Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat u moet weten van materialen van vibrators en seks speeltjes

Vibrators en andere seksspeeltjes worden gemaakt van verschillende materialen. Ze kunnen gemaakt zijn van plastic, siliconen, rubber,  jelly, TPR, TPE of combinaties daarvan.
Wat zijn de verschillen? Waar moet u op letten? Wat zijn veilige materialen? En hoe zit het ftalaten? Hoe herkent en voorkomt u giftige materialen?
 

Wat er op staat is niet altijd wat er in zit..

Allereerst moet u weten dat fabrikanten van vibrators en andere seks speeltjes aan weinig regelgeving zijn gebonden. Zij hoeven niet op te geven van welke materialen hun producten zijn gemaakt. Zij hoeven niet aan te geven dat een seksspeeltje schadelijke materialen, zoals ftalaten, bevat. In feite hoeven fabrikanten van seks speeltjes weinig te vertellen en mogen ze veel beweren, behalve dat hun producten genezen of helpen bij het behandelen van een ziekte of gezondheidsprobleem.

Het is dus zo dat bedrijven niet altijd duidelijk en eerlijk zijn over de materialen die ze in hun producten verwerken. Wilt u de zekerheid van veilige seks, dan moet u even verder lezen. We geven u hierbij graag uitleg over de verschillende materialen, welke veilig zijn en hoe u ervoor kunt zorgen dat u geen gezondheidsrisico's loopt.

Ftalaten zitten er vaak in, maar wil je niet


Wat zijn ftalaten?
 

Ftalaten zijn chemische stoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen, in de meeste gevallen PVC, om ze meer flexibel te maken. Ze worden daarom ook vaak weekmakers genoemd. Ze zorgen ervoor dat plastic soepel en buigzaam wordt.
 

Gevaarlijk? Giftig?
 

Diverse onderzoeken hebben laten zien dat ftalaten gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. In 2005 is er al een Europees verbod gekomen op ftalaten in kinderspeelgoed.
Veel mensen ervaren allergische en chemische reacties wanneer zij met ftalaten in contact komen. Ftalaten worden zelfs gekoppeld aan diabetes, borstkanker, verminderde sperma telling, ADHD, leverschade, insulineresistentie, metabool interferentie (bijdragen aan obesitas), astma en allergieën, voorbarig borstontwikkeling in meisjes, abnormale genitale ontwikkeling bij mannen (kleine penis, testikels undescended), autisme en laag geboortegewicht bij zuigelingen. Bij kinderspeelgoed is het gebruik hiervan verboden, bij seksspeeltjes niet.
 

Hoe herken je ftalaten?

Ftalaten zijn te herkennen aan een chemische geur. Een geur die er ook na het wassen van het speeltje aan blijft zitten.  Daarbij zijn de speeltjes vaak van doorzichtig en felgekleurd materiaal. Het materiaal kan wat plakkerig aanvoelen en vaak deze speeltjes heel goedkoop.
Ziet u een vibrator die is gemaakt van transparante roze? En is deze heel goedkoop? En van een onbekend merk?
Dan is de kans groot dat er ftalaten in zijn verwerkt.

Poreuze versus niet-poreuze materialen

Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat er geen ftalaten in uw speeltje zit. Want waarom zou u risico's lopen? Daarnaast is het van belang te kijken naar de mate van poreusheid van het materiaal van waar het speeltje is gemaakt.
De materialen die gebruikt worden voor het maken van vibrators en seks speeltjes zijn in grofweg twee grote categorieën in te delen: poreus en niet-poreus.

Poreuze versus niet-poreuze materialen

Het probleem met poreus materiaal is dat vuil en bacteriën vrijwel nooit helemaal kunnen worden verwijderd.  Op het speeltje blijft altijd een beetje lichaamsmateriaal, glijmiddel, stof of vuil zitten. Deze stoffen (en geurtjes) kunnen niet voor 100 % worden verwijderd. De bacteriën kunnen zich daardoor vermenigvuldigen en er kan schimmel gaan groeien. Dit betekent dat poreuze seksspeeltjes u of uw partner met een terugkerende een bacteriële infectie kunnen besmetten. Er is ook een risico op soa-overdracht als het speeltje wordt gedeeld tussen partners. 

Door een condoom te gebruiken kan je deze speeltjes redelijk schoon houden, maar het niet grondig kunnen reinigen blijft een groot nadeel van poreus materiaal.
Poreuze speeltjes kunnen beter niet worden gedeeld door partners, en hetzelfde poreuze speeltje mag niet zowel vaginaal als anaal gebruikt worden.

Hoe minder poreus het materiaal, hoe beter.

Veel poreuze materialen bevatten giftige ftalaten

Alle materialen die ftalaten bevatten, vallen onder de poreuze categorie. Hoewel niet alle poreuze materialen ftalaten bevatten, is er wel een grote kans op.

 

Niet-poreus beter maar duurder
 

Niet-poreuze materialen zijn doorgaans van een betere kwaliteit, maar over het algemeen ook duurder. Echter, omdat deze materialen niet poreus zijn, kunnen er geen vuil en bacteriën in komen, zijn ze grondig te reinigen en gaat het materiaal langer mee. De meeste niet-poreuze materialen zijn hard, maar ook siliconen (zacht materiaal) is een niet-poreus materiaal.

Seks toys materialen: welke materiaal is het beste?

Dat is eigenlijk vrij persoonlijk, omdat ze allemaal een ander gevoel geven, en verschillende voordelen en nadelen hebben. Maar er zijn duidelijke verschillen. En er zijn ook materialen die je moet mijden of op z'n minst echt voorzichtig mee om moet gaan. Hieronder een overzicht.

 

Siliconen

Zachte materialen zijn meestal poreus, maar silicoon is dat niet. Silicoon neemt de lichaamstemperatuur aan van het lichaam. Het materiaal kan trillingen en vibraties goed doorgeven en siliconen kan grondig worden gereinigd. Een goed siliconen product gaat, met het juiste gebruik en zorg, een leven lang mee. Een product van 100 % siliconen is ene 100 % veilig product.
 

Let op: Het is niet altijd 100 % siliconen
 

Er zijn ook producten, vaak bij wat goedkopere winkels, die gemaakt worden van een mix van siliconen met andere stoffen.  Je kunt dit meestal testen door het product te draaien, als het product gemaakt is van 100% siliconen, dan blijft de kleur en structuur overal gelijk. Als het product gemaakt is van een mix van materialen, dan is het materiaal niet overal hetzelfde en zie je bijvoorbeeld wittige streepjes erin.

Houd ook in gedachten dat veel bedrijven beweren dat hun product gemaakt is van siliconen, maar dat dit niet altijd het geval is. Het kan voorkomen dat een product is gemaakt van een mix van elastomeer en enthermoplastisch rubber (TPR) en dat de fabrikant beweert dat het gemaakt is van siliconen. Dit betekent dat het product poreuzer is dan u zou mogen veronderstellen. 

Ook is het ene silicoon het andere niet en zijn er grote verschillen in de manier waarop het materiaal wordt verwerkt.
Een veilige keuze, ook van een siliconen product, is een goed, betrouwbaar merk.

 

Voor- en nadelen van Siliconen en Verzorging

Voordelen siliconen
 

 • Hypoallergeen en veilig
 • Het is een niet-poreus materiaal en daardoor heel hygiënisch
 • Een siliconen product gaat heel lang mee
 • Reukloos en kleurvast
 • Siliconen nemen de lichaamstemperatuur aan, wat zorgt voor extra comfort
 • Silicoon is een geweldig materiaal voor penetratie.
 • Het is een dicht materiaal dat trillingen goed geleidt.
 • Het bestand is tegen temperaturen tot 600 graden, en dus makkelijk schoon te maken.
   


Nadelen siliconen
 

 • Siliconen glijmiddel kan invloed hebben op de textuur van siliconen speeltjes (maar dat hoeft niet)
 • Omdat het zo goed materiaal is, zijn siliconen speeltjes duurder.
   


Verzorging
 

 • Reinig uw speeltje voor het eerste gebruikt en na elk later gebruik.
 • U reinigt uw siliconen speeltje door het te wassen met milde ongeparfumeerde zeep of toy cleaner.
 • U kunt het speeltje ook koken (drie minuten), of in de bovenste plank van uw vaatwasser mee laten draaien. (Maar alleen als er geen elektrische componenten in zitten! Dit kan dus niet met vibrators.).
 • Als u een siliconen glijmiddel gebruiken wilt, doe dan eerst een test op de onderkant van uw speeltje.
 • Als uw speeltje batterijen bevat, verlengt u de levensduur van uw speeltje door de batterijen na gebruik er uit te halen en buiten het speeltje te bewaren.
 • Siliconen speeltjes kunnen jaren lang mee gaan, maar ze kunnen wel scheuren. Houd ze dus uit de buurt van scherpe voorwerpen.
   

Hard kunststof ABS

ABS is een niet-poreuze harde plastic dat veel wordt gebruikt. Het is betaalbaar, gemakkelijk te reinigen, geleidt trillingen goed, en is over het algemeen glad. Hoewel sommige speeltjes van mindere kwaliteit naden kunnen hebben. 
 

Voor- en nadelen ABS en Verzorging

Voordelen ABS
 

 • Betaalbaar
 • Hard kunststof is zeer duurzaam.
 • Het is niet-poreus en dus hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken.
 • Kan heel goed krachtige trillingen en vibraties geleiden
 • Kan met alle glijmiddelen worden gebruikt
   


Nadelen ABS
 

 • De trillingen van harde kunststof vibrators kunnen te heftig aanvoelen
 • Harde plastic speeltjes kunnen meer geluid maken
 • Weersomstandigheden zoals vocht, zuurstof en UV-licht en hitte hebben invloed op de kwaliteit van ABS.
 • Kan hard en koud (niet natuurlijk) aanvoelen
 • Als het niet gemaakt is van ABS plastic maar van een ander soort plastic is de kans groot dat het giftige stoffen bevat.
   

Verzorging
 

 • Uw vibrator/speeltje zal langer meegaan als u de batterijen er elke keer na gebruik uit haalt uit.
 • Was uw hard plastic speeltje voor het eerste gebruik, en na elk volgend gebruik met water en milde ongeparfumeerde zeep of een toy cleaner.

Glas

Glas is hard, glad en niet-poreus. Binnen de categorie glazen seksspeeltjes zijn er verschillende typen van glasproducten: Pyrex, Lucite en acryl. Pyrex is hiervan de beste kwaliteit.
Glas en speeltjes zijn gemakkelijk en grondig te reinigen en ze kunnen heel goed tegen temperatuurverschillen.
U kunt ze onderdompelen in warm of koel water voor warme en koude sensaties. (Nooit extreem warm of koud maken; dit kan het glas beschadigen). 

Voor- en nadelen Glas en Verzorging

Voordelen glas
 

 • Glazen speelgoed is meestal gemaakt van veilige medical-grade gehard glas.
 • Alle glijmiddelen zijn veilig om te gebruiken
 • Het is niet-poreus en dus hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken.
 • De soepele textuur glijdt gemakkelijk
 • Te gebruiken met alle soorten glijmiddel

 

Nadelen glas
 

 • Een speeltje van glas kan nooit trillen of vibreren.

   

Hoe kunt u ervoor zorgen?
 

 • Glazen speeltjes zijn doorgaans heel stevig, maar als er iets afbreekt of u een scheurtje ziet moet u het direct weggooien.
 • Reinig uw glazen speelgoed door deze in het bovenste rek van uw vaatwasser te zetten, of was het met milde zeep en water of toy cleaner.
 • Speeltjes van PyrexTM glas kunnen zelfs worden gekookt.
   

Metaal

Metalen speeltjes zijn hard, glad en zwaar. Net als glas, kunnen ze gemakkelijk worden gereinigd en kunnen ze gebruikt worden voor het spelen met warmte en kou.
De meeste van deze speeltjes zijn gemaakt van roestvrij staal of aluminium, maar ze zijn er ook in zilver en goud.

TPR / TPE

TPR/TPE zie je regelmatig terug in seksspeeltjes. Het heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met silicoon. TPR / TPE  is hypoallergeen, ftalaat vrij (bevat meestal geen giftige stoffen), en is dus veilig en vriendelijk voor de huid. Het materiaal is voelt zacht aan en gaat vrij lang mee. TPR wordt ook gebruikt voor tandenborstels en kinderspeelgoed.

TPR / TPE kan verschillende structuren hebben. Het kan zacht van structuur zijn, maar ook hard en stevig. Iedere fabrikant maakt zijn eigen blend voor de specifieke producten. Soms geven fabrikanten aan dat hun product een mix is van TPR en siliconen. Dat is niet mogelijk. Siliconen en TPR kunnen niet worden gemixed. Waarschijnlijk is het product dan uitsluitend van TPR gemaakt.

TPR is minder poreus dan Cyberskin maar poreuzer dan siliconen. Daarom is TPR/ TPE ook goedkoper dan siliconen en zie je dit materiaal vaak terug bij de goedkopere seksspeeltjes.
Ook wordt het gebruikt voor de binnenkant van masturbators omdat siliconen daar niet geschikt voor is.
Bij een speeltje wat u inbrengt is een condoom aan te raden.

Voor- en nadelen TPR/TPE en verzorging

Voordelen TPR / TPE
 

 • Trillingen en vibraties geleiden over het algemeen goed door dit materiaal.
 • Het materiaal is meestal ftalaat-vrij
 • Duurzaam, gaat vrij lang mee
 • Het is veilig voor mensen met een latex-allergie.
 • Vaak goedkoop

 


Nadelen TPR / TPE
 

 • TPR/TPE is semi poreus. Het kan niet worden gesteriliseerd en niet voor 100 % worden gereinigd. 
 • Als u een speeltje van TPR of TPE heeft dat u wilt inbrengen is een condoom aan te raden.
 • Een seksspeeltje van TPR of TPE kan beter niet zowel anaal als vaginaal worden gebruikt
   


Hoe zorgt u ervoor?
 

 • Was uw speeltje voor het eerste gebruik grondig en vervolgens na elk volgend gebruik.
 • Was uw speeltje met warm water en milde zeep, maar bij voorkeur met een toy cleaner.
 • Aangezien het materiaal semi-poreus zijn, is het gebruik van een condoom met speeltjes die u inbrengt van TPR/TPE raadzaam.

CyberskinT M of andere realistische materialen

Dit materiaal staat erom bekend dat er realistisch uitziende en voelende speeltjes van worden gemaakt. Het materiaal is zacht, glad en flexibel, net als de menselijke huid. Echter, het materiaal is zeer poreus en moeilijk te reinigen en schoon te houden. En net als jelly speeltjes kunnen zij schadelijke ftalaten bevatten. Als u deze speeltjes gebruikt kunt u er het beste een condoom bij gebruiken.
Andere nadelen: Het materiaal heeft vaak een sterke rubber geur en u kunt er minder lang mee doen. 
Het is te adviseren speeltjes van dit materiaal na een jaar te vervangen.

Jelly, PVC en/of Rubber

Jelly is een mengsel van PVC en rubber. Je ziet het overal omdat het een goedkoop materiaal is dat gemakkelijk kan worden gevormd in bijna elke vorm. Jelly speeltjes komen in een enorm scala aan vormen, maten en kleuren. Jelly en plastic pvc speeltjes zijn zeer zacht en buigzaam, maar kunnen vrij rigide zijn tijdens het gebruik.

Jelly speeltjes zijn poreus en moeilijk om goed schoon te maken. Ze kunnen niet worden gesteriliseerd zoals siliconen. En ze bevatten vaak ftalaten.
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteits gebleken dat veel erotische speeltjes die van jelly zijn gemaakt hoge waarden van weekmakers bevatten. Hiervan is vast gesteld dat ze gezondheidsproblemen en hormonale stoornissen kunnen veroorzaken en dus absoluut onveilig zijn.

Maar wel voor de volledigheid: er zijn ook producten van jelly en plastic die geen weekmakers bevatten en die niet giftig zijn.
Heeft u een vibrator of speeltje van Jelly / PVC plastic? En weet u niet zeker of er ftalaten in zitten? Gebruik dan een condoom als u het speeltje gebruikt.
Heeft een vibrator of speeltjes van Jelly / PVC plastic? En weet u zeker dat er geen ftalten in zitten? Gebruik dan nog steeds een condoom. Door het poreuze materiaal loopt u gemakkelijk een infectie op, of erger.

Andere nadelen: jelly rubber heeft vaak een sterke rubbergeur, de speeltjes moeten goed, koel en apart van andere speeltjes worden opgeborgen na gebruik.

Sil-A-Gel

Silagel of Sil-a-gel, hoe je het ook spelt, is GEEN siliconen. De naam klinkt wel zo, en dat maakt het verwarrend. Het is ook geen "siliconenmix".
Het is een toevoeging aan andere materialen om het zachter te maken. Het ziet en voelt een beetje "gelachtig" aan. Het is een stuk goedkoper dan siliconen en dat zie je terug in de prijs van seks speeltjes die van dit materiaal zijn gemaakt.
Over het gebruik van Sil-A-Gel wordt vaak gediscussieerd. Waar de een beweert dat het een anti-bacteriële werking heeft, beweert een ander dat het giftig materiaal is, vaak met flalaten.
Er zijn helaas weinig regels ten aanzien van seksspeeltjes, en of en hoe giftig dit materiaal is weten we niet.
Toch weten we dat Sil-A-Gel een poreus materiaal is dat niet goed kan worden gereinigd en daardoor potentieel een bron is voor infecties.

Hoe zorgt u dat u een veilig speeltje koopt?

Er is nog steeds een hoop onderzoek te doen, en betere regelgeving omtrent seksspeeltjes te maken. Er is nog veel onduidelijkheid. Toch kunt u zorgen dat u een goed en veilig speeltje koopt.
 

 • Door bijvoorbeeld te kopen van een goed merk en een betrouwbare fabrikant. Dat zijn bijvoorbeeld Lelo, Je Joue, Svakom, Dorr, Swan, Fun Factory en Rocks-Off. En zo zijn er nog veel andere, goede fabrikanten. In onze winkel vindt u uitsluitend veilige vibrators en speeltjes. Deze rommelen niet met de informatie, gebruiken de beste kwaliteit siliconen en u koopt zo een product waar u jaren veel plezier van zult hebben.
   
 • Kies een speeltje van siliconen. Daarmee zit u altijd veilig.
   
 • Wees kritisch als u een goedkoop product ziet
   
 • Bent u niet zeker van de kwaliteit van het materiaal van het product dat u heeft? Gebruik dan een condoom over uw vibrator, dildo of andere speeltje. 
   
 • Verkleurt het materiaal? Ziet u er vlekken op? Is het materiaal verandert? Begint het materiaal vettig aan te voelen? Neem geen risico en gooi het speeltje onmiddellijk weg!  

Wat er zeker niet in uw speeltje moet zitten!

 • Ftalaten (worden ook wel weekmakers genoemd)
  Te herkennen aan:
  - de chemische geur (ook na het wassen)
  Maar helaas kunnen flalaten ook reukloos zijn.
  - Doorzichtige speeltjes
  - De lage prijs
 • Tolueen
 • Cyclohexanon
 • Tetrahydrofuraan
 • Diethylhexyl ftalaten
 • 1-methyl-2-Pyrrolidinone
 • Fenol
 • Dimethylformamide
 • Dimethyl fosfiet

Meer informatie

Meer informatie over flalaten en weekmakers:

 • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hormoonverstorende_stoffen/nieuwe_pagina
 • http://www.textilelab.nl/informatie/publicaties/giftige-stoffen/weekmakers-ftalaten.html

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 09/23/2018 - 13:36

Kunnen jullie niet gewoon aangeven welke goed zijn. M.v.g. H.Brandes
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op ma, 09/24/2018 - 09:41

Best H.Brandes, bedankt voor uw reactie. Bij ons in de winkel vindt u uitsluitend goede en veilige producten. Ik hoop dat dit u helpt.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 04/24/2020 - 15:41

In deze passage ontbreken twee sleutelwoorden en staat een tikfoutje: Jelly rubber / Plastic PVC "[] UIt onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit [+ is gebleken] dat veel erotische speeltj[+e]s die van jelly zijn gemaakt hoge waarden van weekmakers bevatten. " Dat gaat u vast verbeteren. (WK)
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 11/27/2020 - 12:40

ik heb een latex allergie, mag ik dan een silleconen vibro gebruiken?
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op vr, 11/27/2020 - 16:58

Ja, het is veilig voor mensen met latexallergieën om siliconen producten en ook siliconen vibrators te gebruiken. Siliconen levert vrijwel geen allergische reacties op, het is een door de mens gemaakt materiaal. Siliconen bevat geen latex.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 12/14/2020 - 11:38

Wat een mooi en overzichtelijk artikel! Hier ben ik blij mee. Heel veel wist ik ook nog niet. Wat ik nog wilde weten: is siliconen het zachtste materiaal? Ik heb nu namelijk een speeltje van PVC, maar die wil ik vervangen. Maar ik vind de meeste speeltjes zo hard en onnatuurlijk aanvoelen.
Ingediend door admin (niet gecontroleerd) op di, 12/15/2020 - 08:57

Bedankt voor de vriendelijke woorden. Dat is fijn om te lezen. Als u PVC bent gewend zult u zeker blij zijn met een vibrator van siliconen. Siliconen voelt veel zachter aan en neemt de lichaamstemperatuur van het lichaam aan.

Aanbevolen artikelen

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief