Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan seks alleen: verschillende tantra-stromingen uitgelegd voor verdieping spiritualiteit, intimiteit en seksualiteit

 
 
Binnen tantra bestaan een hoop verschillende stromingen. De historie van elke stroming en van de tantra-leer gaat eeuwen terug en is nogal ingewikkeld. Om een beetje te helpen een overzicht te krijgen hebben we verschillende stromingen voor u op een rij gezet. Iedere stroming heeft verschillende aandachtspunten, want tantra gaat niet altijd alleen maar over seks, zoals u weet.
Welke verschillende stromingen bestaan er, welke kleuren zijn er en waar richt elke stroming zich op? Lees het hier en kom erachter welke stroming het beste bij u past. 
 

Wat komt in elke stroming voor?
 

Voordat we naar de verschillende stromingen in de Tantra gaan kijken, en voornamelijk zullen focussen op de verschillen, is het belangrijk om te weten wat deze stromingen gemeenschappelijk hebben.
In meer of mindere maten komen alle onderstaande onderwerpen in de stromingen aan bod.
 

 • Lichaamshoudingen (Asana)
 • Meditaties (Dhyana)
 • Ademen en ademhalingstechnieken (Pranayama)
 • Handgebaren om energiestromen te activeren (Mudra)
 • Klanken - Chanten (Mantra)
 • Visualisaties (Yantra):
 • Energie Transformatie (Bandha)
 • Tantra rituelen (Kriyā)
 • Tantra Heilige (seksuele) Rituelen (Tantra Maithuna)
 • Tantra Transformatie ( Tantra Yoga)
 • Chakra's

 

Chakra's in vogelvlucht

Er zijn zeven chakra’s. Elk van de zeven chakra's heeft verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.
Het woord Chakra komt uit Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra is een ‘soort draaiend wiel van energie’.
Om ons leven in balans te houden en niet angstig, depressief, ziek ed. te worden, moeten we er voor zorgen dat al deze chakra’s blijven draaien en dat de energie zo goed door het lichaam kan stromen.
Als een Chakra uit balans of onderontwikkeld is, moet je deze Chakra herstellen.
Een van de chakra’s die het vaakst te zwak ontwikkeld, of uit balans is, is het eerste chakra. Dit resulteert vaak in angst en onzekerheid.
 
Chakra's van beneden naar boven

1. Het eerste Chakra noemt men het Muladhara.
Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel, geaard en veilig voelt.
2. Sacraal Chakra of Swadhistana.
Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.
3. Chakra of zonnevlecht of Manipura.
Staat voor blijheid, energie en zelfwaardering.
4. Hart Chakra of Anahata Chakra.
Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid en vertrouwen.
5. Keelchakra of Vishuddhi genoemd.
Deze staat voor reiniging. 
6. Voorhoofdchakra of Ajna genoemd
Staat voor het geweten.
7. Kruinchakra genoemd, ook wel Sahasrara genoemd
Staat voor eenheid.
 

Chakra in het kort en toegankelijk uitgelegd

Kundalini Tantra 
 

Deze tantra-stroming gaat over energie. Over energiekanalen en -centra die zich in je lijf bevinden (het koendaliniesysteem). Kundalini betekent letterlijk ‘opgerolde’ of 'slang'en verwijst naar een klein, spiraalvormig energiekanaaltje dat aan de basis van de wervelkolom zou moeten zitten. Een soort opgerolde slang. Uit de bovenkant van deze spiraal stroomt de Kundalini-energie.
Levensenergie, die via verschillende kanalen (Chakra's) langs de wervelkolom door het lichaam stroomt. Als een slang die langs de ruggengraat omhoog kronkelt. Kundalini-energie start vanaf de basis van de ruggengraat, en stroomt tot aan het kruintje op het hoofd, als resultaat van oefeningen, yoga, medidatie en levenservaringen die van invloed zijn op de chakra’s en persoonlijke ontwikkeling. Eigenlijk gaat het niet over 1 slang, maar over 2 slangen; de vrouwelijke en de mannelijke energie.
 
De energie is bij iedereen onbewust aanwezig, en stroomt in lichte mate altijd door ieders lichaam. Als je (extra) Kundalini energie wilt opwekken, moet dat geleidelijk, en onder begeleiding van een leraar gebeuren, omdat het met sterke ervaringen en transformaties gepaard kan gaan. Het is een hele krachtige energie. Dit proces kan heel langzaam verlopen, maar kan spontaan ontstaan, alsof er een explosie plaatsvindt. 
Waarom wil iemand de Kundalini energie opwekken? Omdat dit mensen in staat kan stellen alles uit zichzelf te halen wat er in zit, op elk gebied. Zowel emotioneel, mentaal, spiritueel, fysiek als maatschappelijk.
 

Tantra en Kundalini uitgelegd (engels)

Kasmirische Tantra
 

Kashmirische tantra is één van de belangrijkste pijlers van de tantra. Deze vorm van tantra heeft weinig van doen met de westerse gedachten over tantra die vooral met seksualiteit te maken heeft.
Kasmirische tantra is gebaseerd op beheersing van de adem en het creeëren van mentale leegte. Er wordt vooral gefocust op het hart chakra en de ademhaling naar het hart toe en van het hart af. Als je hart straalt brengt het de andere chakra’s aan het draaien waardoor de eerder genoemde Kundalini-energie kan vrijkomen. De mentale leegte creëert spontane en authentieke gevoelens en gedachten, bijna als een kind. Door het beoefenen van Kashmirische tantra raak je aandachtiger en bewuster aanwezig in alles wat je ervaart. Je ontwikkelt je bewustzijn. De leer van de Kasmirische tantra wordt onder andere toegepast in de Kashmirische massage, dat ook wel ‘de yoga van de aanraking’ wordt genoemd.
 

Osho tantra 
 

Osho was een controversiële goeroe en oprichter van de Bhagwanbeweging. Hij was degene die tantra van het Oosten naar het Westen haalde. Hij heeft tientallen boeken geschreven en er zijn duizenden citaten van hem opgetekend. Hij voegde Kamasutra en yoga toe, maakte tantra toegankelijk en aantrekkelijk voor het westen. De Osho Tantra wordt ook wel rode tantra genoemd (zie hieronder). 
Twe citaten van hem:

Seks kan je het antwoord op de vraag geven wat de realiteit van het leven is want seks is het allerlevendigste in je. De mind is totaal dood en seks is het levendigst. Daarom is de mind altijd tegen seks en voor het onderdrukken ervan. Ze zijn vijanden. Mind is iets doods en seks is de levensbron, ze liggen altijd met elkaar overhoop. En altijd als je je seksueel voelt, voelt de mind zich gefrustreerd en zegt: ´Dit is fout. Ga niet weer die richting op.’
De mind wordt puriteins, een moralist, de mind wordt een pastoor. De mind veroordeelt voortdurend. De mind veroordeelt voortdurend al wat leeft en aanbidt alles wat dood is. En seks is het allerlevendigste in je, want van daaruit ontstaat het leven: je bent erdoor geboren, je kunt er leven door baren. Seks is de bron van alles wat leeft, levendig is.”


‘Mensen zijn gefrustreerd in hun liefdeservaringen, niet omdat er iets mis is met de liefde… ze vernauwen de liefde tot zo’n puntje dat de oceaan van liefde daar niet meer kan blijven. Je kunt de oceaan niet bevatten, het is geen stroompje.
Liefde is je hele wezen, liefde is jouw goddelijkheid. Je moet het zien in termen van liefhebbend zijn of niet. De kwestie van het object van liefde is niet aan de orde. Bij je vrouw, houd je van je vrouw; bij je kinderen, houd je van je kinderen; bij je vrienden, houd je van je vrienden; bij de bomen, houd je van de bomen; bij de oceaan, houd je van de oceaan. Jij bent liefd
e.’ 
 

Osho en Bagwan

Tibetaanse Tantra (Vajrayana) 

Bij Tibetaanse tantra is het belangrijkste dat het resultaat van de techniek gebruikt wordt om de verlichte spraak en geest van een Boeddha te krijgen. Bij Tibetaanse tantra worden meditatieve mantra’s, verschillende yogatechnieken, handgebaren, ademhaling en training van de geest gebruikt om die verlichte geest te verkrijgen. De Tibetaanse tantra is overgedragen van meester op leerling zonder geschriften om een zekere zelfstandige volwassenheid van de student af te dwingen. Sommige Tibetaanse autoriteiten zeggen dat de fysieke beoefening van seksuele yoga nodig is om de verlichte staat van een Boeddha te verkrijgen. Andere zeggen dat dit niet nodig is en dat een verlichte geest spontaan te krijgen is. 

De 4 kleuren van Tantra 

 
Naast de bovenstaande varianten van tantra zijn er ook nog verschillende stromingen die vernoemd zijn naar kleuren. Er zijn er vier: zwarte tantra, witte tantra, rode tantra en roze tantra.
 

Witte tantra 
 

Witte tantra heeft niets te maken met de fysieke activiteit van seks. Des te meer met individuele spirituele groei. Het wordt als de hoogste vorm van Tantra gezien, en wordt door slechts een klein en select groepje mensen in de wereld beoefend. Wie witte tantra beoefent volgt een weg van jarenlange spirituele training. Een training die bestaat uit mudra’s, mantra’s en visualisaties. Van alle chakra’s die met witte tantra worden aangesproken zijn de bovenste twee (het derde oog en de kroon) het meest belangrijk. 
 

Zwarte tantra
 

Zwarte Tantra is een minder bekende stroming binnen de Tantra.  In tegenstelling tot andere vormen van tantrische seks die niet uitmonden in ejaculatie van de man, omvat zwarte tantra wel ejaculatie. Zwarte Tantra gaat over manipulatie van energie om een ander mens te beheersen, puur voor persoonlijk gewin. Zwarte Tantra wordt gebruikt voor gedachteprojectie en het veranderen van de mentale realiteit door middel van verschillende technieken.
Zwarte Tantra wordt "in de Nederlandse prakijk" op veel verschillende manieren uitgelegd. In workshops en trainingen zie je vaak dat zwarte tantra gaat over het ontdekken van de duistere kanten, om de lichtere beter te kunnen zien. Ook zie je dat zwarte tantra trainingen gaan over het spelen met macht en overgave. Deze manier van kijken naar Black Tantra lijkt meer op Dark Tantra, wat heel anders is en interessant kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar hun schaduwkanten, of dieper willen zoeken in vertrouwen en overgave. 
 

Rode tantra
 

Rode tantra is de vorm van tantra die in het Westen het bekendst is. Deze vorm van tantra draait om de extatische beleving van een seksuele eenheid. Man en vrouw die elkaar aanvullen. Rode tantra gaat over het actief bedrijven van de liefde. Want juist in het Boeddhisme en het Hindoeïsme is de een werkwoord. U beoefent deze tantra samen met een partner/partners. Hoewel rode tantra zich focust op de laagste chakra’s worden wel alle chakra’s aangesproken tijdens de seks. Rode tantra zorgt voor een innige connectie tussen mensen voor, tijdens en na de seks. 
De tantraboeken van Margot Anand (1992, 1995) zijn de meest bekende "Rode Tantra" boeken door een westerling geschreven, waarin oude tantrische oefeningen voor westerse mensen toegankelijk zijn gemaakt.
 

Roze tantra 
 

De combinatie tussen witte tantra en rode tantra wordt logischerwijs roze tantra genoemd.
Het richt zich zowel op het individu als op het duo. Individueel gezien zijn er veel meditatie- en andere oefeningen die u in uw eentje kunt beoefenen. Maar er zijn ook een hoop oefeningen die u met uw partner kunt doen. Er is bij deze vorm geen sprake van de fysieke vorm van seks maar wel van seksuele spanningen. Roze tantra focust zich op het hart waardoor zowel de lage als de hoge chakra’s worden aangesproken. Ook richt deze tantra zich op lichaamsbewustzijn en het maken van een connectie met je partner, jezelf en het bestaan. 
 

Deze beknopte uitleg van de verschillende stromingen bevat niet alle ins- en outs van tantra. Zoals eerder gezegd heeft tantra nogal een ingewikkelde geschiedenis. Een geschiedenis die waarschijnlijk al duizenden jaren voor onze jaartelling is begonnen en is ondertussen uitgegroeid tot een flinke waaier aan praktijken en stromingen over de hele wereld.
Bovengenoemde stromingen/tradities/paden zijn de meest bekende maar het mag duidelijk zijn dat er nog een wereld open gaat voor u als u zich nog meer in de tantra leer verdiept.

Fijne bijpassende producten

€ 29,95
Tantra, een weg naar intimiteit en extase
Een van de belangrijkste standaardwerken op het gebied van Tantra. Praktisch en toegankelijk.
€ 29,95
Tantra plaagveer (van Lelo)
Gemaakt van de lichtste en zachtste veren, heerlijk bij het verleidingsspel van verleiden, plagen en prikkelen.
€ 19,95
Grote sexy streelveer (in- en uitschuifbaar)
Een mooie streelveer, fijn groot formaat, voor heerlijke sensuele strelingen en massages. Gemaakt van ultra zachte struisvogelveren. Het handvat is
€ 18,95
Nori Massage Gel (& Glijmiddel) op basis van zeewier
De Nori Massage & Lubricant gel is een bijzondere massage gel en tevens een fijn glijmiddel in één. De formule is afkomstig uit Japan, op waterbasis
€ 22,95
Aromatherapy massage olie honing & amandel
Een fijne melange van puur natuurlijke oliën. Met het aroma van honing en amandelen. 120 ml.
€ 32,95
Naked Unscented, Aromatherapie Massageolie (240 ml)
Zijdezachte massage olie, 100 % natuurlijk. Geurloos. 240 ml
€ 57,95
Aludra stimulator: stil, krachtig, goed ontwerp
Fijne, kleine en effectieve vibrator. Met dikke, super zachte buitenlaag en eindeloos veel mogelijkheden.
€ 74,95
Wandmassager Oscar
Oplaadbaar, Super krachtig, heerlijke intense vibraties, stijlvol, makkelijk te bedienen. En lekker stil.
€ 15,95
Erotische massage: stap voor stap leren
Hiermee leert u stap voor stap zich een tantrische massage eigen te maken. Duidelijk, liefdevol.
€ 19,95
Tantra DVD: Het Geheim van de Seksuele Extase
Op toegankelijke en stijlvolle wijze kunt u met deze DVD kennismaken met Tantra, de rituelen en praktische adviezen voor massage.

Aanbevolen artikelen

Tantra. Voor wie meer wil genieten van het vrijen en beminnen, voor wie het gevoel heeft dat het mooier, leuker en liefdevoller kan, is Tantra wellicht de weg naar meer geluk in de slaapkamer. En naar een meer intieme relatie.
Yoni-massage is een bijzondere en intieme vorm van tantra. Het is een intense beleving die puur is gericht op de vrouw en haar helpt om problemen en blokkades op te heffen en geconditioneerde emoties los te laten.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief