• Alles prachtig ingepakt & discreet bezorgd
  • Ook naar post punt
  • Meestal volgende dag in huis
  • Deskundig advies 

Carolina (39): Mijn drilbillen zitten me in de weg

Ik en mijn lichaam is altijd een thema geweest voor mij. Ik zie eerder de negatieve kanten dan de positieve. Tijdens de seks lijkt het net alsof ik mezelf constant van een afstandje aan het bekijken ben. En dan natuurlijk niet van de mooiste kant. Ik zie de drillende billen, die buik is niet strak genoeg. Ik zie mezelf dan ook echt niet bovenop zitten, al zou ik dat best willen. Zo wil ik wel meer, maar de opwinding vergaat me gelijk als ik zo met mijn uiterlijk bezig ben.
Mijn vriend ziet echt niet waar ik mee zit. Hij is daar, volgens hem, echt niet mee bezig tijdens de seks. Die ene vetrol meer of minder interesseert hem helemaal niet. Hij vindt het leuk als ik geniet. Nou, dat doe ik dus mooi niet door naar mezelf te kijken.
Wat kan ik doen om die knop naar seks om te draaien en geen last te hebben van mijn eigen evalutaties?

 

Eva Broomans (psycoloog-seksuoloog NVVS en werkt als internet en face-to-facesekstherapeut bij Virenze):


Het van een afstand naar jezelf kijken (aanschouwen) wordt ook wel "toeschouwersgedrag' genoemd. Tijdens de seks is de aandacht niet bij alle lichamelijke sensaties, maar bij de negatieve gedachten over het lichaam. De mooie kant van seks wordt overschaduwd door deze evaluatie. Men kijkt van een afstandje op zichzelf neer om daar dan vervolgens niet opgewonden van te worden. Men kijkt naar zichzelf als een toeschouwer en beoordeelt het schouwspel meestal negatief. 
Kijken naar jezelf is wel belangrijk voor seks. Door jezelf van binnen en buiten te kennen, is het makkelijker je te bewegen tijdens de seks. Niet alleen om te juiste technieken toe te passen, maar ook omdat je je dan minder bezighoudt met zorgelijke lichaamsdelen. En hoe meer aandacht voor zorgelijke lichaamsdelen, hoe minder aandacht er overblijft voor seks.
Negatieve gedachten over het uiterlijk zitten een fijn seksleven dus lelijk in de weg, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe krijg je die negatieve gedachten uit de wereld?


Oefening om zelf te doen.

Ga eens voor de spiegel staan en probeer 5 positieve lichaamsdelen van jezelf op te noemen. Het klinkt als een open deur, maar dát zijn de lichaamsdelen waarop je moet letten en die door de partner benadrukt kunnen worden tijdens de seks. Vraag ook eens aan anderen uit je omgeving, en aan je partner, wat ze mooi vinden aan jou.
Op deze manier ontstaat er een genuanceerder lichaamsbeeld.

 

Therapie

Als je denkt dat het negatieve zelfbeeld te diep zit, dan kan je met therapie aan verbetering werken. Bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie. Met de behandelaar worden de negatieve gedachten opgespoord en uitgedaagd. Klopt de gedachte wel met de realiteit? Welke gedachten houden het niet-wenselijke gedrag in stand? Hoe komt dat zo? Welke gedachten zijn meer behulpzaam? Dat zijn vragen die met de psycholoog of seksuoloog beantwoord gaan worden.

 

Bron: Verschil in Verlangen van Eva Broomans.
 

Contact – Eva Broomans   
e.broomans@virenze.nl                    
            

Reacties

Heel herkenbaar, onzekerheid over je lichaam kan het plezier tijdens het vrijen behoorlijk in de weg zitten. In mijn geval zijn het mijn borsten, die erg slap en hangend zijn geworden. Hoewel mijn partner er helemaal geen probleem mee heeft, merk ik zelf dat ik bepaalde houdingen vermijd en me niet altijd vrij voel om te genieten. Wat mij wel helpt is mooie lingerie die een beetje verhult, maar ook regelmatig de waarderende woorden van mijn partner. Soms gewoon even om die bevestiging vragen helpt daar bij ;)

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Beantwoord deze vraag om te bewijzen dat dit geen spam is.