Overslaan en naar de inhoud gaan

Een zwoele voorjaarsavond met asperges

In de oudheid werd de asperge beschouwd als een afrodisiacum; een voedingsmiddel met een gunstige uitwerking op het liefdesleven. Asperges zijn rijk aan kalium, fosfor en calcium, stoffen die nodig zijn voor het onderhouden en bevorderen van een hoog (sexueel) energieniveau. Een verwennerij dat je graag wilt voorzetten aan je lief. Helaas is het aspergeseizoen betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan). Een goede reden dus om er snel bij te zijn. 

Verse asperges
 
Asperges zijn het lekkerste als deze echt vers zijn, hoe verser hoe lekkerder. Als u de asperges bij de supermarkt koopt, let er dan op dat ze er niet dof uitzien en dat de asperges nog vochtig zijn. Ook is de kwaliteit gemakkelijk te herkennen door de witte stengels. Als u met het puntje van uw nagel op de asperge drukt moet u nog iets van vocht zien. Thuisgekomen kunt u ze het beste direct uit de verpakking halen, in een vochtige theedoek wikkelen en onder in de koelkast leggen. Laat ze niet te lang liggen, de kwaliteit gaat er snel op achteruit.
Als u in uw omgeving een asperge stekerij of asperge boerderij heeft probeer ze dan daar te kopen. Dat scheelt echt enorm in de smaak. De beste en duurste asperges hebben de aanduiding klasse 1 AAA. Deze zijn vingerdik en hebben gesloten kopjes.
 
Witte asperges schillen 
 
Het schillen van de asperges voor het asperges koken is erg belangrijk. U dient daarvoor  over een goede dunschiller te hebben. Handig bij het schillen van de asperges is om de asperge bij de kop vast te houden, schil vervolgens de asperge richting de onderkant van de asperge. Doe dit tot dat u helemaal om de asperge heen bent. Dit voorkomt eventueel knakken of breken van de asperge. Zorg dat de asperge geheel schil vrij is voor het asperges koken.
 
Voordat u gaat schillen, en voordat u aan de slag gaat met asperges koken is het handig deze in het koude water voor te bereiden op het schillen en koken van de asperges. De asperge zuigt zich helemaal vol dan met vocht en komt hierdoor weer geheel op adem wat het schillen, voordat u de asperges gaat koken, aangenaam vergemakkelijkt.
 
Schoonmaken en bereiden
 
De klassieke bereidingswijze is de stengels rechtop te koken in een hoge pan of een speciale aspergepan, met de toppen net boven water. De kooktijd varieert naar gelang de dikte van de asperges. Dikke asperges, klasse AA1, kook je 13 minuten in gezouten water waar je een snuif suiker aan toevoegt. Laat ze nog 10 minuten nagaren voor je ze serveert. 
 
Voordat u kunt beginnen met het koken van de asperges dient u te wachten tot het water goed kookt, op dit moment mogen de asperges pas in de (asperge) pan, hierdoor gaat het water weer van de kook. Als het water opnieuw kookt draai dan het vuur naar ca. 50%. Het asperges koken begint eigenlijk nu pas.
 
De gouden combinatie: Asperges met ham en ei, met als begeleiding een heerlijke Elzas wijn. 
 
Ingrediënten voor een diner voor 2 personen:
 
500 gram (witte) asperges, dubbel A
3 eieren
600 gram kruimige aardappelen
50 gram boter
bosje peterselie
200 gram achterham
zout
 
Schil de aardappelen en kook deze in ca. 20-25 minuten gaar. Kook de eieren er gewoon 8 minuten in mee. Hak de peterselie fijn en snijd de ham in reepjes. Prak de eieren met een vork fijn. Verhit de boter in een steelpannetje tot het goudbruin is.
Zodra de asperges gaar zijn, laat je deze uitlekken en leg je ze op een schaal. Serveer de hamreepjes erover, en verdeel dan de ei en peterselie erover. Smelt de warme boter over het geheel. Lekker met een glas niet al te droge witte wijn. 
 
Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

alles al mooi kado verpakt

naar de erotiek winkel

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

vibrator test

Volg ons op social media

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief