van de ingrediënten. 

Er zijn speciale condooms te koop voor mensen die allergisch zijn voor latex of rubber en wat betreft het glijmiddel kiest u bij voorkeur een glijmiddel met zo weinig mogelijk ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Omdat iedere vrouw en man anders reageert op een specifiek ingrediënt is het moeilijk aan te geven welk glijmiddel voor u het beste is. Ook een natuurlijk glijmiddel kan ingrediënten bevatten die een allergische reactie kunnen oproepen.

Wij hebben een overzicht gemaakt met de meest voorkomende ingrediënten en de kans op een allergische reactie. Dat kan een handvat zijn bij het kopen van een passend glijmiddel. Vaak is een glijmiddel op basis van siliconen aan te raden omdat daar de minste stoffen aan worden toegevoegd en het automatische een goede pH-waarde heeft. Koop in ieder geval een glijmiddel van een goed merk.


Vaginale droogheid
 

Onvoldoende vochtigheid tijdens geslachtsgemeenschap kan wrijving en vaginale jeuk veroorzaken. Als dit het geval is, zullen de symptomen waarschijnlijk verbeteren door simpelweg een paar dagen seks te vermijden.
Vaginale droogheid kan verschillende oorzaken hebben, onder andere; hormonale veranderingen tijdens de overgang,  gebruik hormonale anticonceptie, antidepressiva, chemotherapie en borstvoeding. Soms kan vaginale droogheid een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand, zoals diabetes of het syndroom van Sjögren.
Een goed glijmiddel kan uitkomst bieden. 


Schimmelinfectie
 

In een vagina leven bacteriën en schimmels. Soms raakt de balans in uw vagina verstoort en ontstaat er een schimmelinfectie. Dit kan bijvoorbeeld komen door gebruik van ondergoed dat niet goed ademt, door uw vagina met zeep te wassen, of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kunt u Candida krijgen via seksueel contact en kunt u deze zelf ook overdragen. 
U herkent een schimmelinfectie meestal door jeuk in combinatie met afwijkende afscheiding. Voor lichte schimmelinfecties kunt u een zalf of een pil halen bij de apotheek.

Bij Candida (de meest voorkomende schimmelinfectie) is de vulva rood, jeukend en scheidt de vagina korrelig wit af. Soms is er een branderig gevoel bij het plassen.  U heeft een verhoogde kans op candida bij suikerziekte, zwangerschap, verzwakt immuun systeem en tijdens gebruik van antibiotica. Candida kan goed worden behandeld met tabletten en/of crème. Om zeker te weten of er sprake is van een schimmelinfectie maakt u een afspraak met de huisarts.
 

Schimmelinfectie bij mannen

Ook mannen kunnen last krijgen van een schimmelinfectie aan hun geslachtsdeel.  De jeuk gaat vaak gepaard met roodheid van de voorhuid en eikel. Een schimmelinfectie aan de penis wordt, net als bij een vaginale schimmelinfectie bij vrouwen, veroorzaakt door schimmels en bacteriën uit balans zijn. Ook hier kan dit evenwicht zijn verstoord door diabetes, antibiotica of een verzwakt immuun systeem. Ook een te strakke voorhuid kan een oorzaak zijn. Een schimmelinfectie kan ook zijn overgedragen. Zowel de schimmelinfecties bij mannen en bij vrouwen zijn seksueel overdraagbaar.


Bacteriële vaginose
 

Groeit het aantal bacteriën in uw vagina te sterk dan kunt u last krijgen van bacteriële vaginose. Bij deze aandoening kunt u jeuk en pijn ervaren en last krijgen van een branderig gevoel bij het plassen. Ook een abnormale en stinkende vaginale afscheiding komt dan voor. Mogelijke oorzaken kunnen dus zijn het te veel wassen van de vagina, het gebruik van zeep of douchegel bij het wassen van de vagina.  Ook een spiraaltje kan bacteriële vaginose veroorzaken.
Bacteriële vaginose is de meest voorkomende vaginale infectie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kan opgelost worden met een antibioticakuur. U kunt het voorkomen door uw  vagina niet te wassen met zeep, tampons en maandmatig te verwisselen en een mild wasmiddel voor uw ondergoed te gebruiken.


Verstoorde PH waarde
 

De PH waarde is de zuurgraad van uw vagina. Als deze PH waarde verstoord is dan kan dat zorgen voor jeuk, een branderig gevoel en een afwijkende afscheiding. Door het te vaak en te grondig wassen van de vagina, het gebruik van antibiotica of door hormonale wisselingen (bijvoorbeeld tijdens de overgang) kan de PH waarde verstoord raken. Het lichaam lost dit meestal vanzelf weer op. Zorg ervoor dat u er zo min mogelijk aan zit en gebruik eventueel een speciale zalf hiervoor van de drogist of apotheek.
Gebruikt u een glijmiddel? Zorg ervoor dat geen glijmiddel op waterbasis is waarvan u niet zeker weet of het de pH niet verstoort. Gebruik bij voorkeur een glijmiddel op siliconen basis.
 

Soa
 

Een grote boosdoener van jeuk aan het geslachtsdeel is de Soa. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Er zijn een heleboel verschillende soa’s die men op kan lopen tijdens de seks. Vooral als de seks zonder condoom plaatsvindt. Soa’s die onder andere jeuk veroorzaken zijn herpes genitalis, syfilis, schurft en genitale wratten.  Deze SOA's veroorzaken blaasjes, zweertjes, wratjes of bultjes en die kunnen op hun beurt gaan jeuken.
Er zijn echter ook soa’s die geen jeuk veroorzaken.
Om zeker te weten of u een SOA heeft en om te voorkomen dat u de aandoening verder verspreidt dient u een soa test ondergaan. Daarvoor kunt u naar de huisarts maar tegenwoordig zijn er ook steeds vaker tests te verkrijgen die u zelf thuis kunt uitvoeren. Goed om te weten: Een SOA gaat nooit vanzelf over en zal altijd behandeld moeten worden.
 

Schaamluis 
 

Via seksueel contact of via bedlinnen of handdoeken kunt u in contact komen met schaamluizen. De beestjes zorgen voor jeuk aan de buitenkant van de vagina. De luizen kunnen ook op andere plekken op uw huid zitten zoals op uw billen of buik.
Met een antiluizen-lotion of crème is het probleem makkelijk te behandelen. Het helpt uiteraard ook als u het schaamhaar afscheert.


Hormonen tekort 
 

Bij vrouwen in de overgang kan een tekort aan hormonen zorgen voor jeuk tijdens het en na het vrijen. Dit komt omdat er dan minder hormonen worden aangemaakt. Deze hormonen zorgen er voor dat de vagina vochtig is. Bij een gebrek aan die hormonen is de vagina in 'normale' staat minder vochtig en duurt het langer voordat de vagina fysiek opgewonden en vochtig is. Hierdoor kan de seks gaan  ‘schuren’.
Hetzelfde geldt soms ook voor vrouwen die gebruik maken van hormonale voorbehoedsmiddelen.


Huidirritatie
 

Een simpele huidirritatie kan er ook voor zorgen dat u last krijg van jeuk rondom de geslachtsdelen. Huidirritatie kan komen door het dragen van verkeerd ondergoed, door het te vaak wassen met zeep, door maandverband, intiemsprays, geparfumeerd of gekleurd toiletpapier, inlegkruisjes, door het scheren van het schaamhaar en zelfs door het gebruik van een nieuw waspoeder. Ook te strakke broeken en zweten tijdens het sporten kunnen aan de jeuk ten grondslag liggen. 

Koude kompressen helpen tegen vulva jeuk en een geïrriteerde vulva. Nog beter is het om te achterhalen wat de oorzaak van deze irritatie is en dit te vermijden. Probeer daarnaast zo min mogelijk te krabben.

 

Heeft u echt geen idee waar de jeuk tijdens of na het vrijen vandaan komt? Of vertrouwt u de jeuk niet helemaal? Schakel dan de huisarts in.

Bijpassende producten

€ 13,95
Premium Glijmiddel (siliconen) met handig pompje (100 ml)
Veilig, zacht en effectief, werkt langdurig. Geschikt voor de meest gevoelige huid. Met handig pompje.
€ 17,95
Pjur Med Premium Glide: bij overgevoeligheid
Fluweelzacht, medisch gecertificeerd glijmiddel op siliconen basis. Slechts enkele druppels zijn nodig.
€ 23,95
Jo Renew, Vaginale moisturizer
Vocht verzorgende creme die speciaal ontwikkeld is voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid tijdens de overgang.
x

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van jeuk na seks?
Er kunnen verschillende oorzaken aan de jeuk ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld een allergie, vaginale droogheid, schimmel infectie, bacteriële vaginose, verstoorde pH waarde, SOA, schaamluis, hormonen tekort en huidirritaties.
Hoe kan ik jeuk na seks behandelen?
De behandeling van de jeuk na het vrijen is afhankelijk van de oorzaak. De oplossing van variëren van een glijmiddel, een antibiotica kuur tot het gebruik van een ander wasmiddel. Als u de oorzaak van de irritatie hebt gevonden is de oplossing vaak dichtbij.ww
Kan jeuk na seks een teken zijn van een soa?
Ja, er zijn Soa’s die onder andere jeuk veroorzaken zoals herpes genitalis, syfilis, schurft en genitale wratten.  Deze SOA's veroorzaken blaasjes, zweertjes, wratjes of bultjes en die kunnen op hun beurt gaan jeuken.
Wat is de beste manier om jeuk na seks te voorkomen?
Vrij veilig. Zorg dat u fysiek opgewonden bent en de vrouw voldoende vochtig is bij penetratie. Gebruik een goed glijmiddel (pH neutraal), was de intieme zones niet teveel en gebruik hiervoor geen zeep en achterhaal eventuele allergieën.
Kan vaginale jeuk tijdens of na de seks worden veroorzaakt door lakende hygiëne?
Ja, dat kan. Een slechte hygiëne, en vuil beddengoed kan bijdragen aan het krijgen van schurft. Echter veel vaker is het zo dat juist een te goede hygiëne de oorzaak is. Veelvuldig de intieme zones wassen kan uiteindelijk vaginale jeuk veroorzaken.
Kan jeuk na seks ook optreden bij mannen?
Ja, dat kan meerdere oorzaken hebben. Oorzaken kunnen onder andere zijn; een latex allergie (bij condoom gebruik), SOA, schimmelinfectie, schurft en schaamluis. Ook bij mannen kunnen bepaalde glijmiddelen allergische reacties veroorzaken.
Kan vaginale droogheid jeuk na seks veroorzaken?
Ja, onvoldoende vochtigheid tijdens geslachtsgemeenschap kan wrijving en vaginale jeuk veroorzaken.
Is een vaginale schimmelinfectie overdraagbaar aan een mannelijke parnter?
Ja, ook mannen kunnen geïnfecteerd raken met een schimmelinfectie.
Wat is het verschil tussen een SOA en een schimmelinfectie?
Een schimmelinfectie kan je van iemand krijgen via seksueel contact maar ook zonder seksueel contact kan je een schimmelinfectie oplopen. Een schimmelinfectie kan daarbij vanzelf overgaan. Een SOA krijg je altijd via seksueel contact en een SOA gaat nooit vanzelf over.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief