Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gebruik je een glijmiddel? En meer vragen, tips en adviezen over glijmiddelen

Een glijmiddel kan voor veel plezier en genieten zorgen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste dames meer plezier ervaren bij het vrijen en seks als er een glijmiddel wordt gebruikt.
 

Het kiezen van een glijmiddel is heel persoonlijk. In de gids Hoe kies je het juiste glijmiddel helpen wij u graag.
Hoe gebruik je vervolgens een glijmiddel? Wij geven u graag een aantal tips en adviezen. En antwoorden op veel gestelde vragen. Zodat u alleen of samen onbezorgd kunt spelen, genieten en plezier kunt hebben.

Wanneer breng je het glijmiddel aan?


Tijdens het voorspel
 

Er zijn verschillende momenten waarop u een glijmiddel kunt aanbrengen. Tijdens het voorspel al bijvoorbeeld. Met een glijmiddel op basis van siliconen kunt u elkaar al heerlijk masseren. En vandaaruit kunt u langzaam naar beneden, naar de penis en de vagina afdalen. Of naar het anale gebied.

Het gebruik van een glijmiddel bij stimulatie met hand of mond kan ook voor opwindende nieuwe sensaties zorgen. Een glijmiddel met een stimulerend, verkoelend of verwarmend effect zal u verrassen. Voor speels plezier en intens genieten tijdens het  voorspel. Breng het daarvoor niet alleen aan op de penis en de vagina, maar bijvoorbeeld ook op de tepels. Of op andere gevoelige plekjes zoals oorlelletjes, dijen, hals....  Blaas er zachtjes vervolgens op voor een overweldigend lekker gevoel.
Er zijn ook glijmiddelen met een smaakje. Die kunt u op de penis of de vagina aanbrengen voor oraal genieten.
 

Net voor penetratie
 

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het glijmiddel aan te brengen voor de penetratie, wanneer u daar beiden klaar voor bent.

Kan ik het ook voor het vrijen aanbrengen?

Ik kreeg laatst een mailtje van een dame die zich schaamde om een glijmiddel te gebruiken. En die het lastig vond om dat met haar partner erbij aan te brengen. Herkent u dit gevoel? Geen probleem. U kunt een glijmiddel ook voor het vrijen aanbrengen.

Ga voor het vrijen even naar de wc of badkamer en breng een paar druppeltjes van een siliconen glijmiddel aan op de binnen- en buitenkant van uw schaamlippen. Masseer het lichtjes in zodat het niet druppelt. Als u hieraan gewend bent geraakt, is een volgende stap het met uw partner te bespreken. Openheid is uiteindelijk toch de sleutel tot een geweldig seksleven. En waarom zou u zich schamen? Er is niets mis met u!
 

Hoe breng je het glijmiddel aan?

Het aanbrengen van een glijmiddel is eenvoudig. Doe eerst een beetje op uw vingers. Zo warmt u het glijmiddel ook meteen op. Breng vervolgens het glijmiddel aan op de binnenkant van uw schaamlippen, op en rond uw clitoris en een beetje op de penis van uw partner. U hoeft het glijmiddel niet aan te brengen in uw vagina. Het glijmiddel zal zich vanzelf in uw vagina verspreiden door de penetratie en de bewegingen.

Hoeveel glijmiddel moet je gebruiken?

Heeft u een siliconen glijmiddel, dan zijn een paar druppeltjes voldoende. Voelt het toch nog wat stroef? En nog niet zacht en vochtig genoeg? Dan brengt u eenvoudig wat meer aan. Een glijmiddel moet de wrijving tegengaan die huid op huid kan veroorzaken. Voelt u toch de wrijving, dan moet u een beetje extra glijmiddel aanbrengen. Teveel aanbrengen kan niet. Dat voelt misschien wat glibberig aan, maar dat kan ook wel weer opwindend zijn. Gewoon lekker proberen. En anders afvegen met een tissue.

Heeft u een glijmiddel op waterbasis, dan kunt u het beste een beetje meer aanbrengen. Denk aan de hoeveelheid die op een theelepeltje past. Een glijmiddel op waterbasis droogt op dus u zult hoogst waarschijnlijk het glijmiddel nog een keertje moeten aanbrengen. Houd het glijmiddel dus in de buurt. Maar met wat speeksel of water kunt u het glijmiddel na verloop van tijd ook activeren. Sommige dames en heren hebben daarvoor een klein sprayflesje met water bij het bed staan.

Glijmiddel in bad of onder de douche

Seks in bad of onder de douche kan stroef en beetje pijnlijk zijn. Het vaginale vocht verdwijnt namelijk. Maar het is wel leuk. Met een goed glijmiddel op basis van siliconen wordt het nog leuker. Dit glijmiddel verdwijnt niet door het water. Een glijmiddel op basis van siliconen is waterproof. Je moet het met zeep verwijderen.
Een glijmiddel op waterbasis is niet geschikt voor seks en water.

Hoe gebruik je een glijmiddel met een speeltje?

Het spelen met een vibrator of ander speeltje wordt een nieuwe belevenis als u er een glijmiddel bij gebruikt. Het beste is te kiezen voor een glijmiddel dat niet te dun is. Een ietsje dikker blijft wat beter op de plek zitten waar u dat wilt. Breng een beetje glijmiddel op de vibrator of het speeltje aan en ook een beetje op uzelf. 
Is het speeltje van siliconen, dan kunt u het beste kiezen voor een glijmiddel op waterbasis.
Een goed allround en veilig glijmiddel is de Hydra+.

Hoe gebruik ik een glijmiddel bij anale seks?

Bij anale spelen is een glijmiddel noodzakelijk. Deze plek maakt van nature namelijk geen vocht aan. U neemt hiervoor een dikker glijmiddel. Bij voorkeur eentje die speciaal voor anale seks is ontwikkeld.
Het werkt goed om te beginnen met een massage van de billen, te beginnen aan de buitenkant en vervolgens langzaam richting de anus. Geniet eerst van deze sensaties om vervolgens een stapje verder te gaan. Wees niet zuinig met het glijmiddel.

Breng je een glijmiddel buiten of binnen een condoom aan?

U kunt het beste een druppeltje glijmiddel in het topje van het condoom aanbrengen, vóórdat u de condoom om de penis doet. U moet wel oppassen dat u niet teveel aanbrengt, dan zou u het risico kunnen lopen dat het condoom afglijdt.

Kan het lichaam gewend en verslaafd raken aan een glijmiddel?

Het antwoord is kort: nee. Een lichaam kan niet verslaafd of gewend raken aan een glijmiddel. Een glijmiddel zorgt voor aanvulling op het natuurlijke vocht van de vagina. Het heeft geen invloed op de vochtaanmaak. 

Kan ik een glijmiddel gebruiken als ik zwanger wil worden?

Ja, maar beter is het om geen glijmiddel op waterbasis te gebruiken wanneer u zwanger wilt worden. Deze zijn afgesteld op een PH-waarde van een gemiddelde vrouw (4-4,5).
Tijdens de vruchtbare dagen verandert de pH waarde van de vaginale flora naar 7-7,5 om een ​​aangenamere omgeving voor sperma te creëren. Wanneer u een glijmiddel gebruikt bestaat er een kans dat minder bevruchte eitjes de eicel kunnen bereiken. ( antwoord afkomstig van onderzoeksburo van Pjur).

Kan een glijmiddel de PH waarde verbeteren?

Nee, dat kan niet. Als een vrouw hormonale schommelingen heeft en de zuurgraad van de vaginale flora verandert kan een glijmiddel niet helpen om de pH waarde van de vaginale flora te veranderen of te verbeteren. 

Kan ik een anaal glijmiddel ook gebruiken voor "gewone" seks?

Dat kan als het gaat om een glijmiddel op basis van siliconen. Hierbij is het geen enkel probleem. Maar pas op met anale glijmiddelen op waterbasis.
Als u snel last heeft van allergische reacties, of van hormonale schommelingen dan kunt u beter geen glijmiddel op waterbasis voor anaal gebruik voor uw vagina gebruiken.
Glijmiddelen voor anaal gebruik op waterbasis zijn afgestemd op de pH-waarde van het anale gebied en dat ligt hoger dan de pH-waarde van de vagina.  Een glijmiddel voor anaal gebruik heeft een pH waarde van 7, terwijl de pH waarde van een goed glijmiddel op waterbasis voor vaginaal gebruik tussen de 3,8 en 4,5 ligt. 

Ik heb last van een droge vaginale huid, helpt dan een glijmiddel?

Een droge vaginale huid kan pijn bij het vrijen veroorzaken. Wrijving van de penis of vingers op de huid die onvoldoende vochtig is kan irritaties en infecties veroorzaken. Een glijmiddel zorgt ervoor dat er geen wrijving ontstaat bij het aanraken en bij penetratie van de vagina, of het gebied er omheen.  
Een paar druppeltjes van een goed glijmiddel zorgt ervoor dat de huid tegen wrijving beschermd wordt. Daarbij hebben glijmiddelen vaak een verzorgende verwerking. Zo kan pijn bij het vrijen door een droge vaginale huid worden voorkomen of worden verholpen.

U kunt een glijmiddel op waterbasis (vrijwel alle glijmiddelen op waterbasis zijn hiervoor te gebruiken) ook gebruiken als een verzorgende en vocht inbrengende moisturizer. U kunt deze dagelijks aanbrengen op de droge vaginale huid, bijvoorbeeld na het douchen. 
 

Waarom zijn seksuologen niet altijd een voorstander van een glijmiddel?

Seksuologen zijn bang dat een glijmiddel wordt gebruikt in de plaats van een opwindend en goed voorspel.
Zij gaan er hierbij vanuit dat vrouwen die bijvoorbeeld last ervaren van pijn bij penetratie een glijmiddel gebruiken om dat te verhelpen, terwijl het beter zou zijn om te zorgen dat er meer opwinding, en dus ook meer vocht is tijdens de penetratie.
Zij zijn bang dat stellen de "gemakkelijke weg" van een glijmiddel kiezen, in plaats van te zorgen voor een goed voorspel en opwindende seks zodat de dame vanzelf vochtig worden. Zij gaan uit van het idee dat een vrouw, als zij voldoende opgewonden is, ook voldoende vochtig zou moeten zijn.  Natuurlijk vinden seksuologen ook dat er omstandigheden zijn waarop een glijmiddel aan te raden is, maar in basis zou een glijmiddel niet nodig moeten zijn, is het idee hierachter.

Maar er is ook een andere kant. Emily Nagoski zegt in haar boek (wereldwijde bestseller) "Kom als jezelf" dat er niet altijd een relatie is tussen vochtigheid en opwinding. Een vrouw kan vochtig worden door bijvoorbeeld het kijken naar een porno-film maar daarbij geen opwinding/zin in seks voelen. En omgekeerd is ook het geval. Een vrouw kan opgewonden zijn zonder dat de vagina vochtig wordt. Dit wordt discordantie genoemd. Zij geeft in deze context aan: wil je een glijmiddel gebruiken: doe het dan gewoon!


Wat wij vinden? Wij begrijpen de seksuologen. Een glijmiddel mag geen alternatief zijn voor een goed voorspel en opwindende seks. Maar wij vinden ook dat een glijmiddel gewoon een fijne verrijking van het seksleven is, en pijn kan voorkomen. 

 

Goede, veilige en fijne glijmiddelen

€ 14,95
Hydra+ : Premium glijmiddel op waterbasis (150 ml)
Heeft alles wat je van een kwaliteit glijmiddel mag verwachten. Met super handig pompje!
€ 17,95
Pjur Med Premium Glide: bij overgevoeligheid
Fluweelzacht, medisch gecertificeerd glijmiddel op siliconen basis. Slechts enkele druppels zijn nodig.
€ 36,95
Velvet van Intimate Earth (siliconen, 120 ml)
Premium kwaliteit siliconen met natuurlijke Shiitake extracten en voedende vitamine E.
€ 19,95
Pjur Analyse Me: Voor anaal gebruik (100 ml)
Siliconen formule zorgt voor een zijdezacht vochtig gevoel zonder een desensibilisatie effect.

Aanbevolen artikelen

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief