Overslaan en naar de inhoud gaan

Geheime musea met erotische kunst

Wanneer archeologen in de achttiende eeuw de stad Pompei herontdekken, vinden ze tot hun verbazing uitgesproken erotische schilderingen op de muren van de opgegraven huizen. Het wemelt op de fresco's van de schone jongelingen en mooie meisjes in allerlei innige omstrengelingen, waarbij niets aan de verbeelding wordt overgelaten. De Romeinen genoten blijkbaar graag openlijk van erotische kunst.  

 
Daarin komt met de komst van het Christendom verandering: erotische kunst gaat achter slot en grendel. Toch ontstaat er ook in het Westen een bloeiende traditie in erotische kunst. Van die kunst werd genoten in het verborgene, en juist die geheimzinnige sfeer droeg sterk bij aan het lees- en kijkplezier van de liefhebbers van erotica. Dat erotische kunst officieel verboden was, leidde ook tot de paradoxale situatie dat sommige overheids- en religieuze instanties erotische kunstcollecties bijhielden om een overzicht te hebben van het aanbod. 
 
In de documentaire 'Geheime musea: erotische kunst' gaat filmmaker Peter Woditsch in heel Europa op zoek naar wat er rest van de fameuze erotische collecties. Hij neemt een kijkje op de veiling van de beroemde privé-collectie Nordmann in Genève, en bezoekt musea als het Louvre, het Musée d'Orsay, het British Museum, de Bibliothèque Nationale in Parijs, het Nationaal Archeologisch Museum in Napels en het Vaticaan. Woditsch ontdekt een schat aan 'verboden' kunst en spreekt een keur aan experts en liefhebbers, maar hij komt ook tot de conclusie dat sommige deuren nog altijd gesloten blijven. En misschien is dat  ook wel gepast.
 
Regie: Peter Woditsch 
Een coproductie van Sophimages en AVRO 
Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts 
Close-Up, d.d. 16 maart 2008
 
Op zoek naar erotische kunst? Kijk dan in onze webwinkel. U vindt er werk van o.a. Sam Drukker, Nic Jonk, Erik Renssen en Mart Franken.
 

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

alles al mooi kado verpakt

naar de erotiek winkel

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief